Dodaj do ulubionych

co macie dzisiaj na obiad?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.14, 13:21
u mnie jajko sadzone, fasolka szparagowa, ziemniak + szklanka maślanki
Obserwuj wątek
    • Gość: x fasolka tez jedna czy troche wiecej? ;) IP: *.unitymediagroup.de 17.07.14, 13:25
      • Gość: mw Re: fasolka tez jedna czy troche wiecej? ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.14, 13:37
        jak tak dalej będę pojadać to do obiadu o 15ej zostanie jedna:)
    • Gość: klik Chcesz się do kogoś wprosić na obiad czy IP: *.gdynia.mm.pl 17.07.14, 14:19
      to po prostu forma ekshibicjonizmu?
      • Gość: mw Re: Chcesz się do kogoś wprosić na obiad czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.14, 14:33
        szczerze to chciałam zgapić coś na jutro;
    • mhr2 Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 14:20
      upał, zajadam sie zimna zupa ogórkowa jako chlodnik;)
      • mhr2 Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 14:25
        no i frytki warzywne sa!
    • marbor1 Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 14:57
      U mnie będą bliny z mąki gryczanej z łososiem wędzonym, z dużym kleksem śmietany z koperkiem. Do tego barszczyk czerwony Hortexu. Ciasto już jest nastawione.
    • squirk Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 15:03
      Gość portalu: mw napisał(a):

> u mnie jajko sadzone, fasolka szparagowa, ziemniak + szklanka maślanki

Dla mnie mała, okrągła cukinia faszerowana mięsem i ryżem (jak gołąbki) i sos pomidorowy, dla męża pieczony w panierce kurczak, ryż, pomidor z cebulą.
      Fasolka szparagowa będzie chyba częścią kolacji, jeszcze nie mam na nią pomysłu.
      :-)
    • tralalumpek Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 15:09
      rosol z kury z makaronem, zupa musi byc!
      salata: salata zielona potargana na kawalki, kapusta chinska drobno poszatkowana, biale kawalki tez zszatkowane, cebula, ogorek pociety nozen na grubsze kawalki, sezam, orzeszki piniowe, oliwka z oliwek, oliwka z pestek moreli

zeberka wieprzowe duszone w sliwkach w occie

sladowe ilosci ciemnego ryzu na sypko
      • Gość: miki202 Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.14, 15:22
        Zupa kurkowa i świeża flądra z surówkami. Kawa mrożona. Owoce.
        • qubraq Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 15:38
          Normalnie jak codzień, mimo ze na dworze upał - 30 stopni - o 12tej micha zupy grzybowo-wielowarzywnej z makaronem, łyżką śmietany i furą kopru plus kilka frankfurterek surowych do pogryzania; za godzine pora na drugie danie: kartofle z wody, podsmazane na patelni, z makaronem, na smalcu ze skwarkami i cebulką, salatka pomidorowa i chłodnik krasnystawski na popitkę; na deser owoce - maliny i czarne jagody ... i juz ;-)
          • mmagi Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:05
            ziemniaki z makaronem ??
          • squirk Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:11
            qubraq napisał:

Masz zdrowy apetyt, mnie wystarczyłaby mała miseczka zupy i ew. kilka malin :-)
            Te ziemniaki z makaronem też mnie zastanowiły, możesz napisać więcej?
            • Gość: annjen Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.14, 22:12
              ja nie qubraq, ale doświadczenia z ziemniakami z makaronem mam - moja koleżanka wróciwszy z saksów z Włoch podawała spagetti z pesto i ziemniakami jako tamtejszy specjał - nie pamiętam, w którym regionie była:)
              • squirk Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 23:36
                Gość portalu: annjen napisał(a):

> ja nie qubraq, ale doświadczenia z ziemniakami z makaronem mam - moja koleżanka
                > wróciwszy z saksów z Włoch podawała spagetti z pesto i ziemniakami jako tamtej
                > szy specjał - nie pamiętam, w którym regionie była:)

Dziękuję, pogooglam, brzmi nieco dziwnie ale nie paskudnie, może być interesujące :-)
            • qubraq Re: co macie dzisiaj na obiad? 18.07.14, 10:07
              squirk napisała:

> Masz zdrowy apetyt, mnie wystarczyłaby mała miseczka zupy i ew. kilka malin :-)

ale ta zupa to dla mnie podstawa wyżywienia, sniadanie okolo szóstej rano - 2 cienkie kromki chleba z maslem i twarogiem oraz bryndzą i jakąś wedliną typu kumpiak szołdra baleron Coppa, dlugodojrzewającą i pół litra herbaty z miodem i nic wiecej az do południa kiedy idzie zupa i po kilku godzinach jakies takie niewielkie żarełko drugodaniowe i juz do nocy nic więcej;

> Te ziemniaki z makaronem też mnie zastanowiły, możesz napisać więcej?

trzy średnie zaiemniaki obieram cienko ze skórki, do wody lekko osolonej, 24 minuty gotowania, odcedzanie; wczesniej patelnia na maciupenkim ogniu, troche własnego smalcu ze skwarkami i cebulką, na to troche makaronu - tego samego co idze do zupy (krajanki i krajaneczki czasem fala "As'a babuni") i jak sie ziemniaki ugotuja to je wywalam na patelnie - jeszcze kilka minut i na talerz... ale nie zawsze są to ziemniaki z makaronem - czesto do ziemniakow jest np. placek ziemniaczany i taka mała '"knysza" ze szpinakiem, czasem pizzerinka czasem jakies mieso - filet z kurczaka panierowany albo plaster pieczeni rzymskiej ... i tak jakos leci ;-)

• jackk3 Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:49
            To tak jak u mni. Prawie codziennie po 30C wczoraj 31. Wiec rower po pracy a potem obiady na tarasie w ogrodzie. Wczoraj szaszlyk z BBQ dzisiaj mielismy isc do knajpy ale troche mi sie nie chce bo tak przyjemnie posiedziec na zewnatrz przy tej pogodzie. Moze 'hot wings' z zimnym piwem i winem?
      • tralalumpek Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 22:15
        zapomnialam o waznym skladniku salatki: lubczyk swiezy
    • roseanne Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 15:32
      papryki faszerowane pieczone - farsz z brazowego ryzu, soczewicy, cebuli i jajka
      sos pomidorowy

salata zielona
    • mmagi Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:16
      zalega mi kalafior w lodówce,jak sie bedzie nadawał to mam dzis kalafiora polanego masełkiem z bułką tartą,moze koprem go posypię :)
      • 1-misiu Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:19
        mmagi napisała:

> moze koprem go posypię :)

A posyp se, posyp go koprem.
        • mmagi Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:26
          :=&
          • 1-misiu Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:32
            mmagi napisała:

> :=&

Co?
            • mmagi Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:37
              zagadka
              • squirk Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:41
                mmagi napisała:

U mnie też miała być kolacja warzywna ale po przeczytaniu tego wątku poszłam rozmrozić młode kurczę.
                • mmagi Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:46
                  młode kurczę.........u nas pierś z kurczaka potrafi ważyć 60-70dkg:(
                  masakra
                  • squirk Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:56
                    mmagi napisała:

> młode kurczę.........u nas pierś z kurczaka potrafi ważyć 60-70dkg:(
                    > masakra

To tyle, co mały kurczak tutaj, ale są i mniejsze.
                    Wielkie kurczacze piersi też kupuję, taka pokrojona pierś z warzywami i sosem jakimś azjatyckim to ze 3 porcje obiadowe dla męża (robię od razu kilka porcji i zamrażam, czasem się gotować wieczorem więc tylko wymuję pojemnik i dogotowuję ryż).
                • roseanne Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 16:58
                  po wczorajszym ceviche i jutrzejszym lososiu soczewica musi wystarczyc
    • triismegistos Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 17:54
      Tarta szczawiowa i krem buraczany :)
      • Gość: ewkka Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: 5.172.252.* 17.07.14, 19:06
        Jako, że dzień cały spędzony na plaży, zamiast obiadu - kolacja. Flądra smażona, dziś złowiona.
        Na deser - kruche ciasto z rabarbarem.
        • squirk Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 19:10
          Gość portalu: ewkka napisał(a):

> Jako, że dzień cały spędzony na plaży, zamiast obiadu - kolacja. Flądra smażona
          > , dziś złowiona.

Zainspirowałaś mnie, dawno nie smażyłam flądry, złożę zamówienie u pana, który łowi i dostarcza.
    • Gość: mam_monka Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.play-internet.pl 17.07.14, 21:55
      Obiad: zupa grzybowa z własnoręcznie zbieranych leśnych grzybów (podgrzybek, maślak, borowik).
      Na kolację zjadłam żółtą fasolkę szparagową podgotowaną i zapieczoną z masłem i bułka tartą.
    • Gość: annjen Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.14, 22:15
      Dziś już nie, ale na jutro zaplanowałam w ramach "sprzątania lodówki" kotlety w dwóch rodzajach - z bobu i kaszy gryczanej, do tego sos z kurek.
    • Gość: en Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.spine.pl 17.07.14, 23:29
      Makaron wstążki z bobem - garstka bobu wczoraj ugotowanego i wyłuskanego, podgrzanego na maśle z czosnkiem i ostrą papryczką, trochę śmietany i natki pietruszki, wymieszać z makaronem i posypać parmezanem. Całkiem dobre i szybkie.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: co macie dzisiaj na obiad? 17.07.14, 23:47
      Rosół z kaczki z uszkami z kurczaczym nadzieniem posypany kolendrą.
      Gotowane mięso z kaczki z surówką z rzodkiewki, szczypiorku i dymki.
      Sos do surówki z jogurtu bałkańskiego, majonezu i śmietany + czosnek i inne przyprawy.
    • Gość: amebawszortach Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.lupro.net 18.07.14, 07:27
      zupa szczawiowa z roztrzepanym jajkiem + ziemniaki - wystarczy
      (mirabelek nie będzie :-))
    • mhr2 Re: co macie dzisiaj na obiad? 18.07.14, 10:33
      łosoś smażony, salatka fasolowa(zielona i puszkowa co najmniej 5 gatunków);)
    • filippa.pippa Dzisiaj będzie 18.07.14, 10:46
      Zupa wielowarzywna i gotowany bób.
      • aka10 Re: Dzisiaj będzie 19.07.14, 00:27
        Łoś z borówkami.
        • squirk Re: Dzisiaj będzie 19.07.14, 00:40
          aka10 napisała:

> Łoś z borówkami.

Jak smakuje łoś? Pamiętam, że bardzo go zachwalali w "Kuchni jak życie". Smacznego :-)

U nas rosół wołowy z udonem i dymką dla mnie, bento z jajkiem i krewetkami dla męża.
          • hester83 Re: Dzisiaj będzie 19.07.14, 17:06
            dziś była zupa kurkowa
    • mhr2 Re: co macie dzisiaj na obiad? 20.07.14, 08:15
      pianki slono-ziołowe na zimnej zupie pomidorowo-ogórkowa;)
      • Gość: ameba.w.szortach Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.lupro.net 20.07.14, 08:53
        rosół z makaronem, żeberka wp. z buraczkami.
        • mhr2 Re: co macie dzisiaj na obiad? 20.07.14, 09:02
          zeberka jutro z mloda kapusta kiszona;)
    • referee Re: co macie dzisiaj na obiad? 20.07.14, 11:56
      Gość portalu: mw napisał(a):

> u mnie jajko sadzone, fasolka szparagowa, ziemniak + szklanka maślanki

Według mnie za ciężko strawne.

Ja będę konsumował gotowaną pierś z indyka z sałatą zieloną.
    • Gość: ... Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.14, 18:10
      Krem brokulowy, krewetki z czosnkiem
    • matylda1001 Re: co macie dzisiaj na obiad? 22.07.14, 15:29
      Wcale nie mam dziś obiadu. Mąż wyjechał na dwa dni, więc nie muszę stać przy garach :) Zjem to, na co będę miała ochotę, o której godzinie poczuję głód, a jak nie będzie mi się chciało, to nie zjem wcale. Czuję się wolna! :)
    • Gość: mw Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.14, 18:19
      dzisiaj z kolei spaghetti napoli ze świeżych pomidorów; już zapomniałam jakie o dobre:)
      • Gość: ameba.w.szortach Re: co macie dzisiaj na obiad? IP: *.lupro.net 23.07.14, 07:48
        gołąbki z sosem pomidorowym
    • leon.atrakcyjny Pierogi po wegańsku 23.07.14, 08:24
      Pierogi z jagodami i poziomkami. Oczywiście po wegańsku :)
      • Gość: gość Re: Pierogi po wegańsku IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.14, 17:27
        oczywiście nie mogą się obejść bez śmietany, mniam
    • triismegistos Re: co macie dzisiaj na obiad? 23.07.14, 08:36
      A dzisiaj najprawdopodobniej smażone śledzie :)
    • tralalumpek Re: co macie dzisiaj na obiad? 23.07.14, 13:25
      zurek bialy z kilbasa i grzankami z ciemnego domowego chleba (zur/zakwas wlasnej produkcji)
      knedle serowe ze sliwkami
      • mhr2 Re: co macie dzisiaj na obiad? 23.07.14, 13:51
        twarożek z rzodkiewkami, ogórek, szczypiorek mlody z cebulka, ziemniaczki, maślanka;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka