Dodaj do ulubionych

Olej z oliwek

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 07:28
Gdzie w Warszawie można kupić dobry olej z oliwek czyli tłoczony na zimno z
pierwszego tłoczenia??
W hipermarketach sa takie ale jak sie dokładnie przyjrzysz to pisze olej
otrzymany przez rektyfikacje i tu pytanie czy to metoda otrzymania czy tez
metoda oczyszczania. We Włoszech jak kupowałem nie było tych marek co w
Polsce i tamte były pyszne a u nas take sobie.
Pozdrawiam smakoszy oleju
Obserwuj wątek
    • Gość: ala Re: Olej z oliwek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 20:36
      Ja kupuje w Geant i jest bardzo dobry np czosnkowy
    • Gość: P. Re: Olej z oliwek IP: *.proxy.aol.com 11.09.04, 21:28
      Nigdy nie słyszałem o oleju z oliwek. A może masz na myśli oliwę?
      • qubraq Re: Olej z oliwek 12.09.04, 00:11
        Gość portalu: P. napisał(a):

> Nigdy nie słyszałem o oleju z oliwek. A może masz na myśli oliwę?

Pichciarzu, jak Ci nie wstyd, a co to jest "oliwa", polska oliwa? Toż to
        przecież olej z oliwek, taki sam olej jak olej słonecznikowy czy olej
        kukurydziany; proces otrzymywania może inny - nie znam sie na tym ale widziałem
        kosz oliwek przed chwilą zerwanych z drzewa oliwnego czyli oliwki (dwa drzewka
        od ogrodnika z Pabianic rosną mi w domu w doniczkach obok lauru szlachetnego,
        mirtu czy rozmarynu, mają ok. 35 cm) wsypywany do ręcznej prasy i po chwili
        cieknący w korytku ciepły od ciśnienia zielonkawy olej z oliwek - "olio di
        oliva", który nabrano w kieliszek i podano mi do delektowania się, był taki
        jakiś cierpki w smaku za to bardzo tłusty.
        Jasiowi z Warszawy należy się duża wódka za poprawne nazwanie oliwy! Odlewam z
        moich nalewek porcję benedyktynki dla "Jasia" - może kiedyś sie zgłosi po
        "nagrodę" to dostanie!
        Andrzej
        • Gość: Pichciarz Re: Olej z oliwek IP: *.proxy.aol.com 12.09.04, 06:00
          A jednak: choć to olej, ten właśnie olej po polsku zowie się oliwą, a nie
          olejem oliwkowym, olive oil. Tak przynajmniej twierdzi słownik języka polskiego.
          • Gość: jasio Olej z oliwek do P. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 07:07
            GPodstawowa funkcja jezyka jest komunikatywność Grunt, że wiesz o co chodzi. Na
            marginesie oliwa jest pojęciem wieloznacznym. Mówisię ale z niego "OLIWA" . W
            sensie czasownikowym mówi Oliwi się maszyne, niektórzy gardło a oliwa z oliwek
            jest j e d n o z n a c z n a
            A teraz Drogi Pichciarzu czu wiesz coś na ten temat merytorycznie będe
            wdzięczny uzyskać też tak wnikliwą odpowiedź
    • Gość: Carmen Re: Olej z oliwek IP: *.toya.net.pl 11.09.04, 23:30
      ja kupuję w hipermarketach oliwę Carapelli z 1-go tłoczenia i jest bardzo dobra
      • Gość: Agniecha313 Re: Olej z oliwek IP: *.242.81.adsl.skynet.be 13.09.04, 12:52
        A ja co roku przywoze od tesciow z Grecji i jest naj naj lepsza,takiej napewno
        nie kupisz w sklepie.
        • Gość: jasio Re: Olej z oliwek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 14:14
          To prawda ja na pewno nie bede mial tescowejz Grecji
          Ale wybacz ciekawość czy greckie teścowe są takie same jak polskie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka