Dodaj do ulubionych

karmelizowanie cebuli

15.01.17, 17:19
Zrobiłam po raz pierwszy francuska zupę cebulowa i jak sie okazało za mało zbrązowilam cebule. Smażyłam pol na pol na oliwie i maśle. Pod koniec smażenia cebula zaczynała sie przypalac. Macie jakis patent zeby cebule rzeczywiście skarmelizować ale nie przypalić ?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: karmelizowanie cebuli 15.01.17, 17:28
      dlugo, nie za wysoka temp, mieszac- nic wiecej do glowy nie przychodzi
    • bene_gesserit Re: karmelizowanie cebuli 15.01.17, 17:38
      Bardzo, bardzo długo na bardzo, bardzo małym ogniu. Anthony Bourdain smaży cebule około 40-60 minut, Gordon Ramsay - restauracyjną ilość siekanej cebuli na wiele zup poleca smażyć 4 godziny. Obaj twierdzą, że cebula powinna być nie złota, ale ciemnobrązowa. Ale Roux Jr uważa, że 30-40 minut wystarczy i złota cebula jest ok.

Ponieważ w cebuli jest dużo cukru (w zależności od gatunku, średnio, o ile mnie pamięć nie myli, około 8-9%) ogień musi być malusieńki. Wtedy nie ma mowy o przypaleniu, niezależnie za czyimi wskazówkami podążysz. Do smażenia imo tylko klarowane masło. Patelnię warto zdeglasować białym winem, a do zupy pod koniec gotowania dodać trochę koniaku.
    • bene_gesserit Re: karmelizowanie cebuli 15.01.17, 17:38
      Bardzo, bardzo długo na bardzo, bardzo małym ogniu. Anthony Bourdain smaży cebule około 40-60 minut, Gordon Ramsay - restauracyjną ilość siekanej cebuli na wiele zup poleca smażyć 4 godziny. Obaj twierdzą, że cebula powinna być nie złota, ale ciemnobrązowa. Ale Roux Jr uważa, że 30-40 minut wystarczy i złota cebula jest ok.

Ponieważ w cebuli jest dużo cukru (w zależności od gatunku, średnio, o ile mnie pamięć nie myli, około 8-9%) ogień musi być malusieńki. Wtedy nie ma mowy o przypaleniu, niezależnie za czyimi wskazówkami podążysz. Do smażenia imo tylko klarowane masło. Patelnię warto zdeglasować białym winem, a do zupy pod koniec gotowania dodać trochę koniaku.
    • Gość: magato Re: karmelizowanie cebuli IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.17, 13:40
      ja nie smażę na maśle, masło do samej zupy dodaję dla zapachu - samo smażenie nigdy mi nie zajmuje dłużej niż 10 min, bo cebula dośc szybko brązowieje, kluczem jest mieszanie i doprowadzenie cebuli do mocno brązowego koloru - robię to w garnku, w którym będzie zupa, zwykle cebula jest już bardzo miękka i dość mocno przylega do dna garnka - wtedy zalewam całość wodą i zagotowuję, żeby uzyskać karmelowy kolor wywaru
      • Gość: magato Re: karmelizowanie cebuli IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.17, 13:42
        i nie trzeba się bać "przypalenia" - żeby zrobić smaczną zupę cebulową, cebulę należy przypalić, byle nie doprowadzić do zczernienia :)
        • krysia20000 Re: karmelizowanie cebuli 18.01.17, 18:35
          Pojęcia nie masz bladego o francuskiej zupie cebulowej. Nawet nie próbuj się chwalić, jakiego sera do używasz do tych skwarek zalanych.... wodą, trzymajcie mnie.
          • Gość: oo Re: karmelizowanie cebuli IP: *.dynamic.telkab.pl 18.01.17, 19:43
            o Krysia, skoro już jesteś powiedz jak zneutralizować właściwości zupy. cebulową mogłabym jeść codziennie po 3 miski ale już po jednej ląduję potem na 2 dni w wc z rozstrojem żołądka.
            • Gość: x zacznij od zjadania jednej filiżanki zupy, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 18.01.17, 20:14
              a nie całej miski.
      • bene_gesserit Re: karmelizowanie cebuli 18.01.17, 19:23
        Yhy. Znam kilka co najmniej kucharek, które 'sos boloński' robią w 10 minut. I to nawet nie z proszku - normalnie, z mięsa i pomidorów (ok, z przecieru). 'Ty gotujesz dwie-trzy godziny? Ale po co?' powiedziała mi kiedyś z autentycznym zdumieniem jedna. Dopóki nie spróbowała.

Spróbuj kiedyś zrobić cebulówkę tak, jak należy - różnica jest kolosalna.
    • mhr2 Re: karmelizowanie cebuli 19.01.17, 13:22
      sucha dobra patelnia, dobra temperatura, kladzie solona cebula, kilka minut, przykrywka da co dalej?
      • bene_gesserit Re: karmelizowanie cebuli 19.01.17, 18:44
        Solona cebula puści sok i będzie się w nim dusić. Efekt będzie smaczny, ale duszona cebula to nie to samo, co skarmelizowana. Cebulowa z duszonej będzie zupełnie inną zupą. Mniej interesującą, myślę.
        • fusun1804 Re: karmelizowanie cebuli 19.01.17, 21:08
          www.christophercina.com/2010/11/soupe-a-

Znalazłam taki przepis w necie. Zaczęłam panikować ze sie cebula przypala i pominęłam ostatni etap.
          • bene_gesserit Re: karmelizowanie cebuli 20.01.17, 22:28
            Ja bym sie nie sluchała receptury na zupę cebulową, w której polecają smażyć na oleju. To idiotyzm. Nic nie zastąpi niebiańskiego aromatu cebuli smażonej na klarowanym maśle.
        • mhr2 Re: karmelizowanie cebuli 20.01.17, 12:23
          bene_gesserit napisała:

> Solona cebula puści sok i będzie się w nim dusić.

początkowo, dalej wyparuje i bedzie sie karmelizować
          • bene_gesserit Re: karmelizowanie cebuli 20.01.17, 22:27
            Nieprawda - wyparuje woda, cukier zostanie i bez tłuszczu wszystko się pięknie przypali.
            • mhr2 Re: karmelizowanie cebuli 21.01.17, 10:17
              bene_gesserit napisała:

> Nieprawda -

Przykro mi, nie przypali, wpraw nie masz!
              • bene_gesserit Re: karmelizowanie cebuli 21.01.17, 15:42
                Ty nie masz pojęcia o czym piszesz. To jasno wynika z tego, co piszesz.
    • janek53 Re: karmelizowanie cebuli 20.01.17, 16:48
      "Macie jakis patent zeby cebule rzeczywiście skarmelizować ale nie przypalić ?"

Cebula karmelizowana, jak wiekszosc potraw, jej jakosc i przygotowanie glównie zalezy od jakosci produktu bazowego i w tym przypadku, od jakosci (typu) cebuli. Najlepsza cebula do karmelizacji to ta slodka, która ma wiecej zawartosci cukru niz ta "normalna".

Przygotowanie:

1. Pokroic cebule w tzw. piórka.
      2. Na wolnym ogniu smazyc na olivie (lapiej "Virgen") az do uzyskania sosu ... tzn. mieszanki oliwy i soku króry powstanie ze smazonej (gotowanej/konfitowanej) cebuli.
      3. Kiedy sos sie utworzy, nalezy dodac cukier )ok. 1-2 lyzki stolowe na . Najlepiej brazowy aby uzyskac efekt koloru. Smak tez bedzie inny (lepszy) niz tylko z cukru wlasnej cebuli.
      4. Kiedy cukier sie rozpusci w sosie, dodac ok. 100 ml (setke) winagre z jablka. Smazyc/konfitowac 10 minut.
      5. Po tym czasie, dodac ok. 100 ml brandy które jest lekko slodkie. Smazyc/konfitowac 10-15 minut na malym ogniu az alkohol wyparuje.

Gotowe. Tak robie od 30-tu lat i jest ... wspaniala. Dodatek do wszystkiego (prawie).

Taki maly przyklad (bez brandy). :-)
      www.youtube.com/watch?v=9nNo9AMZ4Hk
      J53.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka