Gość: gonzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 11:26 Ma ktoś może jakieś przepisy na przetwory z aronii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hania Re: Przetwory z aronii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 11:53 hej.TEz wlasnie zajmuje sie aronia:) Wczoraj robilam sok.Tzn to jest cos troche bardziej rozcienczonego ale jak zmienisz proporcje to bedzie bardziej soko podobne.Wiec zaczne od tego ze sama aronia jest jak dla mnie strasznie niesmaczna:)A sok o dziwo wyszedl ok:) Robilam go tak: Najpierw rozgniotlam aronie (mialam tego z 5kg) i gotowalam powoli w garnku razem z lisciami wisni-na te kilka kilo dalam tak na oko 1,5 garsci lisci.Pozniej to sie gotuje powoli,puszcza sok i po tym trzeba to odcedzic.Zawzielam sie i odcedzalam przez sitko gniotac jeszcze miaz aby jak najwiecej soku wyszlo:)Mozna pewnie jeszcze inaczej zdobyc sok ale ja wybralam taka droge.No i po odcedzeniu ( aha-odcedzac gdy juz przestygnie) dodalam troche wody-mam przepis ze niby na kg aronii 3 litry wody,ale wtedy to jest juz raczej kompot niz sok,zreszta sprobujesz jak bedziesz robic i sama zdecydujesz co i jak:)Oprocz tej wody dodaje jeszcze cukier-tyle ile Ci bedzie pasowac,musisz probowac,+kwasek cytrynowy-tego tez dodaje na oko.I pozniej calosc zagotowac i przelac do wyparzonych butelek,zamknac szybko.Podobno nie trzeba juz pasteryzowac:) Wybacz ze wyszedl z tego przepisu taki dlugi wywod:) Sok naprawde wychodzi smaczny,trudno poznac ze zrobiony jest glownie z niesmacznej jak dla mnie aronii:) Z aronii dobre sa tez nalewki alkoholowe.Takowych nie robie ale byla juz o tym mowa na forum. A dzis bede robic dzem aroniowo-jablkowy ,podobno super do mies.JAkbys chciala na to namiary to pisz:)Nigdy jeszcze takiego nie robilam wiec nie wiem jak smakuje:) Pozdrawiam hania Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Przetwory z aronii 04.09.04, 14:52 Mały hint: Aronię po zebraniu dobze jest zamrozić na dwa - trzy miesiące, wtedy traci potworną oryczkę, przez którą dżemy czasem robią się niejadalne. My póżniej robimy aronię po prostu z zelfixem, albo dlugo gotujemy z cukrem i robi się z tego pyszny dodatek do ryżu albo makaronu , albo wreszcie wrzucamy do sokowirówki i jest sok. Kiedyś nie lubiłam aronii, ale na starość zmądrzałam i się przekonałam. :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: Przetwory z aronii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 17:00 Robilam dzis dzem z aronii ktora byla mrozona tylko tydzien i w ogole nie czuc goryczki.Aronia+antonowki i wyszedl smaczny dzem,dobry dodatek do drobiu i dziczyzny.No ale moze byc tez na kanapki:) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt 'dżem', 'aronia w soku własnym' 05.09.04, 20:53 'dżem aroniowy' - 1 kg aronii - 40 dag jabłek (słodkich) - 40 dag cukru Aronię opłukać zimną wodą, wyłożyć na sito, szybko przelać wrzątkiem. Wrzucić do rondla, gotować, aż puszczą sok. Dodać wtedy do nich cząstki obranych jabłek, a po 10 minutach - cukier. Wymieszać. Gotować na niewielkim ogniu, aż owoce będą szkliste. Przekładać do słoików. 'aronia w soku własnym' / dobra na kisiel, jako dodatek do budyniu, galaretki, itede / - 1 kg aronii - 20-25 dag cukru Aronię opłukać, wymieszać z cukrem (uważać, żeby nie uszkodzić owoców). Odstawić, aż owoce puszczą sok. Przełożyć do małych słoików, pasteryzować (temp. 90 st.C, przez 20-25 minut). Odpowiedz Link Zgłoś