Dodaj do ulubionych

Jak odchudzić mięso mielone?

IP: *.182.97.171.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.06.14, 16:35
Pytanie: czy można odchudzić mielone mięso, głównie wieprzowe lub wieprzowo-wołowe?

Uzasadnienie pytania. ;)
Chcę nieco schudnąć, pasuje mi dieta typu Dukan - nie ściśle ale ogólnie proteiny (nabiał, mięso, ryby) + warzywa - bez ryżu, chleba, makaronów itp. Niestety mam bardzo ograniczony budżet, tym bardziej, że rodzina (mąż + dzieci) jedzą normalnie.
Nie stać mnie na wołowinę, chude steki, na ryby w stałej diecie również mnie nie stać a nie można non stop filetów z drobiu...

Chciałabym dostarczać sobie białka za pomocą mięsa mielonego (tak, wiem by patrzeć na skład i nie kupować najtańszego z soją itp.), niemniej tam zawsze jest tłuszcz.
A najłatwiej mi przyrządzić mielone z dodatkami np. pomidory, cebula + jogurt. Syte i szybkie.

Wymyśliłam sobie taki sposób na odchudzenie mielonego: wyłożyć na suchą patelnię, wytopić tłuszcz, dodać jeszcze nieco wody, chwilę poddusić a potem cały płyn odlać... Dopiero potem dodać warzywa.

Czy to ma sens???

PS. Proszę mi nie proponować biegania czy siłowni zamiast jedzenia mielonego. ;) To ma być "oprócz".
Obserwuj wątek
    • Gość: klik Ty tak poważnie? IP: *.gdynia.mm.pl 13.06.14, 16:40
      Przypomina mi jeden cytat na Joe Monsterze, kiedy chłopak na fejsie się pyta czy jego plemniki są aż tak mocne bo z dziewczyną jest od dwóch tygodni a ona od 3 miesięcy w ciąży.
      • Gość: Agnieszka Re: Ty tak poważnie? IP: *.31.95.109.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.06.14, 16:54
        Owszem...
        • beata_ Re: Ty tak poważnie? 13.06.14, 17:31
          Robiąc tak, jak piszesz w pierwszym poście, usuwasz z mięsa nie tylko tłuszcz, ale też wszelki smak i wartości. Równie dobrze możesz jeść tekturę.

Na temat stosowania diety Dukana wolę się nie wypowiadać...

ps
          Przejdź na warzywa i korzonki + dużo ruchu

pps
          Sorry - ten Dukan tak na mnie działa ;-)
          • Gość: Agnieszka Re: Ty tak poważnie? IP: *.204.234.240.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.06.14, 17:47
            beata_ napisała:

> Robiąc tak, jak piszesz w pierwszym poście, usuwasz z mięsa nie tylko tłuszcz,
            > ale też wszelki smak i wartości. Równie dobrze możesz jeść tekturę.

Stąd moje pytanie, bo właśnie bałam się o to wypłukiwanie...
            Tylko w mojej wersji z warzywami akurat smak jest ok i mam nadzieję, że białko (proteiny) jakieś zostaje? Akurat smak tektury mi nie przeszkadza. ;)

> ps
            > Przejdź na warzywa i korzonki + dużo ruchu

Ruch mam ale same warzywa i korzonki? To mi nie wygląda dobrze, przynajmniej dla mnie.

> pps
            > Sorry - ten Dukan tak na mnie działa ;-)

Nie stosuję stricte diety Dukana, do której też mam wiele zastrzeżeń. Ale mój sposób odżywiania przypomina tę dietę, dlatego napisałam, że to jest "coś w a'la podobie". :)
            Usuwanie potraw mącznych, węglowodanowych właśnie kojarzy się z Ducanem i dlatego o tym napisałam.

pozdrawiam! :)

• beata_ Re: Ty tak poważnie? 13.06.14, 18:08
              Znaczy nie jest źle :-)
              Kupuj w miarę chude mięso do własnego mielenia i wykrawaj przed zmieleniem nadmiar tłuszczu. Podsmażenie na suchej patelni wystarczy. Dodawanie wody, którą masz zamiar potem wylać jest bez sensu kompletnie.
              Jak lubisz tekturę, to wyjdzie Ci taniej ;-)

Nie daj się zwariować - każda jednostronna lub jednostronnie przesadzona dieta jest do kitu.
              • Gość: Agnieszka Re: Ty tak poważnie? IP: *.147.111.232.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.06.14, 18:20
                To gotowanie skojarzyło mi się z gotowaniem pulpetów - woda w pulpetach robi się tłusta = wypłukuje (wyciska, wygotowuje) tłuszcz. :)
                Stąd mój pomysł na podlewanie tłuszczem.

Smak to akurat najmniej ważna sprawa bo przyprawy wszystko zrekompensują. ;)
                • beata_ Re: Ty tak poważnie? 13.06.14, 20:33
                  Gość portalu: Agnieszka napisał(a):

> To gotowanie skojarzyło mi się z gotowaniem pulpetów - woda w pulpetach robi się
                  > tłusta = wypłukuje (wyciska, wygotowuje) tłuszcz. :)

Wystarczy zebrać tłuszcz z wierzchu (po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce), a smak i wartości pozostaną.
                  Prawdę mówiąc, nie bardzo w ogóle rozumiem pojęcie "woda" :-)
                  U mnie wody jako wody nie ma - pulpety "gotuję" w tym, z czym mają być podane/zjedzone. Czyli w zupie albo jako pulpety w sosie do drugiego dania.

> Stąd mój pomysł na podlewanie tłuszczem.

A tego "podlewania tłuszczem" to już nie rozumiem. :-)
                  Literówka?

> Smak to akurat najmniej ważna sprawa bo przyprawy wszystko zrekompensują. ;)

No chyba żartujesz?! Smak, to najmniej ważna sprawa?!
                  Przyprawy, to przyprawy - są raczej do wydobycia/podkreślenia/wzbogacenia smaku głównego składnika potrawy, a nie jako smak sam w sobie. Z tego, co piszesz można wywnioskować, że jest Ci właściwie wszystko jedno co jesz, byle nie czuć głodu i nie utyć...

Powtórzę - jedz tekturę. Z przyprawami lub bez.
        • klara551 Re: Ty tak poważnie? 13.06.14, 17:38
          A nie masz maszynki do mielenia ? Przecież możesz kupić chude mięso i zmielić lub poprosić w sklepie o zmielenie.Przynajmniej będziesz mieć gwarancję,że nie było tłuste. Kombinacje z podsmażaniem odciskaniem też kosztują /gaz,czas,mycie garów/ i po co utrudniać sobie życie? Na Dukanie możesz zrobić pulpety ze sporym dodatkiem otrębów owsianych,możesz też upiec klops z otrębami. Jak dobrze przyprawisz i nie powiesz rodzinie ,że z otrębami wszyscy zjedzą i nie zauważą różnicy.Możesz sobie taką masą nafaszerować paprykę,cukinię,zrobić gołąbki.To wszystko przećwiczyłam gdy mąż dukanował.
          • Gość: Agnieszka Re: Ty tak poważnie? IP: *.204.234.240.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.06.14, 17:59
            klara551 napisała:

> A nie masz maszynki do mielenia ? Przecież możesz kupić chude mięso i zmielić l
            > ub poprosić w sklepie o zmielenie.Przynajmniej będziesz mieć gwarancję,że nie b
            > yło tłuste. Kombinacje z podsmażaniem odciskaniem też kosztują /gaz,czas,mycie
            > garów/ i po co utrudniać sobie życie? Na Dukanie możesz zrobić pulpety ze spor
            > ym dodatkiem otrębów owsianych,możesz też upiec klops z otrębami. Jak dobrze
            > przyprawisz i nie powiesz rodzinie ,że z otrębami wszyscy zjedzą i nie zauważą
            > różnicy.Możesz sobie taką masą nafaszerować paprykę,cukinię,zrobić gołąbki.To w
            > szystko przećwiczyłam gdy mąż dukanował.

No właśnie jakiś czas temu zepsuł mi się malakser (zresztą podczas mielenia mięsa - drobiowego) i w okolicy nie naprawiają Brauna. Ale widzę, że rozdrabniacze można kupić za ok. 70-80zł wiec chyba kupię nowy.

> Jak dobrze
            > przyprawisz i nie powiesz rodzinie ,że z otrębami wszyscy zjedzą i nie zauważą
            > różnicy.

Tu akurat nie chodzi o to, że rodzina marudzi ale trudno ich wciąż karmić mielonym. ;) Od czasu do czasu spokojnie mogą jeść to "dietetyczne" i nawet się nie zorientują ale od czasu do czasu chcą golonki, żeberek albo np. sera w panierce itp. ;)
    • Gość: mika Re: Jak odchudzić mięso mielone? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.06.14, 17:23
      Dokladnie tak - wytopic tluszcz w niskiej temperaturze. Dodatkowo osuszyc mieso na jednorazowym reczniku. Z tym ze nie zrobisz mielonego z tego co powstanie.

W zadnym razie nie kupuj gotowego miesa mielonego (swinstwo, tluszcz i chemia), tylko idz do sklepu gdzie miela miejscu, wybierz kawalek i popros o zmielenie.
      • Gość: Agnieszka Re: Jak odchudzić mięso mielone? IP: *.204.234.240.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.06.14, 17:38
        Gość portalu: mika napisał(a):

> Dokladnie tak - wytopic tluszcz w niskiej temperaturze. Dodatkowo osuszyc mieso
        > na jednorazowym reczniku. Z tym ze nie zrobisz mielonego z tego co powstanie.

Robię z tego jakby potrawkę, zupę... nie wiem jak to nazwać. :) Do tego "odtłuszczonego" mielonego dodaję np. cebulę, paprykę, pomidory, przyprawy, duszę a na koniec np. jogurt. To mielone nie ma być w formie stałej tylko takiego bardziej "eintopf" czy "chilli con carne". Jest bardzo syte.

> W zadnym razie nie kupuj gotowego miesa mielonego (swinstwo, tluszcz i chemia),
        > tylko idz do sklepu gdzie miela miejscu, wybierz kawalek i popros o zmielenie.

Z tym mieleniem w sklepie to jest taki problem, że część mięsa (czasami do 10dkg!) zostaje w maszynce... W sumie teraz skojarzyłam, że może lepiej mi kupować kawałek łopatki wieprzowej ( u mnie 12-13zł/kg) i samej mielić... Cenowo wychodzi podobnie a to chyba najtańszy rodzaj wieprzowiny - przynajmniej u mnie.
        Niemniej jak kupuję gotowe mielone to zawsze patrzę na skład, bo aż za bardzo pamiętam jak mi się jakieś klopsy rozpuściły na patelni. ;) Nie mówiąc o dodatkach typu mąka, soja itp.

Dziękuję za chęć pomocy bo po odpowiedzi "klika" zwątpiłam w sens pytania... :(
        • aqua48 Re: Jak odchudzić mięso mielone? 13.06.14, 18:40
          Jeśli chcesz schudnąć, to zamiast cudować z mielonym mięsem jedz to samo co reszta rodziny, tyle, że na..malutkim talerzyku, a przed posiłkiem wypij pół litra niegazowanej wody. Zapewniam, że efekt będzie podobny, tylko mniej się umęczysz kombinowaniem.. Jak zjesz pół zwykłego kotleta zamiast całego to też schudniesz.
          • Gość: Agnieszka Re: Jak odchudzić mięso mielone? IP: *.31.8.184.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.06.14, 18:50
            aqua48 napisała:

> Jeśli chcesz schudnąć, to zamiast cudować z mielonym mięsem jedz to samo co res
            > zta rodziny, tyle, że na..malutkim talerzyku, a przed posiłkiem wypij pół litra
            > niegazowanej wody. Zapewniam, że efekt będzie podobny, tylko mniej się umęczys
            > z kombinowaniem.. Jak zjesz pół zwykłego kotleta zamiast całego to też schudnie
            > sz.

To jest sposób "Żryj mniej" i oczywiście sprawdza się bardzo dobrze (nie chcę przywoływać drastycznych wojennych przykładów z obozów...) ale jest jeszcze coś takiego jak głód. :) Picie wody wcale na to nie pomaga. ;)
            Gdyby "silna wola" była tak prosta do opanowania to na świecie nie byłoby grubasów. :)
            • beata_ Re: Jak odchudzić mięso mielone? 14.06.14, 00:24

> To jest sposób "Żryj mniej" i oczywiście sprawdza się bardzo dobrze (nie chcę
              > przywoływać drastycznych wojennych przykładów z obozów...)

I słusznie, że nie chcesz przywoływać, bo przykład obozów jest mocno chybiony... Natomiast zastosowanie diety "ŻM" nikomu jeszcze nie zaszkodziło.

> ale jest jeszcze coś takiego jak głód. :) Picie wody wcale na to nie pomaga. ;)

Na głód sama woda nie pomaga, tylko zmniejsza ilość miejsca w żołądku - mniej jedzenia Ci się zmieści. A jak zrozumiałam z poprzednich Twoich wpisów, jako pokarm stały wystarczy Ci cokolwiek - nawet tektura - byle z przyprawami...

> Gdyby "silna wola" była tak prosta do opanowania to na świecie nie byłoby grubasów. :)

Silna wola nie ma tu akurat wielkiego znaczenia - wyłącznie nawyki.
        • Gość: sandra Re: Jak odchudzić mięso mielone? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.14, 10:36
          > Z tym mieleniem w sklepie to jest taki problem, że część mięsa (czasami do 10dk
          > g!) zostaje w maszynce...

Ale sprzedawca musi zważyc mieso po mieleniu i placisz za faktyczną ilosc produktu.
          Zrob sobie mielone z róznych czesci indyka - udziec zupelnie inaczej smakuje niz piers.
          Nie zmieniaj diety drastycznie, wyeliminuj potrawy rzeczywiscie tłuste i slodkie-pamietaj, ze grozic ci bedzie efekt jojo. Im szybszy spadek wagi, tym masz wieksza szansę na przekroczenie pierwotnej wagi.
          • shiral Re: Jak odchudzić mięso mielone? 14.06.14, 10:46
            Praktycznie wszystko zostało już powiedziane, ale może dodam coś od siebie jako instruktor fitness/tańca. Jeśli bardzo zalezy Ci na zdrowym zrzuceniu wagi to najlepiej jest najpierw włączyć ruch do codziennego życia w postaci godzinnych, szybszych spacerów lub godzinnej jazdy na rowerze. Jednak w przypadku dużej tkanki tłuszczowej może być ciężko i wtedy tylko po 30 minut normalnego marszu przez pierwsze dwa tygodnie i dopiero po tym czasie zwiększanie ruchu. Diety jak to diety, najważniejsze jest ograniczenie jedzenia, szczególnie ciast, cukierków, kiełbas i jasnego pieczywa. W przypadku obiadów warto jest je komponować tak, żeby na talerzu znalazły się tylko warzywa i białko (ryba, mięso) bez węglowodanów (ziemniaki, kasza, chleb) wtedy nie musisz odtłuszczać mięsa np. tego mielonego o które pytałaś :)
          • Gość: Agnieszka Re: Jak odchudzić mięso mielone? IP: *.205.157.31.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.06.14, 14:01
            Gość portalu: sandra napisał(a):
            > Ale sprzedawca musi zważyc mieso po mieleniu i placisz za faktyczną ilosc produ
            > ktu.

Niestety nie... Wszędzie gdzie kupuję czy kupowałam ważą mięso przed zmieleniem...
      • Gość: x Re: Jak odchudzić mięso mielone? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.06.14, 08:30
        Gość portalu: mika napisał(a):

> Dokladnie tak - wytopic tluszcz w niskiej temperaturze. Dodatkowo osuszyc mieso
        > na jednorazowym reczniku.

z sokowirówki będzie wspaniale!
    • roseanne Re: Jak odchudzić mięso mielone? 13.06.14, 19:49
      doloz jarzyn - posiekana papryke, cebule, kapuste
      sratra marchew, selera
      starte odcisniete kabaczki, baklazan

zwiekszysz objetosc, zmniejszysz jednorazowa kalorycznosc, dodasz blonnik, same zalety

jesli nie upierasz sie przy calkowitym wykluczeniu weglowodanow mozesz dodac brazowy ryz, quinoe, jagly, pecak
      • Gość: Agnieszka Re: Jak odchudzić mięso mielone? IP: *.31.110.135.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.06.14, 19:57
        Jarzyny dodaję. Różne różniste, jakie akurat mam. Ale właśnie po odlaniu tłuszczu (wody z tłuszczem).
        I chciałabym wierzyć, że jem danie "light". ;)

Bo wszędzie straszą, że wieprzowina to zabójstwo, tłusta, niezdrowa itp.
        • aqua48 Re: Jak odchudzić mięso mielone? 13.06.14, 20:31

> Jarzyny dodaję. Ale właśnie po odlaniu tłuszc
          > zu.
          > I chciałabym wierzyć, że jem danie "light". ;)
          >
          > Bo wszędzie straszą, że wieprzowina to zabójstwo, tłusta, niezdrowa itp.

Nie słuchaj straszenia. Życie jest niezdrowe i prowadzi prosto do śmierci. Jarzyny jedz gotowane na parze, albo surowe, są lepsze niż smażone, czy duszone, bo "odlewanie tłuszczu" nie pomoże. Na poczucie głodu pomaga jednak picie wody, oraz jedzenie małych ilości niektórych owoców, ale trzeba się do tego przyzwyczaić, tak samo jak do zmniejszania porcji. Najlepiej jednak udać się do lekarza bariatry albo do dietetyka, który ustawi Ci całą dietę biorąc pod uwagę również Twój stan zdrowia i wiek.
          • Gość: en Re: Jak odchudzić mięso mielone? IP: *.spine.pl 13.06.14, 21:51
            Niewiele oszczędzasz, kupując mielone i je odtłuszczając (tłuszcz też przecież waży i płacisz za niego). Nie lepiej kupić pręgę wołową (18-20 zł za kg), ugotować ją powoli z jarzynami rosołowymi i mieć na kilka dni? Do tego te jarzyny, które są akurat tanie: botwinka przyrządzona jak szpinak, kalafior, ogórki, co tam wypatrzysz. Albo sałatka z pomidorów.
    • sfornarina Re: Jak odchudzić mięso mielone? 13.06.14, 22:55
      > Pytanie: czy można odchudzić mielone mięso, głównie wieprzowe lub wieprzowo-woł
      > owe?

Nie odchudzaj mięsa, to wcale nie pomoże w schudnięciu.

Po pierwsze, organizm człowieka potrzebuje tłuszczu dużo bardziej niż cukrów. Po drugie, odchudzając potrawy z tłuszczu sprawisz, że będziesz ciągle głodna.
      Po trzecie Dukan już dawno został ogłoszony jedną z najbardziej szkodliwych diet na świecie.

Jedz wszystko w odpowiednich proporcjach i będzie dobrze. I kupuj wyłącznie produkty pełnotłuszczowe, a w żadnym wypadku oszukańcze "light", dzięki którym reklamodawcy zbili fortunę, a nam zrobili papki z mózgu. Produkty light mają mało tłuszczu, natomiast jest on zastąpiony cukrem. Nawet jeśli te produkty są minimalnie mniej kaloryczne, to organizm od dawki cukrów "głupieje" i za chwilę znów jest głodny!
      • Gość: Agnieszka Re: Jak odchudzić mięso mielone? IP: *.205.157.31.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.06.14, 14:06
        sfornarina napisał(a):
        > Po trzecie Dukan już dawno został ogłoszony jedną z najbardziej szkodliwych die
        > t na świecie.

Dziękuję za garść informacji.
        Nie stosuję Dukana, przynajmniej nie na zasadzie dni proteinowych na przemian z prot-warz. Tylko odrzucam węglowodany i nie ograniczam się w warzywach.

O produktach "light" wiem, że to oszustwo.. :)

Interesuje mnie przede wszystkim kwestia wieprzowiny, która ma bardzo złą opinię... :)

Pozdrawiam
    • Gość: Endy Re: Jak odchudzić mięso mielone? IP: *.gdynia.mm.pl 14.06.14, 02:01
      kup mieso w kawalku, chuda szynke wp, albo piersi kurze, indycze, ew wolowine, zmiel sama, i zrob mielone/pulpety na parze, dorób do tego aromatyczny pomidorowy sos, lub warzywny (cos jak do ryby po grecku, tarta marchewka, pietruszka, seler, por, na masle podsmazone i duszone). mozesz tez dodac siekana kapuste pekinska/mloda i zrobic "ala golabki", tez na parze. na diecie warto ograniczyc smazenie (na parze tez nie beda siapic tluszczu, wiec jakies ograniczenie jest).
      • Gość: Agnieszka Re: Jak odchudzić mięso mielone? IP: *.205.157.31.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.06.14, 14:07
        Niestety właśnie jestem na jakiś czas pozbawiona maszynki do mielenia, stąd takie kombinacje. :)
        • mhr2 posiekac nozem, wtedy smaczniejsze i aromatyczne 14.06.14, 16:30

> Niestety właśnie jestem na jakiś czas pozbawiona maszynki do mielenia, stąd tak
          > ie kombinacje. :)
    • ta_karola Re: Jak odchudzić mięso mielone? 16.06.14, 20:26
      Odkąd przeszłam na dietę zaczęłam robić pulpety na parowarze. Posypuję je ziołami. Sos oddzielnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka