Dodaj do ulubionych

Formy silikonowe do ciast-opine.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 20:55
Drodzy światowi smakosze-co o nich sądzicie,czy korzystacie?Ostatnio stałam
się posiadaczką takiej gumowej foremki do muffinów,ale piekę w niej takie
mini bułeczki drożdżowe,bardzo śliczne i kształtne,nic nie przywiera nie trza
smarować ustrojstwa i myje się to to samo w zmywarce,mini jagodzianki też
wyszły bardzo OK
Obserwuj wątek
    • jo.hanna Re: Formy silikonowe do ciast-opine. 23.08.04, 21:08
      ja ich osobiscie nie lubie bo wydaje mi sie, ze wypieki maja inna "skorke".
      Nawet muffiny
    • lunatica znalazłam 25.10.04, 18:28
      firma elthurt www.elthurt.pl/ prowadzi sprzedaż silikonowych form firmy
      Lekue - trzeba się trochę zagłębić w stronę, żeby te foremki pooglądać.
      • Gość: Hela Re: znalazłam IP: *.bb.online.no 25.10.04, 20:54
        Mam jedna w ksztalcie babki. Chyba mam jakas zla ibracje w stosunku do niej, bo
        nic mi nie wychodzi z niej, wszystko przywiera. Dziwna sprawa.
        • mazielin Re: znalazłam 28.10.04, 15:22
          a ja jestem entuzjastka tych form !! Mam dwie keksowki i uzywam je na okraglo.
          Pieke w nich nawet (o zgrozo !) chleb. Nic nie przywiera i nie ma ciagle
          problemu, ze gora wyrosnie jak balon, bo metalowe boki trzymaja jak w tych
          tradycyjnych, Chleb rosnie sobie pieknie rowniez na boki rozpychajac silikonowe
          scianki i wyglada to bardzo naturalnie. Nie sa tanie ale koszt zwraca sie
          szybko, biorac pod uwage ze nie trzeba smarowac tluszczem i mycie potem
          ogranicza sie wlasciwie do lekkiego przeplukania...
        • Gość: thiessa Re: forma silikonowa IP: *.kom / *.kom-net.pl 28.10.04, 17:23
          Ja mam keksowke, kupilam tanio w Czachach o wiele taniej niz w Polsce, ale
          przyczepia sie, nie wiem czemu.
        • Gość: syso Re: znalazłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 13:51
          > Mam jedna w ksztalcie babki. Chyba mam jakas zla ibracje w stosunku do niej, bo
          > nic mi nie wychodzi z niej, wszystko przywiera. Dziwna sprawa.

No wlasnie, ja mam ten sam problem. Kupilam taka tansza na Allegro i tez mi
          przywiera. Zastanawiam sie, czy te tansze nie sa jakies gorsze i czy nie lepiej
          kupic drozsza firmowa? Jak myslicie?
          • allexamina Re: znalazłam 20.03.05, 20:22
            A posmarowalas maslem przed pierwszym pieczeniem? Rowniez po myciu w zmywarce
            nalezy nasmarowac tluszczem. Reczne mycie nie 'odtluszcza' formy, ale
            mechaniczne - dlugotrwale i owszem. Zanim kupisz drogie sprobuj nasmarowac...
            Powodzenia!

Dzieki za podniesienie tematu! Uzywalam takich form do "lekkich" ciast, jak np.
            angel food cake, czy biszkoptu - zakupilam sobie wlasnie dwie takie formy na
            baby wielkanocne i troche sie martwilam ze nie wyjda. Ale jak ktos piecze w nim
            chleb i wychodzi, to i baby musza wyjsc. Dzieki!
    • wanilka77 Re: Formy silikonowe do ciast-opine. 28.10.04, 15:26
      łatwo się używa, ale rzeczywiście skórka wypieków jest inna, dlatego mam i
      tradycyjne formy i silikonowe. Formę do mufinków kupiłam silikonową, bo
      stwierdziłam, że będę tam też galartkę robić.
      • monia_77 Re: Formy silikonowe do ciast-opine. 28.10.04, 16:45
        Ogladalam ostatnio takie foremki i odlozylam bo nie wiedzialam czy są OK. Hmm
        no ale jak to mozliwe ze skorka wychodzi inna?
        • mazielin Re: Formy silikonowe do ciast-opine. 28.10.04, 22:28
          u mnie skorka jest dobra i niczym sie nie rozni. Moze to zalezy od rodzaju
          foremki? ja mam takie dosyc drogie hiszpanskie, sa w geant`e. Wiem, ze w makro
          taka sama kosztuje o polowe mniej i jest zrobiona chyba z innego tworzywa.
          Duzym ich plusem jest, ze nie zajmuja duzo miejsca. Mozna je zwinac w rulonik i
          wszedzie sie dadza wepchnac w malej kuchni. Wyrzucilam juz moje metalowe
          foremki, mam dosc poprzypalanych i czerniejacych...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka