Dodaj do ulubionych

risotto - z czym??? grzyby? kura? szukam pomyslu!

04.10.04, 20:37
Chce zrobic risotto ale nie milanese, ani risi e bisi tylko troche bogatsze,
moze z pieczarkami? z kurczakiem? no nie wiem wlasnie z czym jeszcze? szukam
inspiracji, pomozcie! byle nie z owocami morza, bo dwoje domownikow ich nie
toleruje. Ale wszystko inne moze byc. I powiedzcie, czy smazycie to na
poczatku, z cebula, czy moze osobno i dodajecie pod koniec? Bo jedne przepisy
podaja zeby wrzucac surowy ryz np. do podsmazonej kury, a inne odwrotnie -
surowa kure do ryzu 5 min. przed koncem. No i nie wiem... A risotto z ryba?
Lososiem na przyklad? Probowaliscie?
Zainspirujecie mnie!!!
Obserwuj wątek
    • kate_b Re: risotto - z czym??? grzyby? kura? szukam pomy 04.10.04, 20:51
      Ja robie risotto z kurczakiem, pieczarkami, cebula, marchewka gotowana i
      groszkiem. Kroje wszystko, podduszam pieczarki i cebule, kurczaka wykorzystuje
      ugotowanego. Mieszam z ugotowanym ryzem, doprawiam sola i pieprzem, wlewam tez
      troszke rosolku, zeby nie bylo suche i pakuje do piekarnika na jakies 20 minut.
      Moja rodzinka to lubi, ale pewnie kazdy ma swoje upodobania :)
      • Gość: marghe_72 Re: risotto - z czym??? grzyby? kura? szukam pomy IP: *.acn.waw.pl 04.10.04, 21:13
        Kate, wybacz, ale Ty nie robisz risotta.

Co do risotta, to wszystko mozna.. ale raczej nie dawaj za duzo składników.
        wrzuc w wyszukiwarkę, a na 100% znajdziesz inspirację

Cebula najpierw, potem ryz, wino , bulion a nastepnie dodatki
        • giezik Re: risotto - z czym??? grzyby? kura? szukam pomy 04.10.04, 21:19
          ufff, marghe pierwsza wyszla na niemilą
          :)
          • Gość: marghe_72 Re: risotto - z czym??? grzyby? kura? szukam pomy IP: *.acn.waw.pl 04.10.04, 21:20
            Giezik, toć wiadomo ze jestem przemądrzała czepialską zołzą.
            m.
            • giezik Re: risotto - z czym??? grzyby? kura? szukam pomy 04.10.04, 21:26
              okropna Ty
    • giezik gruusia 04.10.04, 21:27
      najprostsza podstawa: (zamiast oliwek moga byc grzyby)
      Risotto z oliwkami
      Data: 06-04-2004
      Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
      Kategoria: Jednogarnkowe, Bez mięsa, Ryż.
      Ilość porcji: 3
      Składniki:
      1 łyżeczka oliwy z oliwek
      cebula
      • Gość: marghe_72 Re: gruusia IP: *.acn.waw.pl 04.10.04, 21:39
        Risotto z np:
        karoczchami
        szparagami
        krewetkami (odpada , wiem.. a szkoda)
        krewetkami i dynią
        szpinakiem
        z 4 serami
        z papryką

i setki innych
        • gruuusia Re: gruusia 04.10.04, 22:21
          Z oliwkami fajne, dzieki! A z karczochami albo szparagami chetnie sprobuje, ale
          nigdy ich nie uzywalam. Szparagami wszyscy strasza, ze gorzkie sie robia i
          gotowanie ich to wyzsza szkola jazdy. A za karczocha to w ogole nie wiem jak
          sie zabrac. A i jedno i drugie pyszne. Podpowiecie jak do risotto przygotowac?
          • marghe_72 Re: gruusia 04.10.04, 22:22
            propozycji to ja mam jeszcze duuuuzo.
            Fakt, z karczochami moze byc problem.
            Swiezych u nas nie ma
            • Gość: giezik Re: gruusia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 07:08
              świeże bywają ale na wiosne jakoś tak.

Potrzebne bedzie - ryż arborio, cebulka, masło lub oliwa z oliwek. bulion (drobiowy), butelka białego wytrawnego wina ni i któryś z wymienionych dodatków, parmezan
              • giezik a jeszcze (nie dla porofobów) 05.10.04, 07:31
                Risotto z porem i mascarpone
                Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
                Ilość porcji: 4
                Składniki:
                1 1/2 l bulion drobiowy
          • linn_linn Re: risotto szpragowe 05.10.04, 09:48
            Ze szparagowym nie ma problemow: do risotta powinno sie uzywac samych czubkow,
            a te sa delikatne / reszte mozna zrobic w innej postaci, np. zapiekane /.
            • Gość: zuzinkas Re: risotto szpragowe IP: 212.97.52.* 05.10.04, 10:47
              Ja uwielbiam z dynia!!!
              • lama_83 Boże! Ratunku.... 05.10.04, 11:00
                Jestem początkową kucharką (W końcu czego się nie robi dla mężczyzn). Tak
                czytam i czytam, bo chciałabym zrobić risotto. Ale:
                Co to jest mascarbone? Ile tych składników? Gdzie kupić ryż arborio? A można by
                zrobić ze zwykłego ryżu, i np. z pieczarkami, papryką i kurczakiem? A jak w
                ogóle smakuje z dynią. Drodzy forumowicze poradźcie coś. Coś smacznego i dla
                początkującej kucharki. Szukałam na innych stronach, każdy wychwala smak
                risotto, a ja nie wiem w końcu co i jak zrobić!

Pozdrawiam
                • ziemiomorze Risotto babci Iny 05.10.04, 11:48
                  Kazde risotto zaczyna sie tak samo: na podgrzana oliwe z przesmazona cebula
                  wrzuca sie suchy ryz i smazy, mieszajac energicznie, dopoki nie wchlonie calego
                  tluszczu. Potem zalewa sie wrzacym bulionem +ew. wino (sa rozne szkoly, moj
                  Wloch do milaneze dodawal wino na wydaniu). A potem, z grubsza, hulaj dusza.
                  Najprostsze, bardzo polskie risotto robila moja babcia Ina - 10 minut przed
                  koncem gotowania jw ryzu dodawala mieszanke drobno pokrojonych warzyw
                  (wloszczyzna bez pora), wzbogacona o kawalek poszatkowanej kapusty i sporo
                  pokrojonego w kosteczke kiszonego ogorka. Czasem dodawala jakies drobiowe
                  mieso. Doprawiala koperkiem.

Z dynia to ostroznie - jak z kasza gryczana: albo sie za nia przepada albo
                  nienawidzi.

zet
                  • linn_linn Re: Risotto babci Iny 05.10.04, 12:01
                    Bialym winem nalezy skropic leciutko podsmazony ryz: kontunuowac dopiero po
                    calkowitym odparowaniu wina.
                • marghe_72 Re: Boże! Ratunku.... 05.10.04, 11:52
                  ryz arborio dostaniesz w wiekszosci supermarketów np firmy Gallo
                  od biedy mozna zastąpic innym, ale ja polecam włoski.
                  MAscarpone to ser, biały , maslany ser, który stanowi podstawę Tiramisu' ale
                  nadaje sie równiez do dan słonych

Reszta (wykonanie risotta) nizej. Ja najpierw podlewam winem, potem bulion.
                  • marghe_72 Re: Boże! Ratunku.... 05.10.04, 12:27
                    znaczy sie wyzej.. źle mi sie post podpiąl
                    m.
        • Gość: kardamon1 Re: gruusia IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.04, 14:50
          Gość portalu: marghe_72 napisał(a):

> Risotto z np:
          > krewetkami (odpada , wiem.. a szkoda)
          > krewetkami i dynią

a ja bym spróbował z tymi krewetkami tyle, że raczej bez dyni. coś jeszcze do
          tego dodać? i kiedy wrzucić krewetki? na koniec?

pozdr
    • Gość: czarek11 Re: risotto - z czym??? grzyby? kura? szukam pomy IP: *.uz.zgora.pl 05.10.04, 14:08
      to znaczy ze ryz taki suchy po podsmazeniu na oliwie będzie miękki???!!! Ja
      zwsze gotowałam i nie wiedziała że można smażyć, czy on będzie zrumieniony jak
      dużo tej oliwy i jak długo smażyć?
      • giezik Re: risotto - z czym??? grzyby? kura? szukam pomy 05.10.04, 14:10
        nie bedzie miękki, ani zrumieniony (no chyba ze za długo go potrzymasz) ziarenka powinny dokladnie "obtoczyć się w tłuszczu" i dopiero wtedy dolać wina, czy bulionu
        • lama_83 Re: risotto - z czym??? grzyby? kura? szukam pomy 05.10.04, 14:17
          Mhm... Moja ciekawość zastała zaspokojona w 100%.
          Dzięki wszystkim.
        • linn_linn Re: risotto - z czym??? grzyby? kura? szukam pomy 05.10.04, 14:31
          Dokladnie ryz powinien sie zeszklic. Wtedy skrapia sie go winem.
          • linn_linn Re: risotto dla poczatkujacych i nie tylko 05.10.04, 15:33
            Klasyczny sposob przyrzadzania risotta:
            mojegotowanie.onet.pl/3136,135,17,supertemat.html
          • ziemiomorze Re: risotto - z czym??? grzyby? kura? szukam pomy 05.10.04, 16:51
            linn_linn napisała:

> Dokladnie ryz powinien sie zeszklic. Wtedy skrapia sie go winem.

Dokladnie on powinien wchlanac cala oliwe.
            A z tym winem to sa dwie szkoly :-)
            • linn_linn Re: risotto - z czym??? grzyby? kura? szukam pomy 05.10.04, 17:44
              Poznaje sie po tym, ze ryz jest zeszklony: nawet to tlumaczona, ze ziarnka ryzu
              zamykaja sie, co nie dopuszcza do pozniejszego powstania "papki". Co do wina,
              ja spotykam sie ze szkola pierwsza / nawet z podkresleniem faktu koniecznosci
              odparowania wina /. Mowie o kucharzach profesjonalnych, a nie o kucharzach
              domowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka