Dodaj do ulubionych

Świąteczne pierogi

09.12.18, 21:09
Chciałabym wcześniej przygotować pierogi wigilijne. Jak je przechować aby były smaczne tak jak świeże. Ugotować i mrozić? Nie chciałabym aby się posklejały.
Obserwuj wątek
    • matylda1001 Re: Świąteczne pierogi 09.12.18, 22:37
      Ugotować, wystudzić. Zamrozić ułożone na tacy w taki sposób żeby się ze sobą nie stykały. Gdy już będą zamrozone można je wsypać do jednego woreczka foliowego żeby nie zajmowały dużo miejsca w zamrażarce. W Wigilię zamrozone pierogi można kłaść bezpośrednio na patelni z rozgrzanym olejem albo wcześniej rozmrozić. Ja smażę zamrożone.
      • roseanne Re: Świąteczne pierogi 10.12.18, 00:31
        wrzucam zamrozone w opisany powyzej sposob do wrzatku
        • kaskahh Re: Świąteczne pierogi 10.12.18, 09:41
          zamrazam nieugotowane, surowe. POtem do goracej wody i gotowe
      • znana.jako.ggigus Re: Świąteczne pierogi 16.12.18, 08:16
        aby się nie sklejały po ugotowaniu i ostudzeniu, można je lekko posmarować olejem. Bierzesz do reki nieco oleju, rozcierasz i nacierasz pierogi.
    • senin1 Re: Świąteczne pierogi 11.12.18, 11:37
      Ugotowane pierogi smaruje cienko olejem na ktorym je pozniej bede odsmazac. Ukladam warstwe na polmisku lub desce, na folii spozywczej. Przykrywam warstwa folii I na niej klade kolejna warstwe pierogow. Tak mozna ze cztery warstwy. Zsuwam to z deski do wiekszego worka I do zamrazarki. Wyciagam w Wigilie rano I odsmazam.
      • senin1 Re: Świąteczne pierogi 11.12.18, 11:40
        Pierogi posmarowane olejem now posklejaja die nawet be folii... chyba :)
        • matylda1001 Re: Świąteczne pierogi 23.12.18, 00:46
          Lepiej nie ryzykować :) a jeszcze lepiej do wody, w której gotują się pierogi dodać ze dwie łyżki oleju. Same się wysmarują ;)
    • mysiulek08 Re: Świąteczne pierogi 12.12.18, 05:31
      mroze wylacznie surowe, rozlozone pojedynczo na tacce, do wrzatku wrzucam zamrozone
      • smutas13 Re: Świąteczne pierogi 12.12.18, 07:46
        Kiedyś zamroziłam surowe. Ciasto na pierogach popękało. Każdy pieróg pakowałam osobno w woreczek foliowy i tak je uratowałam.
        Od tamtego czasu, mrożę tylko ugotowane pierogi.
        Może to wina ciasta? Każda gospodyni ma swój przepis na ciasto pierogowe...
      • matylda1001 Re: Świąteczne pierogi 13.12.18, 01:08
        mysiulek08 napisała:

> mroze wylacznie surowe<

Spróbuj kiedys eksperymentalnie zamrozic kilka ugotowanych a zobaczysz różnice.

• babcia_kasi Re: Świąteczne pierogi 19.12.18, 19:32
          Prawie wszystko ,co zamrożone rozmrażam na parze.Jeżeli byłyby to jakieś gołąbki, papryki faszerowane, mięsa itp.podkładam talerzyk, aby sól, soki i inne smaki za bardzo do wody nie pouciekały.Ze 2 razy do roku kupuję nawet pyzy mrożone, których nie chce mi się robić, a na parze nawet lubię.Tylko mi się przyklejają, ale póki są zamrożone smaruję od spodu tłuszczem i można delikatnie odkleić
    • Gość: kama Re: Świąteczne pierogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.18, 13:00
      pierogi gotuję i ugotowane rozkładam na tacce i suszę, potem wkładam do zamrażarki, gdy już są zmrożone
      (3-4)godziny, wkładam do woreczków, przed podaniem wrzucam do wrzątku i tak ugotowane podaję z masełkiem i cebulką
    • lodomeria Re: Świąteczne pierogi 22.12.18, 01:21
      Aż mi się słabo robi od tych plastików, folii, woreczków... Chociaż na święta byście się ze śmieceniem spróbowali ograniczyć...
      • matylda1001 Re: Świąteczne pierogi 23.12.18, 00:54
        Bez przesady... ale może wiesz czym zastąpić ten woreczek? chętnie przeczytam chociaz mam przypuszczenie graniczące z pewnością, że już się nie odezwiesz :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka