Dodaj do ulubionych

Nalewka imbirowa

02.11.04, 23:44
Podobno bardzo zdrowa. Czy ktoś zna może przepis?
Obserwuj wątek
    • yfcia Re: Nalewka imbirowa 03.11.04, 08:26
      Mam przepis z "Kuchni" na imbirówkę stryja Dionizego. Robiłam, smaczna.
      10 dag świeżego korzenia imbiru
      2 cytryny
      10 dag cukru
      3 łyżki miodu
      0,75 l czystej wódki
      Imbir umyć, obrać, pokroić w plasterki. Cytryny umyć i pokroić w ósemki. Zalać
      wódką, dodać cukier i miód i odstawić na 3 miesiące. Po tym czasie nalewkę zlać
      i odstawić do sklarowania, następnie ściągnąć rurką a osad przefiltrować.
      Trunek powinien dojrzewać w chłodnym miejscu co najmniej 3 miesiące.
      • qubraq Re: Nalewka imbirowa 04.11.04, 18:03
        yfcia napisała:

> Mam przepis z "Kuchni" na imbirówkę stryja Dionizego. Robiłam, smaczna.
        > 10 dag świeżego korzenia imbiru
        > 2 cytryny
        > 10 dag cukru
        > 3 łyżki miodu
        > 0,75 l czystej wódki
        > Imbir umyć, obrać, pokroić w plasterki. Cytryny umyć i pokroić w ósemki.
        > Zalać wódką, dodać cukier i miód i odstawić na 3 miesiące. Po tym czasie
        > nalewkę zlać i odstawić do sklarowania, następnie ściągnąć rurką a osad
        > przefiltrować. Trunek powinien dojrzewać w chłodnym miejscu co najmniej 3
        > miesiące.

Tak myślę: pół na pół imbir z cukrem i do tego prawie tyle samo miodu (miód
        jest ciężki: kopiata łyżka miodu to ponad 25 mililitrów czyli ponad 30 gramów
        miodu). Trochę ryzykowne mi się to wydaje; ja dałbym rzeczone 100 gramów imbiru
        cienko pociachanego na 3 kwaterki żyta i patrzyłbym co się dzieje a dopiero po
        wielomiesięcznym staniu zacząłbym dalszą obróbkę biotechnologiczną nalewu i
        korzenia i dosmakowywanie miodem cytryną i syropem ponalewkowym półproduktu, a
        kto wie czy i nie odrobiną "esencyji". Przebacz jesli sie mylę!
        Andrzej

• yfcia Re: Nalewka imbirowa 05.11.04, 08:02
          Ależ próbuj, próbuj! Ja się nie gniewam:)Taki miałam przepis - robiłam go,
          nalewka zniknęła, wszyscy przeżyli, więc nie jest chyba tak źle? Życzę
          powodzenia w eksperymentach!
          • qubraq Re: Nalewka imbirowa 05.11.04, 20:57
            yfcia napisała:

> Ależ próbuj, próbuj! Ja się nie gniewam:)...

Ciekaw jestem jaki miała smak; napiszesz coś o tym?
            A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka