blum 23.09.04, 10:34 Czy ma ktoś przepis na prawdziwą chałkę, taka którą trzeba zagnieść wiele wiele razy. Chciałabym upiec taka na piatkowy wieczór. Dzięki bardzo. blum Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia Re: Chałka na piątkowy wieczór IP: *.upc-g.chello.nl 23.09.04, 15:46 Podbijam do gory bo mnie to tez interesuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASIA Re: Chałka na piątkowy wieczór IP: *.upc-g.chello.nl 23.09.04, 15:49 Chałka Autor: Tinky Data: 2003-02-23 21:12:04 Porcje: ? Koszt: ? zł Trudność: prosty Czas: ? min. Kalorie: ? Składniki: - 40g drożdży, - 550g mąki pszennej, - pół szklanki mleka, - duże jajo, - 2 łyżki masła, - 4 łyżki wody (lub trochę więcej), - 2-3 łyżki cukru, - żółtko, - mak lub sezam. Jak przyrządzić? Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłocone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Uwagi: Chałka jest doskonała na ciepło albo na zimno z dżemem z masełkiem. To znalazlam na www.kafeteria.pl Odpowiedz Link Zgłoś
blum Re: Chałka na piątkowy wieczór 24.09.04, 09:41 Dzieki za przepis. Niesłychana chałę jadłam kiedyś w Fundacji Laudera, była gigantyczna, najdło się ze 30 osób, z tego co pamiatam zagnieciono ja chyba 77 razy albo jeszcze więcej. Dzisiaj ruszam do pieczenia chałki. Pozdrowienia.b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Chałka na piątkowy wieczór IP: *.upc-g.chello.nl 24.09.04, 10:33 Blum, ja tez bede robila zaraz chaleczke :) narobilas mi smaka wczoraj. Ciekawe jak mi wyjdzie :) Dam znac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMartek Re: Chałka na piątkowy wieczór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 16:35 Upiekłam dziś na śniadanko - wyszła - ach!!!jak malowana - aż żałuję,że nia zrobiłam zdjęcia do "galerii" :)ale nie zdążyłam...Porwał ją w swe łapki mąż...no i nie muszę pisać...:-)co zostało.Na szczęście spróbowałam kawałeczek - jak dla mnie-ciut mało cukru i brak ewidentny soli..ale i tak pychotka! Ale znalazłam inny przepis i nastepnym razem piekę wg niego POZDROWIONKA!!! Oto on: Ze strony: www.kuchnia.verusinter.net 1 kg maki 5 dkg drozdzy 7 dkg cukru 1/2 l mleka 2-3 jaja sol 5-7 dkg masla * drozdze rozetrzec z cukrem, zmieszac z 1/4 l mleka i 25 dkg maki, odstawic przykryte czysta baweln. sciereczka i czekac az urosnie * dodac reszte maki, mleko rozmacone z jajami, sol, zarobic ciasto; poyem wlewac powoli roztopiony (ale nie goracy) tluszcz; zarobic noch einmal, odstawic do wyrosniecia (o 100 %) * podzielic ciasto na 3 czesci, te 3 znow na 3, uplesc warkocze (jesli umiesz ;- )), odstawic jeszcze raz do wyrosniecia (o 100%) * posmarowac jajem i posypac kminkiem (najlepiej czarnuszka, ale nigdzie jej nie ma, przynajmniej w Gdansku) * wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika na 1 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Chałka na piątkowy wieczór IP: *.proxy.aol.com 23.09.04, 16:03 Może się zda?... www.google.com/search?hl=en&ie=UTF-8&q=jewish+challah+recipe&spell=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Chałka na piątkowy wieczór IP: *.upc-g.chello.nl 24.09.04, 14:41 Chalka zrobiona i prawie zjedzona. Wyszla duza, wyrosnieta i smaczna. Posypalam kruszonka :) Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
szekla Re: Chałka na piątkowy wieczór 26.09.04, 20:43 Asiu a te kruszonke to jak zrobilas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Chałka na piątkowy wieczór IP: *.upc-g.chello.nl 27.09.04, 07:26 Do miseczki trzeba wlozyc kawalki niezbyt miekkiego masla, ok pol kostki, wsypac cukru, cukru waniliowego i maka. Nie wiem dokladnie ile, na oko. Trzeba to razem laczyc, rozcierajac palcami. trzeba dodac tyle maki, zeby sie nie laczylo tylko rozsypywalo w kawalki. Ja robie zawsze wiecej i potem wkladam do zamrazarki w woreczkach i mam na inna okazje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomme Re: Chałka na piątkowy wieczór IP: *.proxy.aol.com 27.09.04, 07:48 przepis na kruszonke, sprawdzony przeze mnie i prosty: 10 dkg cukru + 20 dkg maki + cukier waniliowy wymieszac razem, 10 dkg masla rozpuscic i chlodne wlac do sypkich skladnikow, w szerokim naczyniu wszystko razem zarobic do konsystencji drobnych kuleczek, ja to robie bardzo szybko mikserem, troche sie rozsypuje na boki ale gotowe w 5 sekund, smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
blum Re: Chałka na piątkowy wieczór 27.09.04, 09:52 Ja też już upiekłam i pożarłam do spółki z dziećmi i sąsiadami. Wyszła świetna, choć włożyłam do tak goracego piekarnika, że upiekła sie w 15 minut. Chyba trzeba dawać do niej wiecej cukru. Ja posypałam sezamem...z lenistwa oczywiście. Vivat chałka! Odpowiedz Link Zgłoś
lolka11 Re: Chałka na piątkowy wieczór 14.02.05, 09:26 W sobote zachcialo mi sie chalki. Malzonek tez lubi, wiec upieklam. Pychota... Musialam tylko poszukac w necie czas pieczenia. Dla chetnych podaje (przepis jak wyzej): 25-30 min w 200st. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś