Dodaj do ulubionych

Krem bez tluszczu.

10.07.16, 00:32
Z powodów zdrowotnych muszę przez jakiś czas odżywiać się "niskotłuszczowo", czyli dozwolone są produkty najwyżej do 1,5% tłuszczu. Chce mi się bardzo jakiegoś dobrego ciasta, wymyśliłam coś takiego - biszkopt, owoce i galaretka, no ale przydałby się do tego jakiś krem. Pomyślałam o budyniowym na chudym mleku ale co zamiast masła?
Będę wdzięczna za wszelkie rady.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Krem bez tluszczu. 10.07.16, 01:01
      A po co do budyniu masło? I: możesz użyć serka zero procent, o ile w ogóle. Albo skręcić krem błyskawiczny karpatkowy bez gotowania na mleku i takim serku. Albo samym serku z miodem i czymkolwiek (cukier waniliowy, skórka z limonki/pomarańczy, likier).
      • matylda1001 Re: Krem bez tluszczu. 10.07.16, 11:55
        Ten krem karpatkowy błyskawiczny zawiera 6g tłuszczu w 100g "proszku" Do tego mleko, trochę za dużo tego tłuszczu. Najgorszy jest ten, którego nie widać (np. w kurzym żółtku albo półproduktach), ale pomysł żeby zwykły budyń trochę "rozcieńczyć" jakimś chudym serkiem do wykorzystania, dziękuję :)
        A gdyby sam serek to chyba należałoby dodać odrobinę żelatyny(?)
        • bene_gesserit Re: Krem bez tluszczu. 10.07.16, 12:20
          Faktycznie, karpatkowy ma tłuszcz, właśnie sprawdziłam. Ale można go dodać mniej, tzn bardziej jako utrwalacz.
          Krem z samego serka bez żelatyny wsiąknie lekko w biszkopt, co ma swoje dobre strony, bo biszkopt jest wilgotny. Żelatyna to powstrzyma (tylko znowu - dodałabym mniej, żeby nie wyszła chuda parodia sernika na zimno, tylko właśnie krem). Opcjonalnie zadziałać może też utrwalacz do bitej śmietany.
    • linn_linn Re: Krem bez tluszczu. 10.07.16, 08:07
      Tu znajdziesz przepis: jajka, cukier, maka i mleko.
      kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.it/2011/12/torta-mimosa-tort-mimoza.html
      • matylda1001 Re: Krem bez tluszczu. 10.07.16, 12:01
        ... a potem 0,5 litra śmietanki 36% :) Na taką rozpustę to muszę poczekać jeszcze ze trzy miesiące.
        • linn_linn Re: Krem bez tluszczu. 11.07.16, 08:29
          To jest wersja chantilly: krem podstawowy to "crema pasticcera".

"3 jajka
          120 g cukru
          90 g maki pszennej
          500 ml mleka
          Mleko mocno podgrzewamy bez gotowania. W naczyniu, ktore potem mozemy ustawic na gazie, ubijamy jajka z cukrem na sztywny kogiel mogiel. Dodajemy stopniowo make ciagle ubijajac. Wlewamy gorace mleko (najlepiej przelac je przez sitko) i caly czas mieszajac ustawiamy na gazie. Podgrzewamy, caly czas mieszajac, az krem zgestnieje. Przekladamy do miseczki, przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy do ostudzenia."

• Gość: x a nie może być dobre ciasto bez kremu? IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 11.07.16, 12:18
      9 miesięcy bez alkoholu i papierosów też można wytrzymać ;)
    • matylda1001 Re: Krem bez tluszczu. 13.07.16, 23:29
      Napiszę co wymyśliłam bo wyszło dobrze, a może się komuś przydać takie "chude :(
      Ugotowałam budyń malinowy (2 duże opakowania w 1 porcji mleka 1,5%) i po wystudzeniu utarłam z 1 serkiem waniliowym (5% tłuszczu to nie tyle co masło). Budyń miał właściwą konsystencję. Wyłożyłam go na nasączony biszkopt, na budyń dużo malin i na to malinową galaretkę. Zjadłam dwa kawałki jak tylko galaretka zastygła.
      • Gość: x Re: Krem bez tłuszczu. IP: *.unitymediagroup.de 14.07.16, 02:53
        0,5 l mleka to 7,5 g tłuszczu i 1 serek 500 g to 25 g tłuszczu, razem 32,5 g tłuszczu, czyli połowa dziennego zapotrzebowania przeciętnego dorosłego. Dolicz ukryte tłuszcze, nawet te w biszkopcie, i masz swoją dietę niskotłuszczowa :D
        • ania_m66 Re: Krem bez tłuszczu. 14.07.16, 10:50
          a teraz podziel to przez przynajmniej 10, bo najmarniej tyle kawalkow wykroisz z tortu. tak naprawdenawet wiecj, ale powiedzmy sobie, ze chcesz wieksze ;)
          jczyli eden kawalek = ok 3g tluszczu.
          dziekuje za uwage.

Gość portalu: x napisał(a):

> 0,5 l mleka to 7,5 g tłuszczu i 1 serek 500 g to 25 g tłuszczu, razem 32,5 g tł
          > uszczu, czyli połowa dziennego zapotrzebowania przeciętnego dorosłego. Dolicz u
          > kryte tłuszcze, nawet te w biszkopcie, i masz swoją dietę niskotłuszczowa :D
          • Gość: x a pewien gość to 5000 ludzi nakarmił IP: *.hsi11.unitymediagroup.de 14.07.16, 11:47
            kawałkiem chleba.
            Chciałem pokazać, że nawet produkty niskotłuszczowe nabijają bilans tłuszczowy.
            • matylda1001 Re: a pewien gość to 5000 ludzi nakarmił 14.07.16, 12:31
              Na szczęście dwa, spore kawałki to wszystko czemu można dać radę :) ale masz rację, że tłuszcze trzeba dokładnie policzyć a najbardziej zdradliwe są te, których nie widać. Np. takie niewinne jajko kurze. Czy ktoś, kto nie musi bierze pod uwagę, że żółtko zawiera 11% tłuszczu? Wagowo to w dalszym ciągu niewiele, ale tu trochę, tam trochę i się uzbiera.
              • syningia Re: a pewien gość to 5000 ludzi nakarmił 14.07.16, 22:54
                Jajko to zycie. Nie ma zycia bez tluszczu.
                • matylda1001 Re: a pewien gość to 5000 ludzi nakarmił 14.07.16, 23:05
                  Tak jest, życie poczęte ;)
                  Czasami trzeba dokonać wyboru - ŻYCIE ALBO TŁUSZCZ.
    • linn_linn Re: Krem bez tluszczu. 14.07.16, 10:07
      Jesli chcesz cos "niegroznego", to polecam to:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67668177,67702509,0,2.html?v=2&noi=1
      Mozesz zrobic nawet jedna porcje.
      • matylda1001 Re: Krem bez tluszczu. 14.07.16, 12:11
        Dziękuję :) na pewno wypróbuję bo łasuch jestem. Tylko muszę wykorzystać jogurt 0% a takie sa przeważnie naturalne. Trzeba je podrasować jakimś smakiem.
        • jackk3 Re: Krem bez tluszczu. 14.07.16, 21:04
          jogurt 0% a takie sa przeważnie naturalne?>
          ????
          • matylda1001 Re: Krem bez tluszczu. 14.07.16, 23:03
            Naturalne czyli bez dodatków smakowych
            • jackk3 Re: Krem bez tluszczu. 14.07.16, 23:18
              co takiego jest 'naturalnego' w jogurcie ktory nie ma tluszczu?
              • Gość: x jak to co? IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 14.07.16, 23:40
                nazwa :D
        • linn_linn Re: Krem bez tluszczu. 15.07.16, 10:11
          Nie kombinuj: albo wg przepisu, albo wcale. Przepis jest genialny w swej prostocie / 2-3 skladniki, ekspresowe wykonanie, swietny rezultat /, ale wykonanie musi byc dokladnie takie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka