Dodaj do ulubionych

Groch z kapusta

11.04.16, 09:07
a moze kapusta z grochem?

nie jadlam od 25-ciu lat
nie robilam chyba nigdy (no chyba ze pomagalam mamie)

I nagle mnie naszlo! malzonek tez lubi kapuste I groch tez (oczywiscie)

Mam groch, mam kapuste kiszona I nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac

chcialabym, zeby moje pierwsze podejscie bylo jakims tam "sukcesem"

Przyrzadzacie? Jak?

podajcie jakies babcine przepisy
Obserwuj wątek
    • Gość: x podaję na talerzu oddzielnie, nie mieszam, IP: *.hsi01.unitymediagroup.de 11.04.16, 09:20
      obok leży duża gotowana golonka
      • mhr2 Re: podaję na talerzu oddzielnie, nie mieszam, 12.04.16, 11:54
        gotowana golonka z grochem wspaniala, kapusta dodac tez.
    • misseczka Re: Groch z kapusta 11.04.16, 12:53
      Kapustę gotuję z listkiem laurowym do momentu, aż będzie miękka, ale lekko chrupka (taka lubię). O tej porze roku warto sprawdzić, czy nie za kwaśna i ewentualnie przepłukać.
      Groch - używam żółtego łuskanego - zwykle moczę na noc i rano gotuję do momentu, aż będzie miękki. Podobno moczenie nie jest konieczne - ale ja to zwykle robię.
      Na patelni przesmażam cebulę z pokrojonym w kostkę wędzonym boczkiem.
      Wszystkie trzy elementy łączę w momencie, gdy są gorące. Doprawiam solą, pieprzem (sporo), pieprzem ziołowym, majerankiem.
      • senin1 Re: Groch z kapusta 11.04.16, 13:43
        Dzieki, to wystarczajaco prosty przepis, jak dla mnie

I potwierdza ten ktory dostalam od mojej kolezanki, ale poniewaz bylo to przez telefon, to nie bylam pewna, czy dobrze zapamietalam

chyba sie zabiore pod koniec tygodnia do tego pieprzu ziolowego umnie nie ma, ale o ile dobrze pamietam, to galka muszkatolowa tudziez kolendra moga go od biedy zastapic
        • tralalumpek Re: Groch z kapusta 11.04.16, 15:20
          najlepsza jest do tego (moim zdaniem )fasolka biala, ta mala
          u mnie wystepuje to tylko jako danie wigilijne wiec jest bez boczku
          ale i tak jest znakomite :)
          fasole namoczona gotuje w tej samej wodzie, w ktorej sie gotowala i jezeli zostaje to ta woda zalewam kapuste i gotuje
          do ogotowanej kapusty dodaje ugotowana fasole i przysmazona cebule i zagowtowuje
          • evro44 Re: Groch z kapusta 11.04.16, 16:13
            u mojej mamy podobnie bo też z fasolką tylko taką małą czerwoną lub czarne oczko. No i zamiast boczku skwareczki ze słoninki. Z tą różnicą, że łuskany groch daje zagęszczenie jak zasmażka a fasolkę trzeba by było rozgotować żeby było zawiesiście
            • matylda1001 Re: Groch z kapusta 12.04.16, 14:20
              Zdecydujcie się bo albo kapusta z grochem albo kapusta z fasolą.
              Nigdy nie jadłam kapusty z fasolą, więc sobie wygooglałam żeby chociaż zobaczyć co to takiego i widzę, że to zupełnie inna potrawa. Raz, że groch i fasola mają zupełnie inny smak, a drugie, że groch do kapusty trzeba ugotować tak, żeby po wymieszaniu z kapustą nie było żadnych grudek grochu, żadnych skórek. Dlatego powinien to być groch łuskany, ugotowany tak, żeby po ubiciu stanowił papkę. Z fasoli się takiej konsystencji nie uzyska. Jeśli chodzi o przyprawy to ja daję tylko sól i pieprz, inne przyprawy mi nie pasują. Do tego oczywiście skwarki z boczku, na tym co się wytopi prażę cebulkę i półplasterki cienkiej, wędzonej kiełbasy. Sporo tego powinno być. Kapusta powinna być bardziej wypłukana z kwasu niż np. do bigosu i bardzo dokładnie odciśnięta z wody np. tak, jak do farszu na pierogi.
              • tralalumpek Re: Groch z kapusta 12.04.16, 19:25
                Matyldo,a kto powiedzial ze ty masz monopol na poprawnosc receptury
                • misseczka Re: Groch z kapusta 12.04.16, 20:37
                  Ale to nawet nie chodzi o recepturę, tylko o główny składnik - fasola i groch to dwa różne produkty.
                  Z drugiej strony - moja babcia notorycznie je myliła, na Wigilię gotowała coś, co nazywała kapusta z grochem, a grochu tam nie było, tylko drobna fasolka właśnie;) Niedobre to było zresztą, o ile pamiętam. Przepyszna kapustę z grochem robiła za to babcia męża i to ona nauczyła mnie lubić to danie.
                  Co do przypraw, jasna sprawa, że majeranek nie każdemu musi pasować, podobnie pieprz ziołowy - który ja akurat bardzo lubię. Sól i pieprz to podstawa, reszta wg uznania.

A zna ktoś i przyrządza ciapkapustę? Też pycha:)
                  • tralalumpek Re: Groch z kapusta 12.04.16, 21:52
                    groch z kapusta jak sama nazwa wskuzje to groch a nie fasola, ja wole z fasola ale, stad napisalam jak robie, z grochem kausta tez mi w sumie smakuje -jak by sie uparl :)....
                    to danie proste, biedne, chlopskie, boczki, majeranki itd itp to wymysly
                    • matylda1001 Re: Groch z kapusta 12.04.16, 23:41
                      tralalumpek napisała:

> groch z kapusta jak sama nazwa wskuzje to groch a nie fasola<

Po co w takim razie piszesz o fasoli? To tak, jakbyś np. w wątku o kapuście z grzybami napisała jak robisz... bigos. I nie, nie mam monopolu na wiedzę jak się robi kapustę z grochem, po prostu wiem jak go dobrze zrobić bo od czasu do czasu gotuję.

> to danie proste, biedne, chlopskie, boczki, majeranki itd itp to wymysly <

To znaczy, że jednak nie potrafisz zrobić kapusty z grochem bo boczek jest podstawowym składnikiem. To prawda, ze potrawa prosta, chłopska (jak pizza we Włoszech) ale chłopi też boczek jadali. Majeranku w kapuście z grochem nie będę broniła bo sama nie używam ale nigdy nie był luksusową przyprawą i na wsi też go jadali.
        • Gość: kim Re: Groch z kapusta IP: *.play-internet.pl 11.04.16, 22:05
          Wole bez majeranku, który moim zdaniem nie pasuje, ale to kwestia gustu.
    • mmagi Re: Groch z kapusta 12.04.16, 10:55
      I do tego ładnie uprazony prawdziwy ,wędzony boczuś,cienkie plasterki:)
    • jatumitak Re: Groch z kapusta 13.04.16, 02:56
      Kapusta z grochem jest w mojej rodzinie tradycyjną od pokoleń potrawą wigilijną, robioną ściśle wg poniższego przepisu, bez żadnych odstępstw. Ponieważ wszyscy ją lubią właśnie w takiej postaci, uwieczniłam dokładny przepis dla wnuków, może nie zaginie w mrokach... Dzielę się:

KAPUSTA Z GROCHEM KLASYCZNA

Składniki:
      kiszona kapusta, najlepiej z marchewką ? dowolna ilość, zwykle 0,5-1 kg
      groch łuskany ? mniej więcej tyle samo na wagę, co kapusty
      sól
      cebula
      olej
      woda
      NIC WIĘCEJ!!!

1. Kapustę opłukać, zalać w dużym garnku wrzątkiem tak, żeby przykryło kapustę, gotować do miękkości. Jeśli kapusta była kiszona bez marchwi, to pod sam koniec gotowania można zetrzeć na grubej tarce 1 marchew dla koloru, obowiązku nie ma. Spróbować w trakcie gotowania ? jeśli za kwaśne, odlać do słoika część kwaśnej wody, dolać wrzątku, dalej gotować. Można powtarzać aż do uzyskania właściwej kwaśności. Wodę odlaną zachować w słoiku do chwili ukończenia potrawy, bo może się okazać (po dodaniu grochu), że za mało kwaśna ? wtedy jest z czego dolać!
      2. UWAGA!!! nie wolno odparowywać wody, tylko odlewać, tak samo potem, gdyby było za rzadkie!!! To ważne, bo zmieni smak!
      3. Groch (NAJWYGODNIEJ ŁUSKANY ? patrz KOMENTARZ) opłukać (nie potrzeba przedtem moczyć), zalać wrzątkiem, równolegle z kapustą gotować do miękkości, rzecz jasna w osobnym garnku.
      4. KOMENTARZ: Jest taki przesąd, że groch trzeba gotować w Wigilię rano i ma perkotać, bo to podobno przynosi szczęście i pieniądze, a czas gotowania do miękkości wróży o lekkim lub ciężkim losie w następnym roku (im szybciej, tym lepiej). Ale to musi być groch niełuskany, całe ziarna, tak więc trzeba gotować tradycyjnie: najpierw (umyty i przebrany!) namoczyć na noc, potem gotować w tej samej wodzie, w której się moczył (można dolać ? koniecznie gotowanej!!! ciepłej wody). No i potem jeszcze trzeba ten ugotowany groch przetrzeć przez sito, co dla mnie jest pracą upiorną, znienawidzoną i ponad siły, więc nigdy tego nie robię ? zawsze gotuję łuskany i w ogóle całość robię wcześniej, bez przesądów. KONIEC KOMENTARZA.
      5. Ugotowany groch włożyć do ugotowanej kapusty i dobrze wymieszać. Dopiero teraz osolić. Spróbować. Może trzeba dosolić, może dokwasić tą wodą odlaną do słoika.
      6. Pogotować chwilę (krótko!) razem. Ma mieć mniej więcej konsystencję bigosu. Jeśli za rzadkie, odlać nadmiar płynu (można go nawet zamrozić - ja potem, po świętach, robię z tego zupę, bardzo dobrą, z tłuczonymi kartoflami ugotowanymi osobno, włożonymi do talerza i zalanymi zupą. Do tej zupy można jeszcze w czasie podgrzewania dołożyć ugotowane osobno w bardzo małej ilości wody różne kawałki mięska i wędlinki pozostałe do zużytkowania).
      7. 1-2 spore cebule (zależy, ile tam tego jest) pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju (3-4 łyżki, też zależy), ma być złotawa, nie brunatna.
      8. Cebulę razem z olejem (gorące!) wlać do potrawy, wymieszać, zagotować.
      9. To już jest gotowa potrawa. Nie dodawać żadnych innych przypraw, np. pieprzu. Potem wystarczy tylko podgrzać, bez dodawania oleju.
      • tralalumpek Re: Groch z kapusta 13.04.16, 08:03
        zgadzam sie w calej rozciaglosci z przepisem Z WYJATKIEM MARCHEWKI
        dokladnie tak robila w poprzednim wieku moja Mama
        jak dla mnie marchewka tarta w kapuscie kiszonej to przestepstwo ;)
    • jatumitak Re: Groch z kapusta 13.04.16, 03:01
      Jakiś chochlik powstawiał mi do przepisu tajemnicze znaki zapytania. To nie ja, odżegnuję się! :)
      • Gość: Fasol Re: Groch z kapusta IP: 78.10.205.* 27.12.16, 09:38
        Powstawiał w niektórych miejscach zamiast kropki. Może nie lubi, jak zdanie zaczynać małą literą.
        A przepis fajny.
    • misseczka Re: Groch z kapusta 13.04.16, 09:03
      Wigilijną robię podobnie i z tych samych składników, choć marchewki nie dodaję, a pieprz być musi. Ale zdecydowanie wolę wersję z wędzonym boczkiem, cała rodzina woli.
      • mhr2 Re: Groch z kapusta 14.04.16, 10:54
        misseczka napisała:

> Ale zdecydowanie wolę wersję z wędzonym boczkiem,

kapusta gotuje wędzony boczek czy wedzony golonko, potem caly groch daje, przedtem gotowany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka