Dodaj do ulubionych

Ciacho mocno owocowe

09.06.14, 16:22
Potrzebuję wypróbowanego przepisu na ciasto mocno owocowe, które nie może się nie udać.

Chłopa urodziny nadchodzą szybciej niż się spodziewałam i będę mogła mieć tylko jedno podejście do pieczenia. Od lat dostaje ode mnie na urodziny tartę jabłkową i chciałabym raz w życiu czymś go zaskoczyć.

I teraz tak:
- owoce w cieście muszą być upieczone/przetworzone, bo chłop ma paskudną alergię na świeże
- ciacho nie drożdżowe, bo a) nie mam dostępu do świeżych drożdży b) nigdy jeszcze ciasto drożdżowe mi nie wyszło
- ciasto musi przetrzymać noc i po nocy w miarę wyglądać, bo będę je robiła dzień wcześniej
- przepis musi być wypróbowany, bo ja mam dwie lewe ręce do pieczenia i jak coś wyguglam, to pewnie nie wyjdzie.
(Nie szukam na przykład na Moich Wypiekach, bo moje próby pieczenia z tym blogiem są 50/50 - albo się uda, albo będzie do kitu - z niektórych przepisów nie wiem dlaczego kompletnie mi nic nie wychodzi).

Z góry pięknie dziękuję.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Ciacho mocno owocowe 09.06.14, 16:39
      sfornarina napisał(a):

> Potrzebuję wypróbowanego przepisu na ciasto mocno owocowe, które nie może się n
      > ie udać.

Z Moich Wypieków, ale sprawdzone, bardzo proste, bez drożdży a owoców można użyć dowolnych, konserwowych brzoskwiń czy podpieczonych jabłek - "Ciasto jogurtowe z owocami" (nie mogę wstawić linka bo odrzuca jako spam).
      Albo może jakaś tarta z podduszonym rabarbarem na kruchym/półkruchym cieście?
      • sfornarina Re: Ciacho mocno owocowe 09.06.14, 16:56
        > Z Moich Wypieków, ale sprawdzone, bardzo proste, bez drożdży a owoców można uży
        > ć dowolnych, konserwowych brzoskwiń czy podpieczonych jabłek - "Ciasto jogurtow
        > e z owocami" (nie mogę wstawić linka bo odrzuca jako spam)

Już szukam:)
        Bo oczywiście z Moich Wypieków przepisy mogą być, byle były w miarę sprawdzone, bo w ciemno się nie odważę:)

> Albo może jakaś tarta z podduszonym rabarbarem na kruchym/półkruchym cieście?

Z rabarbarem nie, bo kiedyś dokumentnie jedno ciasto z rabarbarem zepsułam i wylądowało calutkie w koszu. Uraz mam:)
        • sfornarina Re: Ciacho mocno owocowe 09.06.14, 17:01
          > > Z Moich Wypieków, ale sprawdzone, bardzo proste, bez drożdży a owoców moż
          > na użyć dowolnych, konserwowych brzoskwiń czy podpieczonych jabłek - "Ciasto jo
          > gurtowe z owocami"

I pieczesz w 160 stopniach, tak jak podane? Mnóstwo osób w komentarzach narzeka, że wyszło w środku surowe...
          • squirk Re: Ciacho mocno owocowe 09.06.14, 17:39
            Tak ale piekę z termoobiegiem więc faktycznie temperatura w piekarniku jest o ca 20 stopni wyższa. Jeśli masz obawy przedłuż trochę pieczenie, piekłam to ciasto 2 razy (przepis znam od niedawna), udało się bez najmniejszych problemów.
            :-)
            • sfornarina Re: Ciacho mocno owocowe 09.06.14, 18:15
              > Tak ale piekę z termoobiegiem więc faktycznie temperatura w piekarniku jest o c
              > a 20 stopni wyższa.

Czyli jak nie mam termoobiegu, to lepiej dać na 180?
              • squirk Re: Ciacho mocno owocowe 09.06.14, 19:01
                sfornarina napisał(a):

> > Tak ale piekę z termoobiegiem więc faktycznie temperatura w piekarniku je
                > st o c
                > > a 20 stopni wyższa.
                >
                > Czyli jak nie mam termoobiegu, to lepiej dać na 180?

Tak bym zrobiła ale może wypowie się ktoś jeszcze, kto termoobiegu nie używa, ja używam zawsze więc nie mam doświadczenia z pieczeniem bez niego.
                • sfornarina Re: Ciacho mocno owocowe 11.06.14, 13:16
                  Dzis podchodze do tego ciasta. Bede relacjonowac:)
                  • squirk Re: Ciacho mocno owocowe 11.06.14, 22:21
                    sfornarina napisał(a):

> Dzis podchodze do tego ciasta. Bede relacjonowac:)

Orrany, czuję ciężar odpowiedzialności, oby wyszło :-)
                    • sfornarina Re: Ciacho mocno owocowe 12.06.14, 09:45
                      > Orrany, czuję ciężar odpowiedzialności, oby wyszło :-)

Chyba troche wyszlo, ale rozkrajamy dopiero dzis po poludniu:)
                      Na pewno dalam za duzo ciasta w stosunku do owocow, bo nie spodziewalam sie, ze to taaaak wyrosnie. Wiec jest masa ciacha i troche owocow na gorze. Mam nadzieje, ze samo ciacho bedzie smaczne:)

Pieklam w 175 stopniach, jakas godzine do suchego patyka. Wyroslo, lekko sie przybrazowilo na gorze, dalam brzoskwinie z puszki bo jakos truskawki mi nie pasowaly, a sliwki w sklepie byly twarde i niedojrzale.
                      No i sypnelam cukrem pudrem. Wyglada ladnie w kazdym razie, a to polowa sukcesu. No i roboty przy tym nie bylo zadnej.

Bede meldowac po rozkrojeniu:)

Ps. Dostalas moja wiadomosc o mace i ziarnie? Slalam na wizytowke, nie na maila:)
                      • squirk Re: Ciacho mocno owocowe 12.06.14, 14:49
                        sfornarina napisał(a):

> Bede meldowac po rozkrojeniu:)

Czekam z lekkim niepokojem ale mam nadzieję, że Wy także je polubicie, mam na nie zamówienie od koleżanki, czeka mnie podwójne pieczenie w weekend.

> Ps. Dostalas moja wiadomosc o mace i ziarnie? Slalam na wizytowke, nie na maila
                        > :)

O, a ja na maila czekałam, dziękuję, przed chwilą odebrałam (i bardzo mnie cieszy to, co napisałaś :-)))
                        • sfornarina Re: Ciacho mocno owocowe 13.06.14, 09:32
                          > Czekam z lekkim niepokojem ale mam nadzieję, że Wy także je polubicie, mam na n
                          > ie zamówienie od koleżanki, czeka mnie podwójne pieczenie w weekend.

Wyszlo pyszne, troche za duzo ciacha, ale chlop zlozyl zamowienie na kolejne, jak to sie skonczy:)

Dziekuje za inspiracje!
                          • squirk Re: Ciacho mocno owocowe 13.06.14, 14:59
                            sfornarina napisał(a):

> Wyszlo pyszne, troche za duzo ciacha, ale chlop zlozyl zamowienie na kolejne, j
                            > ak to sie skonczy:)

Bardzo się cieszę, smacznego :-))
    • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Ciacho mocno owocowe 09.06.14, 16:45
      Moze gruszkowiec na slodkim kruchym ciescie z dodatkiem migdalowej maki?
      • sfornarina Re: Ciacho mocno owocowe 09.06.14, 16:54
        > Moze gruszkowiec na slodkim kruchym ciescie z dodatkiem migdalowej maki?

Gdzie mogę znaleźć przepis? I skąd wziąć migdałową mąkę? :)
        • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Ciacho mocno owocowe 09.06.14, 17:53
          Przepis jest tu:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,147439008,147439008.html
          A jesli maka migdalowa nie dotarla jeszcze do polskich sklepow, to mozna samemu ze sparzonych i wyluskanych migdalow utluc, albo zemlec.
    • Gość: klik Re: Ciacho mocno owocowe IP: *.gdynia.mm.pl 09.06.14, 16:57
      Ostatnio u znajomych jadłem z tego przepisu, na ciepło z lodami waniliowymi. Przy bardzo słonecznej pogodzie po prostu miodzio.
      www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rabarbar/ciasto_z_imbirem/przepis.html
      Acha. Nie reklamuję tej strony. W zasadzie znam z niej od wczoraj tylko ten przepis. Nie przeglądałem reszty nawet więc nie wiem jakiej jakości są inne przepisy.
      • Gość: klik Byłem podczas robienia. IP: *.gdynia.mm.pl 09.06.14, 16:58
        "Dziełały" to ciasto 3 sztuki dziewczyn patrząc w ekran kompa, więc nie może się nie udać. :-)
        • mitta Re: Ciasto mono owocowe 09.06.14, 17:59
          Polecam jedno z najpopularniejszych ciast z moich wypieków (2600 komentarzy)
          Nie mogę wstawić linku (wyświetla mi się spam), ale ciasto nazywa się kruche ciasto z malinami z lekką budyniową pianką - jest na głównej po prawej stronie wśród najpopularniejszych.
          Od lat robię z truskawkami, a ta pianka to raczej taka bezowa, a nie budyniowa.
          • shiva772 Piaskowiec z owocami 09.06.14, 19:26
            Zawsze wychodzi, w mojej rodzinie robi się go z 20 lat już :)
            chrupekk.bloog.pl/id,329971083,title,Piaskowiec-z-owocami-tak-pachnie-lato,index.html?smoybbtticaid=612e0b
            Nasza ulubiona wersja to truskawki + rabarbar, piec 1 godzinę i 10 minut w 180C w opcji ciasto. Robię mikserem, zimą z mrożonymi owocami a latem z wszelkimi sezonowymi. Żadne inne nie dorównuje piaskowcowi :) Znika ekspresowo dlatego zawsze robię półtora porcji: 1,5 kostki masła, dwa budynie, 3 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru (do kwaśnych owoców), mocno czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jaj.
    • Gość: sandra Re: Ciacho mocno owocowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.14, 20:06
      Jesli bedziesz piekla dzien wczesniej, to wykorzystaj mniej soczyste owoce, bo przez noc ciasto moze zrobic się rozciapciane. Własnie jakas tarta, kruche.
    • Gość: genny Re: Ciacho mocno owocowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.14, 08:43
      Kiedyś, dawno, bohaterka PRLowskiego kryminału robiła takie ciasto: "Tyle-ile" A więc jednakowe wagowo części mąki, cukru, tłuszczu i jajek. + łyżeczka proszku. Wymieszane mikserem. W blasze posypane drylowanymi wiśniami. Koniec. Robię corocznie, zaczynam od wagi jajek, 3 lub 4, wiśni dużo. Jest smaczne i niewiarygodnie szybkie.
    • budzik11 Re: Ciacho mocno owocowe 12.06.14, 15:18
      Teraz dopiero zobaczyłam wątek - dla autorki już za późno, bo upiekła, ale może ktoś inny skorzysta - bardzo dobre ciasto, piekłam już wieeeeelokrotnie, więc przepis sprawdzony i nie tylko przeze mnie, bo był bardzo popularny na innym forum, skąd dawno temu skopiowałam i mam:
      "Przepis:
      4 jajka
      2 szklanki mąki
      1 szklanka cukru
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 margaryna
      owoce

Margarynę stopić i wystudzić. W tym czasie białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodać po jednym żółtku. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i stopioną margarynę, delikatnie wymieszać, wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej blachy, wyrównać, ułożyć na wierzchu owoce. Piec ok. godz. w 175-180st. (oryginalnie w przepisie było 30 minut, ale moje ciasto po tym czasie było surowe, sprawdzałam patyczkiem - wymagało godziny). Wyjąć, ostudzić, posypać cukrem pudrem (niekoniecznie). "

Ja piekę w tortownicy 26cm. Margarynę zastępuję masłem. Wygląda tak:
      fotoforum.gazeta.pl/photo/5/jg/nj/czdy/MaMfWvlbdXBOMGSFkX.jpg
      fotoforum.gazeta.pl/photo/5/jg/nj/czdy/Xxj3aI2W9mE7a9oyJX.jpg
      • Gość: Do budzika11 Re: Ciacho mocno owocowe IP: *.toya.net.pl 12.06.14, 19:20
        Mam pytanie czy to ciasto może być z rabarbarem? Przepis nie skomplikowany a ja jestem słaba w pieczeniu Mam sporo rabarbaru i stąd to pytanie.
        • budzik11 Re: Ciacho mocno owocowe 13.06.14, 12:18
          Gość portalu: Do budzika11 napisał(a):

> Mam pytanie czy to ciasto może być z rabarbarem?

Osobiście nie próbowałam, ale podobno dobre jest z KAŻDYMI owocami.
          • Gość: do budzika11 Re: Ciacho mocno owocowe IP: *.toya.net.pl 13.06.14, 12:26
            Dziękuje za odpowiedz.
        • budzik11 Re: Ciacho mocno owocowe 13.07.14, 17:14
          Wczoraj upiekłam z czarnymi porzeczkami - doskonałe, polecam :)
      • mhr2 Re: Ciacho mocno owocowe 13.06.14, 09:46
        robie podobnie tylko szklankami:

-3 szklanki maki
        -2 szklanki cukru
        -1 szklanka oleju
        -4 jajka
        latwe, szybkie i do wszystkiego sie nadaje, lubie robic z kruszonka
        • mhr2 Re: Ciacho mocno owocowe 13.06.14, 09:52
          mialo byc inny pojemnik np. filiżanka, bo przepis taki sam, wybacz;)
    • scoutek Re: Ciacho mocno owocowe 13.06.14, 13:10
      wiem, że za późno, ale może się i tak przydać:
      crumble

robię z różnymi owocami, posypuję orzechami, podaję na gorąco z lodami lub bez
      można przygotować dzień wcześniej a do pieca wsadzić przed podaniem
      czasem zabieram na wyjściowego grilla jako deser dla wszystkich
      nie ma mowy, żeby się nie udało
      i nie zostaje ani okruszek, wyżarte do dna
    • re12nia Re: Ciacho mocno owocowe 14.06.14, 22:37
      Składniki na spód:

150 g digestive w gorzkiej czekoladzie
      70 g orzechów włoskich
      40 g masła
      Wszystkie składniki umieścić w foodprocesorze i zmiksować na mokry piasek. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciastkową wcisnąć w spód, wyrównać.

Składniki na masę:
      500 g świeżych truskawek
      2 łyżki soku z cytryny
      1 szklanka jogurtu naturalnego
      1 szklanka śmietany kremówki
      1/4 szklanki miodu
      3 łyżki cukru (można dodać więcej lub mniej, wszystko zależy od słodkości truskawek)
      2,5 łyżki z czubem żelatyny (dałam 2 łyżki, ale sernik bardzo długo tężał - całą noc, może dzięki temu był też bardziej delikatny)
      1/4 - 1/3 szklanki wody
      Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (nie ubijamy jej wcześniej), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód ciastkowy i włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować.

Uwaga: jeśli wszystkie składniki będą prosto z lodówki sernik szybciej stężeje.

Smacznego :) To przepis z Moje wypieki,robiłam to dzisiaj,zjedli już domownicy,a wieczorem zrobiłam drugi,bo goście dopiero jutro przyjdą. Na spód tej pianki,dała ciastka-herbatniki firmy Jutrzenka-twarde. Z czasem w lodówce zmiękną. Można udekorować np.plewą,lub galaretką. Polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka