Dodaj do ulubionych

Kielbasa palcowka...

09.11.16, 10:24
Kolega mi przywiozl z Podlasia kilo kielbasy palcowki;co mozna z niej zrobic poza jedzeniem na surowo "z reki"? Jest rowniez inna kielbasa surowa wedzona, drobniej mielona niz palcowka, nazywa sie "polska kresowa"; bardzo prosze o jakies pomysly ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: x na gorąco z jarmużem, IP: *.unitymediagroup.de 09.11.16, 11:00
      właśnie się zaczyna sezon na jarmuż
      • mhr2 Re: na gorąco z jarmużem, 09.11.16, 11:12
        kapusta poleca, do jajecznica dac, chleb z masłem, polozona kielbase i ogorek kiszony, boskie to!
        • qubraq Re: na gorąco z jarmużem, 10.11.16, 08:55
          Dzieki za nauke!
          • jarek_zielona_pietruszka Re: na gorąco z jarmużem, 10.11.16, 20:15
            Znając tamtejsze wyroby myślę, że szkoda takiej kiełbasy na dodanie jej do jakiejkolwiek potrawy. Zawinąć w gruby papier i powiesić na balkonie/ za oknem.
            Zjadać po kawałku.
            Tą surową można zaparzyć, jak nie lubisz surowej. Przepis parzenia mogę podać na życzenie
            • Gość: x to jest prymitywne wykorzystanie IP: *.hsi09.unitymediagroup.de 10.11.16, 21:05
              wspaniałych wyrobów kiełbasianych.
              • jarek_zielona_pietruszka Re: to jest prymitywne wykorzystanie 11.11.16, 21:45
                Może i prymitywne, ale takiej kiełbasy nie kupisz w żadnym markecie ani delikatesach, nawet na stoiskach z wyrobami regionalnymi. Może ewentualnie jakieś prymitywne podróbki o tej nazwie. Znam źródło tej kiełbasy i wiem, że wszelkie dodatki zepsują tylko smak tej kiełbasy.
                • Gość: x ale smak kiełbasy wzbogaci dodatki IP: *.hsi09.unitymediagroup.de 11.11.16, 22:58
                  ;)
                  W Niemczech rozpoczął się sezon jarmużowy i tego typu kiełbasy mają wzięcie. Pokazałem sąsiadom surową polską i zaniemówili z wrażenia.
                  (dobrze ich wychowałem, teraz wiedzą że wódka zaczyna się od 40% i musi być zimna)
            • mhr2 Re: na gorąco z jarmużem, 12.11.16, 11:47
              jarek_zielona_pietruszka napisał:

> Zawinąć w gruby papier i powiesić na balkonie/ za oknem.

to dziala, piwnicy wisi
            • qubraq Re: na gorąco z jarmużem, 12.11.16, 13:51
              Jarku kochany, dzieki za podpowiedz ;-) ! Ja bardzo lubie surowe dojrzewajace wedliny naturalnie wedzone ( szczegolnie "na zimno"), te palcowke na razie uzywam do pogryzania przy zupie; sprobuje dodac do mojej kapusty z grzybami oraz do fasolki "pb" ;-)
              Pozdrawiam serdecznie
              Andrzej
    • Gość: aleka z Grecji Re: Kielbasa palcowka... IP: *.home.otenet.gr 11.11.16, 22:12
      delektowac sie tak jak "polska surowa" pozatym mozna uzyc jako " wkladke" do porzadnej grochowki, fasolowej, kapusniaku lub zwyczajnej kartoflanki.
      Wazne dodac po ugotowaniu zupy lub krotko ca. 5 min. przed koncem bo inaczej sie za bardzo
      wygotuje i zostanie cos w rodzaju wiorow calkowicie bez smaku i aromatu. Zupe nie przesolic, bo kielbasa jest slona , ewentualnie jak juz sie tak stalo, to dolac wody lub smietany ale oczywiscie nie do grochowki tutaj pomoze tylko woda.
      Acha, jeszcze cos kielbase mozna rowniez uzyc do fasolki po bretonsku lub bigosu.
      pozdrawiam
      aleka z Grecji
      P.S.
      ale mi narobilas smaku na wlasnie taka kielbase
      • mhr2 Re: Kielbasa palcowka... 12.11.16, 11:27
        Gość portalu: aleka z Grecji napisał(a):

> kielbase mozna rowniez uzyc do fasolki po bretonsku

ciekawe, uzywa boczek, możliwe wspania
        • referee Re: Kielbasa palcowka... 24.11.16, 01:02
          Sorry ludzie, ale czy to jakieś żarty, czy naprawdę nazywacie kiełbasę palcówką?
          Przecież ten synonim preferowany był zupełnie w innym kontekście (autosex u kobiet, że tak naukowo to sformułuję)
          No chyba, że to jakieś żarty, i autor topica polewa ?
          • squirk Re: Kielbasa palcowka... 24.11.16, 01:35
            Litościwie podam link, znalazłam w kilka sekund - pl.wikipedia.org/wiki/Palc%C3%B3wka_(kie%C5%82basa)
            • referee Re: Kielbasa palcowka... 26.11.16, 00:46
              Dziękuję. Nie wiedziałem. Ale możemy się zgodzić, że ten co wymyślił tą nazwe dla kiełbasy, to albo żartowniś albo niezły erotoman.
              • squirk Re: Kielbasa palcowka... 26.11.16, 00:55
                Albo po prostu bezpośredni, myślący "prosto" człowiek - ale też myślę, że może jednak żartowniś i jest teraz dumny z wywołanego zamieszania :-) Tak czy siak kiełbasa bardzo dobra, warto przetestować.
                :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka