marcin93 14.09.04, 10:23 Jeden z uczestników programu "wyprawa Robinson" zjadł owoc o nazwie DURIAN (piękna nazwa skądinad).Czy ktoś wie jak to pachnie i jak smakuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: durian 14.09.04, 10:32 Pachnie podobno jak-przepraszam za porównanie-szambo,ale za to smakuje w/g niektórych wybornie:) Z powodu zapachu nie można tego owocu wywozić z niektórych krajów. 'DURIAN / thurian / durian / durian kazdy chinczyk twierdzi ze jest to krol owocow. Wspanialy smak , przy okazji afrodyzjak. Tak twierdza azjaci ,a co ja o nim mysle - napewno trzeba go sprobowac chociaz wstrzymalbym sie z szalenstwem zakupu calego owoca.Zwykle owoc jest dosc duzy. Wyglada jak mala pilka tylko ze z z kolcami. Co do smaku to zgodnie orzeklismy ze znajomymi ze mozna umiejscowic go gdzies pomiedzy sfermentowana a smazona cebula. Tylko ze zapach jest tak intensywny, ze ja czuje stoisko z durianami z okolo 15m. W kazdym razie jak raz sprobujesz to napewno nie zapomnisz tego smaku i zapachu. Uwaga praktyczna z tym owocem nie mozna wchodzic do hoteli i do autobusow - grozi kara grzywnych. I nie jest to zart. Co ciekawe w wielu przewodnikach jest napisane ze owoc smierdzi ale wedlug mnie to troche przesadzaja, chociaz jedna z osob z mojej rodziny powiedziala w trakcie jedzenia "wystarczy - smakuje jak kupa" :>' Źródło: michal.szymanski.free.fr/TropicalFruits/TropicalFruitPl.htm Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 durian to kasztan, tylko spory 14.09.04, 11:48 zapach nie jest "odrzucajacy" choc mocny jest i kojarzy sie czesto z przejzala cebula (domowy syrop na kaszel mojej babci) akcentowany czasem dyskretnie klejem do modeli samolotowych (ten sam zapaszek co w melonach dojrzalych) konsystencja dojrzalych owocow to mazista papka dookola pestki ktore sie delikatnie trzyma lapkami paluchy sie moga omsknac smak slodko-cieplo-satysfakcjonujacy aromat jak wyzej pestek nie jesc na surowo nie zapijac alkoholem konsumowac z mangostinkami dla wyrownania "ciepla-zimna" polecam nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: durian to kasztan, tylko spory IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 14.09.04, 11:56 a wszystko to prawda ... ale ja ... NIE polecam ;((( no moze z raz sprobowac mozna Odpowiedz Link Zgłoś
mharrison Re: durian 14.09.04, 11:48 Mój przyjaciel wyjechał 2 miesiące temu do Melbourne w ramach swojej firmy. Jego "australijskim konikiem" jest obecnie próbowanie różnych nieznanych u nas owoców. Ostatnio kupił durana (przysłał mi jego zdjęcie) - wygląda jak duży kasztan, w srodku jest kilka jamek wypełnionych zawartością o konzystencji i ZAPACHU!!! dziecięcej kupki. W smaku przypominał mu zmielone orzechy. Na internecie wyczytałam zaś o smaku skarmelizowanej cebuli. www.biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/durian1.htm Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: durian 14.09.04, 14:50 raz sie skusilam otwierany byl w zimnym garazu , w porzez mocno snieznej wiec zapach nie od razu nas powalil. Konstystencja mocno nie ciekawa smakiem najblizej mu bylo do jakiegos takiego budyniu owocowego z glutami - delikatne dosc i slodkie po przeniesieniu do lodowki kuchennej przez kilka dni zastanawialam sie , gdzie jest ten kawalek zepsutego miesa, od ktorego mi cale pomieszczenie wonieje nigdy wiecej Odpowiedz Link Zgłoś