Dodaj do ulubionych

ciasto grysikowe

IP: *.hsi08.unitymediagroup.de 24.09.16, 11:58
w niemieckiej telewizornii puszczono reportaż z Krakowa, a w nim reporterka i kamerzysta zjedli właśnie ciasto grysikowe z truskawkami. Wyglądało smacznie i podobno ekipie tv też smakowało.
Sprawdziłem przepisy i faktycznie nic prostszego chyba nie ma. Szczególnie przepisy bez pieczenia zachęcają do eksperymentu.
Wam też to smakuje, czy to tylko komplement pod adresem Polski, krakowiaków i kawiarni?
Obserwuj wątek
    • mhr2 Re: ciasto grysikowe 24.09.16, 13:28
      Gość portalu: x napisał(a):

> zjedli właśnie ciasto grysikowe z truskawkami.

tradycja wita!
    • bene_gesserit Re: ciasto grysikowe 24.09.16, 13:48
      Ciasto jak ciasto - jeśli ktoś nie ma grysikowej traumy z dzieciństwa, nie ma tam nic, co by mogło niesmakować; klasyczne połączenie słodkiej, waniliowej masy i owoców. Ja bym zrobiła na kruchym spodzie jednak, czyli z pieczeniem (góra 10 minut roboty więcej plus 10 min pieczenia).
      Inna sprawa, że mogli się zachwycić makowcem.
      • Gość: x widziałem przepis z herbatnikami na spodzie, IP: *.hsi08.unitymediagroup.de 24.09.16, 14:35
        kaszkę w dzieciństwie chętnie jadłem, szczególnie z domowymi konfiturami i kompotami.
        Spróbujemy na zimno.
        P.S. Kulinarnych atrakcji było więcej, m.in. zapiekanki, likiery domowe, pierogi...
        • aqua48 Re: widziałem przepis z herbatnikami na spodzie, 24.09.16, 16:25
          Masa grysikowa do tortów biszkoptowych jest jedną z moich ulubionych. Ma niepowtarzalny smak. O grysikowej traumie pierwsze słyszę, zawsze mi się wydawało, że właśnie grysik jako danie dość jednolite jest pozbawione kożuchów owe traumy powodujących.
          • mitta Re: widziałem przepis z herbatnikami na spodzie, 24.09.16, 18:13
            Aqua, jak się robi taką masę grysikową do biszkoptu? Możesz dać jakiś przepis, bo nigdy nie robiłam, a nawet chyba nie jadłam.
            • Gość: x Re: widziałem przepis z herbatnikami na spodzie, IP: *.hsi08.unitymediagroup.de 24.09.16, 19:24
              kaszka manna na mleku z dodatkiem masla, cukru waniliowego...
              Poszukaj w necie przepisow na ciasto grysikowe
            • aqua48 Re: widziałem przepis z herbatnikami na spodzie, 25.09.16, 10:35
              Gotujesz gęsty grysik z trzech łyżek kaszy na dwie szklanki mleka, po całkowitym ostudzeniu dodajesz partiami kostkę dobrego masła i niepełną szklankę cukru. Ewentualnie łyżeczkę soku z cytryny. Voila.
              • Gość: kasia Re: widziałem przepis z herbatnikami na spodzie, IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.16, 14:59
                Nie zaszkodzi dodać 2-3 żółtka, wanilię. Miksujesz z masą grysikową i masłem.
                - 3/4 kostki masła
                - 3 żółtka
                - 1 szkl cukru pudru
                - 1 cukier wanilinowy
                - 6 łyżek błyskawicznej kaszki manny
                -0,75 l mleka
                • mitta Re: widziałem przepis z herbatnikami na spodzie, 26.09.16, 11:43
                  Dzięki za przepisy, widzę, że to prościzna, więc w najbliższym czasie wypróbuję.
                  Coś mi też świta, że moja Babcia robiła jakiś taki biały krem do piernika, ale już nie spytam...

Czy ta kaszka jest w kremie wyczuwalna - nie chodzi mi o smak, ale o tę ziarenkowatą konsystencję.
                  • mhr2 Re: widziałem przepis z herbatnikami na spodzie, 26.09.16, 12:00
                    mitta napisała:

> Czy ta kaszka jest w kremie wyczuwalna

przecier robi!
                  • aqua48 Re: widziałem przepis z herbatnikami na spodzie, 26.09.16, 16:38
                    mitta napisała:

> Czy ta kaszka jest w kremie wyczuwalna - nie chodzi mi o smak, ale o tę ziarenk
                    > owatą konsystencję.

Nie, o dziwo po ugotowaniu u zmiksowaniu z masłem nie czuje się żadnych grudek.
          • ania_m66 Re: widziałem przepis z herbatnikami na spodzie, 24.09.16, 20:21
            ja np cierpie od 2go roku zycia na straszna grysikowo/kaszkowa/zupkomleczna/ryzowa na slodko traume.
            i wierze, ze takich osob jest na swiecie wiecej,

aqua48 napisała:

> Masa grysikowa do tortów biszkoptowych jest jedną z moich ulubionych. Ma niepow
            > tarzalny smak. O grysikowej traumie pierwsze słyszę, zawsze mi się wydawało, że
            > właśnie grysik jako danie dość jednolite jest pozbawione kożuchów owe traumy p
            > owodujących.
            • Gość: x wystarczy urozmaicić jadłospis i żadnej traumy IP: *.hsi08.unitymediagroup.de 25.09.16, 00:39
              nie będzie.
              Byłem małym dzieckiem w ciężkich latach 50 a mimo to rodzicom udało się wychować mnie nie tylko na mlecznych zupkach.
              W połowie lat 80 byłem z kilkuletnim synem na wakacjach dla przesiedleńców w Niemczech i jako jedyne dziecko syn nie jadł nutellii na śniadanie, wolał wędlinę i jajka.
            • hazo Re: widziałem przepis z herbatnikami na spodzie, 25.09.16, 19:36
              ania_m66 napisała:
              > ja np cierpie od 2go roku zycia na straszna grysikowo/kaszkowa/zupkomleczna/ryzowa na >slodko traume. i wierze, ze takich osob jest na swiecie wiecej,
              >

Ja też do takich osób należę, W przedszkolu rodzice musieli dać na piśmie wiadomość, żeby nie dawano mi niczego z takich dań, które wymieniłaś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka