Gość: kim IP: 5.172.252.* 04.11.14, 19:22 I jak tu sie połapać? Jedne sa pyszne, inne kwaśne i gorzkie tak, ze zęby bolą (dosłownie i w przenośni). Umiecie je odróżnić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Grejpfrut grejpfrutowi nierowny 04.11.14, 20:42 Kupuj sweetie albo pomelo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Grejpfrut grejpfrutowi nierowny IP: 46.77.124.* 05.11.14, 20:25 Sweetie i pomelo bardzo lubie, ale to nieco inne owoce. Pomelo jest dziadkiem grejrfutow, a sweetie jakims nowoczesnym wynalazkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Grejpfrut grejpfrutowi nierowny 05.11.14, 21:30 bene_gesserit napisała: > Kupuj sweetie albo pomelo. Odradzam kupowanie pomelo w Lidlu, kupiłam w zeszłym tygodniu w lokalnym i było paskudne i suche, koleżanka ma identyczne doświadczenia z owocem kupionym jakiś czas temu w Lidlu w Polsce. Zamawiane w dostawie (z innego źródła oczywiście) było bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Grejpfrut grejpfrutowi nierowny 05.11.14, 01:55 Raczej tak. Moim zdaniem najsmaczniejsze są czerwone i różowe, zawierają trochę goryczki, ale to właściwie błonka na cząstkach jest gorzka, jeśli będziesz obierał z tych skóreczek (błonki) na cząstkach,a także z albedo ( zdrowe jest albedo, bowiem znacznie obniża ciśnienie), przekonasz się, że czerwony grapefruit jest przepyszny. Żółtych i zielonych nie lubię, bowiem, jak dla mnie, goryczka jest za mocna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Grejpfrut grejpfrutowi nierowny IP: 46.77.124.* 05.11.14, 20:37 Zasadniczo mogę sie z Toba zgodzić, ale... Właśnie mam czerwone, które sa obrzydliwe. Nie nadają sie do jedzenia. W dodatku na pudlach miały informacje, ze pochodzą z kraju, w którym... z cala pewnością NIE uprawia sie grejpfrutów. Ha, ale tego nie wiedzieliśmy w chwili zakupu. Dopiero obrzydliwy smak zmobilizował nas do przekopania sie przez "grejpfrutologie dla amatorów". Z własnego doświadczenia wiem tylko, ze jeśli grejpfruty pochodzą z RPA, to sa fantastyczne. W kazdym kolorze. Szczególnie małe, niepozorne, żółte były fenomenalne. Nowego wynalazku, czyli zielonych sweetie tam nie ma wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
leon.atrakcyjny Re: Grejpfrut grejpfrutowi nierowny 05.11.14, 08:01 Polecam zielone (gatunek). Obieramy gorzką skórkę i pasuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Grejpfrut grejpfrutowi nierowny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.11.14, 12:49 ich gorzkości sa zdrowe! Odpowiedz Link Zgłoś
siu-siu-siu Re: Grejpfrut grejpfrutowi nierowny 07.11.14, 10:18 Gość portalu: x napisał(a): > ich gorzkości sa zdrowe! i smaczne Odpowiedz Link Zgłoś