Dodaj do ulubionych

co z kawałka polędwicy wieprzowej na obiad?

IP: *.aster.pl 11.10.04, 13:35
zazwyczaj taki "długi jęzor" kroiłam na pół, rozbijałam tłuczkiem, maczałam w
rozbełtanym jajku i byłce tartej i smazyłam jak schabowego. Może jest jakis
inny sposób? Najchętniej bym upiekła w piekarniku ale boje się że mięsko
bedzie suche.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: co z kawałka polędwicy wieprzowej na obiad? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 13:47
      Zrób smarowidło z musztardy, czosnku i miodu. Popieprz i posól mięso, posmaruj
      mazidłem i zostaw w lodówce na ok. 1 godz. Potem obsmaż na patelni - olej +
      troche masła. Po zrumienieniu dodaj miód pitny ok. 1/2 szklanki (trójniak). Duś
      ok. 40 min. - zależy od grubości mięsa. Na koniec podlej śmietaną i można dodać
      kilka ziarenek zielonego pieprzu. To musi być lekko słodkawe i lekko
      musztardowe. Acha, trzeba dodać też łyżkę musztardy do sosu-po dodaniu miodu.
      Nie robię tego z ziemniakami tylko z różnymi gotowanymi warzywkami. Smacznego!
    • alcoola Re: co z kawałka polędwicy wieprzowej na obiad? 11.10.04, 13:56
      Ja najczęściej robię befsztyczki - kroję polędwicę w poprzek na kotleciki,
      każdy rozpłaszczam dłonią, nadając mu zgrabny kształt (starszą i grubszą
      polędwicę można potraktować jednym-dwoma uderzeniami tłuczka), posypuję z obu
      stron pieprzem i majerankiem, odstawiam. Na oleju albo smalcu rumienię 1-2
      cebule, rumianą wyjmuję, na gorący tłuszcz kładę kawałki polędwicy, smażę
      minutę z każdej strony - nie więcej, bo mięso stwardnieje. Solę, wrzucam z
      powrotem cebulkę, podaję z tłuczonymi ziemniakami polanymi tłuszczem z cebulką
      do tego surówka na bazie ogórków kiszonych.
    • hania55 Re: co z kawałka polędwicy wieprzowej na obiad? 11.10.04, 21:23
      Tu jest mój wymyślunek. Zamiast oliwy z czerwoną pomarańczą, użyj zwykłej.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16535660
      Poza tym możesz polędwicę zamarynować w oliwie ze świeżym rozmarynem, czosnkiem
      i pieprzem (świeży rozmaryn kupisz m.in. w supermarketach). Obsmaż ją z każdej
      strony i piecz na 180C. Podlewać możesz marynatą i wodą. W międzyczasie możesz
      zrobić sos grzybowy i podać polędwicę z sosem grzybowym - niebo w gębie.
    • Gość: Sqka Uduś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 21:36
      Ja opiekam szybko na dużym ogniu, następnie do głębokiej patelni, doprawiam
      pieprzem i kminkiem, do tego cebula, czosnek i całość podlewam piwem. I tak się
      dusi. Nie wiem ile to trwa, ale gdy już jest miękkie, zagęszczam sos, dodaję
      kwaśnej śmietany i podaję z grubą kaszą.
      Wiem też, że Makłowicz miał taki świąteczny przepis, z prawdziwkami i
      ziemniakami w sosie śmietanowym, ale mój Tata raz to zrobił i tak wszystkim
      zasmakowało, że teraz traktuje ten przepis jak swoją świętą tajemnicę i nijak
      nie da sobie wydrzeć. To Makłowicza jest pycha.
    • emka_1 Re: co z kawałka polędwicy wieprzowej na obiad? 11.10.04, 21:39
      najprostsza na świcie jest pokrojona w plastry, lekko rozbita, obtoczona w
      zielonym pieprzu i uduszona w ciemnym sosie roger - czyli karmelowo-cebulowym.
      mozna sypnąc nieco kminku do sosu.
      • Gość: Kasia Re: do emka_1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 09:53
        Zielony pieprz gnieciesz czy w całości. Jak się robi sos do tego? Brzmi
        smakowicie...
        • Gość: Kasia Re: do emka_1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 10:09
          Acha, czy zamiast karmelu można użyć melasy - też słodkie, ciemne, gęste i
          podobny smaczek? Pzdr
      • Gość: ines Re: co z kawałka polędwicy wieprzowej na obiad? IP: 81.15.189.* 12.10.04, 15:05
        Pyszna jest też w sosie z zielonego pieprzu ale tego "marynowanego".
        • Gość: makata Ines - co z tym pieprzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 15:43
          Ines, czy mogłabys uśćiślić co z tym pieprzem się robi, żeby z tego wyszedł
          sos - tylko proszę "lopatologicznie"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka