Dodaj do ulubionych

co z dyni?

01.11.14, 23:04
tarta i placuszki juz byly, co wiecej?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: co z dyni? 01.11.14, 23:13
      Wszystko. Sernik, dzemy, pikle, tortelini, dynia pieczona, chutneys, ciasteczka, chlebki, muffiny, ciasta, zupy, naleśniki, puree - itd itd. Widziałam nawet przepisy na dyniowe tiramisu, sangrię i owsiankę.

Polecam przejrzeć angielskojęzycznego googla, tam przepisów jest do wypęku.
      • niutaki Re: co z dyni? 01.11.14, 23:26
        o moze dzem:) dziekuje:)
        • nchyb Re: co z dyni? 02.11.14, 11:11
          frytki :)
    • jackk3 Re: co z dyni? 01.11.14, 23:55
      A co masz 'leftovers' z 'Jack-o'-lantern'?
    • budzik11 Re: co z dyni? 02.11.14, 11:14
      niutaki napisała:

> tarta i placuszki juz byly,

wątek o dyni też był: forum.gazeta.pl/forum/w,77,155159861,155159861,co_mozna_zrobic_z_dyni_.html
      • niutaki Re: co z dyni? 02.11.14, 11:46
        budzik11 napisała:
        wątek o dyni też był:
        to straszne, co za foux pas, w takim razie wystarczy wywalic watek i Twoj spokoj bedzie zachowany.
        • Gość: klik Re: co z dyni? IP: *.gdynia.mm.pl 02.11.14, 12:57
          niutaki napisała:
          > to straszne, co za foux pas, w takim razie wystarczy wywalic watek i Twoj spoko
          > j bedzie zachowany.

Najwyraźniej Twój został zaburzony. To dopiero straszne.
          • niutaki Re: co z dyni? 02.11.14, 13:07
            tiaaaa, przychodze po rade/pomysl, dowiaduje sie ze watek byl... moj spokoj jest zachowany, nie martw sie.
            • Gość: klik Nie mam zwyczaju martwić się o byle kogo.nt IP: *.gdynia.mm.pl 02.11.14, 13:24
              • niutaki Re: Nie mam zwyczaju martwić się o byle kogo.nt 02.11.14, 14:16
                kultura tez widze na wysokim poziomie...
                • Gość: klik No cóż, musiałem się zniżyć do Twojego. Trudno. IP: *.gdynia.mm.pl 02.11.14, 14:36
        • budzik11 Re: co z dyni? 04.11.14, 09:33
          niutaki napisała:

> to straszne, co za foux pas, w takim razie wystarczy wywalic watek i Twoj spoko
          > j bedzie zachowany.

Nie chodzi o mój spokój, nie unoś się, bo nie działa to na mnie. Jestem współadminką na pewnym forum i mam takie skrzywienie. Chodzi o ergonomię. Prościej jest wklepać w forumową wyszukiwarkę 5 liter: "dynia" niż zakładać całkiem nowy temat przy okazji zaśmiecając forum. Po coś te wyszukiwarki są.
          • nchyb Re: co z dyni? 04.11.14, 10:25
            > minką na pewnym forum i mam takie skrzywienie. Chodzi o ergonomię. Prościej jes
            > t wklepać w forumową wyszukiwarkę 5 liter: "dynia" niż zakładać całkiem nowy te
            > mat przy okazji zaśmiecając forum

nie do końca się z Tobą zgodzę.
            Prościej założyć nowy.
            W dodatku - w przypadku dopisania się do starego wątku na dany temat - natrafia się na teksty starych forumowych wyjadaczy o niepotrzebnej, trollowatej reanimacji starego wątku.

I tak źle i tak niedobrze, zawsze komuś się podpadnie :)
            • budzik11 Re: co z dyni? 04.11.14, 12:21
              nchyb napisała:

> nie do końca się z Tobą zgodzę.
              > Prościej założyć nowy.

Nie chce mi się bawić w wyliczanie, ile znaków (przycisków na klawiaturze) trzeba użyć, żeby założyć nowy temat i napisać w nim to, co napisała założycielka niniejszego wątku. Natomiast na 100% jestem pewna, że jest to o wiele więcej niż wpisanie słowa "dynia" w wyszukiwarkę.

> W dodatku - w przypadku dopisania się do starego wątku na dany temat

szukając, jak w tym wypadku, pomysłów na coś z dyni, nie trzeba się zaraz nigdzie dopisywać. Wystarczy przeczytać to, co już zostało napisane.
              • nchyb Re: co z dyni? 04.11.14, 17:35
                i w ten sposób żywe forum stanie się skostniałym archiwum wcześniej podanych przepisów i pomysłów, o to chodzi?
                • budzik11 Re: co z dyni? 06.11.14, 19:21
                  A będzie bardziej żywe, jak na każdej stronie będą takie same wątki?
                  • nchyb Re: co z dyni? 06.11.14, 20:10
                    a na każdej z kilkudziesięciu były te wątki o dyni? naprawdę?
                    mam wrażenie ze u niektórych adminów to już zboczenie "zawodowe" i na siłę próbują udowodnić swoją rację...
                    pozostaję przy swoim zdaniu, forum na tym nie traci...
    • purchawkapuknieta Re: co z dyni? 03.11.14, 19:49
      moje ulubione ciastka :)

wypieczwymaluj.pl/?p=1399

daj mniej cukru, 3/4 szklanki spokojnie wystarczy. A, i daje pół łyzki imbiru.
    • renatazo Re: co z dyni? 03.11.14, 20:56
      U mnie wygrywa zawsze zupa mleczna, do tego kanapka z dżemem i mogę umierać :-)
    • leon.atrakcyjny Re: co z dyni? 04.11.14, 10:41
      Pestki.
      • Gość: x Re: co z dyni? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.11.14, 12:15
        sa zdrowe!
        • marbor1 Re: co z dyni? 04.11.14, 13:56
          Szczególnie dla panów.
          • purchawkapuknieta Re: co z dyni? 05.11.14, 14:27
            tych co cierpią przez objawy psychofizyczne napięcia przedmiesiączkowego? :D
            • marbor1 Re: co z dyni? 05.11.14, 15:43
              Nie, tych co mają problemy z prostatą.
              • purchawkapuknieta Re: co z dyni? 06.11.14, 18:36
                oj wiem, oj wiem :) pestki sa dobre na wszytko. pamiętam jesiennozimowe wieczory, kiedy chrupałam z mamą pestki (suszone na piecu u mojej babci; czasy, kiedy nie bylo chipsów). Jajk, jadłam je bez umiaru (juz pomijam walory smakowe), bo mama mi powiedziała, ze działaja na owsiki, których sie obsesyjnie bałam :D
    • hihot-hihi Marynowana 25.11.14, 15:48
      Klasyczna dynia marynowana jest pyszna :)
      • Gość: x Re: Marynowana IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.11.14, 12:28
        szkoda zapomniana, tak smaczne!
        • jackk3 Re: Marynowana 29.11.14, 18:52
          Wpisz swoją odpowiedź
          Pamietam z czasow PRL - wyjatkowe paskudztwo to bylo choc sama dynia jest b. dobra ale nie marynowana w taki sposob.
    • jan.kran Re: co z dyni? 25.11.14, 18:28
      W tym roku odkryłam dynie i jemy na okrągło:)
      Zwykla i butelkową:

### Dal . Do tej robiłam klasyczny ale spróbowalam ze szpinakiem , batatmi i dynią. Super !!!

www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/soczewica/dal_z_soczewicy/przepis.html
      ### Lasagne. U nas wersja wege bez szynki i parmeezanu . Ja kupuję lasagne włoskie których nie gotuję tylko używam surowe płaty.

www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/lasagne_z_dynia_i_ricotta/przepis.html

### Curry z tym że u nsa quorn zamiast kurczaka.

zmiksowani.pl/przepis/639691

###A wczoraj kupiłam dynię butelkową , przekroiłam na pól , wydłubałam gniazdo nasienne i wypełniłam czosnkiem i cebuąl. Posoliłam , polałam oliwa z oliwek i upieklam w piekarniku.
      Do tego kasza jęczmienna.
      Syn wylizał talerz:)

• ta_karola Re: co z dyni? 28.11.14, 13:41
      Oprócz zupy i placków dyniowych zrobiłam zapiekankę wdg własnego pomysłu. Mąż stwierdził, że bardzo dobra. Ok 2 kg dyni -spodnia warstwa dynia w kostkach, na to ugotowana kasza jaglana, na kaszę położyłam smażoną mieloną szynkę z cebulą i przyprawami (sól,pieprz,tymianek) i na to na wierzch znowu dynia w kostkach a pomiędzy nią dodałam surową cebulę w kostce i posypałam serem. Piekłam 35 minut w 210 st.C.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka