Dodaj do ulubionych

farsz wyszedł mdły

03.07.15, 11:29
Dzień dobry wszystkim ;) Jutro mam gości, w sumie będzie 11 osób. Postanowiłam zrobić cannelloni z warzywami. W przepisie były bakłażany, cukinie, papryki w różnych kolorach, pomidory (dałam z puszki), feta, ricotta. Z przypraw sól, czarny pieprz, czosnek i bazylia. Przesmażyłam wczoraj wieczorem warzywa na oliwie i dodałam te sery.
Wyszedł gar farszu moim zdaniem dość mdłego... W dodatku te sery nadały smak lekko kwaśny - tak miało być?
Czy mogę coś dodać, żeby ożywić smak?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: farsz wyszedł mdły 03.07.15, 11:43
      Czosnek daj i wszystko będzie dobrze.
      • Gość: ania Re: farsz wyszedł mdły IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.15, 11:46
        Czosnek przede wszystkim, ja jeszcze dodałabym natki pietruszki i sporą szczyptę cukru, to podkręci mocno smak.
    • mama-ola Re: farsz wyszedł mdły 03.07.15, 11:57
      Dzięki, dodam to, co mówicie.

A co myślicie o cebuli? W przepisie w ogóle jej nie było. Czy cebula się tu nie nadaje?
      • bene_gesserit Re: farsz wyszedł mdły 03.07.15, 12:15
        Takie duszone warzywa są dość słodkie, a cebula ma z nich wszystkich najwięcej cukru. Zrobi się imo bardzo mdło, chyba ze złamiesz to szczypiorkiem. Z tym, ze wtedy wyjdzie mało włosko.

Canneloni mają być w sosie pomidorowym? Jeśli tak, to zrób mocny esencjonalny sos na bazie dobrych świeżych pomidorów, dopraw 'po włosku' i problem sam się rozwiąże.
    • mim_maior Re: farsz wyszedł mdły 03.07.15, 12:11
      Może za mało tych przypraw dałaś po prostu. Z tego zestawu powinien wyjść dość mocny, stanowczy smak. Nie wymagają innych dodatków i podkręcania.
    • an.16 Re: farsz wyszedł mdły 08.07.15, 16:30
      Będziesz nadziewać cannelloni dla 11 osób? Współczuję... Ser należało dodać do sosu w którym zapiekasz. Podobnie czosnek i pietruszkę - dodaj do sosu i już nic do farszu. I tak jest w nim zbyt dużo składników. Papryka zbędna, daje właśnie taki mdły posmak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka