Dodaj do ulubionych

Wielkanoc 2018

04.03.18, 16:31
Wątek wymieniankowy, bo dawno nie było.

Jakieś ekscytujące plany? To, co co roku od lat czy jakieś szaleństwa albo gwałty na klasyce? (Ja robię pasztet z selera z orzechową kruszonką, co jeszcze - nie wiem).

Zainteresowanym przypominam, że Wielkanoc jest za niecały miesiąc, czyli z logistycznego punktu widzenia - za chwilę ;)
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Wielkanoc 2018 04.03.18, 16:37
      bene_gesserit napisała:

> Wątek wymieniankowy, bo dawno nie było.
      >
      > Jakieś ekscytujące plany?

Hiszpania :-) ale koleżanka bardzo, ale naprawdę bardzo poleca żurek z pieczonym jabłkiem z Jadłonomii, podobnież rewelacja, zrobię kiedyś z ciekawości.
      • aqua48 Re: Wielkanoc 2018 04.03.18, 16:55
        Nic nie planuję, bo nie wiem jeszcze w jakiej będziemy konfiguracji, czyli ile osób będzie na śniadaniu, czy obiedzie u nas, czy my gdzieś pójdziemy. Dla kogo będę piec i gotować.
        W każdym razie jak w kierkach - bez spinki, bez konieczności robienia pracochłonnych, tradycyjnych potraw, bez zbyt dużej ilości jedzenia. Na pewno będą mazurki (to tak a propos braku tradycyjnych potraw i być może zrobię paschę :)) Chciałabym lekko i zielono. Zupa porowa z łososiem? Owoce morza, ryby, sałatki, może ulubione topinambury i bataty? A co wyjdzie? Zobaczymy. Zamarzył mi się zamiast biesiadowania spacer w poszukiwaniu przylaszczek i zawilców.
        • kobalt_x Re: Wielkanoc 2018 04.03.18, 20:32
          Akurat te ostatnie dni zimy są najmroźniejsze. To spacer wiosenny w poszukiwaniu przylaszczek aż się prosi. Ja będę pracować, a w niedzielę do rodziny, która tradycyjnie żadnych przepisów nie łamie. Tak najprościej to wpada do głowy sałatka majonezowa. Pewnie, że łatwo z nią improwizować i samemu coś w niej zmienić. A może jakiś fajny pomysł ktoś ma?
          • squirk Re: Wielkanoc 2018 04.03.18, 20:44
            kobalt_x napisała:
            Tak najprościej to wpada do głowy sała
            > tka majonezowa. Pewnie, że łatwo z nią improwizować i samemu coś w niej zmienić
            > . A może jakiś fajny pomysł ktoś ma?

Ensaladilla/ensalada rusa z krewetkami albo tuńczykiem, wersji jest wiele ale większość smakuje wspaniale. Najczęściej jemy ją (ja i mąż, nie ja i świat, piszę tylko o swoich doświadczeniach) z colines, takimi chrupiącymi nibypaluszkami, ale i bez nich jest świetna. Wolimy wersję z krewetkami.
            • Gość: x i sushi do koszyka ze święconką IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 05.03.18, 11:58
              :D
    • znana.jako.ggigus Re: Wielkanoc 2018 05.03.18, 12:06
      tiramisu na wódeczce i własnej roboty biszkopciki. jako że poszczę, będę na pamięć robić masę. A potem w sobotę koło 22 do knajpy i o północy zamowić pierwszą porcją alku. Cudownie.

bene_gesserit napisała:

> Wątek wymieniankowy, bo dawno nie było.
      >
      > Jakieś ekscytujące plany? To, co co roku od lat czy jakieś szaleństwa albo gwał
      > ty na klasyce? (Ja robię pasztet z selera z orzechową kruszonką, co jeszcze - n
      > ie wiem).
      >
      > Zainteresowanym przypominam, że Wielkanoc jest za niecały miesiąc, czyli z logi
      > stycznego punktu widzenia - za chwilę ;)
      >
      • Gość: x a Ty co taka święta? IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 05.03.18, 16:44
        cały post nie pijesz? uważaj, żebyś nie dostała twórczej blokady :D
        • znana.jako.ggigus Re: a Ty co taka święta? 05.03.18, 18:51
          No z alkiem nie mam problemu, gorzej ze słodyczami, choć i tak nie pitolę dookoła wszystkim, jaka to jestem biedna i nie układam planów na wielkanoc, co słodkiego zjem i kiedy i w jakiej kolejności.

Gość portalu: x napisał(a):

> cały post nie pijesz? uważaj, żebyś nie dostała twórczej blokady :D
    • roseanne Re: Wielkanoc 2018 05.03.18, 19:49
      tez, jak ponizej, nie wiem ile osob mam sie spodziewac
      mam ochote albo na udziec barani ze szpinakiem i czosnkiem zamiast kosci
      albo schab nadzewany ryzem z dodatkami

"chodzi" rowniez za mna skubaniec, ale boje sie spaprac skladniki, wiele ciast w wersji bezglutenowej to pomylka
      moze bedzie mazurek migdalowy
      • bene_gesserit Re: Wielkanoc 2018 22.03.18, 18:12
        A kruche bezglutenowe wychodzi? Bo o nie głównie chodzi, środek możesz zrobić bez mąki w ogóle, z jakiegoś bezmąkowego przepisu na brownie. Dół kruchy, powidła z bakaliami, brownie, piana, krucha góra. Wyjdzie jak oryginał, tylko lepsze :)
        • roseanne Re: Wielkanoc 2018 22.03.18, 18:21
          kruche wychodzi bezproblemowo
          brownie tak sobie, kakao wykluczone, raczej wiecej kruchego z karobem
          • bene_gesserit Re: Wielkanoc 2018 22.03.18, 18:28
            A cynamon? Możnaby zrobić para-brownie na ciemnym cukrze (Muscovado - możesz?), z korzeniami i karobem jako wnętrze skubańca.
            • roseanne Re: Wielkanoc 2018 22.03.18, 18:29
              cynamon tak, cukier kazdy tez
              • bene_gesserit Re: Wielkanoc 2018 22.03.18, 18:34
                No to moim zdaniem wyszłoby świetnie w wersji z takim muscovadowym blondie na karobie zamiast kakao. Cynamon z tej ciemnej warstwy świetnie dopełniałby powidła z rodzynkami czy jakiś inny dozwolony dżem. Jakbyś miała ochotę na taki eksperyment, to daj znać, co wyszło :)
                • roseanne Re: Wielkanoc 2018 22.03.18, 18:38
                  oki, piec bede dopiero za tydzien
    • bene_gesserit Re: Wielkanoc 2018 22.03.18, 18:11
      Bez obrazy, ale żurek na koncentracie to frajerstwo, skoro w parę minut można nastawić swój własny zakwas albo kupić za półtora złotego zakwas w sklepie. Kontentrat żurkowy to jakaś ściema. A jak się przeczyta skład reklamowanego przez ciebie wyrobu, to się odechciewa w ogóle. "Aromaty dymu wędzarniczego', paskudztwo.
      • Gość: minnie Re: Wielkanoc 2018 IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 24.03.18, 09:06
        ja uwielbiam zurek z paczki Adamba i dodaje do niego ziemniaki pokrojone w kostke, takze marchewke, korzen pietruszki i pol cebuli.
    • karolcia245 Re: Wielkanoc 2018 22.03.18, 23:38
      Ja niestety chyba nie jestem aż tak szalona, coś wypaliłam się z pomysłami w kuchni, zrobię wszystko tradycyjnie.
      • Gość: x i tak będzie najlepiej, eksperymenty na codzień IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 23.03.18, 08:36
        a w święta tradycyjnie!
    • vandikia Re: Wielkanoc 2018 23.03.18, 20:45
      Moja pierwsza Wielkanoc na bezglucie, bez cukru i jeszcze bez nabiału, masakra. W ramach ukojenia nerwów zrobię sobie pate z kurzych wątróbek, bo bardzo lubię, galaretki drobiowe, śledzie w oleju lnianym i jaja faszerowane pastą z zielonego groszku. Brakuje mi weny na słodycze, nie robiłam jeszcze żadnego ciasta bez glutenu i dodatkowo bez cukru. Widziałam przepis na kulki "trufle" z ciecierzycy, daktyli, kakao i cynamonu i może je zrobię, widziałam też pseudo brownie z daktyli z dodatkiem czarnej porzeczki więc może... zawsze robiłam mazurka ale się chyba nie odważę w tym roku
      • roseanne Re: Wielkanoc 2018 23.03.18, 23:27
        Robilam kulki z daktyli i owsianki,
        Puding z ziarenek chia dosladzany miodem lub syropem klonowym

Jak chcesz moge przepisac z ksiazki, dieta ograniczajaca stany zapalne
      • roseanne Re: Wielkanoc 2018 24.03.18, 14:44
        jest jeszcze przepis na brownies , z kakao, avocado, orzechami - tych nie robilam
        • vandikia Re: Wielkanoc 2018 24.03.18, 14:53
          oh to brownies z awokado brzmi bardzo dobrze :) jeśli możesz wysłać przepisy, to byłabym wdzięczna. Może podaj mi nazwę książki? Jest do kupienia? Ja właśnie od lutego jestem na diecie przeciwzapalnej, narazie jem dość monotonnie, bo nie mam czasu na eksperymenty ale nie narzekam, czuję się o wiele lepiej.
          • roseanne Re: Wielkanoc 2018 24.03.18, 15:04
            nie wiem , czy ksiazke masz dostepna, bo to kupiona w Montrealu

Arthtrite et inflamation, 21 jours de menu
            MArise Charrn et Elisabeth Cerqueira

brownirs

60 ml miodu lub syropu klonowego - 1/4 filizanki
            30 gramow kakao w pudrze - 1/4 filizanki
            1 szczypta pieprzu cayenne
            5 ml cynamonu w proszku - 1 lyzeczka do herbaty
            2 miekkie avocado, purre
            130 gramow orzechow laskowych lub wloskich, grubo posiekanych - 1 filizanka
            190 gramow daktyli, posiekanych -1 filizanka

kwadratowa foremke do brownies wylozyc papierem
            wszystkie skladniki wymieszac na mase, moze byc w robocie
            wylozyc do foremki, ucisnac i wygladzic mase rekami
            wstawic do lodowki na minimum 2 godziny
            daje 25 kawalkow
          • roseanne Re: Wielkanoc 2018 24.03.18, 15:36
            Kulki 1

140 gramow ziaren ze slonecznika, obranych, niesolonych- 1 filizanka
            155 gramow rodzynek, drobno posiekanych- 1 filizanka
            190 gramow daktyli drobno posiekanych- 1 filizanka
            Starta skorka z cytryny
            5ml cynamonu - lyzeczka
            25 g wiorkow kokosowwych nieslodzonych - 1/3 filizanki +2 lyzki dodatkowo do otoczenia
            30 ml syropu klonowego lub miodu -2 lyzki stolowe

Odlozyc wiorki do otaczania, reszte skladnikow zmiksowac, podzielic na 12 porcji, uformowac kulki, otoczyc w wiorkch, schlodzic minimum 2 godziny

Kulki 2
            10 posiekanych daktyli
            50 gramow orzechow pecan posiekanych
            50 gramow orzechow wloskich posiekanych
            30 gramow kakao 1/4 filizanki
            5 ml cynamonu -1 lyzeczka
            15 ml wody -1 lyzka
            30 ml syropu klonowego
            40 g wiorkow kokosowych do otoczenia

Zmieszac w robocie orzechy, kakao, daktyle, cynamon i wode
            Powoli wlewac syrop, by uzyskac jednolita mase
            Podzielic na 12 porcji, uformowac kulki, otoczyc w wiorkach, schlodzic przed podaniem
          • roseanne Re: Wielkanoc 2018 24.03.18, 15:42
            Chia - na 2 porcje
            40 g ziarenek chia 1/4 filizanki
            15 g masla orzechowego lub migdalowego 1lyzka
            4 daktyle posiekane lub 1 maly banan
            Szczypta cynamonu
            250 ml wody
            Skladniki wymieszac w misce, zostawic na minimum 10 minut do napecznienia.

Dodatkowo owoce jagodowe pol filizanki ,35 g pistacji, 5 ml syropu klonowego - jako dodatki do gotowego deseru
            • vandikia Re: Wielkanoc 2018 25.03.18, 16:18
              serdecznie dziękuję za przepisy :) wszystkie brzmią bardzo ciekawie, aż mi zapachniało takimi deserami
              • roseanne Re: Wielkanoc 2018 31.03.18, 19:43
                Znalazlam jeszcze ciasto z migdalow i polenty z pomaranczami, Jamie O, z uzyciem miodu i oliwy z oliwek
                Zrobilam, ciezkie, ale smaczne i bardzo aromatyczne
    • wmet Re: Wielkanoc 2018 24.03.18, 19:01
      Nie obchodzę świąt. Jestem samotna, dla mnie to zwykły dzień. Ale Wszystkim życzę Wesołych Swiąt.
      • aqua48 Re: Wielkanoc 2018 25.03.18, 13:33
        wmet napisała:

> Nie obchodzę świąt. Jestem samotna, dla mnie to zwykły dzień. Ale Wszystkim życ
        > zę Wesołych Swiąt.

Dziękuję. Nie ma żadnego obowiązku obchodzenia Świąt, czy biesiadowania z rodziną, ale można wykorzystać dodatkowy dzień wolny z tej okazji na zrobienie sobie wiosennej przyjemności - upichcenie czegoś wyjątkowo pysznego, spacer lub wycieczkę w poszukiwaniu zawilców i przylaszczek, zrobienie sobie domowego SPA, lub posadzenie kolorowych kwiatów na parapecie czy balkonie :) I tego Ci życzę - żebyś miło spędziła ten czas na przyjemnościach i odpoczynku od codzienności zwykłych dni.
      • kobalt_x Re: Wielkanoc 2018 26.03.18, 21:25
        Ja pracuje w sobotę, w niedziele idę do rodziny a w poniedziałek mam samotne wolne. Coś zrobię ciekawego ale na razie skupiam się na sałatce majonezowej, bo mam fioletową marchewkę. Zafarbuje sałatkę kolorowo i myślę, że wizualnie mogę poeksperymentować. Na obiad jeszcze pomysłu nie mam. Ale to przecież okazja zrobić coś odświętnego nawet tylko dla siebie.
    • bene_gesserit Re: Wielkanoc 2018 27.03.18, 19:11
      Mi bardzo szkoda 'Rozdroża' po tych barbarzyńskich przebudowach, które zafundował stylowemu budynkowi obecny właściciel. Urokliwa, modernistyczna, świetnie wpisana w krajobraz architektura razi żółtym kolorkiem. Wnętrze było zaprojektowane tak, żeby goście mogli czuć się tak, jakby siedzieli na zewnątrz - po wbudowaniu w wielkie okna idiotycznych łuków tego wrażenia nie ma.
      Mi by serce krwawiło, gdybym tam poszła. Dopóki ktoś świadomy nie zajmie się tymi zniszczeniami, szkoda czasu.
    • nchyb Re: Wielkanoc 2018 29.03.18, 15:36
      Bene_gesserit, do świąt już tylko 3 dni, więc szybciej niż za chwilę
      Wymyśliłaś o jeszcze będzie u Ciebie poza selerowym pasztetem?
      • bene_gesserit Re: Wielkanoc 2018 29.03.18, 17:08
        Pierwszą partię pasztetu zrobię dziś, bo jutro rozdaję.
        W planach jeszcze: pasta do pieczywa z pieczonych warzyw, ze wschodnimi przyprawami chyba, żurek z chrzanem, pieczarki faszerowane papryką w srirachy, ciasto daktylowe i fake-misu. Czyli tak, żeby zrobić, ale się nie narobić.
        • znana.jako.ggigus Re: Wielkanoc 2018 29.03.18, 20:46
          a fake-misu to co robisz dokladnie?
          Co fejkujesz?

bene_gesserit napisała:

> Pierwszą partię pasztetu zrobię dziś, bo jutro rozdaję.
          > W planach jeszcze: pasta do pieczywa z pieczonych warzyw, ze wschodnimi przypra
          > wami chyba, żurek z chrzanem, pieczarki faszerowane papryką w srirachy, ciasto
          > daktylowe i fake-misu. Czyli tak, żeby zrobić, ale się nie narobić.
          >
          • bene_gesserit Re: Wielkanoc 2018 29.03.18, 21:25
            Fejkuję obecność surowych i w ogóle jakichkolwiek jajek, noi nie paprzę całości perfumą, czyli amaretto, ale używam uczciwego łiskacza.
            Kiedy je podaję, ludzie zamieniają się w prosięta, za każdym razem. Ja, niestety, również, chrum.
            • znana.jako.ggigus Re: Wielkanoc 2018 01.04.18, 11:26
              ja dodaję wódki. łiskacz dobry pomysł, muszę kiedyś spróbować.
              Ale wcz fachowo zabiłam smak tofu sokiem z cytryny i masa była słodka, ale dziś nieco kwaśnie smakuje. Ale da sią zjeść:)))

bene_gesserit napisała:

> Fejkuję obecność surowych i w ogóle jakichkolwiek jajek, noi nie paprzę całości
              > perfumą, czyli amaretto, ale używam uczciwego łiskacza.
              > Kiedy je podaję, ludzie zamieniają się w prosięta, za każdym razem. Ja, niestet
              > y, również, chrum.
              >
              • bene_gesserit Re: Wielkanoc 2018 01.04.18, 21:48
                Spróbuj. Kawa z whisky to genialny duet, o wiele fajniejszy niż amaretto. Wódka z kolei nie ma smaku, więc całość - mimo wysokoprocentowego kopa - nie jest za mdła?
                • znana.jako.ggigus Re: Wielkanoc 2018 01.04.18, 23:20
                  wg mnie wyborowa fajnie podkreca kawe, ale sprobuje

bene_gesserit napisała:

> Spróbuj. Kawa z whisky to genialny duet, o wiele fajniejszy niż amaretto. Wódka
                  > z kolei nie ma smaku, więc całość - mimo wysokoprocentowego kopa - nie jest za
                  > mdła?
                  >
        • nchyb Re: Wielkanoc 2018 30.03.18, 08:04
          Zapowiada się ciekawie. Dziękuję i pozdrawiam
        • filga Re: Wielkanoc 2018 30.03.18, 11:04
          No toście sobie pogadały, a ja nie zrozumiałam, jakaś ograniczona jestem. Co to jest to fake misu, bo google mi jakieś głupoty podpowiadają
          • Gość: x podejrzewam że chodzi tutaj IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 30.03.18, 11:21
            o tiramisu na niby, ot tak jak bigos bez mięsa ;)
          • bene_gesserit Re: Wielkanoc 2018 30.03.18, 16:52
            filga napisał(a):

> No toście sobie pogadały, a ja nie zrozumiałam, jakaś ograniczona jestem. Co to
            > jest to fake misu, bo google mi jakieś głupoty podpowiadają

Bo to ja wymyśliłam to słowo. Fałszowane tiramisu, nie tylko moim zdaniem lepsze od oryginału. Nigdy nie przepadałam za posmakiem surowego jaja, po prostu.
            • referee Re: Wielkanoc 2018 31.03.18, 17:17
              Dla mnie najbardziej istotny jest aspekt religijny połączony z Naszą tradycją.
              Forum Kuchnia; to do niedzieli rano post a później biesiadowanie (jedzenie i picie dla zdrowotności i radości, ale nie za mało) w gronie rodzinnym. Poniedziałek już bez wyżerki i wypitki, tylko spokojnie.
              Jeżeli jeszcze szwagrowie i najlepsi przyjaciele mają pomysł na plener, to ewentualnie wędkowanie, ale bez bombarodawania- max. to 2-4 piwa i ewentualnie 1-2 drinki; po prostu świętowanie "z głową" i kulturą, w poszanowaniu do Naszych Wartości, Tradycji i Religii, ale także na luzie.
              • Gość: Julia Re: Wielkanoc 2018 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.03.18, 21:45
                A dla mnie ważne jest, aby w niedzielę i poniedziałek świąteczny nie paść w pracy na ryj :-P Będę karmić tych, co szukają świąt poza domem. :-)
              • bene_gesserit Re: Wielkanoc 2018 31.03.18, 22:12
                Dla mnie ważne są tradycje starsze, niż chrześcijaństwo - święto budzącego się życia. Niestety, pogoda nie jest łaskawa i pączki są tylko na rododendronach, a tradycyjnego świątecznego spaceru pt. wypatrujemy wiosny nie będzie, bo co to za przyjemność moknąć pod ponurym niebem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka