Dodaj do ulubionych

Glosowanie

27.09.04, 00:23
Powtarzam tekst, oby nie zaginal w gaszczu watku logowego:)

Ech, przeta pisalam, ze mamy zgode na stworzenie strony do naszego glosowania
a i jest juz takze kod gotowy do uzycia. Czyli nie ma potrzeby szukac po
obskich, bo mamy u siebie. Sprawe glosowania tylko dla zalogowanych tez da
sie zalatwic.
A w temacie oddania dwoch glosuj bede negocjowac:) wymaga troche wiecej pracy
niz kod, ktory juz mam.
Zostal nieporuszony temat clipartow, troche bedzie glupio obnosic sie z logo,
ktore jest dostepne dla kazdego, gdzie tu tajemniczosc i nasza
indywidualnosc:))
Obserwuj wątek
    • Gość: okrent Re: Glosowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 00:24
      a co się głosuje???
    • Gość: lomas Re: Glosowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 00:29
      Dzięki za powtórzenie bo ja już się pogubiłam i nie widziałam tekstu o
      głosowaniu :(
      Pozdrawiam
      • jottka co do meritów 27.09.04, 00:45
        PO PIERWSZE

w skrócie cytat z emki:

emka_1 24.09.2004 22:49 odpowiedz na list odpowiedz cytując

no bo tu mamy problem poważny, albowiem-gdyż cały pomysł nam się rozłazi we
        wszystkie strony:(

myśl była taka, że robimy naklejkę na samochód, co by się wtajemniczeni
        rozpoznawali. winc skoro naklejka na samochód, to musi być czytelna z
        odległości, musi syntetycznie idee jakąś oddać, albo znak przedstawić.

a tu mamy wszystkie możliwe wariacje na tematy okołokuchenne - w tym idei
        samego foruma oraz frakcje zwolenników czosnku jako tajnego znaku albo precla w
        tej funkcji występującego.

przy czym większość prac, choć niezwykle zaangażowanych i podziwu godnych nie
        spełnia funkcji naklejki. to ładnie wygląda na monitorze, ale w wymiarze
        powiedzmy zamykającym się w kwadracie 10x10 cm, z odległości ok 3 metrów stają
        sie w większości nieczytelne:(

wystarczy sobie przypomnieć w jakich okolicznościach podziwiamy ryby i inne
        znaki na samochodach.

a tu napączkowało nam kilkanaście kategorii prac :)
        mamy loga do oglądania z bliska, mamy takie do podziwiania z większej
        odległości, ale za to na dużych powierzchniach, bo inaczej tracą swoje niuanse

mamy kategorie rozwiązań opartych na liternictwie i haśle forum i forum kuchnia.

no i to w sumie są tak różne rzeczy, że ich nie sposób poddać ocenie wg jednego
        kryterium :)

no więc właśnie - może by najpierw podzielić obrazki na kategorie i dopiero w
        poszczególnych kategoriach głosować? inaczej nie wiadomo, czego kto chce/ czego
        oczekuje

PO DRUGIE

o klipartach już kilkakrotnie była mowa:) też w skrócie - nie uchodzi korzystać
        z kliparta, projektując logo, które z definicji ma coś wyróżniać i świadczyć o
        czegos oryginalności

I PO TRZECIE

proponowany tu precel nie jest najlepszym pomysłem z dwóch powodów. w formie
        znaku łatwo sie może pomylić ze znakiem nieskończoności, wykorzystywanym przez
        dawców organów, a ponadto - choć to już nie tak poważna sprawa - nazwa 'precel'
        jest potocznie używana na określenie grup dyskusyjnych spod znaku pl.rec
        ('rozmawianie na preclu').

tzn. posługiwanie sie znakiem precla może w różnoraki sposób wprowadzać w błąd
        i wywoływać u odbiorców niepotrzebną irytację
        • lomas Re: co do meritów- mój głos 27.09.04, 00:52
          -jestem za naklejką na samochód, bez treści pisanej a już na pewno bez
          wtajemniczania ogółu że to naklejka forum kuchnia

-mimo że sama posłałam kliparta to zgadzam się że nie powinny być brane pod
          uwagę w końcowym głosowaniu ( nie pomyślałam wcześniej)

-jestem za tym zeby na przygotowywanej stronie do głosowania mogły głosować
          tylko zalogowane osoby

pozdrawiam
          • jottka Re: co do meritów- mój głos 27.09.04, 00:55
            noooo, że tak powiem:) tzn. czy razy tak

w razie akceptacji powyższego uprasza sie o uporządkowanie dzieł-kandydatów
            (tj. tylko naklejka na samochód, bez żadnych napisów, tylko dzieła oryginalne),
            ew. o podział na odp ilość kategorii
    • nobullshit Re: Glosowanie 27.09.04, 00:48
      Jako blondynka nic nie rozumiem, ale na pewno masz rację.

Czyli że jak szacowne gremium ustali, na co głosujemy i kiedy,
      Ty nam tę stronę do głodowania (tfu!!!) głosowania przedstawisz
      i wszystko wyłożysz?
    • nobullshit Dla świętego spokoju 27.09.04, 01:01
      Może niech autorzy projektów napiszą, że się zrzekają praw
      i wszystkiego, czego się moga zrzec. Chyba że założymy,
      że to się rozumie samo przez się, pro pobublico bono i tak dalej.
    • Gość: Pichciarz. Re: Glosowanie IP: *.proxy.aol.com 27.09.04, 01:46
      Czytam jak bym czytał mowy Lepera, lub kazania Rydzyka czy Jnkowskiego. I ten
      niesma w ustach.
      • Gość: lomas Re: Glosowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 11:06
        Pichciarzu drogi, skąd ten niesmak w ustach?
        To chyba normalne że taki tłum ludzi ma problem z ustaleniem wszystkiego za
        pomocą li tylko słowa pisanego na Forum.
        Dlatego prośba do Wszystkich: musimy się zdecydować co chcemy( logo, naklejka,
        masońska czy ogólnie odczytywalna np posiadająca napis forum kuchnia ) i jakie
        chcemy (gotowe kliparty czy dzieła rąc własnych Forumowiczów).
        I dobrze by było ustalić to wszystko przed głosowaniem ostatecznym.

A i jeszcze jedno Pichciarzu bardzo Cię proszę bez takich "autorytetów " na
        naszym Forum :)
    • Gość: Pichciarz Re: Glosowanie IP: *.proxy.aol.com 27.09.04, 02:15
      Logo: A combination of characters and/or graphics creating a single design used
      to identify a company.
      Czy o to wam chodzi? Czy o nalepkę samochodową, która nie musi mieć harakteru
      logo?
      Można drukować na koszulkach, parasonach, torbach, butonach itd.
      • siostraheli Re: Glosowanie 27.09.04, 11:00
        Ja proponuje, zeby sie niczego nie zrzekac, wrecz sugeruje, zeby wszystkie
        propozycje mialy copyright autorow. Jesli jakis znaczek zostanie wybrany, wtedy
        autor powinien sie zrzec praw na rzecz czlonkow forum. Wydaje mi sie, ze to
        jest calkiem pokazna skarbnica projektow i moze byc wykorzystana przez zlosliwe
        trolle w sposob nie calkiem etyczny. Wiec do czasu dokonania wyboru proponuje
        wszelkie proby zawlaszczenia logo potraktowac jako kradziez.
        • Gość: RED jak ma być tajnie syntetycznie i porozumiewawczo IP: 193.0.117.* 27.09.04, 11:07
          to proponuję sylwetkę foki - FoKa=ForumKuchnia

to będzie wtedy jak z tą rybą :)
          • baky Re: jak ma być tajnie syntetycznie i porozumiewaw 27.09.04, 11:10
            :O))) To ja proponuję pelikana. Z pełnym wo(r)kiem!
        • Gość: krasnowo Re: Glosowanie IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 11:27
          Proponuję, żeby poszukiwania nasze szły raczej w kierunku logo - z logo można
          potem zrobić, co się zechce - nalepkę, koszulkę i co tam jeszcze kto wymyśli...
          Czy ma to być logo - znak graficzny, czy znak połączony z napisem lub literami
          samymi wydaje mi się sprawą mniej ważną - to można na życzenie ogółu zmienić.
          Sprawę klipartów traktowałam nie jak dosłowną propozycję na logo,
          tylko jako pomoc w wyrażeniu myśli przez forumowiczów, którzy nie potrafią
          rysować a chcieli przedstawić swój pomysł - pamiętajcie, że początkowym
          założeniem było zgłaszanie projektów i pomysłów a nie gotowych propozycji.
          Tak sobie tę kombinuję - może dałoby się przeprowadzić głosowanie w dwóch
          turach - np najpierw 5 najfajniejszych, a potem już z tych pięciu - to jedyne ?
          • jottka sie 27.09.04, 11:39
            nie znam, ale kilka poniższych uwag budzi mój niepokój

Gość portalu: krasnowo napisał(a):

> Proponuję, żeby poszukiwania nasze szły raczej w kierunku logo

to ja jeszcze szczegółową definicje poprosze:) logo = goły znak graficzny czy
            też logo = znak + nazwa? bo z twojej wypowiedzi wynika, że zasadniczo logo to
            może być wszystko, a właśnie usiłujemy tu jaki taki porządek zaprowadzić

> Czy ma to być logo - znak graficzny, czy znak połączony z napisem lub
            literami samymi wydaje mi się sprawą mniej ważną - to można na życzenie ogółu
            zmienić.

cokolwiek nie rozumiem:( część projektów np. opiera sie wyłącznie na
            skrzyżowaniu słów forumkuchnia i nie bardzo widze, co miałoby z nich zostać,
            jeśli owe słowa usuniemy (dwuznaczne słoneczko siostryheli?:)

> Tak sobie tę kombinuję - może dałoby się przeprowadzić głosowanie w dwóch
            turach - np najpierw 5 najfajniejszych, a potem już z tych pięciu - to jedyne?

procedury rzecz do ustalenia, ale dalej domagam sie sprecyzowanych kryteriów -
            wybór 'najfajniejszego' może sie skończyć wyborem wszystkich po kolei obrazków
            i dalej nie będziemy wiedzieli, do czego ich użyć:) a tu ponoć chodzi o wybór
            znaku/ naklejki/ loga, no trzeba najpierw kategorię ustalić

• Gość: Nobullshit Jak ja to rozumiem :) IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 27.09.04, 11:48
              "To" - czyli uwagi Krasnowo

- odpada "I love Forum Kuchnia" - chlip, chlip :(
              (Zamówię sobie u Emki prywatnie i nakleję na cokolwiek)

- usuwa się napisy gazeta.pl (niekoniecznie w tej chwili, po co artysta
              ma się trudzić, jeśli jego dzieło nie zostanie wybrane)

- oczywiście jeśli całe logo opiera się na słowach "Forum Kuchnia" razem lub
              osobno, słowa te muszą zostać. Że nie będzie ich widać z trzech metrów -
              w sumie nie szkodzi, a nawet lepiej, bo bardziej masońsko.

I popieram pomysł głosowania w dwóch turach.
              • jottka Re: Jak ja to rozumiem :) 27.09.04, 11:54
                może ja poczekam, aż emka dopełznie do kompa i sie wypowie nt. logów i ich
                osobliwości z pozycji fachowca:) mnie chodzi o to, że trzeba maksymalnie
                doprecyzować cechy pożądanego projektu i kryteria głosowania, bo inaczej
                wyjdzie na to, że każdemu coś sie spodoba, tyle że nie wiadomo, co ma łączyć pt
                wspólnotę komputrową

o ten łącznik cały czas mi idzie (np. typu - ma byc prosta naklejka na
                samochód, jednobarwna, wyłącznie znak graficzny bez żadnych liter)

• brunosch Re: Jak ja to rozumiem :) 27.09.04, 12:09
                  jottka napisała:

> może ja poczekam, aż emka dopełznie do kompa

- Zawsze koło południa dawała znak życia, więc ino-ino patrzeć.

> ma byc prosta naklejka na
                  > samochód, jednobarwna, wyłącznie znak graficzny bez żadnych liter)

Ano. Dokładnie to.
                  Od chwili, kiedy łaskawie serwer otworzył stronę krasnowo, to nawet wiem, na co
                  będę głosować i od tego nie odstąpię!
                  Ha!
                  Choć FoKa jest jeszcze bardziej enigmatyczna, niejednoznaczna i zawoalowana -
                  zwłaszcza, jeśli na nosie żonglowałaby czosnkiem i preclami, ale nie ma tak
                  dobrze.
                  • jottka Re: Jak ja to rozumiem :) 27.09.04, 12:12
                    brunosch napisał:

> - Zawsze koło południa dawała znak życia, więc ino-ino patrzeć.

tak ogólnie to ja wiem:) siem bam, że gdzieś popełzła z dala od kompa

> Choć FoKa jest jeszcze bardziej enigmatyczna, niejednoznaczna i zawoalowana -
                    > zwłaszcza, jeśli na nosie żonglowałaby czosnkiem i preclami, ale nie ma tak
                    > dobrze.

foka jest fajna:) no i pleasently plump, że sie tym narzeczem wspomogę, ale tu
                    mi pasuje
                    • emka_1 Re: Jak ja to rozumiem :) 27.09.04, 12:29
                      jottka napisała:

> brunosch napisał:
                      >
                      > > - Zawsze koło południa dawała znak życia, więc ino-ino patrzeć.
                      >
                      > tak ogólnie to ja wiem:) siem bam, że gdzieś popełzła z dala od kompa
                      >
                      oj dopełzła, nie sama ino z wirusem parszywym. niby łapie to za żołądek, ale
                      mózgu jakby mniej w użyciu, to ja poproszę dużymi literami do mnie mówić:(

• brunosch Re: Jak ja to rozumiem :) 27.09.04, 12:37
                        Zjadłaś co, czy to jakaś żołądkowa mutacja grypy?
                        A może reakcja na tę głupią robotę, o której pisałaś parę dni temu?
                        • emka_1 Re: Jak ja to rozumiem :) 27.09.04, 12:51
                          i reakcja na głupia robotę, co mnie dusi, i ta świńska paragrypa:(
                          • brunosch Re: Jak ja to rozumiem :) 27.09.04, 12:57
                            ale za to "świńska paragrypa" brzmi egzotycznie, cos jak paranamaja, ptasi
                            rdest, jaskółczy niepokój.
                            • emka_1 Re: Jak ja to rozumiem :) 27.09.04, 13:06
                              hehe, wolałabym swojsko brzmiące zwykłe przeziębienie, ale wyboru mi nie dano:(
            • Gość: krasnowo Re: sie IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 12:19
              nie wiem, jak można to jeszcze bardziej sprecyzować - logo może być znakiem
              graficznym - samym, znakiem graficznym połączonym z napisem lub pierwszymi
              literami (tp sa), albo samym napisem - część firm np posługuje się logo w dwóch
              wersjach - rozszerzonej (znak + napis, a nawet stopka) i skrótowej (sam znak) w
              zależności ile miejsca mają na zamieszczenie znaku i okoliczności.
              Właściwie można rzeczywiście powiedzieć, że zasadniczo logo to może być
              wszystko - bo zależy to tylko od inwencji projektanta i zleceniodawcy.

Początkowy zamysł był mocno niesprecyzowany i część osób projektując logo lub
              nalepkę, kierowała się całkiem innymi wytycznymi, w związku z tym, gdyby
              kierować się mocno okrojonymi nagle kryteriami, część prac odpadnie
              automatycznie - a szkoda, bo będą to fajne prace.
              Szkoda byłoby gdyby przed głosowaniem odpadły prace mysiulki i littlemy np.
              które mi osobiście podobają się najbardziej,
              po zastanowieniu - przyjąwszy takie kryteria - na polu walki zostaną tylko
              projekty emki i jedna propozycja littlemy, więc głosowanie właściwie wogóle nie
              będzie potrzebne...
              Jak zwał tak zwał - wg. mnie głosuje się po to, żeby wybrać najfajniejsze.
              • jottka Re: sie 27.09.04, 12:30
                1 - zamysł był sprecyzowany:) naklejka na samochód, tylko że wiele osób,
                zmylonych niedookreślonym hasłem 'logo', zaczęła projektować rozmaite formy

2 - własnie po to, żeby poszczególne propozycje nie zaginęły w gąszczu,
                proponuje podział na kategorie. bo jeśli np. wybierzemy obrazek komputera z
                jakąś potrawą na ekranie jako najpiękniejsze logo, to z tego, co mówiła emka,
                nie da sie tego potem na umowną naklejke samochodową przerobić, z prostych
                przyczyn technicznych.

3 - zdaje sie, że określasz tą samą nazwą logo i logotyp, a to różne rzeczy:)
                no ale to mnie sie tak mętnie kojarzy, niech ktoś wiedzący pouczy
                • Gość: krasnowo Re: sie IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 12:43
                  Może zamknijmy tą jałową dyskusję -

"Od strony formalnej logo powinno być schematycznym, ale starannie opracowanym
                  rysunkiem, i może składać się (cytat z encyklopedii):

tylko z logotypu (stylizacji literowej)
                  tylko z elementu graficznego będącego symbolem
                  lub też zawierać połączenie obu tych rzeczy. "

i

"W grafice reklamowej i zagadnieniach marketingowych logotyp jest elementem
                  logo składającym się wyłącznie ze znaków pisarskich i stanowi nazwę lub slogan
                  firmy, organizacji, idei itp... napisane określonym liternictwem."
              • Gość: krasnowo Re: sie IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 12:31
                dodam jeszcze, że logo występować może, a nawet powinno nie tylko w wersji
                pełnej i okrojonej, ale też w wersji kolorowej i czarno białej.
                • ampolion Nowy element 27.09.04, 22:38
                  "każdy sobie rzepkę skrobie" - może to by było idealnym motywem dla "logo"
                  czyli na to co po angielsku jednoznacznie określa się mianem "bumper
                  sticker", "naklejka na zderzak"? Bardzo kulinarne i jedynym problemem jest to
                  by rzepki z kartofelkiem nie pomylić.
              • Gość: Nobullshit Ja też uważam, że... IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 27.09.04, 12:34
                ...nasze logo nie musi spełniać koszernej definicji logo.
                Ma się nam podobać.
                • jottka Re: Ja też uważam, że... 27.09.04, 12:41
                  nołbul, zgadza sie, tylko że istnieją wymogi techniczne:)

jak ci sie spodoba skomplikowany, wieloprzedmiotowy, wielokolorowy obrazek, to
                  nie przerobisz tego na naklejke, a sporo osób czegoś takiego własnie pożąda

więc własnie w celu zaspokojenia potrzeb ogółu rozsądnie by było podzielić
                  projekty na kategorie nalepek/ logów/ napisów itp itd, to już wedle woli

i apropo kolorów - nie twierdzę, że logo musi być jednobarwne, tylko z tego, co
                  pamiętam, musi być tak zaprojektowane, żeby było czytelne również po wydruku w
                  jednym kolorze
                • Gość: krasnowo Re: Ja też uważam, że... IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 12:49
                  Nasze logo będzie jak najbardziej spełniało "koszerną" definicję logo -
                  połączenie znaku i napisu mieści się jak najbardziej w kanonie, a logotyp może
                  być częścią logo, wbrew temu co pisze Jottka.
                  • emka_1 Re: Ja też uważam, że... 27.09.04, 12:56
                    tak jest, logotyp też może spełniać,tyle że zleceniodawca zbiorowy żądał
                    tajemniczej formy bez napisów, więc sam wykluczył zaistnienie logotypu.

• Gość: krasnowo Re: Ja też uważam, że... IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 13:07
                      Ojejku - tak, chodzi mi jednak o to, że nie od samego początku i dlatego
                      napisałam że, póki co przy restrykcyjnej selekcji prac nadesłanych, zostanie
                      tylko kilka prac.
                      Poza tym możnaby to też przegłosować - bo cały czas napływają jeszcze prace z
                      podpisami - więc nie wszyscy chyba są tego zdania?
                      Błąd polega na tym, że nie określiliśmy na początku, o jakie prace
                      chodzi - stąd ta różnorodność, właściwie przydałoby się uzgodnić ostateczne
                      parametry obiektu naszych poszukiwań, uporządkować stronę i dać ludziom jeszcze
                      tydzień na nadsyłanie projektów, mam nadzieję, że autorzy "usuniętych"
                      projektów nie będą mieli za złe :)
                      • baky Napis można zawsze usunąć :O))_n/t 27.09.04, 13:24
                        • Gość: krasnowo Re: Napis można zawsze usunąć :O))_n/t IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 13:40
                          nie wiem jak to się dzieje, ale często bywam źle zrozumiana - ja właśnie o tym
                          pisałam, że to nie jest takie ważne, bo jak fajny znak z napisem, to zawsze
                          można przeprojektować i napis usunąć.
                          • jottka Re: Napis można zawsze usunąć :O))_n/t 27.09.04, 13:46

nie wiem jak to się dzieje, ale często bywam źle zrozumiana - ja właśnie o tym
                            pisałam, że jeśli wśród znaków do wyboru mamy sporo projektów opartych
                            wyłącznie na słowach (np. piękne projekty siostryheli), to trudno będzie te
                            słowa 'potem' usuwać

no a wybierać mamy spośród wszystkich, kierując się tylko 'najfajniejszością'
                            obrazka

:)
                            • Gość: Nobullshit Re: Napis można zawsze usunąć :O))_n/t IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 27.09.04, 13:51
                              Czy ktoś mnie słucha? :) A może to ja nie rozumiem?
                              Wydawało mi się, że gdy mówimy o usuwaniu napisów,
                              chodzi tylko o gazeta.pl i adres forum, a nie o słowa Forum Kuchnia.
                              Amen.
                              • jottka Re: Napis można zawsze usunąć :O))_n/t 27.09.04, 13:58
                                Gość portalu: Nobullshit napisał(a):

> Czy ktoś mnie słucha? :)

ciem słucham, ale tu padają wypowiedzi uogólnione:) a poza tym część osób nie
                                chce w ogóle jakichkolwiek słow/ literek w tajnym znaku (patrz wypowiedzi
                                brunoscha i popleczników), więc dobrze by było nie głosować jednego obrazka
                                zusammen, tylko własnie podzielić na kilka grup, w lub z których każdy sobie
                                wybierze coś dla siebie
                                • Gość: krasnowo Re: Napis można zawsze usunąć :O))_n/t IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 14:39
                                  - albo dojść do kompromisu.
                            • Gość: krasnowo ale... IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 13:52
                              jest też parę fajnych znaczków, którym usunięcie napisu nie zaszkodzi.
              • emka_1 Re: sie 27.09.04, 12:44
                Gość portalu: krasnowo napisał(a):

> po zastanowieniu - przyjąwszy takie kryteria - na polu walki zostaną tylko
                > projekty emki i jedna propozycja littlemy, więc głosowanie właściwie wogóle nie
                >

jakoś straszliwie restrykcyjnie podchodzisz, bo ja widzę zdecydowanie więcej
                prac spełniających kryteria znaku graficzneg:) problematyczna jest jedynie
                kwestia właczenia liternictwa w znak, a właściwie oparcie znaku o logotyp.
                noale z drugiej strony choć przed przystąpieniem do całej zabawy nie udało nam
                się ustalić precyzyjnych wytycznych projektowych w jednym poście umieszczonych,
                to jedenak z lektury wątków logowych można było wyczytać jakie kryteria powinien
                znak spełniać.
                • Gość: krasnowo Re: sie IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 12:56
                  O przepraszam - ja się ustosunkowałam do wypowiedzi forumowiczów niektórych -

[...-jestem za naklejką na samochód, bez treści pisanej a już na pewno bez
                  wtajemniczania ogółu że to naklejka forum kuchnia...] (lomas)

[...w razie akceptacji powyższego uprasza sie o uporządkowanie dzieł-kandydatów
                  (tj. tylko naklejka na samochód, bez żadnych napisów, tylko dzieła
                  oryginalne),...]
                  i
                  [...o ten łącznik cały czas mi idzie (np. typu - ma byc prosta naklejka na
                  samochód, jednobarwna, wyłącznie znak graficzny bez żadnych liter)
                  ...] (Jottka)
                  • Gość: Nobullshit To chyba jednak jest proste IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 27.09.04, 13:01
                    - odpada "I love Forum Kuchnia"
                    - odpadają clip arty Pichciarza
                    - chyba odpada cudny skądinąd herb
                    - usuwa się napisy gazeta.pl
                    - jeśli całe logo opiera się na słowach "Forum Kuchnia", słowa te muszą zostać.

Dokonawszy odsumowania, zabieram pana kota na ostatni zastrzyk.
          • Gość: RED Re: Glosowanie IP: 193.0.117.* 27.09.04, 11:53
            Krasnowo - tajną syntetyczną i porozumiewawczą chałupniczo wydziobaną w Paincie
            fokę ci wysłałam, daj znać, czy doszła :)

RED
            • Gość: krasnowo Re: Glosowanie IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 12:25
              Doszła - wsadzę ja za chwilę, bo popracować trochę myszą muszę...
          • ampolion Re: Glosowanie 27.09.04, 22:30
            Dlaczego "to jedyne", a nie np. 6 do wyboru przez zainteresowanych?
    • brunosch Re: Glosowanie 27.09.04, 11:18
      jestem za:
      - pracą autorską, a nie klipartem - szanujmy własną niepowtarzalność bodaj w
      ten sposób
      - znakiem który zrozumiały jest dla nas i wcale nie musi być jednoznaczny (co
      do dyskusji o rybie, też nie wiadomo było, kto się nią pieczętuje)
      - bez napisów typu "forum", "kuchnia", bo to demaskatorskie, a w dodatku
      (pisałem) nie chodzi o apologię FK w portalu GW, tylko o samą idee
      wolnokucharstwa
      - musi być ładny graficznie
      - czytelny i odróżnialny, co jest cechą każdego świetnego logo
      • giezik Re: Glosowanie 27.09.04, 11:24
        w całej rozciągłości zgadzam sie z Bruno
        • dziuunia Re: Glosowanie 27.09.04, 11:31
          giezik napisał:

> w całej rozciągłości zgadzam sie z Bruno
          >

Ja również się zgadzam z Brunoschem.
    • giezik a tak w ogole ....(ryby) 27.09.04, 11:29
      to pomysl littlemy

www.krasnowo.webpark.pl/images/kuchnia/littlemy6.jpg
      nizle by namieszal w niektorych glowach. W kontekscie tej jednej ryby. Od razu mi sie przypomina tekst Toma Waitsa z filmu BIG Time, gdy opisuje swoje wrazenia po zobaczeniu gdzies tam (bodaj wypozyczalnia filmow dla doroslych) 4 iksów

(baardzo luzne tlumaczenie, z mrokow pamieci odgrzebuje - przy czym wazny jednak jest ten angielski przepitym glosem wpowiedziany)

Jeden iks w porzadku, 2 iksy - nonono, 3 iksy - ok, rozumiem, ale 4. Cztery iksy - co tam ma być?... Dziewczyny bez skóry?
      • Gość: LITTLEMY Re: a tak w ogole ....(ryby) IP: *.com.pl 27.09.04, 12:16
        stad tez byl ten moj pomysl ze zmultiplikowanymi rybami...taka kuchenna
        prowokacja :D wszyscy by sie glowili, czy my jacys multichrezscijanie
        jestesmy ;) a ryba przeca kuchenna bardzo :D
        • baky Re: a tak w ogole ....(ryby) 27.09.04, 13:02
          Podesłałem Krasnowo jeszcze rybkę (taką bardziej) i ślimaczka. Może zawiesi?
          To tylko takie luźne tego, no... :O)
          • Gość: krasnowo Re: a tak w ogole ....(ryby) IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 13:56
            własnie zawiesiła :)
          • brunosch Re: a tak w ogole ....(ryby) 27.09.04, 14:59
            Ślimak,
            pokaż rogi
            dam ci sera
            na pierogi.

Pierogi oczywiście ruskie, z cebulką... Idea wolnokucharstwa :D w pełni i
            jeszcze żółw jako biegająca chyżo zupa żółwiowa. Ale nie przedobrzajmy, bo nam
            się zrobi niezły melanż.

PS baky - czerwony Koziołek jest całkiem niczego sobie.
    • szycha80 nie mam samochodu!!! 27.09.04, 12:05
      i co teraz? na autobus nakleić :)
      • jottka Re: nie mam samochodu!!! 27.09.04, 12:06
        tatuaże są w modzie:)
        • brunosch Re: nie mam samochodu!!! 27.09.04, 12:12
          ale są inne możliwości miejsc do naklejania - plecaki, rowery, tornistry, worki
          na kapcie ;) laptopy, komputery stacjonarne i telefony komórkowe.
          • giezik VLEPKI (no txt) 27.09.04, 12:13

• Gość: zorientowana Re: Glosowanie IP: 213.17.230.* 27.09.04, 12:19
      Nie wiem, czy kojarzycie, ale z tych najprostszych np.:
      -logo Deutche Banku, to ukośna kreska w kwadraciku,
      -logo Fortis Banku, to jakby garść rozsypanych małych kolorowych chyba
      kwadracików,
      -firma niemiecka Blaupunkt miała niebieską kropkę(punkt) na białym tle.
      • brunosch Re: Glosowanie 27.09.04, 12:25
        YMCA ma tylko Y wpisany w trójkąt. Bezbłędne.
        • Gość: LITTLEMY Re: Glosowanie IP: *.com.pl 27.09.04, 12:29
          ok, spoko takich logo jest mnostwo :) i rzeczywiscie jest to kwintesensja smaku
          i estetyki graficznej...pytanie tylko, czy o to nam tu chodzi? samam zawsze
          projektowalam minimalistyczne i wysublimowane znaki graficzne, ale tu jakos
          myslalm o czyms zabawniejszym i swobodniejszym...
          • Gość: krasnowo Re: Glosowanie IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 14:02
            z zainteresowaniem czekam na wytyczne :o)
    • brunosch ordynacja wyborcza 27.09.04, 14:07
      (projekt)
      1. każdy oddaje 2 głosy na projekty, który mu się szczególnie podobają.
      wyłania się 5 projektów o największej liczbie oddanych głosów
      2. następuje druga tura wyborów, w trakcie której ogłaszany jest wybór
      projektów z ilością głosów 50% + 1 (stanem quorum nie będziemy się przejmować,
      ale głosujemy tylko raz, po zalogowaniu)
      3. Poprzestajemy na tym, albo przeprowadzamy
      4. Głosowanie trzecie, finalne i końcowe - zwyciężcą zostaje projekt o
      bezwzględnie największej ilości oddanych głosów.
      • siostraheli Re: ordynacja wyborcza 27.09.04, 14:28
        proponuje do konca tygodnia przedłuzyc czas nadsylania prac, bo sprawa sie
        dopiero rozkreca.
        • Gość: Renata Re: ordynacja wyborcza IP: 192.39.188.* 27.09.04, 14:46
          Gdzie można pooglądać sobie projekty i gdzie będziemy głosować?
          • Gość: Nobullshit Wklejam link do strony z projektami IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 27.09.04, 14:50
            Wklejam link, bo go w tym wątku nie ma.

www.krasnowo.webpark.pl/strony/kuchnia/logo.htm
    • ela.tu-i-tam PB www.krasnowo.webpark.pl/strony/kuchnia/logo.htm 27.09.04, 15:06
      Szanowni forumowicze a glownie Krasnowo:

Nie ma mozliwosci czytania tego linku
      www.krasnowo.webpark.pl/strony/kuchnia/logo.htm

Temat logo utopil sie w swoim sukcesie.
      Komputer stoi na swoim i powtarza ad nauseam:

420 przekroczony limit transferu

Przekroczony został maksymalny limit transferu dla tej strony.
      Strona ponownie będzie widoczna po upływie czasu obowiązywania limitu.
      Spróbuj później, jeśli chcesz zobaczyć tę stronę.

• egipcjanka15 Re: PB www.krasnowo.webpark.pl/strony/kuchnia/log 27.09.04, 15:28
        U mnie sie otwiera, choc faktycznie, troche to trwa.
        • Gość: Nobullshit Re: PB www.krasnowo.webpark.pl/strony/kuchnia/log IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 27.09.04, 15:42
          Mnie się otwiera od strzału.
          To muszą być Wasze sieci, serwery czy co tam. :(
        • iwu Re: PB www.krasnowo.webpark.pl/strony/kuchnia/log 27.09.04, 15:50
          Wszystko super, ale tu chyba przydałaby się jakaś organizacja. Jak już ktoś
          zauważył dobrze byłoby wprowadzić ostateczny termin nadsyłania prac. A potem
          jakoś te prace ponumerować czy coś, żeby było łatwiej głosować i żeby nie było
          niejasności przy podliczaniu głosów.
          Wszystkie pomysły są świetne. Może też coś podeślę.
    • brunosch Re: Glosowanie 27.09.04, 16:03
      Do Krasnowo wysyłamy projekty, a głosujemy u Mysiulka?
      PAMAAAGIII! Bo mam kociokwik od tego wszystkiego.
      • Gość: krasnowo Re: Glosowanie IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 16:19
        Proponowałabym dać forumowiczom jeszcze trochę czasu na dosyłanie prac, a potem
        ja to widziałabym tak :
        ustalamy ordynację wyborczą, mysiulek, tworzy stronę do głosowania, na której
        umieściwszystkie, odpowiadające kryteriom, prace (- dobrze byłoby dojść w tej
        kwestii do jakiegoś kompromisu), określamy ile dni trwa głosowanie, tak, żeby
        wszyscy zdążyli się zorientować, że jest głosowanie, głosujemy, drukujemy,
        naklejamy i jazda - możemy jeszcze jakieś tajne pozdrowienie wymyślić :o)
        • Gość: RED a propos tajnego pozdrowienia IP: 193.0.117.* 27.09.04, 16:21
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16160527&a=16161216
        • brunosch Re: Glosowanie 27.09.04, 16:28
          Dać ogłoszenie dużymi literami, żeby zobaczyli nas z drugiej półkuli (mamy
          kilkoro przyjaciół z antypodów).
          W "ordynacji" dałem możliwość wyboru w pierwszym głosowaniu dwóch projektów, bo
          rzeczywiście jest (oj, jest!) w czym wybierać, potem ich liczba będzie maleć,
          aż do wyboru najpopularniejszego z nich.
          • ela.tu-i-tam Re: Glosowanie 27.09.04, 17:21
            Mozna zrobic jedno glosowanie na wszystkie na raz, uzywajac STV - Single
            Transferable Vote. STV jest, jesli pamiec mnie nie myli, uzywane w realnych
            wyborach w Australii i Irlandii.

Elzbieta
            --

brunosch napisał:

> Dać ogłoszenie dużymi literami, żeby zobaczyli nas z drugiej półkuli (mamy
            > kilkoro przyjaciół z antypodów).
            > W "ordynacji" dałem możliwość wyboru w pierwszym głosowaniu dwóch projektów,
            bo
            >
            > rzeczywiście jest (oj, jest!) w czym wybierać, potem ich liczba będzie maleć,
            > aż do wyboru najpopularniejszego z nich.
    • ela.tu-i-tam Podsumowanie i organizacja BARDZO potrzebne!!! 27.09.04, 16:33
      Poniewaz w moim poprzednim zyciu robilam prototyp electronic voting system,
      ktory potem byl uzywany do glosowania z ludzmi na calym swiecie, to uprzejmie
      prosze o organizacje.

1. Lista numerowana pomyslow z URL do kazdego logo kandydata.

2. Posumowanie o co glosujemy, procedure (max wygrywa, albo instant runoff,
      albo co kolwiek innego jesli tylko algorytm opanowany, i convergent process),
      ilosc minimalnych glosow kiedy glosowanie wazne. No i takze warto podac jak
      wyglada "paper ballot", tzn jak zaznaczyc ze sie jest za. Ma byc dyscyplina
      wojskowa z tym "paper ballot", bo powyzej 10 glosujacych mozna dostac zajoba
      jak format jest wolny.

3. W regularnym glosowaniu jest ten ktory prowadzi glosowanie - Mysiulek, ale
      takze tzw. Watchdogi ktore bede rozwiazywac w ciszy rozne nieprzewidzine
      problemy na ktory wpadnie Misiulek. Nadal w regularnym glosowaniu jest
      potrzebny tzw. Returning Officer, ktory podpisze podsumowanie jak glosowanie
      poszlo, ile glosow, ile waznych, ile niewaznych i dlaczego, i sprawdzi ze
      Misiulek wszystko zrobila ok. Returning Officer podpisze na honor ze wszystko
      prawda, i posle rezultaty na forum.

4. Lista glosujacych musi byc zamknieta zanim glosowanie sie zacznie (pare
      dni), jak rowniez wywieszona publicznie. Chodzi o to, nadal w regularnym
      glosowaniu, zeby mozna sprawdzic czy nie ma troli czy innych oszustw zwiazanych
      z lista. Ten sam czas moze byc uwazany rownolegle zeby sie zastanawiac ktora
      propozycja lepsza, a moze nawet pogadac o tym - ale na oddzielnym watku,
      specjalnie przeznaczonym na to.

5. Daty kiedy Mysiulek wysle "start", jak rowniez data "stop". Czas ma byc UTC
      (Universal Coordinated Time). Server www.timeanddate.com/worldclock/
      podaje lokalny czas dla calego swiata, wlacznie z dniami kiedy DST sie zaczyna
      i konczy dla kazdego kraju i okregow. Glosy po zakonczeniu nie beda sie liczyc.

6. Date kiedy Returning Officer wysle rezultaty.

O Boze, mam nadzieje ze mi wybaczycie ten zawodowy (zle tlumaczony na polski)
      wlepek, no i glownie ze zrozumielismy wszyscy ze glosowanie to jest system
      ktory ma byc zdefiniowany z gory, a nie lodka ktora sie kreci na falach bez
      ladu i skladu ... i ze wszyscy wszystkim maja za zle.

No i mam takze nadzieje ze nie wyrzucicie mnie z tego forum na zawsze ...

Elzbieta

• nobullshit Re: Podsumowanie i organizacja BARDZO potrzebne!! 27.09.04, 17:25
        Tylko może nie używajmy systemu z ostatnich amerykańskich
        wyborów prezydenckich.

• Gość: Ela Re: Podsumowanie i organizacja BARDZO potrzebne!! IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 27.09.04, 17:59
          Absolutnie !!!

nobullshit napisała:

> Tylko może nie używajmy systemu z ostatnich amerykańskich
          > wyborów prezydenckich.
          >
          • siostraheli Re: Podsumowanie i organizacja BARDZO potrzebne!! 27.09.04, 20:32
            prosze o aktualizacje
          • siostraheli Re: Podsumowanie i organizacja BARDZO potrzebne!! 27.09.04, 20:32
            prosze o aktualizacje, podobno jakas foka z jajkiem byla
            • emka_1 ułomny 27.09.04, 20:34
              samiec? ja też chcę zobaczyć:)
              • Gość: krasnowo Re: ułomny IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 20:41
                o przepraszam - foki z jajem nie otrzymałam, rozpracowuję teraz Twoje logo
                Siostro Heli - corel u mnie niestabilny bardzo i fochy stroi.
                • Gość: siostraheli Re: ułomny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 22:43
                  Nie mecz sie, wysle rano w ai, pomylilam sie i przeslalam cdr.
                  • emka_1 do 27.09.04, 22:47
                    sieciowego użytku to sie zapisuje w jpg-u albo gifie :) żadne tam ilustratory i
                    karole
    • saiss Re: Glosowanie 27.09.04, 22:26
      To ja jakby co poprosze konkrecik - kiedy gdzie, to sie udam i zaglosuje.
      Chyba, ze niepelnoletni nie moga ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka