IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.14, 14:19
Zrobiłam: truskawki w syropie, botwinę, ogórki konserwowe, kiszone i korniszony, grzyby marynowane i gotowane, borówki z gruszkami, powidła, przecier pomidorowy, leczo. Po kilka słoików, a i tak wyszła setka z górką. Będę rozdawać.
Zostało mi kilka słoików i nie mam pomysłu. Co zrobiliście?
P.S. Jestem na emeryturze. Czasu mam dużo, dużo. Kiedy pracowałam, nie miałam czasu na takie zabawy.
Obserwuj wątek
    • fotelik-2 Re: na zimę 20.09.14, 15:13
      Przeczytaj to co napisalas i pomysll sama o co pytasz?
      Z czym masz problem? W rozdaniu swych wyrobow? Czy tez z pozostalymi produktami, ktore jeszcze masz do zkonserwowania.
      • Gość: miki202 Re: na zimę IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.14, 16:23
        Problem mam z tym, że chętnie dowiedziałabym się, co inni zrobili. Ot, tak, z prostej ciekawości. Może bym też przy okazji skorzystała z jakiegoś pomysłu.
        P.S. Chciałaś mnie obrazić?
        • posenerka Re: na zimę 20.09.14, 16:57
          Twoje pytanie jest jasne ale troll zawsze się czegoś czepnie.

Może te kilka słoików na marynowaną pieczoną paprykę? Kiszony kalafior? Kiszony czosnek? Cukinie (np. w czosnku, chilli)?
          Można też zakisić pomidory i chciałabym kiedyś takie spróbować, dobrze zrobione.
          Kiedyś pojawiły się w sprzedaży, kupiłam, ale to była porażka; sflaczały, niczym zgniły, octowy pomidor, który się rozlatywał...
          • znana.jako.ggigus bez przesady! 20.09.14, 17:34
            ja tez nie zrozumialam sensu wypowiedzi autorki watku.
            • posenerka Re: bez przesady! 20.09.14, 17:58
              Przecież jasny jest jak słońce. Sens.
              Narobiła zapasów i ma wolne słoiki i pyta co jeszcze można w nie zapakować bo nie ma pomysłu.
              Post logiczny a jak na to forum to wręcz wyjątkowo logiczny.
              • znana.jako.ggigus logiczny..? 20.09.14, 19:20
                Zrobiłam(...). Po kilka słoików, a i tak wyszła setka z górką. Będę rozdawać.
                Zostało mi kilka słoików i nie mam pomysłu. Co zrobiliście?

Dla mnie niekoniecznie.
                to naprawdę nieważne. Czasem łatwo odczytać intencję, czasem nie. Ale to szafowanie etykietą troll irytuje.
                • matylda1001 Re: logiczny..? 27.09.14, 18:19
                  Przecież pytanie jest jasne jak słońce. Naprawdę trzeba się dobrze postarać, żeby nie zrozumieć.
                  • znana.jako.ggigus zacytowałam niezrozumiałe dla mnie 27.09.14, 20:13
                    fragmenty. Cieszę się, że zrozumiałaś ten post, bo ja nie.
          • olivkah Re: na zimę 21.09.14, 08:28
            Kilka razy próbowałam kisić pomidorki koktajlowe z działki, zazwyczaj rezultat był podobny. Może parę słoików zaklasyfikowałam jako nadające się do jedzenia, ale też nie budzące zachwytu. Nie wiem, czy one takie mają być, czy były źle zrobione.
          • matylda1001 Re: na zimę 27.09.14, 18:33
            posenerka napisała:

>> Kiedyś pojawiły się w sprzedaży, kupiłam, ale to była porażka; sflaczały, niczym zgniły, octowy pomidor, który się rozlatywał...<

W ubiegłym roku zrobiłam kilka słoików i wyszły dokładnie tak, jak te, które kupiłaś. Wyjątkowo obrzydliwa rzecz :( Jak otworzyłam pierwszy słoik, to myślałam, że się popsuły, ale drugi był taki sam, i trzeci... Resztę słoików wyrzuciłam bez otwierania.
    • jolunia01 Re: na zimę 20.09.14, 16:37
      Jabłka i gruszki w syropie. Paprykę marynowaną. Dynię marynowaną. Sok z aronii.
    • Gość: sosjerka Re: na zimę IP: *.178.006.pools.vodafone-ip.de 20.09.14, 18:42
      wekowałam onegdaj tylko to co w sklepach było raczej nieosiągalne i np. śliwki węgierki w occie z gożdżikami , pikle , dynie , a nawet gruszki też w occie a papryka musiała być w różnistych konfiguracjach. warto zajrzeć do prastarego wątku o warzywach i owocach sezonowych i tam znajdziesz natchnienie jak nic ech ta klawa niemiecka sorry
    • coralin Re: na zimę 27.09.14, 12:09
      Ja dysponując czasem pobawiłabym się w niewielkie ilości keczupu z dodatkiem śliwek, chutneye, a także pasty paprykowe np. ajvar.
    • mhr2 Re: na zimę 27.09.14, 12:41
      czerwona kapusta kiszona, dynia w occie;)
    • hazo Re: na zimę 27.09.14, 19:49
      Gość portalu: miki202 napisał(a):
      > Co zrobiliście?
      >

Ja oprócz wymienionych zawsze marynuję gruszki i śliwki. W tym roku zrobiłam też sałatkę szwedzką, sałatkę z buraków, paprykę smażoną z pomidorami, trzy rodzaje sosów pomidorowych.
    • quba Re: na zimę 28.09.14, 01:24
      śliwki w occie
      papryczkę chili marynowaną w oliwie
      rydze solone
      kurki w maśle klarowanym
      podgrzybki w zalewie naturalnej
      marynowane maślaki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka