Dodaj do ulubionych

biszkopt w formie kopuły

27.02.18, 15:19
Potrzebuję upiec biszkopt który będzie w formie kopuły ( jak by był pieczony w misce ) Jak najlepiej to zrobić? Czy upiec w specjalnej jakiejś formie czy w normalnej tortownicy i potem nożem odkrawać ciasto tak by powstała a'la kopuła?? Tort który mam do upieczenia: cdn.goodshomedesign.com/wp-content/uploads/2014/09/Owl-Cake-Tutorial.jpg
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: biszkopt w formie kopuły 27.02.18, 22:50
      Tak, w misce. Dwa biszkopty w normalnej formie, kolejny - w metalowej misie (tylko trzeba by sprawdzić, czy można w niej piec). Wystarczy, że miskę wysmarujesz masłem i wysypiesz mąką, powinien z niej wyjść. Miska musi mieć podobną średnicę, co formy od normalnych biszkoptów.

      Miska w tym rodzaju: www.twojpasaz.pl/userdata/gfx/56184c94017197f63f63b970f57c9c65.jpg
      Poza tym to nie musi być biszkopt - w anglojęzycznych przepisach w tortach angielskich używa się zwykłego ciasta ucieranego, z tłuszczem.
      • aqua48 Re: biszkopt w formie kopuły 28.02.18, 17:39
        Tyle, że nie cały biszkopt tak piecz, tylko tę ostatnią kopulastą część - masz dokładnie pokazane, że ciasto składa się z trzech części - dwóch upieczonych w okrągłych formach i trzeciej samej kopułki. Z całego biszkoptu pieczonego w misie może zrobić się zakalec. Zatem misa do pieczenia musi być większa niż tortownica.
    • matylda1001 Re: biszkopt w formie kopuły 02.03.18, 16:06
      Trzeba upiec dwa jednakowe biszkopty w średniej tortownicy, podzielić je na blaty, ułożyc oba biszkopty jeden na drugim. Potem wystarczy nadać temu pożądany kształt ścinając nożem to, co niepotrzebne. ( Dużo tych ścinków nie będzie ale można je podsuszyć, zetrzeć na tarce i zamrozić, przydadzą się do obsypania boków innego tortu)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka