Dodaj do ulubionych

Robicie coś na Halloween?

26.10.14, 22:17
Ja będę coś musiała w tym tygodniu zrobić, bo córcia się domaga i planujemy wspólne kucharzenie we dwie. Jeszcze nie wiem co, przeglądam sobie pomysły - coś łatwego, żeby z małą można było porobić, ale nie za bardzo straszne, żeby się nie bała, np. paluchy czarownicy moim zdaniem odpadają, bo ja bym tego do ust nie wzięła :). Jeżeli wy też coś będziecie robiły na tę okazję, to podzielcie się pomysłami.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Robicie coś na Halloween? 26.10.14, 22:26
      susieque napisała:

> Ja będę coś musiała w tym tygodniu zrobić, bo córcia się domaga i planujemy wsp
      > ólne kucharzenie we dwie. Jeszcze nie wiem co, przeglądam sobie pomysły - coś ł
      > atwego, żeby z małą można było porobić, ale nie za bardzo straszne, żeby się ni
      > e bała, np. paluchy czarownicy moim zdaniem odpadają

Zamierzam zrobić te paluszki dla męża do pracy, kilkunastu panów szybko się z nimi rozprawi, a Ty zrób może muffinki z pająkami albo bezowe duszki?
      :-)
      • susieque Re: Robicie coś na Halloween? 26.10.14, 23:00
        właśnie przeglądam, bezowe duszki mi sie wydają trudne, bo bezę trzeba zrobić, ale jest coś podobnego z z wyciskanego kremu, chyba łatwiejszae i mała sobie poradzi z tym duszki z kremu

Pająków się brzydzę :) Myślałam jeszcze o takich zwykłych ciasteczkach, które można pomalować lukrem i pisakami, ale nie wiem, czy to fajnie wyjdzie.
        W ogóle z tym Halloween problem, jak zrobić te dekoracje, żeby nie było za strasznie tylko za wesoło. Jakoś mnie nie bawią ciastka z napisem R.I.P. i uważam, że dla dzieci to też nie jest najlepsze. Dynie, duszki, czarownice, nawet te pająki mogą być, ale nawiązania do cmentarzy są chyba niestosowne, jak sądzicie?
        • bene_gesserit Re: Robicie coś na Halloween? 26.10.14, 23:08
          > W ogóle z tym Halloween problem, jak zrobić te dekoracje, żeby nie było za stra
          > sznie tylko za wesoło. Jakoś mnie nie bawią ciastka z napisem R.I.P. i uważam,
          > że dla dzieci to też nie jest najlepsze. Dynie, duszki, czarownice, nawet te pa
          > jąki mogą być, ale nawiązania do cmentarzy są chyba niestosowne, jak sądzicie?

W naszej kulturze - owszem, niestosowne. Niech sobie dzieci mają swoje przebieranki i dlubią lampiony z dyni, ale cmentarze na talerzu w Zaduszki to imo żenada.

Poszukaj przepisów w przeglądarce, były z zeszłych lat rózne śmieszne pomysły nie tylko na ciasteczka, ale np na dzdzownice z parówek i inne takie urocze paskudztwa.
          • susieque Re: Robicie coś na Halloween? 26.10.14, 23:16
            Nie wiem jak tu wstawić zdjęcie, ale to jest świetny pomysł!
            dynie z mandarynek

natomiast na tej samej stronie znalazłam też parówki, bo szukałam parówek i mnie zemdliło:
            palce z parówek
        • squirk Re: Robicie coś na Halloween? 26.10.14, 23:27
          susieque napisała:

Sympatyczne te duszki, mała na pewno sobie poradzi.

> Pająków się brzydzę :)

Więc dziecko też powinno? :-)

> W ogóle z tym Halloween problem, jak zrobić te dekoracje, żeby nie było za stra
          > sznie tylko za wesoło. Jakoś mnie nie bawią ciastka z napisem R.I.P. i uważam,
          > że dla dzieci to też nie jest najlepsze.

Nie jestem przekonana, popatrz jak obchodzą ten dzień w Meksyku.

Dynie, duszki, czarownice, nawet te pa
          > jąki mogą być, ale nawiązania do cmentarzy są chyba niestosowne, jak sądzicie?

Śmierć jest nieodłączną częścią życia, jest wciąż obecna, lepiej ją oswoić moim zdaniem.
          • squirk Re: Robicie coś na Halloween? 26.10.14, 23:29
            squirk napisała:

> Nie jestem przekonana, popatrz jak obchodzą ten dzień w Meksyku.

Ten dzień - dzień zmarłych, u nas to chyba Zaduszki.
    • squirk Re: Robicie coś na Halloween? 26.10.14, 22:33
      susieque napisała:

> Ja będę coś musiała w tym tygodniu zrobić, bo córcia się domaga i planujemy wsp
      > ólne kucharzenie we dwie. Jeszcze nie wiem co, przeglądam sobie pomysły - coś ł
      > atwego, żeby z małą można było porobić, ale nie za bardzo straszne, żeby się ni
      > e bała

Zajrzyj na Moje Wypieki i wpisz w wyszukiwarkę "Halloween".
      • autumna Re: Robicie coś na Halloween? 27.10.14, 09:42
        Nawet nie trzeba w wyszukiwarkę, w menu po lewej jest wydzielone jako oddzielna kategoria. Chciałam wkleić linka, ale gazeta właśnie coś unowocześniła i pokazał się komunikat "Wykryto spam".
    • Gość: klik :Krwawy" chleb. IP: *.gdynia.mm.pl 26.10.14, 23:05
      www.przepisykulinarne.org/red_bread_3551.html
      Można przy odrobinie wyobraźni zrobić tak "ohydne" i krwawe kanapki, że łoj. :-D
    • marghe_72 Re: Robicie coś na Halloween? 27.10.14, 10:40
      kuchniaagaty.pl/przepisy/mumie-ciasteczka-na-halloween
    • Gość: x tak! przebieram sie i ruszam "w niemcy" :) IP: *.hsi16.unitymediagroup.de 27.10.14, 11:37
      • zuzula1976 Re: tak! przebieram sie i ruszam "w niemcy" :) 27.10.14, 12:56
        A może tymi pisakami na ciastkach wymalujcie atrybuty wiedźmy - miotłę, czarnego kota, uśmiech z jednym zębem. Albo dobre duszki - uśmiechnięte, smutne, zdziwione, rozzłoszczone.
      • Gość: x Re: tak! przebieram sie i ruszam "w niemcy" :) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.10.14, 10:03
        jaki Region?
    • Gość: kim Re: Robicie coś na Halloween? IP: 46.77.124.* 27.10.14, 12:46
      W ramach podtrzymywania polskiej tradycji idziemy na cmentarze. Potem rodzinny obiad. Pewnie powspominamy tych co odeszli. Amerykański Halloween nas mierzi.
      • angazetka Re: Robicie coś na Halloween? 27.10.14, 13:17
        Słabo znasz polską tradycję, u nas się nie chodzi na groby w Halloween, tylko dzień i dwa dni później :P
        • susieque Re: Robicie coś na Halloween? 27.10.14, 22:32
          Halloween jest przecież 31 października, w przeddzień Święta Zmarłych
        • Gość: kim Re: Robicie coś na Halloween? IP: 5.172.252.* 27.10.14, 22:53
          Czepiasz sie, Gazetka. Dobrze wiesz jaki byl przekaz.
    • Gość: sgkljs Re: Robicie coś na Halloween? IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.14, 13:30
      nie, nie "świętujemy", to nie nasze "święto"
    • jackk3 Re: masz rację, to jest święto dla klika 27.10.14, 23:42
      Halloween to nie jest zadne swieto
      • Gość: sgkljs Re: masz rację, to jest święto dla klika IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.14, 15:19
        a cudzysłów widzi?
        • jackk3 Re: masz rację, to jest święto dla klika 28.10.14, 18:30
          A widzi komu odpisuje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka