tojaryba 26.08.04, 07:42 Poradźcie, jak "zrobić" pomidory na zimę - najlepiej w całości,które będą bazą do sosów i zup. Pozdrawiam,. D. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: E Re: Pomidory na zimę IP: *.itpp.pl 26.08.04, 09:25 od lat robię pomidory w przecierze czyli: całe, małe pomidory obieram ze skórki i zalewam przecierem( posolonym). Pasteryzuję ok. 30 - 40 min. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pomidory na zimę 26.08.04, 13:47 Radze skorzystac z wyszukiwarki: temat czesto sie powtarza i przepisy tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Pomidory na zimę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 12:06 W zimie dostalam od kogos sloik pomidorow. Byly robione tak: duze, jedrne pomidory przekrawa sie w poprzek na 3,4 plastry, uklada w sloiku (najwyzej 3/4 objetosci) soli troszke (nieduzo) i pasteryzuje. One puszczaja odrobine przezroczystego soku. W zimie pachna jak swieze. Moja mama zrobila wczoraj kilka sloikow w ten sposob na probe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: Pomidory na zimę IP: *.itpp.pl 27.08.04, 13:59 przecier pomidorowy oczywiście, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: Pomidory na zimę IP: *.itpp.pl 27.08.04, 14:01 To odpowiedź na post Asiak, nie wiem dlaczego tu wylądowała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: Pomidory na zimę IP: *.crowley.pl 27.08.04, 13:26 Ja obieram pomidory ze skórki, kroję na kawałki i gotuję. Można potem przetrzeć przez sito - będzie gotowa baza na zupę i sos - wystarczy otworzyć s.łoik i wylać. W zimie jak znalazł. Polecam dodać odrobinę cebuli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żiżu Re: Pomidory na zimę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 14:19 moja babcia, pasteryzowała całe pomidory łącznie ze skórką w słojach, pamiętam,że bardzo mi to smakowało, szczególnie ta zalewa w której pływały, może ktoś zna przpis na pomidory w zalewie.... Odpowiedz Link Zgłoś