Dodaj do ulubionych

Dżem z automatu do pieczenia chleba

04.08.14, 17:04
Witajcie. Czy ktoś z Was może podzielić się przepisem / metodą na dżem z maszyny do pieczenia chleba? Mam takowy wynalazek i postanowiłam zrobić jakiś dżemik. Tak, wiem, można zrobić bez tego automatu, ale mnie zależy na wygodzie. Żeby nie stać nad garem, nie mieszać i nie nagrzewać się dodatkowo, i tak gorąco jest :-D.
Czytałam gdzieś, że z tego ustrojstwa dżemy wychodzą za rzadkie. ???
W mojej instrukcji mam tylko napisane żeby dać pokrojone kawałki owoców i cukier żelujący. Prawda to, tylko tyle? mam jakiś stary, ale sprawny model, severin.
Za podpowiedzi z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: klik Szkoda czasu i atłasu. IP: *.gdynia.mm.pl 04.08.14, 19:20
      Akurat ten program w maszynie do chleba to pic na wodę, fotomontaż. Chyba, że zależy Ci na czymś co ma konsystencję ciasta naleśnikowego na bazie gęstego jogurtu.
      • squirk Re: Szkoda czasu i atłasu. 04.08.14, 19:30
        Gość portalu: klik napisał(a):

> Akurat ten program w maszynie do chleba to pic na wodę, fotomontaż. Chyba, że z
        > ależy Ci na czymś co ma konsystencję ciasta naleśnikowego na bazie gęstego jogu
        > rtu.

Podpisuję się, robiłam, strata czasu i prądu, bez sensu ten program.
        • pinkink3 moze z tego przepisu? 04.08.14, 23:30
          Moze ten przepis bedzie lepszy, choc gwarancji nie daje bo nie robilam. Ale poniewaz pozostale przepisy dolaczone do mojej maszyny wychodza, wiec warto sprobowac.
          Najwyzej przelejesz do zwyklego garnka i dokonczysz na gazie.

DZEM TRUSKAWKOWY
          1 1/2 kubka pokrojonych truskawek
          1 kubek cukru
          2 lyzeczki soku z cytryny
          1 lyzka niskocukrowej pektyny owocowej
          Wybrac program Basic I przez 5-6 minut pozwolic maszynie mieszac czyszczac rownoczesnie brzegi wiaderka gumowa szpatulka.
          Wylaczyc program Basic.
          Wlaczyc program Bake.
          Gotowy dzem rozlac do sloiczkow, przykryc i ochlodzic w lodowce.
          Wychodzi ok. 3 kubki dzemu.

JAM & MARMALADE RECIPES
          STRAWBERRY JAM
          (Bake Setting – Not for Timer)
          1-1/2 cups fresh strawberries, sliced 1 cup sugar
          2 tsp. lemon juice 1 Tbsp. powdered low-sugar fruit pectin
          Combine all ingredients into bread pan. Select Basic setting. Press “Start/Stop”.
          Allow to mix 5 – 6 minutes, scraping sides of pan with rubber spatula. Press
          “Start/Stop” to cancel. Select Bake Setting. Press “Start/Stop”. When unit signals
          and display reads 0:00, press “Start/Stop”. Using hot pads, remove bread pan.
          Pour jam into containers; cover. Refrigerate to set. MAKES ABOUT 3 CUPS

MARMOLADA POMARANCZOWA

3 duze pomarancze
          1 1/4 kubka cukru
          1 cytryna
          2 lyzki niskocukrowej pektyny owocowej
          Obieraczka do jarzynsciac kolorowa czesc skorki z 1 pomaranczy i cytryny; pokroic cienko.Obrac i usunac biala czesc skorki. Obrac pozostale pomarancze. Wyrzucic skorki. Pokroic owoce na centymetrowe kawalki. Zmieszac z cukrem i pektyna. Wybrac program Basic.
          Mieszac przez maszyne 5-6 minut itd... postepowac jak w przepisie wyzej.
          Wychodzi ok 3 kubkow

ORANGE MARMALADE
          3 large oranges 1-1/4 cups sugar
          1 lemon 2 Tbsp. powdered low-sugar fruit pectin
          With a vegetable peeler, shave off the bright layer of peel fro one orange and lemon;
          chop finely. Remove remaining white peel from orange and lemon, discard.
          Peel remaining oranges, discard peels. Slice fruit into 1/2-inch pieces.
          Combine chopped peels, fruit, sugar and pectin in bread pan. Select Basic setting.
          Press “Start/Stop”. Allow to mix 5 – 6 minutes, scraping sides of pan with rubber
          spatula. Press “Start/Stop” to cancel. Select Bake Setting. Press “Start/Stop”.
          When unit signals and display reads 0:00, press “Start/Stop”. Using hot pads,
          remove bread pan. Pour jam into containers; cover. Refrigerate to set.
          MAKES ABOUT 3 CUPS

DZEM Z MROZONYCH JAGOD
          FROZEN BERRY JAM
          1 package (10 to 12 oz) frozen berries, 1-3/4 cups sugar
          (strawberries and raspberries are ideal) 1 Tbsp. lemon juice
          1 pouch (3 oz.) liquid fruit pectin
          Combine ingredients into bread pan. Select Basic setting. Press “Start/Stop”.
          Allow to mix 5 – 6 minutes, scraping sides of pan with rubber spatula. Press
          “Start/Stop” to cancel. Select Bake Setting. Press “Start/Stop”. When unit signals
          and display reads 0:00, press “Start/Stop”. Using hot pads, remove bread pan.
          Pour jam into containers; cover. Refrigerate to set. MAKES ABOUT 3 CUPS[/b]

Ostatniego przepisu nie tlumacze bo chyba nie bedzie na niego amatorow. Ale gdyby sie tacy znalezli, nietrudno go zrozumiec. :)
          Przepisy dolaczone do maszyny amerykanskiej, Oster.
          • linn_linn Re: moze z tego przepisu? 05.08.14, 07:35
            Inne wychodza, a te na dzem nie: tzn. rezultat jest plynny. Niektorym to odpowiada:
            kuchnianawzgorzu.pl/dzem-z-moreli-z-automatu-do-pieczenia-chleba/
            Trzeba zrobic i samemu ocenic wynik.

• pinkink3 pektyna 05.08.14, 08:32
              Nie znam przepisow zalaczanych do innych maszyn, ale w linku przez Ciebie, Lin, podanym nie ma w przepisie pektyn. Autorka wspomna od siebie, ze mozna dodac dla zageszczenie.
              I tu chyba tkwi przyczyna zbyt luznych dzemow.
              Albo pektyna albo wielogodzinne gotowanie/odparowywanie na wolnym ogniu.

Tak sie zastanawiam czy nie zrobic tego z pomaranczy. Wyglada interesujaco. A pomarancze wisza na drzewie i sie marnuja:)
              Tyle, ze ja dzemow nie jadam. Ale taki wlasny?
              Kto wie?
              • mitta Re: pektyna 05.08.14, 08:56
                Zrób, pinkink i użyj do ciasta. Ja co roku robię dwa/trzy słoiczki tylko po to, żeby mieć do przełożenia świątecznego tortu makowego z moich wypieków, tortu marcepanowego, a czasami mieszam go z serkiem mascarpone i wychodzi pyszna masa (też dżemów nie jadam).
                Natomiast te szybkie dżemy z pektyną nie nadają się do pieczenia, bo pod wpływem wysokiej temperatury robią się rzadkie.
              • linn_linn Re: dzem pomaranczowy najprostszy nie z maszyny 05.08.14, 10:52
                Dzem pomaranczowy jest jednym z najprostszych i najszybszych:
                forum.gazeta.pl/forum/w,77,3346009,3409688,Re_Dzem_pomaranczowy.html
                Opis jest dlugi, ale chcialam, aby byl bardzo dokladny. Samo robienie jest nieskomplikowane. Zadne godziny odparowywania, zadne pektyny. Trzeba uwazac, zeby nie wyszedl za gesty.

Robie jeszcze wisniowy: tez postszy / pomijajac usuwanie pestek /.
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,81001357,81008005,0,2.html?v=2
                Jak mam dodawac rozne fixy i pektyny, to wole dzem kupic w sklepie. W domu robie po to, aby byl bez tego.
              • vlado_l Re: pektyna 11.08.14, 22:24
                Jeżeli uda Ci się to zrobić, czekam na zdjęcia! :)
          • tulimatka Re: moze z tego przepisu? 06.08.14, 02:59
            pinkink3 napisała:

> Moze ten przepis bedzie lepszy, choc gwarancji nie daje bo nie robilam. Ale pon
            > iewaz pozostale przepisy dolaczone do mojej maszyny wychodza, wiec warto sprobo
            > wac.
            > Najwyzej przelejesz do zwyklego garnka i dokonczysz na gazie.

Dzięki za przepisy; ten pomarańczowy mnie kusi ;-)
    • linn_linn Re: Dżem z automatu uwaga na cukier 05.08.14, 10:57
      Jesli cukier dostanie sie do pokretla maszyny, to moze ja zniszczyc. Czytalam opisy-horrory takich doswiadczen.
    • linn_linn Re: Dżem z automatu do pieczenia chleba 05.08.14, 11:18
      Tu sa zdjecia dzemu truskawkowego:
      www.cookaround.com/yabbse1/entry.php?b=56826
      Rezultat taki sobie.
      • tulimatka Re: Dżem z automatu do pieczenia chleba 05.08.14, 12:21
        linn_linn napisała:

> Tu sa zdjecia dzemu truskawkowego:
        > rel="nofollow">www.cookaround.com/yabbse1/entry.php?b=56826
        > Rezultat taki sobie.

Jakby mus wyszedł... :-D
        Dziś robię próbę ze śliwkami, sama się przekonam :-)
        • budzik11 Re: Dżem z automatu do pieczenia chleba 05.08.14, 21:57
          Wychodzi płynny, bo program jest krótki (chyba 40 minut?) - normalnie np. powidła śliwkowe robi się o wieeeele dłużej, godzinami. Ja robiłam w automacie i powidła śliwkowe, i jabłkowe, i dżem z owoców czarnego bzu, i z głogu. Wszystko wychodzi tak, jak powinno, tylko 1. włączałam program 3x (3 cykle raz za razem), 2. pojemnik jest malutki i jednorazowo wchodzi malutka porcja, na max 1,5l. dżemu. Ale fakt - wygoda jest, bo włączam i samo się robi, garnek się nie przypala, nie trzeba stać i mieszać. Ale jak ktoś chce robić przetwory na zimę, a nie kilka słoiczków, to nie ma sensu.
          • tulimatka Re: Dżem z automatu do pieczenia chleba 06.08.14, 03:04
            budzik11 napisała:

> Wychodzi płynny, bo program jest krótki (chyba 40 minut?) - normalnie np. powid
            > ła śliwkowe robi się o wieeeele dłużej, godzinami. Ja robiłam w automacie i pow
            > idła śliwkowe, i jabłkowe, i dżem z owoców czarnego bzu, i z głogu. Wszystko wy
            > chodzi tak, jak powinno, tylko 1. włączałam program 3x (3 cykle raz za razem),
            > 2. pojemnik jest malutki i jednorazowo wchodzi malutka porcja, na max 1,5l. dże
            > mu. Ale fakt - wygoda jest, bo włączam i samo się robi, garnek się nie przypala
            > , nie trzeba stać i mieszać. Ale jak ktoś chce robić przetwory na zimę, a nie k
            > ilka słoiczków, to nie ma sensu.

No ja właśnie puściłam 2 cykle; u mnie z nagrzewaniem cykl trwa 1,2godz. Jutro, jak ostygną otworzę pierwszy słoiczek i zobaczę jak to faktycznie wyszło. Niektóre skórki brzydko się pozwijały w ruloniki i obawiam się że część domowników uzna to za poważny defekt ;-) pomimo, że kroiłam jak mi się wydaje naprawdę drobno.
          • linn_linn Re: Dżem z automatu do pieczenia chleba 06.08.14, 07:38
            Poklikalam i faktycznie blogerzy robia min 2 cykle. Mala ilosc to i recznie robi sie szybko. Ja tradycyjnie robie dzem pomaranczowy: robie sobie kawe, biore ksiazke do reki, czytam i co jakis czas mieszam dzem. Naprawde nie trwa to dlugo / krocej niz godzine /, a wychodzi duzy gar dzemu. Dzem wisniowy natomiast warto odstawic i posmazyc po kilku godzinach / gestnieje w przerwach /.
            Najwazniejszy jest rezultat: wychodzi gesty z maszyny czy nie.
            • budzik11 Re: Dżem z automatu do pieczenia chleba 06.08.14, 13:41
              Dlaczego miałby akurat z maszyny nie wyjść gęsty? Przecież chemicznie skład jest ten sam, te same składniki, inne jest tylko źródło ciepła.
              • linn_linn Re: Dżem z automatu do pieczenia chleba 06.08.14, 16:00
                Przy pozadanej gestosci prawdopodobnie zalepilby mieszadlo i byc moze uszkodzil maszyne. Skoro niektorzy stosuja nawet 3-krotny cykl, to znaczy, ze nie wychodzi. No chyba ze kogos zadowoli rzadka konsystencja... Najlepiej jest zrobic samemu test i ocenic.

• budzik11 Re: Dżem z automatu do pieczenia chleba 07.08.14, 11:12
                  linn_linn napisała:

> Przy pozadanej gestosci prawdopodobnie zalepilby mieszadlo i byc moze uszkodzil
                  > maszyne.

Ciasto chlebowe czy tym bardziej na makaron czy pierogi jest dużo gęściejsze i twardsze, a maszynie krzywdy nie robi.

Skoro niektorzy stosuja nawet 3-krotny cykl, to znaczy, ze nie wychod
                  > zi.

Wychodzi, ale po 3 cyklach, nie po jednym.

• linn_linn Re: Dżem z automatu do pieczenia chleba 07.08.14, 12:06
                    ...czyli po ponad 3 godzinach. W tym czasie "recznie" mozna uzyskac o wiele wieksza ilosc.
                    • budzik11 Re: Dżem z automatu do pieczenia chleba 11.08.14, 10:18
                      No toteż wyżej napisałam, że jak ktoś chce zrobić większą ilość, to to nie ma sensu. Ale dla takich "nieprzemysłowych" przetwarzaczy, jak ja, którzy okazyjnie czasem dostaną parę kilo śliwek czy jabłek i chcą je przerobić na kilka słoiczków, to praktyczne rozwiązanie.
                      • linn_linn Re: Dżem z automatu do pieczenia chleba 11.08.14, 21:32
                        Ja robie zawsze w malych ilosciach / 4-6 sloiczkow w zaleznosci od ich wielkosci / i polecam metode "na raty" / nietylko powidla mozna tak robic /. Gotujemy, zestawiamy z ognia, wracamy do gotowania / mozna nawet nastepnego dnia /, zdejmujemy itdp. Metoda wydaje sie dluga, ale taka nie jest. Jesli jestesmy w domu zawsze mzemy podejsc do kucni na kilka minut i pogotowac. Przy tej metodzie dzem gestnieje glownie podczas "odpoczynku".
    • Gość: x Re: Dżem z automatu do pieczenia chleba IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.08.14, 14:02
      tulimatka,

automaty maja przepisy, wiec dalej czytac!

• Gość: klik Przepisami dołączanymi do sprzętów AGD mozesz IP: *.gdynia.mm.pl 06.08.14, 14:59
        sobie ściany wytapetować. Chociaż nawet do tego się nie nadają.
        • Gość: x kto z tego korzysta? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.08.14, 15:05
          Gość portalu: klik napisał(a):

> sobie ściany wytapetować.

• tulimatka Re: Dżem z automatu do pieczenia chleba 06.08.14, 23:30
        Gość portalu: x napisał(a):

> tulimatka,
        >
        > automaty maja przepisy, wiec dalej czytac!
        >

x,

a skąd wiesz, co jest, a co nie jest w przepisach dołączonych do mojego automatu, wiec dalej myśleć!
    • linn_linn Re: jaki wynik? n/txt 09.08.14, 14:07

• Gość: x mozliwe, jak nie potrafisz automatu ustawic IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.08.14, 14:16
      tulimatka napisała:

> Czytałam gdzieś, że z tego ustrojstwa dżemy wychodzą za rzadkie. ???
      • Gość: klik Re: mozliwe, jak nie potrafisz automatu ustawic IP: *.gdynia.mm.pl 09.08.14, 21:21
        Ty w ogóle wiesz o co chodzi? Wątpię. Ustaw sobie swój automat... Na parapecie.
        • Gość: x Re: mozliwe, jak nie potrafisz automatu ustawic IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.08.14, 09:54
          w moim wspaniale robie, dobry przepis jest wazny;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka