Dodaj do ulubionych

Pascal sie nawrócił :)))

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.04, 20:09
Ha!
Nie hartuje makaronu!
Ha!
Nasze górą ;-)))
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: Pascal sie nawrócił :))) 30.10.04, 20:15
      No nie hartuje,ale zwracam uwagę że powiedział bodajże że _tym razem_ nie
      hartuje ;)
      • Gość: Marghe_72 Re: Pascal sie nawrócił :))) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.04, 20:15
        niech Mu będzie:)
        Oby to "na razie" stało sie zwyczajowe
        m.
        • dziuunia Oby :),n/txt 30.10.04, 20:30

• Gość: Cynamoon Re: Oby :),n/txt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 20:35
            i masla uzywal (katem oka ogladalam ranna powtorke sprzed tygodnia ;-)))
            • karmilla Re: Oby :),n/txt 30.10.04, 21:15
              Ale ramę cremafine nazwał śmietaną. Wiem, że wymóg sponsora żeby tego używał,
              ale niech nie mówi na to śmietana.
    • Gość: lomas Re: Pascal sie nawrócił :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 21:18
      Przez przypadek nareszcie udało mi się zobaczyć osławionego Pascala , wrażenia piorunującego to on na mnie nie zrobił, ale na własne uszy słyszałam jak powiedział ze tym razem makaron nie hartowany bo będzie na gorąco :)
      No i widziałam jak masło używał.
      A talerze rzeczywiście ma piękne i to chyba wszystko co przychodzi mi do głowy po moim pierwszym i na dodatek niepełnym spotkaniu z Pascalem :) (widziałam tylko makaron z łososiem i paprykami itd)
      • linn_linn Re: Pascal sie nawrócił :))) 31.10.04, 09:31
        A to carbonara, ktora robial, miala byc na zimno?
    • dafni Re: Pascal sie nawrócił :))) 30.10.04, 22:34
      Żeby jeszcze po teflonie przestał jeździć łyżką...
      • Gość: kragmel Re: Pascal sie nawrócił :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 09:40
        ...i przestał lać to okropieństwo Ramy do smażenia na patelnię. albo żeby
        chociaż tego nie pokazywali. bo mnie się wszystko w środku wywraca od tego
        widoku.
        • Gość: skromna Re: Pascal sie nawrócił :))) IP: *.adsl.proxad.net 31.10.04, 11:55
          Oj dziewczyny, zebyscie chociaz znaly 1/10 tego co umie zrobic w kuchni Pascal !
          A madrzycie sie, ze ho, ho.
          • dafni Re: Pascal sie nawrócił :))) 31.10.04, 13:01
            Taaaaaa
            Dlaczego jest tak, że do każdej rozmowy muszą się wtrącać nieprzyjemni ludzie...
          • Gość: Nobullshit Re: Pascal sie nawrócił :))) IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 31.10.04, 20:59
            Gość portalu: skromna napisał(a):
            > Oj dziewczyny, zebyscie chociaz znaly 1/10 tego co umie zrobic w kuchni
            Pascal. A madrzycie sie, ze ho, ho.

Pascal gotuje zawodowo. Wobec profesjonalistów ma się trochę większe
            wymagania :)

• Gość: Finka Re: Pascal sie nawrócił :))) IP: *.acn.waw.pl 01.11.04, 21:33
              zawodowi kucharze, ktorzy mieli przyjemnosc z nim pracowac bardzo go chwala...a
              w tym "dziwnym polskim" srodowisku to rzadkosc...

cenia tez Okrase...

i nie za programy bo czasu na ogladanie zawodowy kucharz nie ma...albo sil ;)
      • Gość: meme Re: Pascal sie nawrócił :))) IP: *.autocom.pl 02.11.04, 22:22
        akurat po tych garnkach można!
    • qubraq Re: Pascal sie nawrócił :))) 31.10.04, 12:16
      Ale czosnek rozciera bez soli a już Aaron Blumental powiedział o wzmacniającym
      działaniu soli na substancje smakowe zawarte w czosnku.
      Staram sie nie zwracać uwagi na jego potknięcia, pewnie nie robi tego
      złośliwie; uważam na jego technikę kuchenną w czym znakomicie mi przeszkadza
      jego straszliwe przekręcanie polskich słów ale potrawy podobają mi się.
      Zastanawiam się czy tej zabawy z dynią już gdzieś nie widziałem ale z zupą
      jarzynową albo z bigosem. Niektóre makarony nie trzeba hartować np. Mediteranea.
      Ja jednak hartuję krótko ale hartuję i nie żałuję. Pascal chyba się wczoraj
      ciachnął w czubek małego palca lewej ręki, tak mi sie wydawało w pewnym
      momencie. Szkoda że o 18:21 skończył gotowanie, mógł coś jeszcze fajnego
      pokazać, prawda?
      Andrzej
      • linn_linn Re: Pascal sie nawrócił :))) 31.10.04, 14:39
        Nie oceniamy go na podstawie tego, co umie / jak kazdy, ma na pewno ukryte
        zalety /. Krytyki dotycza tego, co knoci i co niestety widac / a i tak
        wiekszosc osob robi to delikatnie /.
        Co do makaronow, DOBRYCH makaronow sie nie hartuje. Mozna, jesli makaron bedzie
        potrzebny do salatki / carbonara nie jest salatka /.
        • Gość: Jesienny Pan dobre makarony ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 16:42
          a propos
          odniosłem ostatnio wrażenie, że dobre makarony w Polsce zaczynają sie od 8-10
          zł .. chyba Włoch sprytny zauważył, że tutaj nad Wisła i tak 80% populacji
          ROZGOTOWUJE, a zatem lipe nam wciska w dziedzinie makaronów
          ;-)) l
          ipa jest w tej niższej półce cenowej /3-4 zł/

A KIEDYŚ TAK NIE BYŁO

.. chyba podobnie dzieje się w włoskimi oliwami .. jak okazało sie że nad
          Wisłą "nie klumają bazy" - to można im nalać gorszej olivy do flaszki ...

.. inna rzecz - jak w tym rola pośrednika importera?

źle, że tak się dzieje
          • linn_linn Re: dobre makarony ? 31.10.04, 16:56
            Sluszna obserwacja.
            Normy europejskie dopuszczaja dodatek maki z miekkiej pszenicy, wiec mozna. Tym
            bardziej produkujac na rynek / robia to nawet producenci godni szcunku, ale
            bystrzy i umiejacy liczyc /, na ktorym i tak makaron jest rozgotowywany
            tradycyjnie. Robili to nawet wczesniej. Po co robic dobry makaron skoro i tak
            gotuje sie tak, aby przypominal klej do plakatow / tak Wlosi okreslaja makaron
            rozgotowany /? Niestety cierpia na tym ci polscy klienci, ktorzy chca miec
            makaron al dente. Jedyna rada: szanujmy siebie, a i producenci beda nas
            szanowac.
            • Gość: J.P. ___ klej do plakatow ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 16:59
              a to ładne ;-)))

• Gość: Bent's Re: dobre makarony ? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 01.11.04, 16:45
              Rzeczywiście coraz gorsze makarony.W zeszłym tygodniu zrobiłem zapiekankę.
              Wyszedł mączny klej/breja/ z wędlinami i pieczarkami.
              I ZNALAZŁEM WYJŚCIE przeprosiłem się ze starą maszynką do robienia maka-
              ronu.Dzisiaj jadłem z rosołem.Naprawdę smaczny i "al dente".Tylko w ten spo-
              sób zapewnimy jakość tego co jemy.
              • Gość: jesienny Pan Re: dobre makarony ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 18:15
                tez mam maszynke
                ale mąki nie mam ...
                a papadrele z mąki zwyklej stają klejem w trakcie jedzenia

bo co z tego że odlejesz je jak jeszcze twardawe
                dojdą Tobie pod sosem i w finale są klejem i paciają staną

MĄKI dajcie mnie kupić!
                Semola - semolina
                ręka królewny i pół królestwa za worek
                • linn_linn Re: dobre makarony ? 02.11.04, 09:34
                  A w Bomi szukales?
                  • Gość: JP dzięki, bedąc w obcym mieście obczaje ten sklep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 09:38
                    • linn_linn Re: dzięki, bedąc w obcym mieście obczaje ten skl 02.11.04, 09:56
                      Podobno w warszawskim Bomi sa wloskie maki. Zwroc uwage na semoline / semola di
                      grano duro rimacinata / oraz make do pizzy / farina tipo 0 per pizze, focacce,
                      pane /.
      • Gość: mel rozcieranie czosnku IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 31.10.04, 14:51
        Qubraku, frapowalo mnie zawsze rozcieranie czosnku! Jak sie do tego zabrac, czy
        potrzebny jest mozdziez? Cz moze wystarczy przecisnac czosnek przez praske i
        dopiero potem zmieszac go z sola?
        • Gość: bazylka rozcieranie czosnku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 21:48
          połóż ząbek na desce, posiekaj w miarę drobno, zbierz na kupkę, posyp solą i
          rozetrzyj końcem noża
        • qubraq Re: rozcieranie czosnku 01.11.04, 18:19
          Gość portalu: mel napisał(a):

> Qubraku, frapowalo mnie zawsze rozcieranie czosnku! Jak sie do tego zabrac,
          > czy potrzebny jest mozdziez? Cz moze wystarczy przecisnac czosnek przez
          > praske i dopiero potem zmieszac go z sola?

Zaspałem ale juz Bazylka to pięknie opisała; tak robiła moja mama i tak robią w
          szkole kucharskiej LEITH's w Londynie (Reality na 84 kanale UPS ostatnio przez
          kilka tygodni podawał). Zmykam bo nie spodobało sie jednej z Pań powyżej, że
          sie wtrącam do interesującej rozmowy kulturalnych ludzi.
          A.
    • hania55 Re: Pascal sie nawrócił :))) 31.10.04, 16:06
      No, brawo :-) Muszę sobie na Onecie sprawdzić, co wczoraj gotował.
      • hania55 Przestałam czytać... 31.10.04, 16:10
        przepisy Pascala w Onecie, kiedy zobaczyłam "Rama Culinesse do smażenia"....
        • Gość: Jesienny Pan ja rownież straciłem nimi zainteresowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 16:43
          /po tym fakcie/
    • Gość: Marghe_72 Re: Pascal sie nawrócił :))) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.10.04, 20:24
      do sosu do makaronu uzył oliwy a nie tego czegos z butelki.
      uffffff
      m.
    • giezik Re: Pascal sie nawrócił :))) 01.11.04, 08:15
      czyżby spoecjaliści od marketingu poszperali i uznali, ze lepiej tak :)

ale wiarygodnosc rzeczonego tym samym dosc drastycznie spada
      • thiessa Re: Pascal sie nawrócił :))) 03.11.04, 00:32
        No i jeszcze to gotowanie zup na patelni. Ja rozumiem, ze sponsor, ale czy Wy
        gotujecie zupe na patelni? Aha i ostatnio sprawdzal na tej patelni twardosc
        ziemniakow nozem brrrr, jak mozna noz do wrzatku wkladac?
    • brunosch Re: Pascal sie nawrócił :))) 03.11.04, 08:16
      żeby jeszcze operator wytrzeźwiał...
      • Gość: marghe_72 Re: Pascal i reklama Compagnii del Sole.. IP: *.acn.waw.pl 06.11.04, 18:32
        ciut zbyt nachalna.. mimo ze knajpkę bardzo lubię.
        Nadzienie do pomidora interesujące ale do wykorzystania IMHO w inny spsoób.
        Nie lubię rozciapanych pomidorów:)

ps. nagroda dla Pani spoza kadru za pytanie "A gdzie sie kupuje gazę"????
        • dziuunia Re: Pascal i reklama Compagnii del Sole.. 06.11.04, 18:49
          A ja dałam się zwieść Toto Cotugno śpiewającemu na początku o 'spaghetti al
          dente' ;)Już myślałam że Pascal będzie robił spagetti i ciekawa byłam jak mu
          pójdzie tym razem,no bo bazylia,pinie,oliwa itp.,pesto się od razu nasuwa na
          myśl.A tu niespodzianka ;)Kacze piersi całkiem fajne,na pewno kiedyś
          zrobię.Pomidory może dobre ale ja nie lubię pomidorów faszerowanych na ciepło w
          dodatku.A kremiki kawowe ładnie wyglądały ale znowu nie dla mnie-połączenie
          kwaskowatego twarogu i kawy wyjątkowo mi nie pasuje.
          Ogólnie dzisiejszy program dobrze się oglądało,no i był wyraźny powód znowu
          brudnych palców Pascala-grzyby!!! ;D
          • dziuunia zapomniałam jeszcze.... 06.11.04, 19:03
            ....napisać o tych kotach wyglądających z okna.Były prześliczne :D
    • magosiaa Re: Pascal sie nawrócił :))) 06.11.04, 20:06
      Ale wlał do twarogu to coś co ostatnio reklamują mówiąc, że wlewa smietanę,
      błeeee
      • thiessa Re: Pascal sie nawrócił :))) 14.11.04, 00:38
        Chyba poczytali ten watek, bo dzisiaj juz nie mowil, ze dodaje smietane. No i
        podkreslil, ze drewniana lyzka mieszamy (po teflonie).
        • dziuunia Re: Pascal sie nawrócił :))) 14.11.04, 01:03
          Myślę że oni są na bieżąco z tym co my tutaj piszemy,podczytują nas cały czas :)
          • linn_linn Re: Pascal sie nawrócił :))) 14.11.04, 10:50
            No i dobrze: niech czytaja. Moga sie wiele nauczyc. Z innych watkow tez.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka