Gość: mw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.14, 13:21 u mnie jajko sadzone, fasolka szparagowa, ziemniak + szklanka maślanki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x fasolka tez jedna czy troche wiecej? ;) IP: *.unitymediagroup.de 17.07.14, 13:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: fasolka tez jedna czy troche wiecej? ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.14, 13:37 jak tak dalej będę pojadać to do obiadu o 15ej zostanie jedna:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Chcesz się do kogoś wprosić na obiad czy IP: *.gdynia.mm.pl 17.07.14, 14:19 to po prostu forma ekshibicjonizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: Chcesz się do kogoś wprosić na obiad czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.14, 14:33 szczerze to chciałam zgapić coś na jutro; Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 14:20 upał, zajadam sie zimna zupa ogórkowa jako chlodnik;) Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 14:57 U mnie będą bliny z mąki gryczanej z łososiem wędzonym, z dużym kleksem śmietany z koperkiem. Do tego barszczyk czerwony Hortexu. Ciasto już jest nastawione. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 15:03 Gość portalu: mw napisał(a): > u mnie jajko sadzone, fasolka szparagowa, ziemniak + szklanka maślanki Dla mnie mała, okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem (jak gołąbki) i sos pomidorowy, dla męża pieczony w panierce kurczak, ryż, pomidor z cebulą. Fasolka szparagowa będzie chyba częścią kolacji, jeszcze nie mam na nią pomysłu. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 15:09 rosol z kury z makaronem, zupa musi byc! salata: salata zielona potargana na kawalki, kapusta chinska drobno poszatkowana, biale kawalki tez zszatkowane, cebula, ogorek pociety nozen na grubsze kawalki, sezam, orzeszki piniowe, oliwka z oliwek, oliwka z pestek moreli zeberka wieprzowe duszone w sliwkach w occie sladowe ilosci ciemnego ryzu na sypko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.14, 15:22 Zupa kurkowa i świeża flądra z surówkami. Kawa mrożona. Owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 15:38 Normalnie jak codzień, mimo ze na dworze upał - 30 stopni - o 12tej micha zupy grzybowo-wielowarzywnej z makaronem, łyżką śmietany i furą kopru plus kilka frankfurterek surowych do pogryzania; za godzine pora na drugie danie: kartofle z wody, podsmazane na patelni, z makaronem, na smalcu ze skwarkami i cebulką, salatka pomidorowa i chłodnik krasnystawski na popitkę; na deser owoce - maliny i czarne jagody ... i juz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:11 qubraq napisał: Masz zdrowy apetyt, mnie wystarczyłaby mała miseczka zupy i ew. kilka malin :-) Te ziemniaki z makaronem też mnie zastanowiły, możesz napisać więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annjen Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.14, 22:12 ja nie qubraq, ale doświadczenia z ziemniakami z makaronem mam - moja koleżanka wróciwszy z saksów z Włoch podawała spagetti z pesto i ziemniakami jako tamtejszy specjał - nie pamiętam, w którym regionie była:) Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 23:36 Gość portalu: annjen napisał(a): > ja nie qubraq, ale doświadczenia z ziemniakami z makaronem mam - moja koleżanka > wróciwszy z saksów z Włoch podawała spagetti z pesto i ziemniakami jako tamtej > szy specjał - nie pamiętam, w którym regionie była:) Dziękuję, pogooglam, brzmi nieco dziwnie ale nie paskudnie, może być interesujące :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: co macie dzisiaj na obiad? 18.07.14, 10:07 squirk napisała: > Masz zdrowy apetyt, mnie wystarczyłaby mała miseczka zupy i ew. kilka malin :-) ale ta zupa to dla mnie podstawa wyżywienia, sniadanie okolo szóstej rano - 2 cienkie kromki chleba z maslem i twarogiem oraz bryndzą i jakąś wedliną typu kumpiak szołdra baleron Coppa, dlugodojrzewającą i pół litra herbaty z miodem i nic wiecej az do południa kiedy idzie zupa i po kilku godzinach jakies takie niewielkie żarełko drugodaniowe i juz do nocy nic więcej; > Te ziemniaki z makaronem też mnie zastanowiły, możesz napisać więcej? trzy średnie zaiemniaki obieram cienko ze skórki, do wody lekko osolonej, 24 minuty gotowania, odcedzanie; wczesniej patelnia na maciupenkim ogniu, troche własnego smalcu ze skwarkami i cebulką, na to troche makaronu - tego samego co idze do zupy (krajanki i krajaneczki czasem fala "As'a babuni") i jak sie ziemniaki ugotuja to je wywalam na patelnie - jeszcze kilka minut i na talerz... ale nie zawsze są to ziemniaki z makaronem - czesto do ziemniakow jest np. placek ziemniaczany i taka mała '"knysza" ze szpinakiem, czasem pizzerinka czasem jakies mieso - filet z kurczaka panierowany albo plaster pieczeni rzymskiej ... i tak jakos leci ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:49 To tak jak u mni. Prawie codziennie po 30C wczoraj 31. Wiec rower po pracy a potem obiady na tarasie w ogrodzie. Wczoraj szaszlyk z BBQ dzisiaj mielismy isc do knajpy ale troche mi sie nie chce bo tak przyjemnie posiedziec na zewnatrz przy tej pogodzie. Moze 'hot wings' z zimnym piwem i winem? Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 22:15 zapomnialam o waznym skladniku salatki: lubczyk swiezy Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 15:32 papryki faszerowane pieczone - farsz z brazowego ryzu, soczewicy, cebuli i jajka sos pomidorowy salata zielona Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:16 zalega mi kalafior w lodówce,jak sie bedzie nadawał to mam dzis kalafiora polanego masełkiem z bułką tartą,moze koprem go posypię :) Odpowiedz Link Zgłoś
1-misiu Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:19 mmagi napisała: > moze koprem go posypię :) A posyp se, posyp go koprem. Odpowiedz Link Zgłoś
1-misiu Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:32 mmagi napisała: > :=& Co? Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:41 mmagi napisała: U mnie też miała być kolacja warzywna ale po przeczytaniu tego wątku poszłam rozmrozić młode kurczę. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:46 młode kurczę.........u nas pierś z kurczaka potrafi ważyć 60-70dkg:( masakra Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:56 mmagi napisała: > młode kurczę.........u nas pierś z kurczaka potrafi ważyć 60-70dkg:( > masakra To tyle, co mały kurczak tutaj, ale są i mniejsze. Wielkie kurczacze piersi też kupuję, taka pokrojona pierś z warzywami i sosem jakimś azjatyckim to ze 3 porcje obiadowe dla męża (robię od razu kilka porcji i zamrażam, czasem się gotować wieczorem więc tylko wymuję pojemnik i dogotowuję ryż). :-) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:58 po wczorajszym ceviche i jutrzejszym lososiu soczewica musi wystarczyc Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 17:54 Tarta szczawiowa i krem buraczany :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewkka Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: 5.172.252.* 17.07.14, 19:06 Jako, że dzień cały spędzony na plaży, zamiast obiadu - kolacja. Flądra smażona, dziś złowiona. Na deser - kruche ciasto z rabarbarem. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 19:10 Gość portalu: ewkka napisał(a): > Jako, że dzień cały spędzony na plaży, zamiast obiadu - kolacja. Flądra smażona > , dziś złowiona. Zainspirowałaś mnie, dawno nie smażyłam flądry, złożę zamówienie u pana, który łowi i dostarcza. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam_monka Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.play-internet.pl 17.07.14, 21:55 Obiad: zupa grzybowa z własnoręcznie zbieranych leśnych grzybów (podgrzybek, maślak, borowik). Na kolację zjadłam żółtą fasolkę szparagową podgotowaną i zapieczoną z masłem i bułka tartą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annjen Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.14, 22:15 Dziś już nie, ale na jutro zaplanowałam w ramach "sprzątania lodówki" kotlety w dwóch rodzajach - z bobu i kaszy gryczanej, do tego sos z kurek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.spine.pl 17.07.14, 23:29 Makaron wstążki z bobem - garstka bobu wczoraj ugotowanego i wyłuskanego, podgrzanego na maśle z czosnkiem i ostrą papryczką, trochę śmietany i natki pietruszki, wymieszać z makaronem i posypać parmezanem. Całkiem dobre i szybkie. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 23:47 Rosół z kaczki z uszkami z kurczaczym nadzieniem posypany kolendrą. Gotowane mięso z kaczki z surówką z rzodkiewki, szczypiorku i dymki. Sos do surówki z jogurtu bałkańskiego, majonezu i śmietany + czosnek i inne przyprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amebawszortach Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.lupro.net 18.07.14, 07:27 zupa szczawiowa z roztrzepanym jajkiem + ziemniaki - wystarczy (mirabelek nie będzie :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: co macie dzisiaj na obiad? 18.07.14, 10:33 łosoś smażony, salatka fasolowa(zielona i puszkowa co najmniej 5 gatunków);) Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Dzisiaj będzie 19.07.14, 00:40 aka10 napisała: > Łoś z borówkami. Jak smakuje łoś? Pamiętam, że bardzo go zachwalali w "Kuchni jak życie". Smacznego :-) U nas rosół wołowy z udonem i dymką dla mnie, bento z jajkiem i krewetkami dla męża. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: co macie dzisiaj na obiad? 20.07.14, 08:15 pianki slono-ziołowe na zimnej zupie pomidorowo-ogórkowa;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameba.w.szortach Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.lupro.net 20.07.14, 08:53 rosół z makaronem, żeberka wp. z buraczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: co macie dzisiaj na obiad? 20.07.14, 09:02 zeberka jutro z mloda kapusta kiszona;) Odpowiedz Link Zgłoś
referee Re: co macie dzisiaj na obiad? 20.07.14, 11:56 Gość portalu: mw napisał(a): > u mnie jajko sadzone, fasolka szparagowa, ziemniak + szklanka maślanki Według mnie za ciężko strawne. Ja będę konsumował gotowaną pierś z indyka z sałatą zieloną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.14, 18:10 Krem brokulowy, krewetki z czosnkiem Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: co macie dzisiaj na obiad? 22.07.14, 15:29 Wcale nie mam dziś obiadu. Mąż wyjechał na dwa dni, więc nie muszę stać przy garach :) Zjem to, na co będę miała ochotę, o której godzinie poczuję głód, a jak nie będzie mi się chciało, to nie zjem wcale. Czuję się wolna! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.14, 18:19 dzisiaj z kolei spaghetti napoli ze świeżych pomidorów; już zapomniałam jakie o dobre:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameba.w.szortach Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.lupro.net 23.07.14, 07:48 gołąbki z sosem pomidorowym Odpowiedz Link Zgłoś
leon.atrakcyjny Pierogi po wegańsku 23.07.14, 08:24 Pierogi z jagodami i poziomkami. Oczywiście po wegańsku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Pierogi po wegańsku IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.14, 17:27 oczywiście nie mogą się obejść bez śmietany, mniam Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: co macie dzisiaj na obiad? 23.07.14, 08:36 A dzisiaj najprawdopodobniej smażone śledzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: co macie dzisiaj na obiad? 23.07.14, 13:25 zurek bialy z kilbasa i grzankami z ciemnego domowego chleba (zur/zakwas wlasnej produkcji) knedle serowe ze sliwkami Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: co macie dzisiaj na obiad? 23.07.14, 13:51 twarożek z rzodkiewkami, ogórek, szczypiorek mlody z cebulka, ziemniaczki, maślanka;) Odpowiedz Link Zgłoś