Dodaj do ulubionych

Szynkowar - pytanie techniczne

IP: *.gdynia.mm.pl 16.06.16, 10:00
Zamierzam zakupić szynkowar i mam takie pytanie techniczne, czy jeśli mam szynkowar powiedzmy 1,9 litra z krążkiem separującym czyli rozumiem, że mam możliwość wykonania jednocześnie dwóch mniejszych wędlin albo też jednej i moje pytanie brzmi, czy pojedynczo moge zrobic tylko ta wedline na objetość 1,9 litra czy można też zrobić jedna mniejsza, czyli uzyć krażka separującego, ale z jednym wsadem? i ile kg miesa potrzeba orientacyjnie te 1,9 litra? z góry dziękuję za odpowiedzi:)
Obserwuj wątek
    • Gość: klik Re: Szynkowar - pytanie techniczne IP: *.gdynia.mm.pl 16.06.16, 18:58
      Krążek "separujący" dociska wsad mięsny. Od góry. Na niego "idzie" sprężyna i krążek mocujący. Jeden wsad, nie dwa. Do szynkowara 1,9 l około 1,5 kg mięsa.
      • Gość: Endy Re: Szynkowar - pytanie techniczne IP: *.gdynia.mm.pl 17.06.16, 21:17
        nie chcialam dawac linka, zeby nie byc posadzaona o reklame, ale jednak wkleje:

allegro.pl/szynkowar-1-9-litra-mega-zestaw-promocja-i6253755601.html?bi_s=ads&bi_m=p2%2C1&bi_c=149944

chodzi mi o taki model, pisza tam, że moga byc dwa wsady, chodzi mi o to czy w takiej sytuacji przy jednym wsadzie musi on byc na cala objetosc calkowita szynkowaru, czy moze byc na jego powiedzmy polowe (jak w przypadku 2 wsadów)?
        • Gość: x nie, wsad musi być na całkowitą pojemność, IP: *.hsi15.unitymediagroup.de 18.06.16, 02:39
          na pół wsadu lub 3/4 potrzebna byłaby druga większa sprężyna.
          P.S. Oferta jest tak korzystna, ze aż podejrzana. Nie ma żadnych danych o sprzedawcy.
          • Gość: Endy Re: nie, wsad musi być na całkowitą pojemność, IP: *.gdynia.mm.pl 18.06.16, 11:46
            ok, dziekuje, to moje poczatki, stad takie pytanie, z tegoz wzgledu zakuie jednak 1,5 litrowy bez krazka separujacego do 2 wsadow, bo 1,9 litra to za duzo dla mnie:)
      • Gość: x krążek separujący, jak sama nazwa wskazuje, IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 18.06.16, 11:50
        dociska wsad mięsny :D:D:D
    • Gość: x 1 cm? = ca. 0,93 g mięsa, IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 16.06.16, 20:48
      czyli 1,9 l = ca. 1,7 kg.
      Ale musisz dodać przyprawy i inne składniki, wiec 1,5 kg jest całkiem realne.

P.S. Dla zainteresowanych: tłuszcz 0,9 g/cm?, czysta masa mięśniowa 1,1 g/cm?, ale na to trzeba mieć brzuch jak kulturysta ;)
      • Gość: x Re: 1 cm? = ca. 0,93 g mięsa, IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 17.06.16, 01:05
        miały być cm?
        • Gość: klik Re: 1 cm? = ca. 0,93 g mięsa, IP: *.gdynia.mm.pl 17.06.16, 15:56
          Teoretyku od siedmiu boleści. Używałeś kiedykolwiek szynkowara? To pytanie retoryczne bo nie, nie używałeś. Gdybyś używał wiedziałbyś, że poziom wody, w której "parzy" się mięso musi być powyżej tegoż jednocześnie poniżej górnej krawędzi garnka. Takie proste ale dla teoretyka i to słabiutkiego - zbyt skomplikowane.
          • Gość: x nie wiesz o czym piszesz, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 17.06.16, 18:11
            te 1,9 l to pojemność szynkowara (objętość mięsa z przyprawami itd.).
            A włożyć szynkowar to można do każdego garnka, nawet 6 l i wlać tylko tyle wody, żeby szynkowar był przykryty.
            Jeszcze jakieś wątpliwości kliku praktyku od siedmiu boleści?
    • linn_linn Re: wedliny domowe 17.06.16, 11:01
      Warto chyba przypomniec
      wedlinydomowe.pl/
      wedlinydomowe.pl/forum/
    • Gość: x wskazówka dla korzystających z szynkowara IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 18.06.16, 11:55
      jeżeli macie też SZYBKOwar dostatecznie wysoki, to można szynkowar wstawić do niego, wlać ok. 5 cm wody, i w ten sposób skrócić czas przyrządzania wędliny do ok. 30 / 45 min, w zależności od wsadu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka