Dodaj do ulubionych

jadalne płatki róży

17.07.15, 10:46
Czy gdzieś można dostać płatki róży odpowiednie do celów kulinarnych? Nie posiadam ogródka czy też działki by mieć kwiatki, a z kwiaciarni czy centrów ogrodniczych to są pryskane. Wiedziałem w sprzedaży w zdrowej żywności, ale suszone. Potrzebuję niedużą ilość w celu dekoracji tortu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Master Re: jadalne płatki róży IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.18, 01:39
      Podbijam temat.Czy ktoś ma w sprzedaży,lub wie gdzie kupić bądź kto zbiera na zamówienie kwiaty róży jadalnej ???
      • bene_gesserit Re: jadalne płatki róży 11.07.18, 20:02
        Podejrzewam, że są na zamówienie u profesjonalnych dostawców gastronomicznych. Ale nie sądzę, aby fatygowali się okazjonalnie, w dodatku dlai dwóch-trzech kwiatków.

Jedyny ratunek to jednak poszukać lokalnie, na działkach, w ogródkach przydomowych czy coś.
        Alternatywnie - zrób listki czekoladowe. Efekt, zwłaszcza kolorystyczny, zupełnie inny, ale też robi wrażenie.
        (Temperowana czekolada w kolorach kontrastowych do tortu, pędzelek i niepryskane, nieduże, dobrze umyte i wysuszone nieduże liście z wyraźnym żyłkowaniem - smarujesz je od tej strony , od której żyłkowanie jest wyraźniejsze, czyli raczej od spodu i zostawiasz do zastygnięcia, potem delikatnie odklejasz). Tu więcej, także podobne pomysły (mięta i melisa w czekoladzie).
        • damdalen Re: jadalne płatki róży 11.07.18, 22:19
          W Macro są różne jadalne kwiaty, ale to raczej małe paczuszki.
          Natomiast płatki róży czasem sprzedają działkowcy na targach - widziałam w tamtym roku w Krakowie, ale chyba to było bardziej w okolicach Bożego Ciała. Dobrze się przejść po takim prawdziwym targowisku i popytać rolników, może akurat ktoś zrealizuje takie zamówienie.

A ja zbieram za darmo w lesie, u nas rosną pod słupami wysokiego napięcia.
          • bene_gesserit Re: jadalne płatki róży 12.07.18, 20:24
            damdalen napisała:

> W Macro są różne jadalne kwiaty, ale to raczej małe paczuszki.
            > Natomiast płatki róży czasem sprzedają działkowcy na targach - widziałam w tamt
            > ym roku w Krakowie, ale chyba to było bardziej w okolicach Bożego Ciała. Dobrze
            > się przejść po takim prawdziwym targowisku i popytać rolników, może akurat kto
            > ś zrealizuje takie zamówienie.

Jadalne kwiaty muszą pochodzić od zaufanego sprzedawcy.
            Całkiem możliwe, że na targu ktoś przyjmie zamówienie na niepryskane kwiaty, a następnego dnia za potrójną stawkę sprzeda 'niepryskane', kupione w kwiaciarni.

> A ja zbieram za darmo w lesie, u nas rosną pod słupami wysokiego napięcia.
            • damdalen Re: jadalne płatki róży 12.07.18, 22:02
              Płatków róży pomarszczonej nie sposób pomylić z płatkami róż ozdobnych - poznać choćby po zapachu.
              • bene_gesserit Re: jadalne płatki róży 12.07.18, 22:11
                damdalen napisała:

> Płatków róży pomarszczonej nie sposób pomylić z płatkami róż ozdobnych - pozna
                > ć choćby po zapachu.

Co nie znaczy, że należy jeść jedzenie o nader niepewnym pochodzeniu.
                Poza tym róży pomarszczonej nie sprzedają w kwiaciarniach przecież, więc o czym ty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka