Gość: Sonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.16, 23:11 Będę mieć w domu zabawę sylwestrową dla dzieci, w przedziale 3-11, kilkanaście sztuk. Co radzicie przygotować? Wszystkie pomysły mile widziane @-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Menu sylwestrowe dla dzieci 28.12.16, 23:55 zabrzmi glupio i banalnie, ale to co lubia i latwo przygotowac spagetti, pizza, pieczone palki z kurczaka kanapki, salatki owoce, ciasto, ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x nie zapomnij o barszczyku IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 29.12.16, 11:23 po północy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Menu sylwestrowe dla dzieci 29.12.16, 11:38 Gość portalu: Sonia napisał(a): > Będę mieć w domu zabawę sylwestrową dla dzieci, nasze zawsze byly razem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x razem? to oczywiste, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 29.12.16, 21:55 ale u kogo? u dziadków? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Menu sylwestrowe dla dzieci 29.12.16, 17:22 Przede wszystkim zadbaj o to, żeby były zabawy dla dzieci w różnym wieku. A do jedzenia najprostsze rzeczy - malutkie kanapki "na raz", na bułce z masłem i plasterkiem szynki. Bez pomidorka, ogórka i innych "naleciałości". To dzieci zjedzą najchętniej. Pizza dla starszych na ciepło i jakieś ciasto, najlepiej drożdżowe, albo biszkopt. Żadnych orzeszków czy czegoś co małe dzieci mogą sobie wsadzić do nosa, albo zadławić się przy zabawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x właśnie ta rozpiętość wieku od 3 do 11, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 29.12.16, 19:22 można to przenieść na towarzystwo w wieku dojrzewania do domu starców ;) Odnośnie menu decyduje w jakich godzinach ma być ta impreza. Nie wyobrażam sobie, że do północy. Dzieci zjadają swoje posiłki w ciągu dnia i nie są tak żarte jak ich rodzice. Rodzice potrzebują zakąski do napojów wyskokowych. A w ogóle to dziwny wątek. Nie byłęm 7 lat w Polsce i jest już tak źle, że są zabawy sylwestrowe dla dzieci??? No, ale to nie jest forum o wychowywaniu potomstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: Menu sylwestrowe dla dzieci 29.12.16, 17:53 Sylwester, nawet dla dzieci, to nie okazja na "wypelnienie brzucha" ale swietowanie (jesli juz) rozpoczecia nowego roku lub (jak kto woli) pozegnania tego starego. Ta "uroczystosc" ma byc ATRAKCYJNA" dla dzieci aby pozostawila jakies INNE wspomnienie. Dlatego, tzw. kanapeczki, pixxa, spaghetti, palki kurczaka, plasterki szynki, biszkopty, i inne, ... to wielka bzdura (codziennosc). Co trzeba urzadzic dla dzieciaków to cos atrakcyjnego ... innego. Sonia, jesli masz warunki, zaplanuj ... kielbase na patyku z konkursem. Niech zaostrza patyk, pokroja kielbase i ... zaczekaja z glodem az sie upiecze. Do tego, bochenek chleba ... niech pokroja na racje dla kazdego. Te pozornie "dzieci" maja wiecej wyobrazni, inspiracji i twórczych oczekiwan niz ci starsi. Badzmy empatyczni. J53. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x janek53 masz świętą rację, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 29.12.16, 19:26 ja, marek52, myślę podobnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: janek53 masz świętą rację, 30.12.16, 10:21 Cóż, ja może nie mam aż tyle "wyobraźni" co moi poprzednicy, ale mam dużo doświadczenia jako organizatorka imprez dziecięcych i słabo widzę w gronie kilkunastu dzieci trzylatki z zaostrzonymi patykami. Nie wszystkie dzieci lubią kiełbasę, mniejsze nie zjedzą takiej porcji, a poza tym do tego trzeba mieć gdzie tę kiełbasę upiec - kominek to nie jest u nas wyposażenie zwykłego mieszkania, a jeśli jest to i tak kilkanaścioro dzieci przy nim się nie zmieści. Owszem można zorganizować ognisko, ale trzeba mieć gdzie. Przypominam też, że w nocą w sylwestra w Polsce jest zimno i małe dzieci trzeba na takie zabawy na zewnątrz ciepło ubrać i potem rozebrać. Dzieci wieczorem będą jadły mniej a sporo jest również uczulonych na różne potrawy, dlatego radziłam kanapeczki z samą szynką. Te się zawsze sprawdzają i są bezpieczne. Radzę też podać owoce umyte, obrane i pokrojone na cząstki "do łapki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonia Re: janek53 masz świętą rację, IP: *.146.179.39.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.12.16, 11:27 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Wyciągnę średnią i skomponuję menu. Mam nadzieję że będzie pysznie i wesoło. Dodam, że robiłam już imprezy sylwestrowe dla dzieci i ich witalność zawsze mnie zadziwia. Apetyt też. Wszystkim życzę cudownego i smacznego Nowego Roku, doznań kulinarnych na najwyższym poziomie i udanej zabawy w sylwestra Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: janek53 masz świętą rację, 30.12.16, 19:17 Pani aqua48: " ...i słabo widzę w gronie kilkunastu dzieci trzylatki z zaostrzonymi patykami" :-) Ta kielbasa i patyki, to tylko inspiracja do czegos innego niz ... posadzic dzieciaki za stolem (przy stole) nasycajac je kanapkami czy innymi bzdurami (latwizna kulinaria) (frytki, coca-cola, chipsy, cukierki, i inne podobne). Ten 3-letni, obserwuje i sie uczy. Czego? Przystawek do kielicha swoich rodziców. Ten 3-letni, chce miec 10 lat i uczestniczyc w swietach tak jakby je mial. Widze, ze rodzice (dorosli) zapomnieli o wartosciach swojego dziecinstwa. Przyklad: Tydzien temu. 14 doroslych osób. Vigilia (hiszpanska). Chlopak 6-cio letni. Znuzony, bez apetytu, obcy ... przy wspaniale urzadzonym stole. Na szczescie, jedna taka (inzynier cywilny .. 24 lat ... dodam, moja córka) zorganizowala maly szalas dla dzieciaka z czterech kawalków drewna. Chlopak odzyskal spontanicznosc, zaczal jesc. Wczesniej, bylo mu "jeden karabin" czy podaja szynke czy kawior. Prosze znizyc (wzrosnac) do mentalnosci dzieci. "Zapomnial wól jak cieleciem byl" J.53 Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: janek53 masz świętą rację, 30.12.16, 19:23 zaraz zaraz, pytanie bylo tylko o jedzenie, a nie jak zorganizowac... 3 latek niekoniecznie zje to co 11, kazda grupa wiekowa ma swoje upodobania, dlatego sugerowalam dostosowanie potraw do gustu Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: janek53 masz świętą rację, 30.12.16, 19:41 roseane querida Nie jest mozliwe przygotowanie 11-tu potraw dla 11-tu wieków. Nalezy wybrac recepte dla 11-latków i ci mlodsi, beda wiecej niz wdzieczni bowiem beda sie czuli nobilitados (wyróznieni ... na uwadze ... a nie ci ... mali). Zle traktowanie malych dzieci w gronie starszych, moze sprowokowac kompleks na cale zycie. Rozwiazanie: nie róznicowac dzieci wg. wieku. Wszystkie, TO SAMO. Bedzie to kielbasa czy bigos. Starsi, niech wybieraja. Bardzo wazny jest konkurs. Bez kryterium ... kto jest lepszy, szybszy. Kryterium powinno byc ... pomysl, idea, sposób. Jestem pewny, ze ten 3-latek ... wygra. Ay ... i na deser ... o 12/24 2017, podalbym WSPANIALE LODY. Wszystkim bez wzgledu na wiek, beda wspaniale obserwujac: www.youtube.com/watch?v=C8mcUEQzQxc J53. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: janek53 masz świętą rację, 31.12.16, 12:01 janek53 napisał: > Nie jest mozliwe przygotowanie 11-tu potraw dla 11-tu wieków. Nikt tego nie zalecał, natomiast radzimy dobrać jednak potrawy które i 3 latek zje ze smakiem. Wszystkie znane mi tak małe dzieci w ogóle nie jedzą dużo po 20.00, i przede wszystkim nie jedzą o tej porze potraw wzdymających anii ciężkostrawnych.. Na gorący bigos podany o 22.00 powiedziałyby po prostu: błeee... > Zle traktowanie malych dzieci w gronie starszych, moze sprowokowac kompleks na > cale zycie. Co za bzdury. Podanie dzieciom lżejszych dań do wyboru to złe traktowanie? Kompleksy? Kiełbasa nobilituje? Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: janek53 masz świętą rację, 31.12.16, 18:01 Co za bzdury? Prosze porozmawiac z jakimkolwik psychologiem lub ... poczytac dokladnie to Forum: Tutaj. Reasumujac: Polecam kanapeczki z szyneczka, pizza, coca-cola, ... i inne podobne. J53 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: janek53 masz świętą rację, 01.01.17, 12:05 Sonia zapewne przygotowała już menu wg swoich upodobań, życzę więc wszystkiego dobrego w Nowym Roku przy tej Twojej coca-coli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonia Re: janek53 masz świętą rację, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.17, 14:32 Coli nie było. 😊ale kilka butelek picolo poszło. Te małe potwory mają niespotykaną energię. Najmłodsi padli o pierwszej... Były zapiekanki, mini kiełbaski w cieście francuskim, kanapeczkk, sałatki, mus czekoladowy, kilka rodzajów drobnych ciasteczek, 3 bit, mufiny i inne rozne tam takie... Nadmuchałam blisko 80 balonów i ledwo zipię 😉 Szyszki z ryżu preparowanego zrobiły furorę. Owoce niestety nie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: janek53 masz świętą rację, 01.01.17, 15:45 :-) Ta moja coca-cola to 501 z Puerto de Santa María (Kadyks): Taka Goraco polecam. I jesli jemu towarzyszy ten Cohiba ... nic do dodania. Oczywiscie, to deser. Wszystkiego dobrego dla polskich kucharek i kucharzy na tym Forum. Zapomnijcie o Japonii i innych. Skoncentrujcie sie na "pierogach i bigosie". Wkrótce, opublikuje na GP poledwice wieprzowa (z cieleciny czy z wola) w sosie Pedro Jimenez Tutaj z winogronami i sliwkami. J53. Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: janek53 masz świętą rację, 01.01.17, 16:06 501: Prepare sus sentidos para una experiencia única e inmemorable. Déjese arrastrar por su color ámbar oscuro con reflejos caoba. Permítase el placer de sentir sus notas, ... saboree su boca, sedosa y aterciopelada. Es ... más que un placer, toda una experiencia. Przygotuj twoje zmysly do jedynego, niezapomnianego doswiadczenia. Pozwól sobie, niech cie przyciagnie jego bursztynowy ciemny kolor z blyskami mahoña. Pozwól sobie przyjemnosc czucia jego nut, ... smaku w ustach ... jedwabnego i aksamitnego. To nie tylko przyjemnosc ... to DOSWIADCZENIE. J53. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: janek53 masz świętą rację, 01.01.17, 16:57 janek53 napisał: > Zapomnijcie > o Japonii i innych. Skoncentrujcie sie na "pierogach i bigosie". A dlaczego mamy zapominać? Kuchnia japońska jest ciekawa i zdrowa. Ja akurat spędziłam bardzo miło wieczór sylwestrowy przy sushi. Tobie polecam zapomnieć o mocnych napojach wyskokowych i cygarach, które tu reklamujesz. Odpowiedz Link Zgłoś