Dodaj do ulubionych

Co gotujecie w czerwcu ?

19.06.16, 00:28
Jak w tytule.

Co Was inspiruje ? Jakie tradycyjne potrawy goszczą u Was i jakie nowe sie pojawiły ?

Ja mam w planach sałatkę z młodej kapusty z avocado.
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Co gotujecie w czerwcu ? IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 19.06.16, 09:45
      to samo co w maju i w lipcu.
      Dzisiaj coraz trudniej mówić o sezonowości warzyw i owoców, gdzieś na świecie są zawsze zbiory. Po dwóch, najdalej trzech dniach pojawiają się na naszym rynku.
      • bene_gesserit Re: Co gotujecie w czerwcu ? 19.06.16, 15:15
        Przecież papryka w lutym smakuje zupełnie inaczej, niż we wrześniu. Nie mówiąc już np o pomidorach, truskawkach czy doprawdy niemal czymkolwiek.
        • Gość: x w Europie wrzesień, w Australii luty IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 19.06.16, 16:22
          inaczej nie znaczy gorzej.
          • bene_gesserit Re: w Europie wrzesień, w Australii luty 19.06.16, 17:03
            Yhy. Zerwane niedojrzałe, w Azji, popryskane chemicznym gie i przytargane przez pół świata pomidorki w środku zimy kontra super-duper eko lipcowe malinowe od sąsiada. Nie czujesz rożnicy - ok, ale to nie znaczy, że jej nie ma.
    • bene_gesserit Re: Co gotujecie w czerwcu ? 19.06.16, 15:30
      Młodą kapustę planuję, chłodnik z botwinki już był, jak i nowe w mojej kuchni azerbejdzańskie kuku - z natką, koperkiem i miętą, z orzechami. Oraz pieczony młody kalafior, z tysiącem różnych sosów. W którąś z najbliższych niedziel zrobię kurczaka po polsku i z mizerią. Jak przyjdą upały, czyli podobno już niedługo, pewnie będę robić niesmażone sajgonki ze świeżych warzyw.
      • Gość: miki202 Re: Co gotujecie w czerwcu ? IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.16, 17:07
        To, co da się ugotować szybko. Kluski kładzione, makaron, ryba, bób, młode marchewki. Mam zamrożoną szufladę botwiny, jak jest upał rozmrażam i robię chłodnik. Czekam na chłodny dzień, gotuję gar rosołu i mam na tydzień na warzywne zupy. Pokrojone w kostkę gotują się 10 min. Wyspecjalizowałam się w szybkich daniach, bo upał mnie dobija. Staram się jeść sezonowe, bez przesady z tym, że wszystko jest dostępne cały rok, szparagów w styczniu nie kupuję, ogórków gruntowych na małosolne też. Wystarczy pójść na prawdziwy rynek - prawdziwych sezonowych smakołyków od cholery, mnie zachwycił młodziutki czosnek, dodaję go bez opamiętania niemal do wszystkiego.
      • angazetka Re: Co gotujecie w czerwcu ? 19.06.16, 19:08
        Dasz przepis na te sajgonki?
        • bene_gesserit Re: Co gotujecie w czerwcu ? 19.06.16, 20:33
          A tu nie ma żadnego przepisu - w zamoczony papier ryżowy zawija się, co się chce - warzywa w paski,grzyby, kiełki, kurczaka w paski, marynowane tofu, krewetki, paluszki krabowe, wermiszel z fasoli, jakieś pikle (najlepiej orientalne - ja lubię kanpyo) albo mango, świeże zioła - miętę, bazylię, dymkę itd). Składa się to jak krokiety i podaje z sosami (sojowym, orzeszkowym, chili itd).
      • ania_m66 Re: Co gotujecie w czerwcu ? 19.06.16, 22:12
        "azerbejdzańskie kuku " niestety gugiel milczy jak zaklety podsuwajac jedynie dyskretnie "na muniu" :(
        • Gość: x Re: Co gotujecie w czerwcu ? IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 20.06.16, 13:51
          en.wikipedia.org/wiki/Kuku_%28food%29
        • Gość: x gugiel stawia cookies, stąd to muniu ;) IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 20.06.16, 13:54
        • bene_gesserit Re: Co gotujecie w czerwcu ? 20.06.16, 20:22
          www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=azerbaijan+kuku
          Tak naprawdę, to po prostu upgrade'owana fritata ze świeżymi ziołami plus ew dodatki.
          • ania_m66 Re: Co gotujecie w czerwcu ? 20.06.16, 20:28
            teraz to juz wiem ;P
            zareczam, ze wczoraj wpisane przez kopiuj i wklej nie przynioslo zadnego wyniku kulinarnego.
            mam nawet screena na dowod jesli chcesz.
            wbrew pozorom gugiel NIE pokazuje ci wszystkich wynikow a tylko "banke" wypelniona na podstawie algorytmu.
            p.s. znam to od kolezanki egipcjanki. z tym, ze z orzechami tam nie podaja, o ile sie nie myle
      • squirk Re: Co gotujecie w czerwcu ? 19.06.16, 22:34
        bene_gesserit napisała:

> Młodą kapustę planuję, chłodnik z botwinki już był, jak i nowe w mojej kuchni a
        > zerbejdzańskie kuku - z natką, koperkiem i miętą, z orzechami.

Która to wersja? Nie znalazłam kuku z orzechami, najbardziej podoba mi się sabzi i bakłażanowe :-)
        • bene_gesserit Re: Co gotujecie w czerwcu ? 21.06.16, 17:58
          Kuku ze 196 flavors, ale bez natki kolendry, bo świństwa nie znoszę i z orzechami w górnej warstwie :). Robiłam w piecu, imo lepszy smak i wygląd. Dobre na świeżo, lepsze chyba na zimno następnego dnia.
    • crea.tura Re: Co gotujecie w czerwcu ? 19.06.16, 18:19
      ogórki małosolne na śniadanie, obiad i kolację, sałatka z bobu i malinówek, botwinka, no i najważniesze czerwcowe warzywa - szparagi. Prawie codziennie :)
    • mercicia Re: Co gotujecie w czerwcu ? 20.06.16, 13:07
      chłodnik z botwinki, mój czerwcowy hit :)
      • Gość: x a za oknem deszcz i 15 stopni :( IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 20.06.16, 18:49
        • jackk3 Re: a za oknem deszcz i 15 stopni :( 20.06.16, 19:06
          To niewesolo. U mnie 24C slonce wiec 'Barbi' w planie czyli szaszlyk+mlode ziemniaki+jakas wersja 'greckiej' salaty. Bez wina sie oczywiscie nie obedzie.
          • Gość: x dobre wino nie jest złe ;) IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 20.06.16, 19:53
            w weekend piłem Słońce Afryki, Pinotage, całkiem dobre.
            A jutro Copa Europa, mam dwie drużyny do kibicowania, pogoda idzie na lepsze, to też coś się zrobi!
            • jackk3 Re: dobre wino nie jest złe ;) 21.06.16, 16:14
              No to bedziesz przelaczal kanaly non-stop, che, che. U mnie mecze sa o 10-tej rano wiec troche za wczesnie na imprezowanie. Dzisiaj chyba ryba (zaczynaja sie pojawiac lososie z Yukonu - Sockeye, pewnie tez z grilla). Ale po meczu najpierw rower tak z 2.5 godziny.
    • posenerka Re: Co gotujecie w czerwcu ? 22.06.16, 10:05
      W czerwcu a w zasadzie latem gotuję trochę byle jak. To co kupię na straganie u "mojego pana", który z kolei ma stragan tylko od wiosny do jesieni. Zaledwie kilka produktów, stragan wygląda ubogo ale zawsze jest taniej i sezonowo.
      Dziś: młode ziemniaki z koperkiem i bób. Jutro szabelek i bób. W piątek pieczony kalafior jeśli będzie na straganie, jeszcze są szparagi. Kalarepa duszona z koperkiem albo zupa z kalarepy. Botwinka w formie zupy albo duszona z czosnkiem do ziemniaków. Zupa szabelkowa słodko-kwaśna. Świeży szpinak i młode ziemniaki + jajko.
      I dużo koperku. ;)

• genny1 Re: Co gotujecie w czerwcu ? 22.06.16, 10:30
        Co to jest "szabelek"?
        • posenerka Re: Co gotujecie w czerwcu ? 22.06.16, 11:13
          Żółta fasolka szparagowa.
          • Gość: x a do szabelka obowiązkowo feferek ;) IP: *.hsi08.unitymediagroup.de 22.06.16, 11:30
            czyli cząber
    • rumciaaa Re: Co gotujecie w czerwcu ? 22.06.16, 10:28
      duuużo młodych warzyw aż prosi się od zupy kremy, chłodniki i duszone lub grillowane warzywa :)
    • Gość: marlena Re: Co gotujecie w czerwcu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.16, 13:05
      Otóż to,błyskawiczne zupy kremy.Dziś zrobiłam z cukinii.Podsmażam cukinię,kilka ziemniaczków,marchewkę,cebulkę od dymki, zalewam bulionem (miałam rosołek z niedzieli)Po ugotowaniu robię lekką zasmażkę na maśle, miksuję.Podam z groszkiem ptysiowym albo z tortellini z lidla.Ostatnio mieli włoski tydzień.
      • posenerka Re: Co gotujecie w czerwcu ? 22.06.16, 13:26
        Tylko chyba na sezonową cukinię jeszcze nieco wcześnie... W marketach jest od dawna ale na straganach jeszcze nie widzę.
      • mmagi Re: Co gotujecie w czerwcu ? 22.06.16, 15:00
        Jadłam zupę z cukini,była obrzydliwa,miała dziwny smak i zapach,moze te dodatki o których piszesz ja polepszaja bo tamta była niezjadliwa,płakać mi sie nad nią chciało;)
      • bene_gesserit Re: Co gotujecie w czerwcu ? 22.06.16, 16:06
        Mi się zupy kremy, o ile w ogóle, kojarzą raczej z jesienią/zimą. Te wszystkie piękne i młode warzywa miksować to imo grzech ciężki.
        • Gość: miki202 Re: Co gotujecie w czerwcu ? IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.16, 16:44
          Ciężko miksować, ale jest naukowo udowodnione, że gęste zupy kremy dłużej utrzymują uczucie sytości. Dla osób na diecie, żywiących się głównie warzywami z wody, to ma znaczenie. Zazdroszczę wege, którzy są w stanie najeść się warzywami, ja tam cały czas jestem głodna. Ale chudnę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka