Dodaj do ulubionych

Kapusta kiszona

28.01.22, 18:57
Kupowaną w sklepach, czym doprawiacie?
Ja pierwszą przyprawą, którą dodaję, jest kminek. Następnie, ostra papryka lub pieprz. Czasami idzie posiekana cebula. Dla ubogacenia dodaję czerwonego buraczka startego na najmniejszych oczkach. Czy coś jeszcze? Jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • al.1 Re: Kapusta kiszona 12.02.22, 01:20
      Odpowiadam sam sobie, do ewentualnego wykorzystaniu przepisu. Ja walę do wszystkiego ogromne ilości ostrej papryki (np. pieprz kajeński, choć nie wszyscy moi goście ją tolerują) :| ).
    • roseanne Re: Kapusta kiszona 12.02.22, 14:22
      dotradycyjnej tylko sol
      do kimchi wszystko zgodnie z przepisem
      • roseanne Re: Kapusta kiszona 13.02.22, 22:47
        ha, popisalam sie...

jakos zrozumialam d kiszenia

do kupnej, tu tylko sloikowa,marchewka, jablko, czasami cebulka
        czasami nic
    • aniani7 Re: Kapusta kiszona 13.02.22, 22:05
      Jeszcze dodaje jablko i olej.
    • sheppa Re: Kapusta kiszona 17.02.22, 13:41
      W sumie tylko sól i pieprz, do tego dodaje np. namoczone suszone borowiki.
      • al.1 Re: Kapusta kiszona 14.03.22, 23:56
        sheppa napisał(a):

> W sumie tylko sól i pieprz, do tego dodaje np. namoczone suszone borowiki.

Może być interesujące. Ja jeszcze dodawałem oregano dla ubogacenia doznań smakowych.
        Niedawno kupiłem buraki kiszone w słoiku (ex "Nasza Spiżarnia"), smak których mnie powalił. Otóż w ich składzie były: czosnek, pieprz czarny, ziele angielskie i liść laurowy. Ich smak był przedziwny, uwydatniony tymi ostatnimi przyprawami. Nigdy czegoś takiego moje podniebienie nie doznało, ale zapisałbym ich smak na plus.
        P.S.
        Przyprawy, których nie lubię, to gałka muszkatołowa i ziele angielskie, to ostatnie, jak się przypadkowo rozgryzie, to horror smakowy.
        • vermieter Re: Kapusta kiszona 15.03.22, 13:33
          gałka muszkatołowa obowiązkowa do szpinaku, kalafiora, flaków....
          ziele angielskie do każdego wywaru na zupę, oczywiście nie rozgryzamy, tego typu przyprawy m.in. jałowiec wkładamy do potrawy np. w filtrze do herbaty, po ugotowaniu usuwamy woreczek i żadnej niespodzianki nie ma
          • al.1 Re: Kapusta kiszona 15.03.22, 22:12
            vermieter napisał(a):

> gałka muszkatołowa obowiązkowa do szpinaku, kalafiora, flaków....

Pierwszy raz o tym słyszę. A do flaków, gdy mi się skończył majeranek, dodałem oregano i posmakowały mi. Od tamtego czasu zawsze go do nich dodaję oprócz majeranku. W Anglii gałka muszkatołowa jest obecna prawie we wszystkich sausage'ach i moim zdaniem psuje ich smak.

> ziele angielskie do każdego wywaru na zupę, oczywiście nie rozgryzamy, tego typu
            > przyprawy m.in. jałowiec wkładamy do potrawy np. w filtrze do herbaty, po
            > ugotowaniu usuwamy woreczek i żadnej niespodzianki nie ma

Mówiłem o przypadkowym rozgryzieniu. Niemniej, nie używam ziela angielskiego do niczego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka