IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 16:22
czy zna ktoś przepis, wafle przekładane masą (andruty), w dzieciństwie
uwielbiałam się tym zaja
Obserwuj wątek
    • Gość: Barbara andruty z kajmakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 16:26
      Najprosciej jest przelozyc gotowe andruty (do kupienia w malym sklepiku
      niedaleko domu lub supermarkecie) kajmakiem. Potrzebujesz puszke mleka
      skondensowanego (tak, tak...takiego do kawy), wrzycasz ja
      (zamknieta,oczywiscie) do wody i gotujesz. A w srodku robi sie pycha kajmak. Po
      zagotowaniu (ok. 15-20 min, uwazaj, zeby nie wybuchla ;-) otwierasz puszke i
      wykladasz mase kajmakowa na wafle (andruty).
      • Gość: SOLA Re: andruty z kajmakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 16:35
        chodziło mi bardziej o masę kakaową na bazie masła, kajmak jest obrzydliwie
        słodki
        • Gość: Barbara Re: andruty z kajmakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 16:43
          to mamy inne smaki-ja nie znosze nic co ma w skladzie maslo,no jest tluste i
          ciezkie!to juz wole mocno slodkie!powodzenia w szukaniu!
        • amused.to.death Re: andruty z kajmakiem 01.09.04, 17:00
          Ja robię tak:
          1 masło
          1,5 szkl. cukru
          0,5 szkl. wody
          Zagotować do roztopienia masła.

paczka mleka w proszku (tego niebieskiego) + 2-3 łyż. kakao.

Dokładnie wszystko wymieszać.
          • Gość: sola Re: andruty z kajmakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 17:16
            O ILE PAMIĘTAM MOJA CIOCIA NIE DODAWAŁA TAM ŻADNEGO MLEKA W PROSZKU A MASŁA
            NIE TOPIŁA
            ALE I TAK DZIĘKI ZA PRZEPIS
            • emka_1 Re: andruty z kajmakiem 01.09.04, 17:34
              wersja krakowska klasyczna: masło miękkie utrzeć z cukrem (proporcja w
              zależności od smaku, ale nie mniej niż pół szklanki) dodając sok z połowy
              cytryny i kilka łyżek ciemnego kakao. ucierało się w makutrze drewnianą pałką,
              aż do całkowitego roztarcia cukru. straszliwa praca, a z cukrem pudrem to juz
              nie to:(
              lepiej jak amused radzi masło stopić razem z cukrem, a potem zimne zmiksować
              -robi sie bardziej puchate. mleka można nie dodawać, a za to np, łyżeczkę neski
              dla wzmocnienia. no i jeśli nie będą jadły tego dzieci nalezy dolać łyzke
              spirytusu albo małgorzatkę brandy.
              • Gość: SOLA Re: andruty z kajmakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 17:49
                dziękuję bardzo za przepisy, na pewno wypróbuję
    • Gość: Mia Re: sola IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.04, 17:27
      Ja robie z masa kakaowa maslana

2 kostki masla
      4 jajka, 1,5 szklanki cukru
      1 cukier waniliowy
      kakao

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijam ok. 10 Minut na parze, potem jeszcze
      piec minut po zdjeciu z pary.
      Maslo ucieram i dodaje zimna mase jajeczna (bardzo powoli, aby sie maslo nie
      zwazylo) na koniec dodaje kakao w takiej ilosci aby masa nie byla gorzka.
      Pierwszy wafel smaruje suchy, nastepne przecieram (delikatnie) ostudzona woda z
      cukrem, ostatni wafel jest rowniez suchy.

Z takim kremem robie tez tort biszkoptowy, przedtem nasaczam krazki biszkoptowe
      punczem (woda, wodka cukier).

smacznego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka