Dodaj do ulubionych

Chałka na piątkowy wieczór

23.09.04, 10:34
Czy ma ktoś przepis na prawdziwą chałkę, taka którą trzeba zagnieść wiele
wiele razy. Chciałabym upiec taka na piatkowy wieczór. Dzięki bardzo.
blum
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: Chałka na piątkowy wieczór IP: *.upc-g.chello.nl 23.09.04, 15:46
      Podbijam do gory bo mnie to tez interesuje :)
    • Gość: ASIA Re: Chałka na piątkowy wieczór IP: *.upc-g.chello.nl 23.09.04, 15:49
      Chałka
      Autor: Tinky Data: 2003-02-23 21:12:04

Porcje: ? Koszt: ? zł Trudność: prosty Czas: ? min. Kalorie: ?

Składniki:
      - 40g drożdży,
      - 550g mąki pszennej,
      - pół szklanki mleka,
      - duże jajo,
      - 2 łyżki masła,
      - 4 łyżki wody (lub trochę więcej),
      - 2-3 łyżki cukru,
      - żółtko,
      - mak lub sezam.

Jak przyrządzić?
      Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema
      łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
      Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży,
      rozkłocone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i
      zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić
      do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
      Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki
      równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód.
      Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia
      blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i
      posypać makiem, sezamem albo kruszonką.

Uwagi:
      Chałka jest doskonała na ciepło albo na zimno z dżemem z masełkiem.

To znalazlam na www.kafeteria.pl
      • blum Re: Chałka na piątkowy wieczór 24.09.04, 09:41
        Dzieki za przepis. Niesłychana chałę jadłam kiedyś w Fundacji Laudera, była
        gigantyczna, najdło się ze 30 osób, z tego co pamiatam zagnieciono ja chyba 77
        razy albo jeszcze więcej. Dzisiaj ruszam do pieczenia chałki.
        Pozdrowienia.b
        • Gość: Asia Re: Chałka na piątkowy wieczór IP: *.upc-g.chello.nl 24.09.04, 10:33
          Blum, ja tez bede robila zaraz chaleczke :) narobilas mi smaka wczoraj. Ciekawe
          jak mi wyjdzie :) Dam znac
      • Gość: MMartek Re: Chałka na piątkowy wieczór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 16:35
        Upiekłam dziś na śniadanko - wyszła - ach!!!jak malowana - aż żałuję,że nia
        zrobiłam zdjęcia do "galerii" :)ale nie zdążyłam...Porwał ją w swe łapki
        mąż...no i nie muszę pisać...:-)co zostało.Na szczęście spróbowałam kawałeczek -
        jak dla mnie-ciut mało cukru i brak ewidentny soli..ale i tak pychotka!
        Ale znalazłam inny przepis i nastepnym razem piekę wg niego
        POZDROWIONKA!!!
        Oto on:
        Ze strony: www.kuchnia.verusinter.net
        1 kg maki
        5 dkg drozdzy
        7 dkg cukru
        1/2 l mleka
        2-3 jaja
        sol
        5-7 dkg masla

* drozdze rozetrzec z cukrem, zmieszac z 1/4 l mleka i 25 dkg maki, odstawic
        przykryte czysta baweln. sciereczka i czekac az urosnie
        * dodac reszte maki, mleko rozmacone z jajami, sol, zarobic ciasto; poyem
        wlewac powoli roztopiony (ale nie goracy) tluszcz; zarobic noch einmal,
        odstawic do wyrosniecia (o 100 %)
        * podzielic ciasto na 3 czesci, te 3 znow na 3, uplesc warkocze (jesli umiesz ;-
        )), odstawic jeszcze raz do wyrosniecia (o 100%)
        * posmarowac jajem i posypac kminkiem (najlepiej czarnuszka, ale nigdzie jej
        nie ma, przynajmniej w Gdansku)
        * wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika na 1 godz.
    • Gość: Pichciarz Re: Chałka na piątkowy wieczór IP: *.proxy.aol.com 23.09.04, 16:03
      Może się zda?...
      www.google.com/search?hl=en&ie=UTF-8&q=jewish+challah+recipe&spell=1
    • Gość: Asia Re: Chałka na piątkowy wieczór IP: *.upc-g.chello.nl 24.09.04, 14:41
      Chalka zrobiona i prawie zjedzona. Wyszla duza, wyrosnieta i smaczna. Posypalam
      kruszonka :) Polecam
    • szekla Re: Chałka na piątkowy wieczór 26.09.04, 20:43
      Asiu a te kruszonke to jak zrobilas?
      • Gość: Asia Re: Chałka na piątkowy wieczór IP: *.upc-g.chello.nl 27.09.04, 07:26
        Do miseczki trzeba wlozyc kawalki niezbyt miekkiego masla, ok pol kostki,
        wsypac cukru, cukru waniliowego i maka. Nie wiem dokladnie ile, na oko. Trzeba
        to razem laczyc, rozcierajac palcami. trzeba dodac tyle maki, zeby sie nie
        laczylo tylko rozsypywalo w kawalki.
        Ja robie zawsze wiecej i potem wkladam do zamrazarki w woreczkach i mam na inna
        okazje
    • Gość: pomme Re: Chałka na piątkowy wieczór IP: *.proxy.aol.com 27.09.04, 07:48
      przepis na kruszonke, sprawdzony przeze mnie i prosty:
      10 dkg cukru + 20 dkg maki + cukier waniliowy wymieszac razem,
      10 dkg masla rozpuscic i chlodne wlac do sypkich skladnikow,
      w szerokim naczyniu wszystko razem zarobic do konsystencji drobnych kuleczek,
      ja to robie bardzo szybko mikserem, troche sie rozsypuje na boki ale gotowe w 5
      sekund, smacznego
      • blum Re: Chałka na piątkowy wieczór 27.09.04, 09:52
        Ja też już upiekłam i pożarłam do spółki z dziećmi i sąsiadami. Wyszła świetna,
        choć włożyłam do tak goracego piekarnika, że upiekła sie w 15 minut. Chyba
        trzeba dawać do niej wiecej cukru. Ja posypałam sezamem...z lenistwa oczywiście.
        Vivat chałka!
        • lolka11 Re: Chałka na piątkowy wieczór 14.02.05, 09:26
          W sobote zachcialo mi sie chalki. Malzonek tez lubi, wiec upieklam. Pychota...
          Musialam tylko poszukac w necie czas pieczenia. Dla chetnych podaje (przepis
          jak wyzej): 25-30 min w 200st.

Dorota
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka