Dodaj do ulubionych

mam krolika i co z niego,jak robicie? n/txt

08.11.04, 14:32

Obserwuj wątek
    • brunosch Re: mam krolika i co z niego,jak robicie? n/txt 08.11.04, 14:52
      Królika rozetnij na 4 części (tzw. przodki i tylne nogi), zanurz we wrzątku na
      kilka sekund, wyjmij - nasól i popieprz. Niech tak poleży 1 noc w lodówce.
      Na drugi dzień rozgrzej masło w brytfannie i obsmaż na złoto z każdej strony,
      Podlej wodą i w czasie duszenia dolewaj śmietanę + wodę, polewaj sosem.
      Wszystko na średnim ogniu. Dzięki temu uzyskasz jasno-brązowy, aromatyczny sos.
      Na 20 min przed końcem włóż 1 liść laurowy i 1 ząbek (cały) czosnku.
    • brunosch Re: mam krolika i co z niego,jak robicie? n/txt 08.11.04, 14:54
      To co podałem, to królik po polsku, tradycyjny u nas na Wielkanoc :D

PS przejrzę w domu literaturę fachową. Kuchnia francuska podaje sporo wersji,
      m.in. w sosie musztardowym.
    • Gość: jo.hanna jesli masz dostep do piw belgijskich IP: *.kabel.telenet.be 08.11.04, 15:00
      typu leffe, chimay, rodenbach, duvel lub palm to proponuje krolika w piwie,
      czyli klasyke kuchni belgijskiej. Potrzebny: krolik pokrojony na kawalki,
      butelka dobrego belgijskiego piwa, czosnek, cebulki lub szalotki, pieczarki,
      sol, pieprz, odrobinia cukru, lyzka maki, ew. smietana lub sliwki suszone.
      Przyrzadzanie: Krolika solisz, pieprzysz i podsmazasz na goracym oleju, az sie
      zrumieni. Wyjmujesz mieso i na olej wrzucasz cale cebulki lub szalotki, drobno
      posiekany czosnek, i cale pieczarki. Podsmazasz kilka minut i obsypujesz lyzka
      maki i dobrze mieszasz. Do garnka wkladasz z powrotem krolika i podlewasz piwem
      (cala butelka na jeden raz), dodajesz tez sliwki suszone jesli chcesz, i sypiesz
      troche cukru--tak 1/4 lyzeczki, i dusisz na b. wolnym ogniu pod przykryciem
      ok. 1 godz. Pod koniec przyprawiasz sola i pieprzem. Jesli lubisz do sosu mozesz
      dodac troche smietany. Sos powinnien byc gestawy. J
      • tropiciel_blednego_aha Re: jesli masz dostep do piw belgijskich 10.11.04, 14:12
        brunosch podaj prosze ten w sosie musztardowym, okik? aha czy trzeba go moczyc w maslance? teraz sie mrozi w zamrazalniku, podobno skruszeje...dobrze?
        • brunosch Re: jesli masz dostep do piw belgijskich 10.11.04, 14:26
          Tropicielu, mea culpa - zapomniałem. Zaczytałem się w Kuchni polskiej, tam były
          przepisy na królika, jaki podałem, na "dziko" - reszta bez sensu (klopsy) i
          dałem sobie spokój. Jeśli wytrzymasz zwierza do piątku, podam przepis. Tak czy
          inaczej - przyda się na kolejnego królika.
          • tropiciel_blednego_aha Re: jesli masz dostep do piw belgijskich 11.11.04, 14:58
            brunosch - wytrzymam, jasne
    • Gość: jacekf Re: mam krolika i co z niego,jak robicie? n/txt IP: 81.210.22.* 10.11.04, 14:51
      tu masz pełno z GW.
      kobieta.gazeta.pl/kuchnia/3,0.html?slowo=królik
      A ja: dziele, myje, susze. Obsmażam na rumiano na oliwie bez niczego. Potem do
      gara do duszenia. Teraz - co chcesz? Podlewasz białym winem (piwem) i mozesz
      dodac troche bulionu, dodajesz zioła (tymianek dobrze idzie, liść, ziele ang,
      jalowiec, pieprz w ziarenkach). I dusi się. Jak zaczyna byc miekki - nadaj
      ostatni smak... co chcesz? Śmietana 18% i musztarda ostra plus troche cukru i
      soli - masz w sosie musztardowym. Jeszcze niech pomruyga i gotowy. Mniam.
      A jak jestem na Krecie, to w drugiej fazie dodaje półkilo czereśni bez pestek i
      troche cytryny. Wychodzi taki owocowy.
      Unikam pieczenia królika, bo suchy i trzeba go ratowac słoninka lub boczkiem, a
      tu mi smak jakos nie pasuje.
      Smacznego.
    • baky Festiwal dobrego smaku - Łódź 2004 (królik) 10.11.04, 14:56
      Pieczony królik, marynowany w żubrówce
      (podany z płatkami panierowanego selera i sosem śmietanowo-grzybowym)
      Składniki na jedną porcję: 100 g udźca królika, 40 g borowików, 4 plastry
      selera, nieco żubrówki i białego wina, tymianek, pieprz i sól, śmietana, masło,
      jajko i tarta bułka.
      Udziec królika marynujemy cały dzień w żubrówce. Potem rozbieramy i czyścimy z
      błon. W środek władamy grzyby, formujemy roladkę. Pieczemy w piekarniku w
      temperaturze 200 st. C. Sos pprzygotowujemy z 20 g borowików, masła, śmietany,
      białego wina, soli i pieprzu. Całe borowiki smażymy na maśle. Dodajemy
      przyprawy, śmietanę i wino. Seler kroimy w talarki. Oprószamy solą, panierujemy
      w jajku i tartej bułce. Smażymy. Potrawę podajemy z ryżem na sypko.

Przepis Adama Furmanika, szefa kuchni w restauracji Havana
    • ampolion Coś takiego 11.11.04, 05:25
      www.gastromag.ru/foodrecipe/view_data.asp?a=3&id=1540Poniała?...
      • ampolion Re: Coś takiego 11.11.04, 05:26
        Ups...
        www.gastromag.ru/foodrecipe/view_data.asp?a=3&id=1540
    • Gość: Renata Re: mam krolika i co z niego,jak robicie? n/txt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 10:02
      Robię często, w następujący sposób: Gotuję wodę z przyprawami, cebulą i pod
      koniec gotowania dodaję ocet, studzę i do zalewy królika na 24 h. Odcedzam,
      płuczę i wycieram królika obsmażam na maśle, obkładam plastrami wędzonego
      boczku i wiórami masła, dodaję kostkę bulionową, dolewam wodę i do piekarnika.
      Po godzinie królika wyjmuję, robię na bazie powstałego sosiku sos śmietanowy.
      Pycha, przepis wyczytałam jakieś 16 lat temu w przekroju (ciekawe kto jeszcze
      pamięta te przepisy na pierwszej stronie, ja je jeszcze przechowuję) to się
      nazywało królik na dziko. Polecam, wszedł do kanonu moich popisowych dań.
    • brunosch Re: mam krolika i co z niego,jak robicie? n/txt 12.11.04, 08:51
      Przepis na królika w sosie musztardowym jest wyjątkowo banalny:
      Po prostu pieczesz poporcjowane mięso do miękkości z cebulą z wbitymi 5
      goździkami i bardzo małą ilością wody (45 min).
      Potem pieczeń podaje się z sosem (śmietana + diżońska musztarda). Jako dobrą
      radę podano, że musztardę do sosu dodaje się po zdjęciu sosu z ognia, żeby się
      nie zwarzyło.
      • tropiciel_blednego_aha Re: mam krolika i co z niego,jak robicie? n/txt 17.11.04, 15:10
        dzieeekei robie w sobote Go;-)
    • sagita_74 Pasztet?? 17.11.04, 15:59
      Królika gotujesz w całości, jak kurę na rosół, z warzywami i
      listkiem "laurkowym". W drugim garze gotujesz (uwaga, bleee, śmierdzi
      niemożebnie) kawałek (tak z 3/4 kilo na średniego króliczka) świnkowego
      podgardla ze skórą. W patelni rozgrzewasz masełko, wrzucasz drobiową i króliczą
      wątróbkę, cebulkę, smażysz krótko bez soli. Ugotowane mięcha obrać ze skór i
      kości, ZMIELIĆ solidnie razem z wątróką, dodać namoczony w mleku i odciśnięty
      miękisz bułki białej, ze dwa-trzy jajka i przyprawy (sól - sporo, czarny
      pieprz, gałka muszkatołowa, można majeranek). Miąchasz wszystko bardzo
      dokładnie. Ma być papkowate, jeśli uznasz, że konsystencja jest zbyt zbita
      (pasztet będzie twardy) to chlupiesz ciut rosołku z gotowanego króla. Wykładasz
      do foremki, do pieca na 180 stopni na godzinkę lub mniej, zależy od pieca.
      Sprawdzasz całkiem jak ciasto - patyczkiem.
      Pyszna skórka na nim się robi.
      Pasztet z królika jest najlepszy!
      Polecam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka