Gość: s. IP: *.light.csk.pl 18.09.04, 05:41 dziś robię to ciasto po raz pierwszy, ale nie chcę, żeby było banalne. Robicie jakieś odtsępstwa od przepisów w swoich ciastach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: wariacje na temat szarlotki 18.09.04, 10:02 Odstepstwa? Na szarlotke sa dziesiatki przepisow i setki ich wariacji. Przyklad: Szarlotka polana ciastem biszkoptowym - 75 g masla - 75 g cukru pudru - 1 jajko - 200 g maki - 1250 g jablek - 50 g rodzynek - 75 g siekanych orzeszkow laskowych / orzeszkow piniowych / - sok i otarta skorka z 1 cytryny - 1 lyzeczka imbiru - 1 lyzeczka cynamonu - 3 jajka - 3 lyzki cukru - 3 czubate lyzki maki - 3 lyzki cieplej wody - cukier waniliowy - 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia · ocieplone maslo wymieszac z cukrem pudrem, dodac jajko i zagniesc · dodac przesiana make, znowu zagniesc, ciasto w formie kuli zawinac w przezroczysta folie, wlozyc do lodowki na 30 minut · jablka umyc, obrac, pokroic na plasterki · rodzynki namoczyc w cieplej wodzie, odsaczyc i osuszyc · do jablek dodac rodzynki, sok i skorke z cytryny, cynamon, imbir i orzechy · ciasto wyjac z lodowki, rozwalkowac, wyciac forme wieksza od tortownicy o 4 cm i zlozyc na czworo · forme wylozyc ciastem przyciskajac jego brzegi do tortownicy, ciasto pokluc widelcem · jablka z dodatkami przelozyc do srodka formy · piec w temperaturze 180°C przez 20 minut · bialka zmiksowac z ciepla woda, posypac cukrem pudrem, dodac zoltka i make przesiana z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszac · ciasto wyjac z pieca i polac masa biszkoptowa · piec jeszcze przez 20 minut w temperaturze 180°C · ciasto wyjac z piekarnika i posypac cukrem pudrem · mozna podawac z bita smietana Odpowiedz Link Zgłoś
jola.wie Re: wariacje na temat szarlotki 18.09.04, 10:27 Mniam, mniam, moje ulubione ciasto! Własnie tak robione, tylko, ze bez biszkoptu i nadzienie jabłkowe "zamknięte" między dwoma warstwami kruchego ciasta! Spróbuję w ten sposób, zapowiada się ciekawie! Dzięki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: wariacje na temat szarlotki 18.09.04, 10:46 szarlotka to moje przeklenstwo, bo mi jablka spadaja z drzew i cos trzeba z nimi robic i mam w domu istny entliczek-pentliczek. a poniewaz nie mam czasu, to robie jablka z kruszonka migdalowa lub sezamowa i nie zawracam sobie glowy ciastem. Sa dobre na zimno i na cieplo, mozna je posypac kardamonem lub cynamonem albo pokropic likierem pomaranczowym i za kazdym razem sa inne. albo pakuje te jablka z bakaliami do ciasta francuskiego gotowego i jest roladka francuska. Ale i tak wciaz spadaja nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: wariacje na temat szarlotki 18.09.04, 10:48 A nie dasz rady "zadusic" ich do sloikow? Przejesc na biezaca racezj nie dasz rady. Zima beda juz gotowe do szarlotek / i ryzu, nalesnikow itp. /. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: wariacje na temat szarlotki 18.09.04, 10:54 Problem w tym, ze moja rodzina nie przeoada za slodkosciami, wiec mam wybor - na kompost w calosci albo za 3 lata na smietnik w sloikach. Chetnie przyjme wszelkie sugestie na wytrawne potrawy z jablkami, byle nie kaczka z jablkami, bo to juz nam tez obrzydlo! Entliczek pentliczek zielony stoliczek. Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: wariacje na temat szarlotki 18.09.04, 16:29 Obsmażasz z bebulką, dodajesz, jeżeli masz, agrest albo śliwki, majeranek, trochę wody, soli i pieprzu, wsadzasz w sloiki i masz dodatek do mięsa. I nie na słodko :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: wariacje 18.09.04, 16:33 jeśli robisz kiszoną kapustę, to wszystkie jabłka można do niej spożytkować, pyszne one - i wcale nie trzeba w beczce, wystarczy do słoika włożyć ćwiartki jabłek no i faktycznie wszelkiego rodzaju sosy i czatneje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: wariacje na temat szarlotki IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 18.09.04, 18:47 Mam podobny problem ( z ilością), z tym że moja rodzina lubi słodycze :), ale i tak część musów jabłkowych robię na słono - jako dodatek do mięs - np. z solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną cukru papryki, na wierzch 4-5 łyzek oleju - tylko te musy trzeba koniecznie zawekować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: wariacje na temat szarlotki IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 18.09.04, 18:41 Pycha ! Tak właśnie robiła moja babcia i ja też, wierzch gorącej szarlotki polewa się lukrem z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa ocet jablkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 17:45 Magiczny ocet jabłkowy Od dawna znane są jego niezwykłe właściwości lecznicze i odchudzające. W poradnikach alternatywnego leczenia można znaleźć kuracje octowe, stosowane przy grzybicy, chorobie lokomocyjnej, kaszlu, zapaleniu stawów, trądziku. Zwolennicy magicznych właściwości octu jabłkowego zaś twierdzą, że lista chorób, przy których pomocna jest terapia octowa, zaczyna się na literę B (bezsenność), a kończy na Z (zęby, zgaga). Nie ma naukowego potwierdzenia, że ocet jabłkowy rzeczywiście pomaga na wszelkie dolegliwości, nie ulega jednak wątpliwości, że dodanie octu jabłkowego do mięsa sprawia, że zawarte w nim składniki odżywcze są lepiej przyswajalne, że jest on wspaniałym i tanim środkiem dietetycznym przyspieszającym spalanie tłuszczów. Ponadto: oczyszcza organizm z zastarzałych złogów, poprawia trawienie i wchłanianie żelaza, hamuje apetyt. W medycynie ludowej jest powszechnie stosowany przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość potasu. Powinny go więc stosować zwłaszcza osoby, u których występuje niedobór tego pierwiastka. Można to rozpoznać po następujących objawach: osłabienie pamięci, wrażliwość na zimno, podatność stóp na odciski, skłonność do zaparć, podatność na przeziębienie, częste swędzenie skóry, psucie zębów, występowanie pryszczy, drgawki powiek, kurcze mięśni nóg w nocy, bezsenność, bóle w stawach. Potas odgrywa ogromnie ważną rolę w organizmie. Jest niezbędny dzieciom do wzrostu, opóźnia stwardnienie naczyń krwionośnych, a więc przeciwdziała procesom miażdżycowym, działania antyseptycznie. Ludzie starsi potrzebują dwukrotnie więcej potasu niż młodsi. Ocet jabłkowy nie jest zalecany wrzodowcom. Od niedawna ocet jabłkowy można kupować w butelkach o pojemności 200-250 ml (jest produkowany przez krajowe wytwórnie, albo importowany z Niemiec). Nie fałszowany ocet jest oznakowany zielonym liściem ogórka i białym napisem "bio- ocet". Ocet jabłkowy można też przygotować w domu. Podajemy dwa przepisy na jego sporządzenie. Jeden, bardziej pracochłonny, jest starą, oryginalną receptą, drugi - uproszczony. Przepis prababci Z umytych jabłek wyciąć zepsute lub robaczywe części, owoce zmiażdżyć lub zetrzeć na tarce. Można zużyć również skórki z jabłek oraz resztki pozostałe podczas sporządzania kompotu. Miazgę tę umieścić w szklanym naczyniu i zalać ciepłą, przegotowaną wodą w ilości pół litra na 0,4 kg miazgi. Na każdy litr wody dodać 100 g miodu lub cukru, a w celu przyspieszenia fermentacji - do 10 g drożdży piekarniczych i 20 g suchego razowego chleba. Odkryte naczynie trzymać w ciepłym miejscu w temp. 20-30oC. Miazgę należy 2-3 razy dziennie pomieszać drewnianą łyżką, po dziesięciu dniach zlać wszystko do woreczka z gazy. Odciśnięty sok przecedzić ponownie do naczynia z szerokim otworem. Na każdy litr soku można dodać 50-100 g miodu lub cukru i co jakiś czas mieszać. Potem przykryć naczynie gazą, trzymać w ciepłym miejscu w celu przeprowadzenia drugiego stadium fermentacji. Jest ona zakończona, gdy płyn się uspokoi i przybierze jasny kolor. W zależności od jakości soku ocet jabłkowy będzie gotowy do użytku po 40-60 dniach. Wtedy przelać go do butelek, wykładając lejek gazą. Butelki szczelnie zakorkować i zalać woskiem lub lakierem, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu. Uproszczony sposób przygotowania octu Obierzyny ze zdrowych jabłek włożyć do szklanego naczynia, zalać słodzoną przegotowaną wodą w proporcji jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody. Zawiązać naczynie płótnem. Po 3-4 t www.kulinaria.pl- zrodlo Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: wariacje na temat szarlotki 18.09.04, 18:09 uwielbiam szarlotke:)) I koniecznie musi byc na kruchutkim, zolciutkim ciescie z grubaaaaaa warstwa lukru a na talerzyku czeka spora porcja bitej smietany:)) Kruche ciasto sobie podaruje:) a jablka najczesciej scieram na tarce, przesmazam z cukrem, cynamonem, odrobina galki muszkatolowej, dodaje rodzynki i skorke pomaranczowa. Pierwszy placek posypuje wiorkami kokosowymi i nie podpiekam, solidna warstwa masy jablkowej i kolejny placek i do piekarnika. Wariacje sa a jakze, jabluszka pokrojone w plasterki, przesypane cukrem i cynamonem, z lyzka tartej buleczki, wylozone na placek, posypane kruszonka a po upieczenie polane lukrem cytrynowym albo czekolada albo rozgrzanym dzemem. Jak wyzej, ale jablka posypane startym kruchym ciastem pokryte piana z bialek ubita z cukrem i dwoma lyzkami proszku kisielowego, np truskawkowego i znow posypka z kruchego ciasta. Czasami po prostu biszkopt z jablkami, ale to juz nie szarlotka:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: wariacje na temat szarlotki IP: *.upc-g.chello.nl 18.09.04, 19:04 Do jablek mozna dodac tez rodzynki, dosyc sporo i zrobic na kruchym spodzie. Wierzch mozna zamrozic i potem zetrzec na tarce na jablka, posypac cukrem pudrem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: wariacje na temat szarlotki IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 19.09.04, 07:48 A sprobujcie do swoich szarlotkowych jablek dodac troche konfitury z rozy.....Gwarantuje, ze nie zostanie ani okruszka! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: wariacje na temat szarlotki 19.09.04, 07:52 Nie wpadlam w ten smak. Tylko gdzie ja tu taki skarb znajde? Dzikiej rosa mosqueta maja zatrzesienie a konfitury nie potrafia zrobic.Mnie sie nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: wariacje na temat szarlotki IP: *.proxy.aol.com 19.09.04, 08:16 jduszczynska.republika.pl/kuchnia/szarlotka.htm www.gotowanie.wkl.pl/przepis192.html kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54720,2013492.html www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=1102 www.kuchnia.e-tools.pl/przepisy_tresc.php?dane1=32&hehe=Desery www.darex.com.pl/pl/akademia_owocowa/kuchnia/szarlotka_ludowa.php cytronia.w.interia.pl/sypka_szarlotka.htm www.beskid.com/szarlotka.html www.mojenoviny.cz/recepty_a_vareni/sladke_recepty/sarlotka030515.html Odpowiedz Link Zgłoś