Dodaj do ulubionych

ekspryment: robie metke

04.05.15, 06:47
Od lat chodzi za mna metka, do ktorej dostepu nie mam. I tesknie za smakiem.
Dzis sie zdecydowalam na eksperyment.
Kupilam tzw. bacon, czyli pokrojony w plastry wedzony boczek. Kilka plastrow podmrozilam i potraktowalam malakserem. Zrobila sie 'kasza' boczkowa. Ciagle b. zimna.
Dodalam pieprzu, odrobine papryki wedzonej, soli cebulowej, majeranku. Znowu zmlocilam malakserem
Zmielony na 'kasze' boczek co prawda zaczal mieknac, ale nie mial zadnej mazistosci, dodalam wiec troche masla.
Zeby przyspieszyc rozmarzanie wlalam podczas malaksowania kilka kropel goracej wody.

Niby bylo OK ale czegos mi brakuje, poslizgu, troche innego smaku.
Co byscie radzili? Co wchodzi w sklad metki? Jakies specjalne przyprawy?
Dysponuje mizernymi mozliwosciami - zadne wyzsze techniki, jakies jelita do napychania, itp, nie wchodza w rachube.
Owszem, mala elektryczna wedzarnie mam, ale wolalabym jej nie uruchamiac, bo jest susza i silny wiatr. I to troche nudne zajecie, prawde mowiac...;)
Dziekuje za ewentualne rady.
Obserwuj wątek
    • mim_maior Re: ekspryment: robie metke 04.05.15, 09:16
      Moim zdaniem metce dobrze robi prawdziwa posiekana cebula (lekko zeszklona).
      Ten wspomniany "inny smak" może też być efektem używania soli do peklowania. W przypadku metki przeznaczonej do szybkiego spożycia nie jest to konieczny środek konserwujący, ale może o chodzić właśnie o ten charakterystyczny posmak.
    • posenerka Re: ekspryment: robie metke 04.05.15, 09:56
      Tu takie coś ze staroci:

Metka

• Gość: pinkink3 Re: ekspryment: robie metke IP: *.lightspeed.irvnca.sbcglobal.net 04.05.15, 17:28
        Swietny link - dzieki.
        Zapomnialam o nim, mimo, ze sie w nim sama udzielalam.
        To bylo 11 lat temu!
        Od tej pory wiele sie zmienilo. Ceny ( m.in. wedzonych makreli poszly w gore, ale mozna juz dostac nie tylko wedzone na zimno ale I na goraco - znacznie lepsze ale mniej zdrowe podobno. Mam wedzarnie, ale rzadko uzywam I ser robie w domu, jak mnie najdzie.
        Jedna rzecz pozostala niezmieniona .
        Moje pozadanie metki. Takiej, jak w Polsce.
        Wydaje mi sie, ze zrobilam wszystko jak trzeba. Poza dodaniem cebulki smazonej. Ale to zawsze moge dodac.
        No I swiezego boczku u mnie nie ma. Tylko jaki dostane - pokrojony, w paczkach.
        Sprobuje z innym boczkiem, bo moze ten nie byl dobry ale musze odcxekac bo moj organizm jest chwilowo w szoku.- Dawno nie jadlam tyle tlustego! A to byla tylko jedna kromka.
        Dzieki.
    • hazo Re: ekspryment: robie metke 04.05.15, 19:17
      Poczytaj na stronie Wędliny domowe.
      • pinkink4 Re: ekspryment: robie metke 04.05.15, 20:51
        hazo napisała:

> Poczytaj na stronie Wędliny domowe.

To raczej produkcja przemyslowa albo co najmniej dla polowy wsi;)), ale daje pojecie jakie przyprawy sa uzywane.
        Dziekuje.

• qubraq Re: ekspryment: robie metke 05.05.15, 09:21
        Na pewno nie odważyłbym sie samodzielnie robić metki; w W-wie na bazarze przy Wałbrzyskiej - róg Puławskiej jest sklepik z wędlinami z Łukowa i tam mozna dostać metkę wedzoną a czasem nawet metkę cebulową... ;-)
        • pinkink4 do Kubraczka 05.05.15, 17:10
          qubraq napisał:

> Na pewno nie odważyłbym sie samodzielnie robić metki;

To nie kwestia odwagi, Jedrusiu, tylko mus;)
          Na bazarek na Pulawskiej mam troche nie po drodze.;))
          • qubraq Od Kubraczka... ;-) 06.05.15, 10:08
            Pinki miłaja! faktycznie raczej nie bardzo po drodze... 13 tysięcy kilometrów! ;-) Wiesz taka dobrą moją kulinarną przewodniczką była Monika "em_es", ktora namówiła mnie do kilku bardzo fajnych potraw ;-) Niestety nie dziala juz od dawna na naszym forum a żal...
            A propos poczty: nie dziala moja poczta o2 wiec ewentualnie pisz do mnie na adres gazetowy;
            • pinkink4 do Kubraczka... ;-) 07.05.15, 01:06
              Tak, wiele milych osob odeszlo. I Galeria Potraw praktycznie nie funkcjonuje.
              Zagladam tam od czasu do czasu ale nuda i nic sie nie dzieje, chociaz sa proby reanimacji.
              Wielka szkoda.
              Wiele sie z GP nauczylam i posmialam tez;)) Ciagle tam cos znajduje albo sobie przypominam co mi szczegolnie trafilo do wyobrazni, ale detali nie pamietam. Ostatnio na 'pappa al pomodoro', np:)

Z poczta tez sie dzieja cuda. I linki klikane nie reaguja...
              Bida.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Podaj jaka metka Ciebie interesuje 04.05.15, 21:48
      Postaram się wrzucić przepis.
      Za mną też chodzi ostatnio metka łososiowa :) Chyba popełnię w przyszłym tygodniu :)
      • pinkink4 Re: Podaj jaka metka Ciebie interesuje 05.05.15, 06:46
        Kazda. Taka najzwyklejsza.
        Byle byla metka.;)

Dzieki.

• jarek_zielona_pietruszka Re: Podaj jaka metka Ciebie interesuje 05.05.15, 21:17
          Masz na gazetowym
          • pinkink4 klopot z poczta@ 05.05.15, 21:59
            Dzieki, ale nie moge otworzyc. Klikajac na 'poczte' przekierowuje mnie na moj poprzedni - i nadal aktualny nik: 'pinkink3'.
            A tam listu od Ciebie, Jarku, oczywiscie nie ma.

Dlaczego, przy nowym niku nie mam dojscia do poczty, nie wiem.:(
            Szkoda.
            Teraz musze leciec ale pozniej bede probowac cos robic.
            • jarek_zielona_pietruszka Re: klopot z poczta@ 05.05.15, 23:58
              Jest już i na drugiej poczcie
      • posenerka Re: Podaj jaka metka Ciebie interesuje 06.05.15, 10:24
        A można przepis wrzucić tutaj?

Uwielbiam metkę a dobra metka tania nie jest, może domowym sposobem uda się coś zaoszczędzić.
        Ale mówię o takiej zwykłej, nie łososiowej. Łososiowa jest dla mnie podejrzana. ;) Smakuje mi jak zmielona słonina z papryką.
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Podaj jaka metka Ciebie interesuje 06.05.15, 19:52
          Tutaj ciężko, bo nie można dodawać załączników. Nie mam w tej chwili programu, żeby przerobić PDF na odt. Ale mogę wrzucić jak w stopce.
          • ania_m66 Re: Podaj jaka metka Ciebie interesuje 06.05.15, 20:08
            zaznaczasz tekst na pdf, kopiujesz i wklejasz tu.
            czyli ctrl a, ctrl c, ctrl v.
            od przynajmniej 8-10 lat nie trzeba jakiegos specjalnego programu do konwertowania dokumentow z pdf do worda.
            otwierasz np w adobe pdf reader i robisz jak napisalam.

jarek_zielona_pietruszka napisał:

> Tutaj ciężko, bo nie można dodawać załączników. Nie mam w tej chwili programu,
            > żeby przerobić PDF na odt. Ale mogę wrzucić jak w stopce.
            >
            • jarek_zielona_pietruszka Re: Podaj jaka metka Ciebie interesuje 06.05.15, 21:46
              Może w windowsie tak się robi. U mnie nie ma adobe tylko przeglądarka dokumentów. Niestety w tym programie nie działa Twoja metoda.
            • jarek_zielona_pietruszka Re: link do przepisów 06.05.15, 22:04
              tiny.pl/mgfqv
              Cztery przepisy na metkę.
              Życzę udanych wyrobów.
              • pinkink4 klopoty 06.05.15, 23:45
                Dzieki, Jarku, ale nie moge sie dostac do tych przepisow.
                Nawet sie zarejestrowalam, zeby moc otworzyc linki ale wszystko na nic. Prawdopodobnie otwieraja sie tylko dla krajowcow, podobnie jak niektore inne linki, do ktorych ja z racji zamieszkania dostepu nie mam.

Rezygnuje, bo nie mam chwilowo ani czasu ani cierpliwosci zeby sie zmagac z tym jednak malo przyjaznym portalem.:(

Za dobre checi bardzo Ci dziekuje. Moze innym razem....
                • jarek_zielona_pietruszka Re: klopoty 06.05.15, 23:53
                  Wysłąłem Ci na odydwa adresy mailowe, nie wiem skąd Twoje kłopoty.
                  • pinkink4 Re: klopoty 07.05.15, 00:44
                    Czy dostales moj@?
                    Wyslalam na konto Twojej lepszej polowy, skad wyslales przepis.
                    Sprawdz, prosze.
                    • pinkink4 do forum gw trzeba miec anielska cierpliwosc 07.05.15, 00:58
                      pinkink4 napisała:

> Czy dostales moj@?
                      > Wyslalam na konto Twojej lepszej polowy, skad wyslales przepis.
                      > Sprawdz, prosze.

Wbrew temu, co wczesniej napisalam dostalam na adres pinkink3 tylko przeprosiny za wysylke nie ze swego konta.
                      Rzecz w tym, ze bez przepisu/ zalacznikow.:(

Przykro mi, ze narazilam Cie na klopoty. Doceniam Twoja dobra wole i uprzejmosc. To nie Twoja wina. System nie pracuje jak nalezy. - Poczta pinkink4 sie w dalszym ciagu nie otwiera, np.:(
                      • mysiulek08 Re: do forum gw trzeba miec anielska cierpliwos 07.05.15, 01:32
                        Pink, do przepisow Jarka dotarlam, tez jestem metki spragniona choc moge kupic cos zblizonego u siebie.

Niestety przepisy na pulk wojska (np 40kg miesa) i potrzeba saletry, a tej u Ciebie nie ma. Ja mam sol peklujaca z kontrabandy mamuskowej, Chcesz?

Jakby co, to odkopie Twoj adres niegazetowy i te pdf Ci podesle, jesli chcesz.
                        • pinkink4 sol peklujaca 07.05.15, 08:07
                          Dzieki, Mysiulku.
                          Mam [chyba jeszcze gdzies] tez sol peklujaca, ktora zakupilam, kiedy mialam fiola na punkcie wedzenia. Fijol minal. Sol zostala. I dwie wedzarnie;)

Moze kiedys cos jeszcze uwedze. Ale nie sadze, zeby w najblizszym czasie....
                          Po metke moge sie wybrac do niemieckiego sklepy ale to dosc daleko i metka niemiecka nie smakuje tak, jak pamietam, ze powinna smakowac.
                          Za dobre intencje dziekuje.
                        • jarek_zielona_pietruszka Re: do forum gw trzeba miec anielska cierpliwos 07.05.15, 08:08
                          mysiulek08 napisała:
                          > Niestety przepisy na pulk wojska (np 40kg miesa)

Wystarczy zamiast kg wpisać dkg i będzie dobrze. Przepis pochodzi z 1959 roku i przeznaczony jest dla zakładów mięsnych. Wtedy jeszcze dbano o smak i jakość.
                          Wszystko musiało być zgodne z normą.
              • Gość: genny Re: link do przepisów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.15, 08:18
                Jarku, zarejestrowałam się, zalogowałam i .... nie mogę otworzyć. A bardzo mi zależy.
                • pinkink4 Re: link do przepisów 07.05.15, 09:02
                  Genny, to tak jak ja!
                  • hazo Re: link do przepisów 07.05.15, 09:56
                    Mnie się udało wejść i obejrzeć przepisy. To są te same przepisy, które są na stronie Wędliny Domowe, do której link podałam na początku tego wątku.
                    Na podlinkowanej stronie ilości są przeliczone na ilości "detaliczne". Pochodzą z tej samej starej książki.
                    • fettinia Re: link do przepisów 08.05.15, 18:18
                      nic nowego do watku nie wniose,ale ciesze sie ze tyle znajomych "starych" nickow sie pojawilo :)
                      • pinkink4 Re: link do przepisów 08.05.15, 20:09
                        Ja tez sie ciesze, kochana Fettie ilekroc widze Twoj nik:))
                        • fettinia Re: link do przepisów 11.05.15, 21:23
                          a tu wlasnie chcialam dopisac-ciesze sie rowniez i milego lykendu zycze,ale ponoc spamowalam :D
    • pinkink4 Jarku, zajrzyj na swoja poczte 10.05.15, 08:42
      Listu z przepisami nie dostalam, bo zostaly bez mojego udzialu [i swiadomosci] wywalone na spam, poniewaz wygladaly 'podobnie' do e-maili , ktore sa spamem.

Czy to nie jest paranoja?
      • fettinia Re: Jarku, zajrzyj na swoja poczte 11.05.15, 21:22
        ja od soboty nie moge dodac nic bo wszystko jest spamem :(
        • pinkink4 naprawili 12.05.15, 00:21
          Juz sie chyba, przynajmniej czesciowo, odkrecilo.
          Teksty z wszystkimi linkami, sygnaturki wlaczajac, byly zatrzymywane z uwagi na cisze wyborcza.

Pisze 'czesciowo' poniewaz nadal nie mam dojscia do poczty z moim nowym nikiem[pinkink4]. Przelacza mnie na stary nik [pinkink3].
          Ale szkoda mala bo praktycznie [prawie] wcale tej poczty nie uzywam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka