qubraq 07.08.14, 10:54 Jakos tak nagle zniknęły z rynky warzywnego fenkuły czyli koper wloski? Nigdzie dostac go nie mogę; może ktoś z Panstwa wie gdzie go dostane w Warszawie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agatkasz Re: Koper wloski... IP: *.147.76.25.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.08.14, 12:07 U Majlertow na Bialolece:) i na Zielonym Jazdowie w kazda niedziele przy Zamku Ujdzdowskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśna śmietana Re: Koper wloski... IP: *.dynamic.vectranet.pl 07.08.14, 13:33 Dziś przyniosłam świeży z marketu "Simply" na Żoliborzu. Jest też w Auchan'ach, w każdym razie na Białołęce jest, tylko trzeba się naszukać ładnej sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Koper wloski... 07.08.14, 14:37 U nas na płd EU to jarzyna stricte zimowa. Mówili nawet kiedyś w tv, że wymaga zimowego klimatu (jaki jest tutaj zimą), by rozwinąć w bulwach najdoskonalsze walory smakowe :P Podobnie brokuły i inne kapustne. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Koper wloski... 07.08.14, 14:43 qubraq napisał: > Jakos tak nagle zniknęły z rynky warzywnego fenkuły czyli koper wloski? co z niego robisz, do czego dodajesz, cos mnie zmusza zeby sie zapytac;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: Koper wloski... IP: *.gdynia.mm.pl 07.08.14, 16:09 mhr2 napisała: > co z niego robisz, do czego dodajesz, cos mnie zmusza zeby sie zapytac;) Egzorcyzmy powinny pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Koper wloski... 07.08.14, 16:47 Gość portalu: klik napisał(a): > Egzorcyzmy powinny pomóc. kto ciebie pytal, ale odpowiedz powinna byc inna;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: Koper wloski... IP: *.gdynia.mm.pl 07.08.14, 16:56 mhr2 napisała: > Gość portalu: klik napisał(a): > > > Egzorcyzmy powinny pomóc. > > kto ciebie pytal, ale odpowiedz powinna byc inna;) Egzorcyzmy i wypędzanie duchów przez szamana. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Koper wloski... 07.08.14, 17:06 Gość portalu: klik napisał(a): > Egzorcyzmy i wypędzanie duchów przez szamana. qubraq tez tak mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Koper wloski... 07.08.14, 18:51 mhr2 napisała: > co z niego robisz, do czego dodajesz, cos mnie zmusza zeby sie zapytac;) dodaje do kazdego bulionu warzywnego razem z włoszczyzną w ilosci mniej więcej polowy selera; nauczyła mnie tego dziewczyna pracujaca w naszym sklepie osiedlowym; wczesniej pracowala jako szef kuchni w jakiejs restauracji; sprawdzilem i okazalo sie, że to bardzo smaczny dodatek do zupy; niestety nie znam innych zastosowań fenkułu; Mieszkam pod Wilanowem i nie bardzo chce mi sie jeździć hen na drugi koniec miasta po jeden fenkuł a nie wiem czy mozna go mrozić... wiem ze bywa u Pana Ziółko pod Cytadelą we środy ale to tez ponad godzine drogi ode mnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Koper wloski... 07.08.14, 19:08 Można zamrozić, uprzenio wrzucony na 3 minuty do wrzącej wody, pokrojony w plastry. Aczkolwiek nie praktykowałam tego. A fenkuł pyszny jest na surowo w sałatce oraz ogotowany al dente we wrzątku, doprawiony solą i oliwą choćby. Do wywarów zawsze mi odradzano go ze względu na intensywny aromat, ale co kto lubi... :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Koper wloski... 09.08.14, 10:28 qubraq napisał: > dodaje do kazdego bulionu warzywnego razem z włoszczyzną w ilosci mniej więcej > polowy selera dziekuje za odpowiedz, mozesz zrobic salatke, podsmazyc z pomidorami, z fryterki tez wspanialy, do kazdej zupy dodaje, przechowuje go na wilgotnym podlozu, wtedy mam wspaniale zielone wyrosty ktore klade na kanapke jak szczypiorek;) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Koper wloski... 09.08.14, 12:43 u nas od miesięcy dostepny, w naszych czasach wszystko dostępne;) Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Koper wloski... 13.08.14, 20:40 > niestety nie znam innych zastosowań fenkułu; Pieczony. W tej sałatce jest boski. Jak ktoś będzie potrzebował, mogę przepis przetłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Nie zniknął. Dopiero się pojawia.nt IP: *.gdynia.mm.pl 07.08.14, 16:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatkasz Re: Nie zniknął. Dopiero się pojawia.nt IP: *.147.76.25.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.08.14, 22:16 Ja uwielbiam w salatce z kopru wlasnie, grejfruta i czarnych oliwek. Plus sol, pieprz, oliwa i cytryna. Do miesa pieczonego w "worku". Do zup wlasnie tak:) gotowany,smazony,pieczony nie dajd smaku tylko delikatny aromat. Natomiast "natka" i pachnie i smakuje anyzkowo(surowa). Ale to moje smak:) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Nie zniknął. Dopiero się pojawia.nt 08.08.14, 09:34 Dzięki za podpowiedzi i naukę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Nie zniknął. Dopiero się pojawia.nt IP: 212.55.200.* 14.08.14, 09:33 Polecam jeszcze zapiekanke z fenkula z innymi warzywami i serem Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Nie zniknął. Dopiero się pojawia.nt 14.08.14, 10:22 Dzięki dzieki za podpowiedzi! Spróbuje go zastosowac ale na razie tylko "na próbe" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Koper wloski... 13.08.14, 17:18 Czy natka z kopru wloskiego nadaje sie do zupy, rosolu itp? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Koper wloski... 13.08.14, 18:49 no nie sadzisz chyba, ze jest trujaca, co? ;) nadac nadaje sie b. dobrze pod warunkiem, ze lubi sie ten anyzowy posmaczek i pasuje on do danego dania. do klasycznego rosolu to nie wiem, wg mnie chyba nie bardzo. posyp na talerzu i sam sprobuj czy ci pasuje najlepiej. na pewno pasuje idealnie do zupy rybnej w postaci "rosolu" z kawalkami ryb i czego tam jeszcze sie chce. qubraq napisał: > Czy natka z kopru wloskiego nadaje sie do zupy, rosolu itp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatkasz Re: Koper wloski... IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.08.14, 22:03 Ja bym "klasycznego " rosolu natka nie spaprala:) ale do takiej jarzynowej albo rybnej duzo kopru fenkulowego jak najbardziej. Tyle, ze ja akurat anyzkowy posmak lubie. Fenkula tez lubie do pochrupania zwyczajnie, na surowo. A dzisija dowiedzialam sie , ze lepsze w smaku sa bulwy bardziej okragle niz plaskate ( zwszd wybieralam kragle, bo akurat mi sie bardziej podobaly na oko:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Do klasycznego rosoło też pasuje. IP: *.gdynia.mm.pl 14.08.14, 05:49 I wbrew pozorom wcale go nie "udziwnia". Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Koper wloski... 15.08.14, 13:58 qubraq napisał: > dostac go nie mogę; może ktoś z Panstwa wie gdzie go dostane w Warszawie ;-) nie, dodaje do chili mi odpowiada;) Odpowiedz Link Zgłoś