Dodaj do ulubionych

Przyjęcie dietetyczne

19.02.15, 21:33
Goście: otwarci, czasem do przesady. Część wege, część na diecie odchudzającej, część na diecie z powodu bliżej nieokreślonych problemów z żołądkiem (bez smażonego, tłustego, ciężkostrawnego w ogóle). Część normalsów :)
Lubią zupy, sałatki, rzeczy z pieca.
Czas - za tydzień. Przyjęcie zasiadane - obiad przy stole, wety/kawy itd w salonie.
Ogólna koncepcja to lekka wegetariańska zupa, a potem mi się kończy. Deser niekoniecznie, chociaż być może coś z jabłek. Tu mi się inwencja kończy, bo ostatnio jakoś mało myślę o jedzeniu. Helpmi.
Obserwuj wątek
    • edyta95 Re: Przyjęcie dietetyczne 19.02.15, 22:24
      ostatnio mam fazę na sałatę z burakami w wersji niewegańskiej bo sery pleśniowe w to pcham, ale można bez. Bardzo ładne to to i dobre. Linkować nie wiem czy mogę, ale składniki proszę bardzo:
      baby szpinak
      pieczone buraki
      orzechy włoskie
      gruszka
      ser pleśniowy
      sos jaki kto lubi, u mnie oliwa, musztarda, miód, balsamico
      • gingers73 Re: Przyjęcie dietetyczne 19.02.15, 22:36
        ja bym zrobiła burgery jaglano marchewkowe z jadłonomii
        są pyszne
        trochę je modyfikuję
        do nich sałatka z burakami, rukolą, mozarellą, pomarańczami i sosem balsamico

na deser skoro na diecie to chyba nic
        albo bakalie i owoce ?
        • gingers73 Re: Przyjęcie dietetyczne 19.02.15, 22:41
          Ale skoro są i normalni ;) to bym zrobiła jakiś dobry zwykły sernik
    • klara551 Re: Przyjęcie dietetyczne 20.02.15, 01:08
      Dla tych na diecie proponuję pstrąga z koprem,cytryną odrobiną masła pieczonego w folii. Albo np pulpety z ryb z dodatkiem otrąb,kopru i zupę rybną. Albo jajka faszerowane grzybami . Albo ,albo ,albo, hej wiosna idzie więc trochę weny by się przydało.Albo sałatka z trewala,pora,groszku i przypraw?
      • Gość: x dieta robia, jaka? IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 20.02.15, 12:30
        klara551 napisała:

> Dla tych na diecie proponuję pstrąga z koprem,cytryną odrobiną masła pieczonego
        > w folii.

• aqua48 Re: Przyjęcie dietetyczne 20.02.15, 14:51
        Barszcz z gotowanych buraków, może być w postaci kremu. Kruche babeczki ze szpinakiem i szynką, Kurze piersi z sezamem z piekarnika plus frytki bez tłuszczu - z tegoż. Roszponka z sosem z soku malinowego, octu jabłkowego i oliwy. Sernik
        • Gość: x wspaniale! IP: *.094.222.pools.vodafone-ip.de 20.02.15, 14:59
          aqua48 napisała:

> Barszcz z gotowanych buraków, może być w postaci kremu. Kruche babeczki ze szpi
          > nakiem i szynką, Kurze piersi z sezamem z piekarnika plus frytki bez tłuszczu -
          > z tegoż. Roszponka z sosem z soku malinowego, octu jabłkowego i oliwy.
    • squirk Re: Przyjęcie dietetyczne 20.02.15, 14:59
      bene_gesserit napisała:

> Goście: otwarci, czasem do przesady. Część wege, część na diecie odchudzającej,
      > część na diecie z powodu bliżej nieokreślonych problemów z żołądkiem (bez smaż
      > onego, tłustego, ciężkostrawnego w ogóle). Część normalsów :)
      > Lubią zupy, sałatki, rzeczy z pieca.

Może się przyda Tobie czy komuś, drobiazg ale nie mam chwilowo innych pomysłów - robiłam wczoraj pieczone panierowane pieczarki, wymaziałam jajkiem lekko osolonym i do panko wymieszanego z drobno startym parmezanem, upiekły się świetnie, były soczyste i bardzo dobre, dodałam dip chrzanowy. Polecam na taką czy inną okazję. Podobnie robi się krążki cebulowe, mam przepis ale nie testowałam jeszcze, na pewno zrobię bo zdjęcia kuszące.
      :-)
      • squirk Re: Przyjęcie dietetyczne 20.02.15, 15:02
        squirk napisała:

> - robiłam wczoraj pieczone panierowane pieczarki, wymaziałam jajkiem

Na okoliczność podejmowania wegetarian zrobiłabym oczywiście panierkę bezjajeczną, często ją robię bo taka prosta.
      • vandikia Re: Przyjęcie dietetyczne 20.02.15, 16:50
        a ile czasu pieczesz i w ilu stopniach?
        • squirk Re: Przyjęcie dietetyczne 20.02.15, 17:09
          vandikia napisała:

> a ile czasu pieczesz i w ilu stopniach?

Termoobieg, ca 175 stopni, kilkanaście minut - robiłam kolację fastfoodową i piekłam pieczarki razem z faszerowanymi pancettą i mozzarellą skórkami ziemniaków, jak się ser na skórkach porządnie zrumienił wyjęłam wszystko i było akurat doskonale upieczone, pieczarki też się na złoty brąz przypiekły, oczywiście skurczyły się nieco ale równomiernie i panierka nie odpadła, były bardzo soczyste i aromatyczne, zdecydowanie to powtórzymy.
          :-)
          • vandikia Re: Przyjęcie dietetyczne 20.02.15, 17:24
            dzieki, brzmi dobrze :)
    • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Przyjęcie dietetyczne 20.02.15, 17:32
      A co to znaczy 'dietetyczne'?
      • bene_gesserit Re: Przyjęcie dietetyczne 20.02.15, 20:39
        Możliwie bez tłuszczu, lekkostrawnie i możliwie mało - raz - przetworzone.
    • bene_gesserit Dzięki, dobrzy ludzie 20.02.15, 20:42
      Coś mi się tam zaczęło rysować. Barszcz - czysty - na pierwsze, normalsi z jakimś pasztecikiem. Na drugie burgery jaglane, pieczarki w parmezanie i jakieś inne warzywa surowe i nie. Deseru wcale, albo coś symbolicznego typu sałtka owocowa w formie carpaccio z czymśtam, sosem z mięty i wanilii może.
      • chixi Re: Dzięki, dobrzy ludzie 21.02.15, 15:57
        Możesz też zrobić alternatywną wersję pasztecików np. z soczewicowym farszem. Nie rezygnowałabym z deseru - może ciasto marchewkowe? dietetycznych mały kawałek nie zabije a i normalsi będą zadowoleni :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka