Gość: anka IP: *.dynamic-ww-07.vectranet.pl 23.10.17, 15:28 czy dodajecie jajko do ciasta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hazo Re: ciaasto na pierogi 23.10.17, 18:18 Ja też dodaję. Czasami jajko zamieniam na samo żółtko. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: ciaasto na pierogi 23.10.17, 18:51 do bezglutnowych tak, do zwyklych nie Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: ciaasto na pierogi 23.10.17, 19:49 Całych jajek nie dodaję. Dodaję same żółtka. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: ciaasto na pierogi 24.10.17, 09:01 Zawsze dodaję dwa jajka do ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x moje pierogi to tylko mąka, woda i sól IP: *.unity-media.net 23.10.17, 19:57 plus nadzienie Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: moje pierogi to tylko mąka, woda i sól 24.10.17, 09:03 Z mąki wody i soli robię ciasto solne do lepieni i wypiekania rozmaitych ozdóbek :) Z mąki wody i jajek robię ciasto na pierogi. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia20000 Re: moje pierogi to tylko mąka, woda i sól 24.10.17, 10:39 Trochę soli do smaku nigdy nie zaszkodzi. Natomiast jaja nie są konieczne do zawiązania masy o elastyczności i spoistości pozwalającej na uzyskanie cienkich płatów ciasta, w które można coś zawinąć i wrzucić do kipieli bez obaw, że się rozpuści. Chińczycy z powodzeniem od tysięcy lat ciasta pierogowe i makaronowe wykonują zarówno z udziałem, jak i bez udziału jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: ciaasto na pierogi 24.10.17, 14:21 Nie!!!!! Jajko powoduje, że ciasto jest za twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: ciaasto na pierogi 24.10.17, 16:24 znana.jako.ggigus napisała: > Nie!!!!! Jajko powoduje, że ciasto jest za twarde. Wystarczy wówczas dać nieco więcej wody. Albo dodać trochę oleju roślinnego do ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: ciaasto na pierogi 24.10.17, 16:35 Jajko - białko - z natury utwardza ciasto, więc po co je dawać. Olej, mąka, woda, sól i cukier i jest git. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x cukier jest niezdrowy, IP: *.unity-media.net 24.10.17, 16:57 wódka lepiej krzepi Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: ciaasto na pierogi 24.10.17, 17:02 znana.jako.ggigus napisała: > Jajko - białko - z natury utwardza ciasto, więc po co je dawać. Bo daje lepszy smak ciasta i kolor. Ja wolę ciasto z jajkiem, a nawet z dwoma :) Twardość ciasta reguluję ilością wody. Do ruskich wolę ciasto bardziej miękkie i grubsze, do tych z mięsem ciasto robię twardsze i cieńsze. Do najbardziej miękkiego ciasta na knedle ze śliwkami dodaję jeszcze prócz jajka i mąki gotowane ziemniaki. Choć np. moja Mama robiła śliwkowe knedle ze zwykłego ciasta pierogowego bez dodatku ziemniaków. Tak też można. Choć przyznaję, że można i bez jajka. Też wyjdą pierogi. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: ciaasto na pierogi 24.10.17, 18:40 Kolor można dzieki kurkumie, ak ktoś musi. Do knedli ze śliwkami można dawać ziemniaki, ale nie trzeba. Polecam ciasto drożdżowe i do słodkich i do wytrawyych. Wytrawne pierogi na cieście drożdżowym, na surowo przysmażone w patelni, a potem lekko podlane wodą - pycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hazo Re: ciaasto na pierogi 24.10.17, 20:03 Ja jeszcze czasami dodaję do ciasta na pierogi masło. Albo roztopione albo zmieszane z gorącą wodą. Ciasta na pierogi nie solę. Bardzo dobre jest też ciasto na pierogi z dodatkiem maślanki. Mąka + maślanka + u mnie jajko. Maślankę trzeba dodawać stopniowo aż do uzyskania właściwej konsystencji ciasta. Jajko to mój dodatek, ciasto z maślanką z Galerii Potraw sprzed wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: ciaasto na pierogi 24.10.17, 17:13 znana.jako.ggigus napisała: > Olej, mąka, woda, sól i cukier i jest git. A po co cukier? Do ciasta na pierogi ruskie np...Ja sól daję do wody do gotowania, nie do ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: ciaasto na pierogi 24.10.17, 17:24 Sol i cukier to naturalne wzmacniacze smaku. Gdzie s#l, tam i cukier, jak mawia moja szefowa, doskonala kucharka. Jej bawarska salatka katroflana to marzenie, ideal i czyste piekno. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: ciaasto na pierogi 24.10.17, 17:30 znana.jako.ggigus napisała: > Sol i cukier to naturalne wzmacniacze smaku. Gdzie s#l, tam i cukier, jak mawia > moja szefowa, doskonala kucharka. > Jej bawarska salatka katroflana to marzenie, ideal i czyste piekno. No ja soli do ciasta też nie daję. Ale po co cukier do ciasta na słone pierogi? Farsz jest w tym wypadku nośnikiem smaku. A ciasto jedynie jego neutralną otoczką. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: ciaasto na pierogi 24.10.17, 18:38 Sól i cukier to wzmacniacze smaku. Solisz też lekko wodę na słodkie pierogi owocowe. Spróbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: ciaasto na pierogi 25.10.17, 08:49 znana.jako.ggigus napisała: > Sól i cukier to wzmacniacze smaku. Solisz też lekko wodę na słodkie pierogi owo > cowe. Zawsze solę wodę na pierogi, nie dodaje soli do ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: ciaasto na pierogi 25.10.17, 11:01 A ja dodaję szczyptę soli do ciasta, jak i do ciasta na pizzę też się dodaje. Wzmacniacz smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: ciaasto na pierogi 25.10.17, 12:16 znana.jako.ggigus napisała: > A ja dodaję szczyptę soli do ciasta, jak i do ciasta na pizzę też się dodaje. Do ciasta na pizzę dodaję, bo jem ten rancik bez nadzienia i byłby on bez smaku, do drożdżowego placka nie, wystarcza mi cukier. Odpowiedz Link Zgłoś