16.09.04, 12:13
aktualnie jestem ofiarą plagi gruszkowej :) Jako, że jesteście specjalistami
wysokiej klasy jeśli chodzi o gotowanie (wcale się nie podlizuję ;-)to liczę,
że podacie mi jakieś ciekawe przepisy na wykorzystanie gruszek :)
Szczególnie interesują mnie takie w sosie waniliowym :D
Z góry dziękuje,
Wasza wierna fanka ;-)
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: gruszki 16.09.04, 12:22
      Wlosi uwielbiaja zestawienie: gruszki i sery.
      • monia_77 Re: gruszki 16.09.04, 12:30
        Ja tez niedawno odkrylam polaczenie gruszka + ser plesniowy Lazur. Przekrawam
        na pol gruszke wydrazam nasionka i w dziurke wkladam ser. Zawijam w folie
        aluminiowa i na grilla albo do pieca. Folie mozna lekko ponakluwac z tym ze w
        piecu to w jakiejs brytfannie piec zeby sok wyciekl. Taka wersja swietnie
        pasuje jako dodatek do roznych mies lub jako samodzielna przystawka ciepla.

Lubie tez w cienkie plasterki pokroic gruszke, pokropic cytrynka i do lodowki
        na mocne schlodzenie. Nastepnie zawijam kazdy plaster gruszki w szynke (o
        wyraznym smaku np. wedzona) i polewam vinegretem miodowym.

• poughkeepsie Re: gruszki 16.09.04, 12:34
          To ja od razu odpowiadam, żeby Was na darmo nie fatygować - z pewnością
          wszyskie zestawienia gruszek z serami pleśniowymi są pyszne, ale ja mam alergię
          na pleśń ;( Także spożycie grozi śmiercią lub kalectwem ;-) Za pozostałe
          dziękuję, ciągle czekam z utęsknieniem na jakiś z sosem waniliowym :)
          pzdr.
          • linn_linn Re: gruszki 16.09.04, 13:42
            Nie musza byc plesniowe. Deska, sery i gruszki.
            • poughkeepsie Re: gruszki 16.09.04, 14:03
              no jasne, wiem :) to o pleśniowych było do propozycji moni o serze Lazur :) a
              jaki serek wg Ciebie najlepiej pasuje do gruszek?:>
              • linn_linn Re: gruszki 16.09.04, 14:07
                Jaki? Wlosi maja chyba 400 gatunkow i jednorazowo probuja z gruszkami 2-3.
                Jedza tez z serem surowy bob, ale tego to juz nie moge zrozumiec.
                • poughkeepsie Re: gruszki 16.09.04, 14:14
                  eee, Ty mnie tu nie epatuj 400 gatunkami sera, bo mi życia nie wystarczy na ich
                  wypróbowanie, że o gruszkach nie wspomnę :)
                  poza tym stety, niestety, mieszkam w Polsce, więc nie mam co liczyć na takie
                  wybór :)
                  myślałam, że mi zaproponujesz jakiś wypróbowany przez siebie zestawik, bo ja w
                  tym temacie dopiero raczkuję :)

acha-i w pełni się z Tobą zgadzam w sprawie sosu do pizzy-keczup z koncentratem
                  to jakiś istny koszamr, ale nie chciałam urazić czyichś uczuć wyrażając swoją
                  opinię o tej profanacji ;-)
                  • linn_linn Re: gruszki 16.09.04, 15:49
                    Nie zebym nie chciala podac, ale polski ser jadlam... nawet nie pamietam kiedy.
                    Z wloskich gatunkow lubie Grana Padano, cacciocavallo, scamorza... te jadam
                    najczesciej.
          • qubraq Re: gruszki 27.09.13, 10:08
            poughkeepsie napisała:

> To ja od razu odpowiadam, żeby Was na darmo nie fatygować - z pewnością
            > wszyskie zestawienia gruszek z serami pleśniowymi są pyszne, ale ja mam alergię
            >
            > na pleśń ;( Także spożycie grozi śmiercią lub kalectwem ;-) Za pozostałe
            > dziękuję, ciągle czekam z utęsknieniem na jakiś z sosem waniliowym :)
            > pzdr.

Nita... ciekawe czy <poughkeepsie> czyli "Pokipsi" sie odezwie po 9 latach ... Mamo moja, tak to juz dawno bylo - Pokipsi miala przyjechać któregoś dnia na nasze forumowe spotkanie - chyba nawet pamietam że do "Starego młyna" tam nad Wisłą... mysle ze wszyscy starzy forumowicze chetnie by poczytali cos od naszej "Pokipsi" ... :-)
    • landsbergk Re: gruszki 16.09.04, 12:37
      Służę linkiem:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15229609&a=15246572
      • monia_77 Re: gruszki 16.09.04, 15:28
        Ojej to strasznie strasznie wspolczuje tej alergii bo ja bez plesniaka to zyc
        nie moge;-)

W takim razie proponuje gruszke zapiekana z serem feta, ze zwyklym zoltym serem
        bedzie tez pyszna, moze byc tez wedzony lub oscypek. Ja lubie na cieplo gruszki.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka