tomatydyna 20.05.14, 15:45 Jak przyrządzacie kwiaty rzewienia? Akurat jest sezon na rzewień. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Rzewień 20.05.14, 16:40 pierwsze slysze o kwiatach zawsze lodyzki lisciowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam_monka Re: Rzewień IP: *.free.aero2.net.pl 20.05.14, 16:59 A nie prościej byłoby napisać rabarbar? Liści nie powinno się jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Rzewień 21.05.14, 10:52 rzewień bardziej górnolotnie niż pospolity rabarbar:D Odpowiedz Link Zgłoś
tomatydyna Kwiaty, nie liście 21.05.14, 14:19 Gość portalu: mam_monka napisał(a): > Liści nie powinno się jeść. Pytam o kwiaty, nie o liście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam_monka Re: Kwiaty, nie liście IP: *.sferanet.pl 21.05.14, 15:09 Aaaa, nie doczytałam. W takim razie tak jak kolega "x" radzi - jak brokuły ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Rabarbar IP: 5.174.13.* 21.05.14, 23:31 Z ust mi to wyjelas. Nie mozna po ludzku napisac "rabarbar"???! Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Rzewień 21.05.14, 10:55 ja tak:) minthairr.blogspot.com/2013/09/naturalne-rozjasnianie-wosow-korzeniem.html i jeszcze zupę lubie,z grzankami lub kluskmi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Że niby "kapusta szparagowa"? IP: *.gdynia.mm.pl 21.05.14, 12:04 Ale jak "światowo "brzmi... //rotfl Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Rabarbar 21.05.14, 13:32 Szkodzi na nerki, więc u mnie tylko dwa razy w sezonie, w postaci nadzienia z łodyg i cukru do kruchego placka.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rabarbar IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.14, 14:07 nie tylko na nerki, na stawy również, dlatego omijam go szerokim łukiem ze względów zdrowotnych Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Rabarbar 21.05.14, 16:21 no bez przesady,sezonowo raz czy dwa zrobic kompot,zupę czy ciasto to nie sadzę żeby komuś zaszkodziło,chyba,ze jest ciężko chory na nerki czy stawy "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Rabarbar IP: 5.174.13.* 21.05.14, 23:35 Kamienie sie robia, bo kwas odklada sie w nerkach w postaci kamiennej. Jest to najbardziej bolesna odmiana kamieni nerkowych. Jak schodza, a trwa to nawet dwa-trzy dni, to bol jest porownywalny z porodem. Nie dzialaja najsilniejsze leki przeciwbolowe, nawet takie ktore mozna podac wylacznie w szpitalu. Nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Rabarbar 22.05.14, 11:06 po jednej zupie czy placku z rabarbarem,bez codziennego obżerania sie rabarbarem??? miałam kamienie i wiem co to znaczy,ale sezobowo raz czy dwa szczawiowej czy rabarbaru sobie nie odmówię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzewień a rabarbar Re: Rzewień IP: *.cable.smsnet.pl 21.05.14, 21:53 Rzewień, to polska nazwa rabarbaru:) "Co ciekawe nazwa polska rzewień oraz nazwa przejęta z łaciny – rabarbar wywodzi się z tego samego źródłosłowu. W internetowym słowniku etymologicznym znalazłam informację (niestety nie wiem, na ile ten słownik jest wiarygodny, natomiast sprawdziłam to z anglojęzycznym słownikiem etymologicznym i informacje się pokrywają), że nazwa rośliny pochodzi od dawnej nazwy rzeki Wołgi – Rha. Rzeką tą dostarczano rabarbar i w ten sposób przeniesiono nazwę rzeki także na roślinę. Grecy nazywali ją „Rha barbarum” – czyli Rha cudzoziemskie (barbarzyńca oznaczało każdego, kto żyje poza cywilizacją, w tym wypadku cywilizacją grecką). Nazwa polska przyjęła się z języka ruskiego określenia na Wołgę (nie mylić z rosyjskim!:)): reweń. Ciekawa sprawa, prawda? - See more at: ziolowyzakatek.com.pl/rabarbar/#sthash.q6KeaBLb.dpuf" Odpowiedz Link Zgłoś
lumpekos Konfitury 22.05.14, 15:02 Zbieram co ładniejsze, zasypuję cukrem i później dodaje do niektórych domowych konfitur. Odpowiedz Link Zgłoś