20.05.14, 15:45
Jak przyrządzacie kwiaty rzewienia? Akurat jest sezon na rzewień.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Rzewień 20.05.14, 16:40
      pierwsze slysze o kwiatach
      zawsze lodyzki lisciowe
    • Gość: mam_monka Re: Rzewień IP: *.free.aero2.net.pl 20.05.14, 16:59
      A nie prościej byłoby napisać rabarbar?
      Liści nie powinno się jeść.
      • mmagi Re: Rzewień 21.05.14, 10:52
        rzewień bardziej górnolotnie niż pospolity rabarbar:D
      • tomatydyna Kwiaty, nie liście 21.05.14, 14:19
        Gość portalu: mam_monka napisał(a):

> Liści nie powinno się jeść.

Pytam o kwiaty, nie o liście.
        • Gość: mam_monka Re: Kwiaty, nie liście IP: *.sferanet.pl 21.05.14, 15:09
          Aaaa, nie doczytałam. W takim razie tak jak kolega "x" radzi - jak brokuły ;D

• Gość: mika Rabarbar IP: 5.174.13.* 21.05.14, 23:31
        Z ust mi to wyjelas. Nie mozna po ludzku napisac "rabarbar"???!
    • mmagi Re: Rzewień 21.05.14, 10:55
      ja tak:)

minthairr.blogspot.com/2013/09/naturalne-rozjasnianie-wosow-korzeniem.html
      i jeszcze zupę lubie,z grzankami lub kluskmi:)
    • Gość: x Re: Rzewień IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.05.14, 11:43
      tak Jak brokuły!
      • Gość: klik Że niby "kapusta szparagowa"? IP: *.gdynia.mm.pl 21.05.14, 12:04
        Ale jak "światowo "brzmi... //rotfl
        • aqua48 Rabarbar 21.05.14, 13:32
          Szkodzi na nerki, więc u mnie tylko dwa razy w sezonie, w postaci nadzienia z łodyg i cukru do kruchego placka..
          • Gość: gość Re: Rabarbar IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.14, 14:07
            nie tylko na nerki, na stawy również, dlatego omijam go szerokim łukiem ze względów zdrowotnych
            • mmagi Re: Rabarbar 21.05.14, 16:21
              no bez przesady,sezonowo raz czy dwa zrobic kompot,zupę czy ciasto to
              nie sadzę żeby komuś zaszkodziło,chyba,ze jest ciężko chory na nerki czy stawy

"Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
              • Gość: mika Re: Rabarbar IP: 5.174.13.* 21.05.14, 23:35
                Kamienie sie robia, bo kwas odklada sie w nerkach w postaci kamiennej. Jest to najbardziej bolesna odmiana kamieni nerkowych. Jak schodza, a trwa to nawet dwa-trzy dni, to bol jest porownywalny z porodem. Nie dzialaja najsilniejsze leki przeciwbolowe, nawet takie ktore mozna podac wylacznie w szpitalu. Nie warto.
                • mmagi Re: Rabarbar 22.05.14, 11:06
                  po jednej zupie czy placku z rabarbarem,bez codziennego obżerania sie rabarbarem???

miałam kamienie i wiem co to znaczy,ale sezobowo raz czy dwa szczawiowej czy rabarbaru sobie nie odmówię
            • jhbsk Re: Rabarbar 21.05.14, 21:46
              Nie szkodzi, jeśli się nie nadużywa.
              • mmagi Re: Rabarbar 22.05.14, 11:07
                no!
    • esneray Re: Rzewień 21.05.14, 17:09
      Jadam na surowo, ale niezbyt dużo.
      • mmagi Re: Rzewień 22.05.14, 11:07
        tez lubię:)
    • Gość: rzewień a rabarbar Re: Rzewień IP: *.cable.smsnet.pl 21.05.14, 21:53
      Rzewień, to polska nazwa rabarbaru:)

"Co ciekawe nazwa polska rzewień oraz nazwa przejęta z łaciny – rabarbar wywodzi się z tego samego źródłosłowu. W internetowym słowniku etymologicznym znalazłam informację (niestety nie wiem, na ile ten słownik jest wiarygodny, natomiast sprawdziłam to z anglojęzycznym słownikiem etymologicznym i informacje się pokrywają), że nazwa rośliny pochodzi od dawnej nazwy rzeki Wołgi – Rha. Rzeką tą dostarczano rabarbar i w ten sposób przeniesiono nazwę rzeki także na roślinę. Grecy nazywali ją „Rha barbarum” – czyli Rha cudzoziemskie (barbarzyńca oznaczało każdego, kto żyje poza cywilizacją, w tym wypadku cywilizacją grecką). Nazwa polska przyjęła się z języka ruskiego określenia na Wołgę (nie mylić z rosyjskim!:)): reweń. Ciekawa sprawa, prawda? - See more at: ziolowyzakatek.com.pl/rabarbar/#sthash.q6KeaBLb.dpuf"
    • drzewkopomaranczowe Re: Rzewień 21.05.14, 22:30
      Mój na działce nie ma kwiatów
    • lumpekos Konfitury 22.05.14, 15:02
      Zbieram co ładniejsze, zasypuję cukrem i później dodaje do niektórych domowych konfitur.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka