Dodaj do ulubionych

zrobiłam schab i łopatkę z wody i

IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.16, 20:00
i niezbyt mi smakuje czy można jakoś to uratować, natrzeć czosnkiem majerankiem papryką i upiec niezadługo żeby nie wyszedł suchy wiór
Obserwuj wątek
    • beata_ Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i 15.12.16, 02:34
      Za późno moim zdaniem - wszystek smak wygotowałaś.
    • Gość: iza Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.16, 05:55
      mimo wszystko wypróbuje, a tak zachwalali ten przepis, nie wiem co oni w tym widzieli takiego pysznego, dobrze że zrobiłam próbę generalną przed świętami bo byłaby kicha
      • jackk3 Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i 15.12.16, 06:55
        Ja bym zrobil jakis wyrazisty sos np chrzanowy. Lekko i krotko poddusic/podgrzac mieso w sosie.
      • linn_linn Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i 17.12.16, 09:02
        Jaki to przepis?
    • damdalen Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i 15.12.16, 11:24
      Mięso pokroić w plastry i przesmażyć z dużą ilością cebuli (może być dodatkiem jabłka) lub wrzucić do uduszonej kwaśnej kapusty. Sos chrzanowy to świetny pomysł.
      Ostatecznie można takie mięso wykorzystać w pierogach. Łopatka nada się do pasztetu.
      • aqua48 Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i 15.12.16, 16:54
        Schab i łopatkę z wody dusi się w małej ilości tejże, a nie gotuje. Do duszenia można dodać czosnek, paprykę, cebulę czy co tam jeszcze się lubi. Następnie sos powstały w wyniku takiego duszenia można zagęścić zasmażką, mięso pokroić na plastry i podawać z sosem, wtedy jest pyszne.
        • Gość: mm Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i IP: *.opera-mini.net 15.12.16, 18:58
          aqua48 napisała:

> Schab i łopatkę z wody dusi się w małej ilości tejże, a nie gotuje.

Gotuje się, gotuje, i jest bardzo smaczny:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28696022,28696022,0,2.html?v=2
          • marbor1 Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i 15.12.16, 20:09
            Robiłam kiedyś wg tego przepisu pierś z indyka,była bardzo dobra.
        • Gość: x duszone to duszone, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 15.12.16, 21:06
          a gotowane to gotowane, dwa różne sposoby przyrządzania.
          Np. sztuka mięsa też jest gotowana a nie duszona.
          • aqua48 Re: duszone to duszone, 16.12.16, 09:01
            Ja inaczej traktuję mięso które po ugotowaniu (zazwyczaj w jarzynach i większej ilości wody) ma być przeznaczone na zmielenie i farsz, a inaczej mięso które ma być podane właśnie "z wody". To ostatnie raczej duszę w małej ilości tejże. Sztukę mięsa także robię w małej ilości wody, na małym ogniu, a nie w dużym garnku. Smak jest zupełnie inny niż wygotowanego kawałka.
    • matylda1001 Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i 15.12.16, 22:01
      Co to znaczy "z wody"? gotowane czy parzone?
      • Gość: iza Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.16, 19:30
        wędlina z wody ale mówią też gotowany 5 minut, przez 2-3 dni gotujesz mięsko w wodzie z przyprawami i zostawiasz do dnia następnego gotujesz 5 min i po ostygnięciu wyjmujesz z wody i masz domową wędlinę bez żadnych ulepszaczy,konserwantów czy innych wypełniaczy
        • matylda1001 Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i 18.12.16, 12:17
          Robiłam wiele razy, przeważnie schab albo łopatkę, a raz też filet z kurczaka. Wędlina zawsze wychodzi miękka i soczysta. Zalewę robię mniej więcej taką samą jak w przepisie ale parze trochę inaczej. Mięso wkładam do surowej zalewy. Podgrzewam TRZY razy ale w odstępie ok. 12 godz. Wieczorem - rano - wieczorem, a potem stygnie do rana.
      • Gość: proszę Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.16, 19:33
        zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/05/schab-gotowany-2-razy-po-5-minut.html
        • Gość: zeb Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.16, 19:26
          też tak robiłam i z takim samym skutkiem, wiór, teraz nacieram przyprawami, ziołami, mięso marynuję się tak dwa dni w lodówce, po czym wkładam do rękawa i piekę, wędlina wychodzi super, polecam
          • bene_gesserit Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i 17.12.16, 21:12
            Wiór wyjdzie, jeśli się jeszcze gorącą lub ciepłą wyjmie z zalewy, w której się gotowała. Ma się w niej chłodzić, i to powoli - powinna wyjść wtedy soczysta.
    • bene_gesserit Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i 16.12.16, 16:06
      Jakikolwiek mocno doprawiony, aromatyczny sos uratuje sytuacje - wiór pokrój w plastry i podduś w sosie. Pomidorowy, ziołowy, grzybowy, myśliwski - cokolwiek w tym stylu. Plastry raczej cienkie.
    • Gość: miki2o2 Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.16, 00:02
      Ja bym zrobiła pasztet. Trzeba dodać wątróbki, tłustego i tego rosołu, co się mięso gotowało, hecnych przypraw i dodatków i świąteczne danie jak malowane. Gotową masę surową można zamrozić, będzie jak znalazł.
      • beata_ Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i 17.12.16, 01:29
        Sorry, ale "z wody" to JAKI rosół? I o czym tu właściwie jest mowa?
        Może ja czegoś nie rozumiem, ale z pierwszego wpisu wychodzi, że Iza wrzuciła mięso do samej wody i nie tylko dziwi się, że nie ma smaku (nie smakuje), ale jeszcze oczekuje ratunku dla tegoż wygotowanego w (samej?) wodzie mięsa...
        A! I jeszcze dalej mówi o jakimś "przepisie"... Noż ludzie! Jakiż to może być aż "przepis" na wrzucenie mięsa (czy czegokolwiek) do wody?!

• Gość: miki202 Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.16, 08:43
      No coś sie tam do tej wody wygotowało. Ale pewnie ją wylała. Moim zdaniem - koszt nauki.
    • linn_linn Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i 17.12.16, 11:20
      Moze zrobic do tego sos jak do "vitello tonnato"?
    • mhr2 Re: zrobiłam schab i łopatkę z wody i 17.12.16, 11:40
      Gość portalu: iza napisał(a):

> i niezbyt mi smakuje czy można jakoś to uratować,

schab kroi, panierka daje, smazy na głębokim tłuszczu, sałatki pasują, lopatka w warzywach bedzie wspanial?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka