Gość: Gosia IP: *.chello.pl 19.04.02, 18:23 Poproszę o łatwy przepis na jabłka w cieście.Zachciało mi się coś słodkiego,mam kilka jabłek ale nie znam receptury.Najchętniej bez drożdży.Mam tylko suszone i nie wiedziałabym ile ich dać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: roseanne Re: Jabłka w cieście IP: *.sympatico.ca 19.04.02, 18:48 w postaci ciasta ciasta, czy placuszkow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Jabłka w cieście IP: *.chello.pl 19.04.02, 18:56 Tylko w postaci placuszków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roseanne Re: Jabłka w cieście IP: *.sympatico.ca 19.04.02, 19:07 no to robisz podstawowe ciasto , jak na nalesniki 1 jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1 lyzka oleju ok 2 szklanek maki (mozna wiecej) 1 lyzeczka proszku do pieczenie Zmieszac na jednolity plyn, dodac pokrojone w plasterki (lub drobniej) jablka i nakladac na patelnie lyzka. smazyc na rumiano - na mniejszym ogniu nie nalesniki, bo musi sie ssiasc w srodku. Zamiast mleka i wody mozna dodac kefir lub jogurt naturalny odsaczyc na serwetkach i posypac pudrem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Jabłka w cieście IP: *.chello.pl 19.04.02, 19:33 Chwała Ci Roseanne.Pięknie dziękuję Gosia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Jabłka w cieście/do Rozanny IP: *.we.client2.attbi.com 23.04.02, 07:03 Rozanno, jestes wspaniala ! Bardzo lubie twoje przepisy !! Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Jabłka w cieście/do Rozanny 23.04.02, 07:48 Gość portalu: kluba1 napisał(a): > Rozanno, jestes wspaniala ! Bardzo lubie twoje przepisy !! Tez uwazam, ze Rosanna jest NAJLEPSZA ! Rosanna po prostu wszystku umie, wszyastko wie i dzieli sie ta wiedza bardzo sympatycznie. POzdrawiam wszystkich kucharzy- forumowiczow ! :) Quba Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: Jabłka w cieście 22.04.02, 12:41 U nas w domu nazywa sie to oladki (tak mowila babcia) albo racuszki. Robilo sie tak jak w przepisie roseanne, ale na kwasnym mleku czy (nieodsaczanym) jogurcie lub kefirze) Ja czasem robie z dodatkiem cynamonu albo cukru waniliowego. A kiedy nie mam jablek, dodaje garsc umytych rodzynek. Tez dobre. W takim samym ciescie mozna tez smazyc plasterki banana. NIe trzeba posypywac cukrem. Smaczniejszy jest na na cieplo. Odpowiedz Link Zgłoś
pletwa3 Re: Jabłka w cieście 24.04.02, 13:24 Ja czasem daję jogurt owocowy, zamiast zwykłego czy kefiru - są trochę słodsze, no i można dobierać różne smaki, wychodzą nam placuszki np. jabłkowo- brzoskwiniowe (zwłaszcza jak użyjemy jogurtu z dużymi kawałkami owoców). Odpowiedz Link Zgłoś