Dodaj do ulubionych

Fit przepisy do mrożenia

IP: *.117.136.198.static.3s.pl 28.11.17, 13:03
Hej!

Od kilku lat staram się zdrowo i dobrze odżywiać, zmieniliśmy z partnerem dużo złych nawyków, jednak teraz przyszedł taki okres, że bardzo dużo czasu poświęcamy pracy (w której czasem nie mam czasu wstać od biurka przez kilka godzin), a jak nie jesteśmy w pracy to staramy się nadrobić szeroko rozumiane "życie". Z tego powodu w domu bywam gościem. I przez to cierpi nasze "bycie FIT". Ja praktycznie przestałam jeść (oczywiście schudłam kilka kilo, prawie już zanikając ale nie o to chodzi), a partner na nowo zaczął stołować się po jakiś stołówkach itd.
Dlatego chciałabym na nowo zacząć gotować i odpowiednio się odżywiać, umiem gotować, lubię to robić, jednak na razie czasy gdzie mogłam poświęcić wiele czasu na gotowanie minęły.
Jednak raz na 2 tygodnie mam w miarę wolne kilka dni plus weekend (jak się akurat zdarzy bez imprezy) i wtedy chciałabym "nagotować" na gorsze czasy, gdzie będę z pracy wracać po 10,12 czy 15 godzinach siedzenia.
Co takiego nadaję się na zdrowe, zbilansowane posiłki, które można mrozić i będą dalej dobre po rozmrożeniu? Wiem, że zupy czy nawet buliony na bazy się ładnie mrożą, będę też mroziła bazy na koktajle owocowo - warzywne w ramach 1 lub 2 śniadania, co jeszcze? Jak kiedyś próbowałam mrozić "jednogarnkowce" to większość np. kaszott wychodziła potem albo sucha albo "rozmymłana".Może lepiej się przerzucić na jakieś zdrowe sosy do ryżu bądź makaronu?
Help!
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Fit przepisy do mrożenia 28.11.17, 15:14
      ryz, kasze mroza sie dobrze bez dodatkow - mrozilam jaglana i gryczana

      nie nadaja sie do mrozenia zupy dodatkiem ryzu, makaronu, ale wszelkie purre warzywne owszem,
      moja corka uwielbia zupe na bazie dyni, marchewki i rzey - jednorazowo robie duzy gar i potem jszecze goraco wlewam do sloikow, zakrecam - zamykaja sie hermetycznie i stoja w lodowce , srednio zjadane w ciagu 2 tygodnii.

      jesli pieczen to juz w plastrach, by zredukowac czas odgzewania - wolowona, wieprzowina, jagnie znosza odmrazanie lepiej niz kurczak, mniej strat smakowych

      wszelkie kotlety / pulpety / klops- rybne, miesne sie dobrze mroza

      sosy do makaronu, pomidorowe np , nawet z miesem tez sie dobrze mroza, lepiej niz same pomidory :) - lepszy smak
      • kakiaa Re: Fit przepisy do mrożenia 29.11.17, 08:28
        Dobrze mrozi się jednogarnkowce bez bazy skrobiowej/zbożowej (bez ziemniaków, ryżu, kaszy itp.) - gulasze, curry, leczo, sosy grzybowe i pomidorowe, duszona kapusta czy obgotowany kalafior/brokuł. Makaron, kasze czy ryż lepiej ugotować na świeżo. Polecam robienie przetworów na zimę - kiszonki, sałatki warzywne - potem do kotleta wystarczy otworzyć słoik ogórków i surówka z głowy. Na większość warzyw już w sumie za późno, ale jest jeszcze szansa na kiszoną kapustę i sałatkę z buraczków.
    • nobullshit Re: Fit przepisy do mrożenia 29.11.17, 15:02
      Rozumiem, że mięso i ryby jadacie?
      Pomroź poporcjowane, chude, dobrej jakości mięso - polędwicę wołową, sznycle cielęce, filety z indyka (tu nie wiem, jak z jakością, ale chude są.) I rybne filety.
      Wychodząc do pracy wyjmujesz dwie porcje mięsa z zamrażarki. O tej porze roku mogą zostać na stole, chyba, że masz zwierzęta. Ryba może niech się rozmraża w lodówce.
      Po powrocie z pracy upieczesz je w piekarniku bez tłuszczu albo usmażysz bez tłuszczu na patelni, gotując w tym czasie ryż / kaszę / ziemniaki i przygotowując sałatę z z zielska z dodatkami lub otwierając słoik czy pudełko z surówką. 15 minut. Na węglowodany, mięso będzie gotowe szybciej - ale musisz nagrzać piekarnik.
    • Gość: ida Re: Fit przepisy do mrożenia IP: *.icpnet.pl 30.11.17, 10:39
      O mrożeniu już dużo padło, nie pytasz o inne sposoby, ale może się przyda. Rozumiem, że po 15h nie ma się ochoty nic robić, ale po 10 już można chociaż trochę ;) Ja odpalam jednego wieczora piekarnik i właściwie bez większej pracy mam jedzenie na 3 dni (niektórzy przechowują i cały tydzień, ale ja bym nie zjadła mięsa zrobionego 5 dni wcześniej). Wrzucam ze dwa rodzaje mięsa (indyk, kurczak, ryba), do tego różne warzywa w oliwie i przyprawach (dynia, batat, brokuły, cebula, marchew itd.). Do tego gar kaszy, jeszcze prościej kuskusu, można dać tortillę czy kawałek żytniego chleba. Polecam w ogóle całą rzeszę filmów na yt wokół "meal prep", jest też dużo o mrożeniu, ale też o szybkim przygotowywaniu posiłków na zapas.

      Co mroziłam: zupy (nie tylko kremy, ale tez np. ogórkową z ziemniakami - pyszna), kotlety warzywne (kalafiorowe z jadłonomii) i mięsne, bazy do koktajli.
      • monalisa2016 Re: Fit przepisy do mrożenia 01.12.17, 00:30
        Nic nie mrożę, skoro cos gotuję, gotuję więcej ponieważ wiem z góry ze przyjdzie taki dzień kiedy wraca sie bardzo późno z pracy a chce sie zjeść coś ciepłego. Czy to gulasz, czy zupy, czy inne potrawy ugotowany nadmiar wkładam/wlewam gorące do słoików i sie samo zawekuje, po ostudzeniu marsz z tym do lodówki, a potem jak znalazł.

        W dzisiejszych czasach przy tych możliwościach i różnorodności mrożonych warzyw oraz odrobinie kreatywności można zrobić świeżą potrawę na patelni w ciągu 20 minut nie trzeba godzinami stać w kuchni. :-)
        • damdalen Re: Fit przepisy do mrożenia 01.12.17, 09:39
          Z gotowych dań wartych zamrożenia polecam pierogi z soczewicą (oczywiście z innymi farszami też mogą być, ale te są dość "fit", szczególnie jeśli do soczewicy dodamy warzyw). Ja wolę mrozić już ugotowane pierogi, bo takie można szybko odgrzać, zabrać do pracy.
      • znana.jako.ggigus Re: Fit przepisy do mrożenia 04.12.17, 07:06
        Aha i np, namaczanie. Ja namaczam rano kaszę średnioziarnistą i po południu nastawiam ten sam garnek, nie dolewam wody nic. Woda się zagotuje, wyłąaczam, garnek stoi na płycie i jest pyszna kasza o grubych ziarnach.
        W międzyczasie gotuję sos. 10 min.
        Wstanie od czasu do czasu od biurka to normalna przerwa, potrzebna każdemu.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka