Dodaj do ulubionych

Kopiowanie

29.12.17, 16:07
Na święta zrobiłam kopię ciasta swojej bez wątpienia ulubionej cukierni, czyli Lukullusa: kruche, na to warstwa kremu kajmakowego, na to śliwki w brandy, na to gorzka czekolada. Zmodyfikowane (więcej kruchego, bo to i chłop, i rodzina lubią najbardziej). Proste, a efekt - przefajny, noi o wiele tańszy niż wybujała cena oryginału.

Macie w swoim kuchennym doświadczeniu jakieś udane kopie czegoś z restauracji, cukierni?
Obserwuj wątek
    • evro44 Re: Kopiowanie 29.12.17, 16:37
      Ja popełniłam "odgapioną" zupę rybną którą mój mąż zachwycił się onegdaj. Mocno paprykowa z dodatkiem cukini i świeżej papryki, kawałkami dorsza, zwieńczona krewetkami. Coś na modłę halaszle.
    • krysia20000 Re: Kopiowanie 29.12.17, 20:22
      Wszystko, co robię to mniej lub bardziej zgodne z oryginałem kopie. W tym roku skopiowałem udatnie rogale marcińskie, panettone i jabłeczniki z kalifornijskiego Juliana. Zaraz się zabiorę za dolmy niczym z puszki z tureckiego sklepu. I tażyna z jagnięcej nogi, zupełnie jakby z podnóża Atlasu.
      • aqua48 Re: Kopiowanie 29.12.17, 21:05
        Tak. Praktycznie ile razy idę do jakiejś restauracji to potem mąż prosi bym zrobiła jakąś potrawę, która mu smakowała w domu. Robiłam zupę porową z łososiem i ziemniakami, paelle, pierożki chimkali, kurczaka po indyjsku, i wiele innych..
    • mhr2 Re: Kopiowanie 30.12.17, 11:14
      Inspiration uwielbiam 😎
    • scoutek Re: Kopiowanie 30.12.17, 11:40
      Po to łażę po knajpach
      Po inspiracje
    • janek53 Re: Kopiowanie 31.12.17, 01:45
      A mnie sie dzieje dokladnie odwrotnie. Kiedy odwiedzam jakas restauracje, sugeruje dodanie do karty nowych dan mojego autorstwa. Po tygodniu, czesto pojawiaja sie w kartach, szczególnie w tzw. "Menú del día" (Menu dzienne).
      :-) J53
      • krysia20000 Re: Kopiowanie 02.01.18, 12:18
        No no no! Ale to chyba 'menú del Dios', panie profesorze od soli i pieprzu?
        • janek53 Re: Kopiowanie 05.01.18, 03:55
          krysia20000
          Kiedys (jakies 50 lat temu):
          Pewna pani (nauczycielka), zapytala uczniów czym/kim chca byc w przyszlosci?
          Kiedy doszlo do Janka:
          Janek: Chce byc zolnierzem.
          Pani: Janku. Nie boisz sie, ze nieprzyjaciel cie zastrzeli?
          Janek: Nie.
          Pani: I skad masz ta pewnosc?
          Janek: Proste. Tym nieprzyjacielem bede ja.

:-) Saludos.
          J53.
          • mhr2 Re: Kopiowanie 05.01.18, 13:20
            janek53 napisał:

> krysia20000
            > Kiedys (jakies 50 lat temu):
            > Pewna pani (nauczycielka), zapytala uczniów czym/kim chca byc w przyszlosci?
            > Kiedy doszlo do Janka:
            > Janek: Chce byc zolnierzem.
            > Pani: Janku. Nie boisz sie, ze nieprzyjaciel cie zastrzeli?
            > Janek: Nie.
            > Pani: I skad masz ta pewnosc?
            > Janek: Proste. Tym nieprzyjacielem bede ja.
            >
            > :-) Saludos.
            > J53.

👍
            • pi.asia Re: Kopiowanie 03.02.18, 11:55
              A mnie sakramencko wkurzają renomowane firmy, które wszem i wobec podają przepis na jakieś swoje genialne cudo, po czym okazuje się, że z podanych składników w podanych proporcjach wychodzi wielkie NIC.
              Miałam tak kilka lat temu, gdy w Poradniku Domowym pojawił się przepis na mazurek cukierni Blikle. Ciasto należało zagnieść i rozwałkować, tyle że miało konsystencję śmietany i płynęło po stole radosną strugą. Jak już ktoś ujawnia swój firmowy przepis, to niech to robi uczciwie.
              • bene_gesserit Re: Kopiowanie 03.02.18, 14:33
                Cusz, Blikle właśnie upada, w wielkim stylu. Mnie to niestety nie dziwi.
                • janek53 Re: Kopiowanie 03.02.18, 16:37
                  Nie chodzi o ... "cóż"?
                  • bene_gesserit Re: Kopiowanie 03.02.18, 16:50
                    Nie, kicia. Chodzi o sarkazm wyrażony ortograficznie, ale ty nie rozumiesz takich subtelności. Nie dziwi.
          • qubraq Re: Kopiowanie 03.02.18, 17:00
            janek53 napisał:

> Kiedys (jakies 50 lat temu):

Kiedys - "jakies 50 lat temu" w dalekim kraju, jakis proamerykanski Hmong wywalil do mnie caly magazynek z M-16, na szczescie nie trafil ani razu...
            Pozdrawiem Cie drogi Janku ;-)

>
            > :-) Saludos.
            > J53.
            • janek53 Re: Kopiowanie 03.02.18, 18:01
              qubraq
              Zylem prawie 4 lata w Ameryce Lacinskiej (Chile, Argentina, Venezuela, 2 lata na Kubie) i ...

Besos. J53.
              • janek53 Re: Kopiowanie 03.02.18, 18:44
                Taki maly przypis przywieziony z Kuby:
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28309630,28309630.html
                Bylem, pilem "mojito", ... juz nie mówie o kolacji i naszym krewniaku (Józef Teodor Konrad Korzeniowski herbu Nałęcz) który spedzal tam ... godziny ... wiem dlaczego). Los dormilones (fasola która "spi" w nocy namoczona) ... to cos niesamowitego z dodatkiem ryzu, miesa z rozna i banan smazony:
                st2.depositphotos.com/1354142/7020/i/950/depositphotos_70205303-stock-photo-traditional-cuban-cuisine.jpg
                Deser:
                www.youtube.com/watch?v=e7AVH2IGMlU
                Prosze Panie z tego Forum aby zwrócily uwage proporcji kobiety/mezczyzni.

;-)
                J53.
                • evro44 Re: Kopiowanie 05.02.18, 15:00
                  ale jaki ma to związek z tematem wątku? Ja rozumiem fascynację kuchnią danego kraju czy regionu ale te wtrącenia ni z gruszki i odsyłanie do linku sprzed 13 lat ( olej z oliwek "bije" oliwę z oliwek) + ton mentora w innych wątkach. O co chodzi?
                  • Gość: x¹ janek chyba najadł się szaleju albo IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 05.02.18, 17:06
                    popija red bull z cykutą
                    • janek53 Re: janek chyba najadł się szaleju albo 07.02.18, 00:17
                      Aj ... kobieto "cotilla".
                      Janek na sniadanie pije "ardo zuria", a na obiad: "ardo beltza".
                      Kolacje oddaje sasiadowi ale nie odmawiam sobie "sagardo".
                      Wszystko, jako "towarzystwo". Más que agradable do wlasnych dan.
                      J53.
                      • bene_gesserit Re: janek chyba najadł się szaleju albo 07.02.18, 17:38
                        Trzy razy dziennie alkohol? W świetle twoich tu występów nie dziwi. Ale nie ma się czym chwalić.
                        • janek53 Re: janek chyba najadł się szaleju albo 07.02.18, 17:54
                          Niech pochwali sie pani swoimi bez ... plotkowania.
                          Zobaczymy. Ocenimy.
                          J53.
                          • bene_gesserit Re: janek chyba najadł się szaleju albo 07.02.18, 19:00
                            Jak zaznaczyłam, nie uważam, żeby chlanie było powodem do chwały.
                  • krysia20000 Re: Kopiowanie 05.02.18, 17:19
                    Nie zrozumiesz, dopóki nie przedrzesz się przez mgliste lasy Pico Turquino i nie dotrzesz do jądra ciemności, by zwrócić tam uwagę proporcji kobiety/mężczyźni. The horror! The horror! Almidón!
                  • janek53 Re: Kopiowanie 07.02.18, 00:30
                    " ...ale jaki ma to związek z tematem wątku? "
                    DUZO, i bardzo na temat postu: "Kopiowanie".
                    Nalezy "kopiowac" to co najlepsze lub alternatywne polskim pierogom daniami i formami z calego swiata. Alternatywy.
                    Sniadanie/obiad/kolacja to nie znaczy tylko wypelnic zoladki ale stworzyc akt jedzenia jako cos co dostarcza przyjemnosc dania, podanie, rozmowy, muzyki, zgody, porozumienia, wspólnoty rodzinnej, itd.
                    Co panie "dziewczyny" na to?
                    J53.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka