Dodaj do ulubionych

zioła kuchenne w doniczce

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 18:59
Proszę o poradę w sprawie uprawy ziół kuchennych takich jak oregano, bazylia,
szczypiorek itp. w doniczce.Już raz próbowałam z nasion wychodować te
wspaniałe przyprawy ale nic z tego nie wyszło.
Obserwuj wątek
    • ata68 Re: zioła kuchenne w doniczce 04.11.04, 19:54
      Ja biorę szczepki z ogrodu sadzę do doniczek i o dziwo rosnom.
    • jasika Re: zioła kuchenne w doniczce 05.11.04, 08:05
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10572102&a=10572102
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12628105&a=12628105
    • Gość: jacek1f Re: zioła kuchenne w doniczce IP: *.chello.pl 05.11.04, 09:58
      Nie baw sie w nasionka. Teraz musisz poczekac na sezon i kupic z sadzonek w
      ogrodniczych pod miastem hodowli. Te zapewniaja dlugowiecznosc. A teraz poza
      sezonem, narazie, musza wystarczyc wsadzane do doniczek i podlewane te
      namiastki z marketow - tez pieknie wyglada taka jedna donica pelna: bazylii,
      tymianku, oregano, szalwi, melisy, miety,, rozmarynu, majeranku, kolendry...
      hej...
      Smacznego.
      • Gość: gosia Re: zioła kuchenne w doniczce IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 05.11.04, 13:59
        ależ baw się!!!
        trzeba mieć tylko cierpliwosć - ale rozumiem, ze skoro w ogóle myślisz o
        uprawie z nasionek to masz. ja robie tak: do dość głębokiej doniczki nasypuję
        ziemi do połowy (mniej więcej) sypie na to nasionka i leciutko je przysypuję
        ziemią. doniczkę przykrywam folią dosć gęsto nadziurkowaną i mocuję folię na
        doniczce przy pomocy gumki recepturki. nasionka stawiam w miejscu, gdzie gdzie
        często będę włączać światło, tak aby zapewnić im choć lekki substytut słońca.
        następnie staram się zraszać nasionka dwa razy dziennie dość intensywnie (tak
        aby nie przysychały). jak zaczynają dotykać folijki to już są dość duże, folię
        można zdjąć, ale wciąż należy zraszać. wówczas nadchodzi moment na rozsadzenie
        roślij (o ile wyrosły gęsto) i to jest też moment na posianie kolejnej partii
        tak aby nigdy nie pozostawać bez ziół.
        Jak tak robię od dwóch lat i mam zioła 'na okrągło':)
        pozdrawiam
        gosia
    • coralin Re: zioła kuchenne w doniczce 05.11.04, 14:53
      Bazylia wychodzi mi z nasion zawsze. Rośnie pięknie całe lato. Jesienią
      marnieje, ale to w końcu roślina jednoroczna, a poza tym potrzebuje słońca więc
      trzeba się z tym pogodzić. Nie ubolewam nad tym bo zimową porą i tak nie
      jem "sztucznych" pomidorów , a bazylię głównie do pomidorów używam. Inne zioła
      trudno wyhodować z nasion, ale próbuj. Tymianek z marketu był marniutki od
      początku i dokończył niedawno swego żywota. Na zimę ostała mi się spora donica
      szałwii i rozmarynu co mnie cieszy bo to zioła dobre do mięs.
      Bazylię z nasionek wiosną polecam, bo to duza frajda wyhodować sobie samemu.
      Kiełkuje w mig i jeśli ma słońce rośnie pieknie.
      • Gość: Basia Re: zioła kuchenne w doniczce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 21:23
        Dzięki wszystkim za porady ,niektóre są niezbyt optymistyczne ale mimo ,że mamy
        listopad i bardzo mało słońca mam nadzieję że mi coś wyrośnie

pozdrowionka
        • siostraheli Re: zioła kuchenne w doniczce 05.11.04, 23:15
          w czerwcu posialam bazylie i byla marna (kosz...), a teraz nagle dostala
          speedu. Wiec niczego nie rozumiem z tej hodowli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka