brunosch Re: mam krolika i co z niego,jak robicie? n/txt 08.11.04, 14:52 Królika rozetnij na 4 części (tzw. przodki i tylne nogi), zanurz we wrzątku na kilka sekund, wyjmij - nasól i popieprz. Niech tak poleży 1 noc w lodówce. Na drugi dzień rozgrzej masło w brytfannie i obsmaż na złoto z każdej strony, Podlej wodą i w czasie duszenia dolewaj śmietanę + wodę, polewaj sosem. Wszystko na średnim ogniu. Dzięki temu uzyskasz jasno-brązowy, aromatyczny sos. Na 20 min przed końcem włóż 1 liść laurowy i 1 ząbek (cały) czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: mam krolika i co z niego,jak robicie? n/txt 08.11.04, 14:54 To co podałem, to królik po polsku, tradycyjny u nas na Wielkanoc :D PS przejrzę w domu literaturę fachową. Kuchnia francuska podaje sporo wersji, m.in. w sosie musztardowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna jesli masz dostep do piw belgijskich IP: *.kabel.telenet.be 08.11.04, 15:00 typu leffe, chimay, rodenbach, duvel lub palm to proponuje krolika w piwie, czyli klasyke kuchni belgijskiej. Potrzebny: krolik pokrojony na kawalki, butelka dobrego belgijskiego piwa, czosnek, cebulki lub szalotki, pieczarki, sol, pieprz, odrobinia cukru, lyzka maki, ew. smietana lub sliwki suszone. Przyrzadzanie: Krolika solisz, pieprzysz i podsmazasz na goracym oleju, az sie zrumieni. Wyjmujesz mieso i na olej wrzucasz cale cebulki lub szalotki, drobno posiekany czosnek, i cale pieczarki. Podsmazasz kilka minut i obsypujesz lyzka maki i dobrze mieszasz. Do garnka wkladasz z powrotem krolika i podlewasz piwem (cala butelka na jeden raz), dodajesz tez sliwki suszone jesli chcesz, i sypiesz troche cukru--tak 1/4 lyzeczki, i dusisz na b. wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1 godz. Pod koniec przyprawiasz sola i pieprzem. Jesli lubisz do sosu mozesz dodac troche smietany. Sos powinnien byc gestawy. J Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel_blednego_aha Re: jesli masz dostep do piw belgijskich 10.11.04, 14:12 brunosch podaj prosze ten w sosie musztardowym, okik? aha czy trzeba go moczyc w maslance? teraz sie mrozi w zamrazalniku, podobno skruszeje...dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: jesli masz dostep do piw belgijskich 10.11.04, 14:26 Tropicielu, mea culpa - zapomniałem. Zaczytałem się w Kuchni polskiej, tam były przepisy na królika, jaki podałem, na "dziko" - reszta bez sensu (klopsy) i dałem sobie spokój. Jeśli wytrzymasz zwierza do piątku, podam przepis. Tak czy inaczej - przyda się na kolejnego królika. Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel_blednego_aha Re: jesli masz dostep do piw belgijskich 11.11.04, 14:58 brunosch - wytrzymam, jasne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacekf Re: mam krolika i co z niego,jak robicie? n/txt IP: 81.210.22.* 10.11.04, 14:51 tu masz pełno z GW. kobieta.gazeta.pl/kuchnia/3,0.html?slowo=królik A ja: dziele, myje, susze. Obsmażam na rumiano na oliwie bez niczego. Potem do gara do duszenia. Teraz - co chcesz? Podlewasz białym winem (piwem) i mozesz dodac troche bulionu, dodajesz zioła (tymianek dobrze idzie, liść, ziele ang, jalowiec, pieprz w ziarenkach). I dusi się. Jak zaczyna byc miekki - nadaj ostatni smak... co chcesz? Śmietana 18% i musztarda ostra plus troche cukru i soli - masz w sosie musztardowym. Jeszcze niech pomruyga i gotowy. Mniam. A jak jestem na Krecie, to w drugiej fazie dodaje półkilo czereśni bez pestek i troche cytryny. Wychodzi taki owocowy. Unikam pieczenia królika, bo suchy i trzeba go ratowac słoninka lub boczkiem, a tu mi smak jakos nie pasuje. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Festiwal dobrego smaku - Łódź 2004 (królik) 10.11.04, 14:56 Pieczony królik, marynowany w żubrówce (podany z płatkami panierowanego selera i sosem śmietanowo-grzybowym) Składniki na jedną porcję: 100 g udźca królika, 40 g borowików, 4 plastry selera, nieco żubrówki i białego wina, tymianek, pieprz i sól, śmietana, masło, jajko i tarta bułka. Udziec królika marynujemy cały dzień w żubrówce. Potem rozbieramy i czyścimy z błon. W środek władamy grzyby, formujemy roladkę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C. Sos pprzygotowujemy z 20 g borowików, masła, śmietany, białego wina, soli i pieprzu. Całe borowiki smażymy na maśle. Dodajemy przyprawy, śmietanę i wino. Seler kroimy w talarki. Oprószamy solą, panierujemy w jajku i tartej bułce. Smażymy. Potrawę podajemy z ryżem na sypko. Przepis Adama Furmanika, szefa kuchni w restauracji Havana Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Coś takiego 11.11.04, 05:25 www.gastromag.ru/foodrecipe/view_data.asp?a=3&id=1540Poniała?... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Coś takiego 11.11.04, 05:26 Ups... www.gastromag.ru/foodrecipe/view_data.asp?a=3&id=1540 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: mam krolika i co z niego,jak robicie? n/txt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 10:02 Robię często, w następujący sposób: Gotuję wodę z przyprawami, cebulą i pod koniec gotowania dodaję ocet, studzę i do zalewy królika na 24 h. Odcedzam, płuczę i wycieram królika obsmażam na maśle, obkładam plastrami wędzonego boczku i wiórami masła, dodaję kostkę bulionową, dolewam wodę i do piekarnika. Po godzinie królika wyjmuję, robię na bazie powstałego sosiku sos śmietanowy. Pycha, przepis wyczytałam jakieś 16 lat temu w przekroju (ciekawe kto jeszcze pamięta te przepisy na pierwszej stronie, ja je jeszcze przechowuję) to się nazywało królik na dziko. Polecam, wszedł do kanonu moich popisowych dań. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: mam krolika i co z niego,jak robicie? n/txt 12.11.04, 08:51 Przepis na królika w sosie musztardowym jest wyjątkowo banalny: Po prostu pieczesz poporcjowane mięso do miękkości z cebulą z wbitymi 5 goździkami i bardzo małą ilością wody (45 min). Potem pieczeń podaje się z sosem (śmietana + diżońska musztarda). Jako dobrą radę podano, że musztardę do sosu dodaje się po zdjęciu sosu z ognia, żeby się nie zwarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel_blednego_aha Re: mam krolika i co z niego,jak robicie? n/txt 17.11.04, 15:10 dzieeekei robie w sobote Go;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sagita_74 Pasztet?? 17.11.04, 15:59 Królika gotujesz w całości, jak kurę na rosół, z warzywami i listkiem "laurkowym". W drugim garze gotujesz (uwaga, bleee, śmierdzi niemożebnie) kawałek (tak z 3/4 kilo na średniego króliczka) świnkowego podgardla ze skórą. W patelni rozgrzewasz masełko, wrzucasz drobiową i króliczą wątróbkę, cebulkę, smażysz krótko bez soli. Ugotowane mięcha obrać ze skór i kości, ZMIELIĆ solidnie razem z wątróką, dodać namoczony w mleku i odciśnięty miękisz bułki białej, ze dwa-trzy jajka i przyprawy (sól - sporo, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, można majeranek). Miąchasz wszystko bardzo dokładnie. Ma być papkowate, jeśli uznasz, że konsystencja jest zbyt zbita (pasztet będzie twardy) to chlupiesz ciut rosołku z gotowanego króla. Wykładasz do foremki, do pieca na 180 stopni na godzinkę lub mniej, zależy od pieca. Sprawdzasz całkiem jak ciasto - patyczkiem. Pyszna skórka na nim się robi. Pasztet z królika jest najlepszy! Polecam... Odpowiedz Link Zgłoś