Dodaj do ulubionych

ogorki kiszone

11.07.14, 15:39
jestem ich fanatyczka, juz 2-3 miesiące temu zaczelam robic, byl tylko koperek zielony, kminek i czosnek, w miedzyczasie robie tradydycjne(lodygi chrzanu, liscie wisni kwasnej,debu) i o dziwo roznicy smakowej nie stwierdzilam, mam problem smakowy?
Obserwuj wątek
    • 1-misiu A sól? 11.07.14, 15:51
      mhr2 napisała:

> ...mam problem smakowy?

Masz. Soli się też dodaje i wody sporo ;)

• mhr2 Re: A sól? 11.07.14, 16:05
        oczywiscie, nie pisalam, myślałam ze kazdy to wie;)
    • mmagi Re: ogorki kiszone 11.07.14, 16:07
      a te z liściami nie za bardziej chrupkie i strzelające jak sie gryzie:)?
      • mhr2 Re: ogorki kiszone 11.07.14, 16:16
        mmagi napisała:

> a te z liściami nie za bardziej chrupkie i strzelające jak sie gryzie:)?

jak napisałam zadnej roznicy nie stwierdziłam!
        • hazo Re: ogorki kiszone 11.07.14, 16:43
          Ja kisząc gdy nie ma jeszcze wyrośniętego kopru (baldachów) oprócz zielonego koperku dodaję trochę nasion takich jak do siania. Mają podobny smak i zapach jak te z suchego kopru. I zamiast chrzanu, którego jakoś nie mogę upolować w tym czasie kiedy mi potrzebny, dodaję plasterki imbiru i gałązki estragonu.
        • qubraq Re: ogorki kiszone 12.07.14, 09:48
          Ja robie podobnie jak Mhr; pęki zielska do kiszenia ogorkow sę u nas juz od kilku miesiecy w sklepach i na targu; ja do kiszenia daje koper chrzan korzen i sporo lisci chrzanowych ( mam ich "od groma" nad potokiem i na łące) , liście wisni i dębu, troche gorczycy kilka ziaren ziela angielskiego kilka lisci bobkowych i sporo rozgniecionego czosnku; ogorki zalewam osoloną przegotowaną jeszcze ciepłą wodą - stoja w kuchni na oknie i cala kuchnia juz po dwoch dniach pachnie kiszeniem ogorków ;-)
    • Gość: iga Re: ogorki kiszone IP: 213.77.66.* 12.07.14, 14:07
      W sezonie, suszę łodygę kopru. Mrożę kawałek chrzanu. Czosnek jest cały rok. Mam to do pierwszego kiszenia w następnym roku, kiedy jeszcze nie ma świeżych. Polecam
      • qubraq Re: ogorki kiszone 12.07.14, 16:09
        Ja tez tak robie: koper zasuszam a reszte zielska zwijam w peczki i zamrazam na zapas ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka