Dodaj do ulubionych

Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce

IP: *.centertel.pl 13.08.16, 13:18
Pamiętacie te watki:
forum.gazeta.pl/forum/w,77,42024756,42024756,Moczenie_miesa.html#p160498358
forum.gazeta.pl/forum/w,77,161486418,161486418,Cos_bialego_oddziela_mi_sie_od_schabu_FUJ_.html
Dzis Wyborcza publikuje potwierdzenie mojej opinii i spostrzeżeń wielu osób z tego forum, że mięso w Polsce jest faszerowane woda, że mięcho ociekające woda, błyszczące w sklepach jest nafaszerowane chemia zatrzymującą wodę. Niektórzy z was odrzucali te wypowiedzi i bardzo je krytykowali. W artykule mowa o wieprzowinie, ale to samo, a może nawet gorzej jest z drobiem. Cytuje fragment:
"-Masowa sprzedaż jedzie na produkcie pompowanym. Taka jest właśnie karkówka rzucana przez Polaka na grilla.
Jak myślisz, co w niej siedzi?
- Cała tęcza. Byłem w zakładzie przetwórstwa wieprzowiny, wszystko widziałem na własne oczy. Okazuje się, że legalną rzeczą w przetwórstwie mięsnym jest oszustwo. To znaczy na każdym etapie, od ubojni po przetwórstwo, można takie mięso obstrzykiwać różnymi substancjami, które powodują zachowanie jego masy. Podczas transportu osocze ucieka, a producent traci kasę. Odzyskuje ją za pomocą strzykawki z solankami i innymi związkami chemicznymi, które wiążą wodę. Mało który kupujący zdaje sobie sprawę, że kupuje wodę".
Cały artykuł znajduje się pod tym adresem:
weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,20484501,rzeczpospolita-grillowa-grill-pojawil-sie-w-latach-90-razem.html#TRwknd
Na końcu mówią, że w małych sklepach jest lepiej, ale dodają że takich sklepów jest mało.
Mówią prawdę, bo większość małych sklepów zaopatruje się u wielkich producentów lub hurtowniach i ma to samo co hipermarkety.
I co powiecie, wy którzy negowaliście, że woda wypływająca że schabu, że jakieś błony i że galareta z kurczaka to chore, złe zjawiska, które nie powinny mieć miejsca?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce 13.08.16, 14:14
      Podobno mięso jest niezdrowe. Im więcej wody w mięsie, tym mniej mięsa w mięsie. To chyba dobrze?
      • marbor1 Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce 13.08.16, 15:54
        W każdym mięsie, nawet w tym z uboju gospodarskiego jest woda. W czasie obróbki termicznej traci ono 20 do 30% masy, w zależności od gatunku mięsa. Dla przypomnienia: ciało ludzkie w 60% składa się z wody.
    • Gość: kim Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce IP: *.centertel.pl 13.08.16, 16:10
      Bene i Marbor zasadniczo maja racje: mięso składa się także z wody.
      Obie wypowiedzi traktuję jako przekomarzanie, bo sztuczne wprowadzenie znacznych ilości wody do mięsa oraz chemiczne jej zatrzymanie w tymże mięsie całkowicie zmieniają sytuację, co zarówno Bene jak i Marbor to doskonale rozumieją ;P
      • marbor1 Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce 13.08.16, 20:21
        Tak zgadza się, ale to nawadnianie następuje w trakcie przygotowywania do obróbki termicznej tegoż mięsa. Nie kupuję nigdy mięsa w marketach. Nie kupuję żadnych wędlin. Kupuję mięso na swoim bazarku i często widzę jak rzeźnik na miejscu rozbiera na pieńku połówkę świniaka dopiero co przywiezionego z giełdy. Twierdzenie, że już w ubojni następuje szpikowanie mięsa wodą. należy włożyć między bajki.
    • Gość: x oficjalne potwierdzenie przez gazetę wyborczą? IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 13.08.16, 20:00
      he he he, koń by się uśmiał i nie tylko...
      a w gazecie fachowiec gastronom i pani redaktor :D
    • kk345 Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce 14.08.16, 15:31
      Ale gdzie jest to oficjalne potwierdzenie?
      • Gość: x tydzień temu gazeta napisała: IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 15.08.16, 11:28
        RADWAŃSKA OFICJALNIE ODWOŁANA.
        Chodziło o przesunięcie meczu na następny dzień ze względu na deszcz :D
        To mięso też mogą oficjalnie potwierdzić, a co?
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce 14.08.16, 16:37
      Zgadza się mam gdzieś w archiwum kilkanaście linków do producentów "preparatów wzbogacających" dających uzysk nawet do 30%. Zawsze pisałem, że takie rzeczy są na porządku dziennym. Stosują to nie tylko markety, sieciówki ale głównie producenci wyrobów mięsnych.
      • Gość: kim Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce IP: *.centertel.pl 15.08.16, 10:10
        Dzięki za te wypowiedz. Wg mnie najgorzej jest z mięsem porcjowanym, np. drobiem pozbawionym skory i kości, schabem który wygląda jakby pochodził od hipopotama taki jest wielki. Gdy widzę ze z mięsa na ladzie wypływa ciecz, to omijam z daleka. Niestety, nie ma różnicy miedzy małymi i dużymi sklepami, w małych jest dokładnie to samo. Nie znam ani jednego małego rzeźnika, który by sam porcjował mięso z półtusz, na oczach klientów (niektóre hipermarkety maja za szyba rozbiór półtusz, tak ze klienci mogą obserwować prace rzeźników).
        • marbor1 Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce 15.08.16, 12:08
          >Nie znam ani jednego małego rzeźnika, który by sam porcjował
          > mięso z półtusz, na oczach klientów.

Zapraszam na bazarek przy Rondzie Wiatraczna na Grochowie. Kupuję tam mięso od wielu, wielu lat, więc wiem co piszę. Rzeźnik na oczach klientów rozbiera półtusze i trybuje mięso. Nieraz muszę poczekać na jakiś kawałek mięsa aż p. rzeźnik skończy trybowanie. Jak chcę kupić mięsa mielonego, to pokazuję jaki kawałek chcę mieć zmielony. Poza tym nie widzę tam, aby mięso leżało w wodzie, wyciekającej z mięsa.
          • ana119 Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce 15.08.16, 21:07
            Ubojnie nie skupuja mięsa wieprzowego czy wolowego od polskich dostawców tylko glownie zza wschodniej granicy. Za duzo kosztuje. Jeśli już widzisz tusze to zwróć uwagę na stempel
            • Gość: kim Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce IP: *.centertel.pl 16.08.16, 18:27
              To co się dzieje z polskim mięsem?
              • ana119 Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce 16.08.16, 18:57
                m.biznes.pl/gdzie-znikaja-polskie-swinie,lfj69,1,2,news.html
          • Gość: kim Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce IP: *.centertel.pl 16.08.16, 18:26
            Marbor, gdzie jest ta budka? W dodatku tam teraz trwa rewolucja... :(
            • marbor1 Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce 16.08.16, 19:48
              Tak, zgadza się jest rewolucja, ale te budy na razie jeszcze funkcjonują. Można tam wejść od ul. Męcińskiej, lub od strony przystanków autobusowych. W alejce równoległej do ul. Męcińskiej
              jest rząd straganów. Po lewej w większości handlują tam Wietnamczycy. Po prawej są m. innymi budy z mięsem.
              Polecam ci również bazar na Pl.Szembeka, szczególnie stoiska w nowo wybudowanym pasażu handlowym. Tam też jest duży wybór wędlin i mięsa od prywatnych dostawców, bardo duży wybór owoców, warzyw i wiele, wiele innych rzeczy.
              • Gość: kim Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce IP: *.centertel.pl 17.08.16, 22:14
                Plac Szembeka kocham! Pamiętam czasy, gdy było to tylko klepisko ogrodzone druciana siatka. Najbardziej klimatyczny bazarek w Warszawie.
                Dobrze kojarzę rozkład alejek w okolicy Męcińskiej. Jak rozpoznać te budkę, o której mówisz? Z mięsem z tego co pamiętam jest kilka.
              • jarek_zielona_pietruszka Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce 18.08.16, 20:37
                Marbor ma rację zgadzam się w 100%. Też robię tam zakupy
            • ana119 Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce 16.08.16, 22:33
              Kim a zamawiasz na Lokalnym rolniku? Mnie się wydaje ze mięso ma mniej wody kiedy smaże mielone
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce 18.08.16, 20:23
          A ja znam takie miejsca gdzie widać jak rzeźnik dzieli półtuszę
          • Gość: kim Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce IP: *.centertel.pl 20.08.16, 11:50
            Podziel się, proszę. Gdzie jeszcze poza opisaną przez Marbor budką ?
    • Gość: Nie taki dziadek Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.16, 23:31
      Racja. Łatwo to zaobserwować. Przekrojone wędliny mają widoczne ślady substancji spęczniającej. Wystarczy taki "schab" wrzucić na patelnię i się...roztopi. Normalnie zostaną farfocle mięsne. Jedyny sposób, to kupno w rzeźni surową szynkę, zapeklowac i samemu uwędzić. Albo lepiej , od znajomego rolnika. Ja się tak dogadałem, że płacę za żarcie dla świnki + trochę kasy za miejsce i robociznę i się taka chowa na święta. Potem bicie, gorzałka, podziękowania i peklowane oraz wędzenie. Trzyma się do Wielkiej Nocy. Palce lizać. Wędzić 3 godziny na liściastym drzewie, potem na dębie godzinę.
      • Gość: kim Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce IP: *.centertel.pl 17.08.16, 22:22
        Tez tak chce.
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce 18.08.16, 20:39
          Nic trudnego ;)
          • Gość: kim Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce IP: *.centertel.pl 20.08.16, 11:48
            Błagam o przepis, bo nie mam żadnego zaprzyjaźnionego rolnika.
            • jarek_zielona_pietruszka Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce 22.08.16, 22:01
              W mojej stopce jest link do strony gdzie jest trochę moich przepisów.
              albo np, Szynka bez wędzenia feniks.at/forum/viewtopic.php?f=46&t=666&sid=8c027e8a699e1d320439fd07b7520098
              • Gość: kim Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce IP: *.centertel.pl 25.08.16, 11:10
                Dzieki Jarek. Tylko skąd wziąć mięso...
                • jarek_zielona_pietruszka Re: Oficjalne potrwierdzenie dot. mięsa w Polsce 25.08.16, 20:42
                  podaj maila
      • Gość: kim Do forumowicza "Nie taki dziadek" IP: *.centertel.pl 25.08.16, 11:12
        Gdzie masz takiego rolnika? Jak go znalazłeś?
        • ana119 Re: Do forumowicza "Nie taki dziadek" 25.08.16, 15:18
          Składam zamówienia i odbieram w punkcie który jest najbliżej. To społeczna inicjatywa
          lokalnyrolnik.pl

• ana119 Re: Do forumowicza "Nie taki dziadek" 25.08.16, 15:19
            Hehe widzę ze to nie do mnie pytanie
            • kk345 Re: Do forumowicza "Nie taki dziadek" 26.08.16, 00:44
              Ale mi się przyda Twoja podpowiedź, dzięki- juz zapisałam się testowo do grupy koło mojego domu;)
              • Gość: x w podobny sposob mozna tez nabywac IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 26.08.16, 02:59
                warzywa, przynajmniej w Niemczech.
              • ana119 Re: Do forumowicza "Nie taki dziadek" 26.08.16, 18:00
                Testuj wiec:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka