quba 04.04.02, 08:04 Czy ktoś zna przepis na takie ciasto, które stanowi melanż sernikowomurzynkowy ? Bardzo o niego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: murzynko-sernik 04.04.02, 15:48 ogolnie to mialam taki przepis, ze do kruchego ciasta wgniatalo sie duzo kakao - gora i dol ciasta a w srodek ser na slodko. Inna wersja byla taka, ze ciasto sie robilo z dodatkiem ziemniakow i sera - cale do czesci dodawalo sie kakao i calosc scieralo na tarce, warstwami obiecuje poszperac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: murzynko-sernik IP: *.chello.pl 04.04.02, 18:40 Kilka lat temu piekłam taki sernik na murzynku tak: zagotować na murzynek: kostkę masła, 1 szkl. cukru, cukier wanil., 3 łyżki kakao; do tego dodać po przestygnięciu 4 żółtka, 1,5 szkl. mąki i 3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz pianę z 4 pozostałych białek; ew. rodzynki i skórkę pomarańczową (jak się lubi). Zmiksować: 75 dag sera białego, 1/2 kostki masła, 1 szkl. cukru, 4 całe jajka. Do przygotowanej blaszki wylać majpierw masę murzynkową, potem serową. Piec opk. 60 min w 200 stopniach C. Było niezłe; może uszczęśliwię rodzinę w niedzielę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magada Re: murzynko-sernik IP: *.diskau.com.pl 05.04.02, 08:50 a ja mam taki przepis: SERNIK CZARNO-BIAŁY (duża blacha = 1,5 porcji !!!) I. Masa kakaowa ½ kostki margaryny 7 łyżek wody ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 2 łyżki kakao wszystko razem wymieszać, rozpuścić, zagotować 3 jajka 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przez 5 minut ubijać jajka, dodać zimną masę kakaową, mąkę, proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Wlać na formę A na górę wykładać małymi kupkami masę serową II. Masa serowa ½ kg sera baiłego 1 szklanka cukru 2 jajka 2 łyżki grysiku ew. bakalie ser zemleć dodać resztę składników, dobrze wymieszać i poukładać na ciemne ciasto piec na wolnym ogniu aż się upiecze smakuje świetnie i wygląda ciekawie - ser jest troche na górze a trochę na dole SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś